Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wyrób drewnianych sprzêtów obozowych
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Naczynia, sprzêty kuchenne i zastawa sto³owa
Galik
Witam!
Ostatnio postanowi³em, stworzyæ co¶ w³asnego od podstaw i mam w planach zaczaæ od prostych przyborów kuchennych.
W pierwszej kolejno¶ci chcia³bym zrobiæ zwyk³a drewniana miskê oraz ³y¿kê.

Jako i¿ trochê poszpera³em na freha i takiego tematu nie znalaz³em zadajê pytanie:
Jakiego drewna u¿yæ najlepiej do zrobienia tych rzeczy?
Jakie narzêdzia bêda mi potrzebne?
Czy macie jakie¶ rady tak ,,ogólnie"?

A tak¿e wiem, ¿e naczynia z drewna trzeba zaimpregnowaæ, czyta³em ju¿ na freha o impregnacji przy pomocy wosku pszczelego oraz oleju spo¿ywczego, jednak trzeba przyznaæ ¿e mo¿e byæ to mêczace.
Nie ma innych sposób impregnacji które moga trwaæ d³u¿ej, jednak daja lepsze efekty? To znaczy, ¿e nie trzeba baæ siê :
Picia rzeczy ciep³ych
Pamiêtaæ o czêstym piciu z tych naczyæ (Co dla mnie jest przegiêciem skoro na imprezy je¿d¿ê ale nie na a¿ tyle aby ,,piæ czêsto".

Z góry dziêkujê za pomoc ;)
M¶cidróg
Cze¶æ.
CYTAT
W pierwszej kolejno¶ci chcia³bym zrobiæ zwyk³a drewniana miskê oraz ³y¿kê.

Zacznij od ³y¿ki.Bêdzie ci potrzebny na pocz±tek dobry nó¿.
CYTAT
Jakiego drewna u¿yæ najlepiej do zrobienia tych rzeczy?

Zacznij od miêkkiego..lipa ,topola...
CYTAT
Jakie narzêdzia bêda mi potrzebne?

Nó¿,siekiera,cios³o..jak wygodnie.
Fajna stronka:
http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/ludzie/romanyk
[quote]A tak¿e wiem, ¿e naczynia z drewna trzeba zaimpregnowaæ, czyta³em ju¿ na freha o impregnacji przy pomocy wosku pszczelego oraz oleju spo¿ywczego, jednak trzeba przyznaæ ¿e mo¿e byæ to mêczace.
Nie ma innych sposób impregnacji które moga trwaæ d³u¿ej, jednak daja lepsze efekty? To znaczy, ¿e nie trzeba baæ siê :
Picia rzeczy ciep³ych
Pamiêtaæ o czêstym piciu z tych naczyæ (Co dla mnie jest przegiêciem skoro na imprezy je¿d¿ê ale nie na a¿ tyle aby ,,piæ czêsto".
/quote]
Miska sam siê zaimpregnuje t³uszczem..a kubki..hmmm...ceramika siê k³ania...
pozdrawiam
M.
Stanis³aw ¯órawski
Miskê mo¿na zrobiæ nawet toporkiem: http://www.youtube.com/watch?v=19ncMNDMl2E, do produkcji ³y¿ek i czarek za¶ niezwykle przydatny jest zawiniêty no¿yk, jak na tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=5aiTsa7au88...feature=related, ale da siê i bez tego. Obojêtnie, za jakie naczynie bêdziesz siê bra³ i jakiego narzêdzia u¿ywa³, podstawa ¿eby by³o ostre.

Miskê (tak jak d³ubankê) mo¿na te¿ zrobiæ bez stalowych narzêdzi: http://wildwoodsurvival.com/survival/conta...burn/index.html.

Tak wiêc, narzêdzia to nie problem. Wa¿niejszy jest dostêp do materia³u, miejsce do pracy, a przede wszystkim du¿o chêci. Jak masz zamiar zabraæ siê za jakie¶ nowe zajêcie i zaczynasz od konsultowania swoich zamierzeñ z kim¶ innym, to znaczy, ¿e pewnie jeste¶ ma³o zmotywowany i ¿e nic ci z tego nie wyjdzie. Oby w Twoim przypadku tak nie by³o.
Galik
Poszed³by¶ w bohurt nie znajac nawet podstaw? smile.gif
Ja nie bêdê robi³ nic póki siê nie dowiem ile mogê smile.gif.
Materia³ mam, a co do miejsca te¿ siê znajdzie . Ten no¿yk mnie kusi ide jutro na Castratramy szukaæ ;)
Zelman
Witam, mam zapas lipowych pinków i chcia³bym wykonaæ z nich jakie¶ historyczne naczynia (takie najbardziej potrzebne) tylko nie wiem jakie naczynia poza misk± s± historycznie wykonane z drewna. I od no¶nie misek chcia³em zapytaæ czy od XIII-XVw. historyczne s± wypalane czy d³ubane.. Ogó³em potrzebuje "osobistego" historyka/archeologa smile.gif Wymiary pinków: 20-40cm wysoko¶æ/50-60cm ¶rednica.
Owka
Zdecydowanie nie wypalane - d³ubane albo toczone.

Dla orientacji polecam np. tekst Ireny Wysockiej: Naczynia i drobne przedmioty drewniane z wroc³awskiego rynku
Nie jest to opracowanie jedyne ani najbardziej wyczerpuj±ce, ale da Ci pojêcie o ró¿nego typu przedmiotach wykonywanych z drewna, bibliografiê, aby przej¶æ dalej, no i masz je o jeden klik w sieci.
Zelman
Czyli miski g³ównie klepkowe, a talerze toczone. Dobrze rozumiem?
Owka
Ma³e miski, takie "sto³owe", bywa³y czêsto równie¿ i toczone.
Co do d³ubanych, w interesuj±cym Ciê okresie wiele siê ich nie znajduje. Mo¿na przypuszczaæ, ¿e by³y ciut popularniejsze, ni¿ sugeruj± to wykopaliska - te prowadzono g³ównie w miastach, gdzie zaopatrywano siê w naczynia wykonane przez rzemie¶lnika u¿ywaj±cego tokarki, tymczasem ch³op w zapad³ej wsi czy bartnik w puszczy byæ mo¿e sam sobie d³uba³ - ale to ju¿ trochê "kombinowanie" (IMHO uprawnione - ale w³a¶nie na wyposa¿enie ch³opka).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.