Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [XVII] Szeroki pas kozacki ze skóry
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Pasy, torebki, sakwy
Zdunek
Witam serdecznie

Poszukujê jaki¶ informacji o szerokich pasach kozackich ze skory. Szeroko¶æ ok 20-30 cm, zapinane na 2-3 mniejsze paski z klamrami. Widzia³em u kilku grup takie pasy(np. u D¿ygitów). Ale przy przeszukiwaniu internetu, informacji o takich pasach nie znalaz³em. Jak to jest z epokowo¶ci± takiego pasa, oraz czy taki pas jest odpowiedni dla Kozaka Zaporoskiego?

Materia³ mam, w³a¶ciwie za grosze, ale szkoda by³oby go na co¶ co nie do koñca pasuje do postaci rekonstruowanej przeze mnie.

B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Z tymi pasami to trochê ¶liski temat.

Na ikonografii (której dla Kozaków z XVII wieku jest bardzo ma³o) niewiele widaæ (na pewno nie tyle by potwierdza³a, czy to np. szeroki pas skórzany, czy tekstylny).

Znaleziska archeologiczne te¿ nie potwierdzaj± ich masowego wystêpowania. Pod Beresteczkiem znale¼li sporo pasów, zarówno "prostych" jak i ozdobnych (t³oczonych, rzezanych i wyszywanych), ale ¿adnego szerokiego.
Zdunek
CYTAT(B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy @ 15:49 16.08.2012) *
Z tymi pasami to trochê ¶liski temat.

Na ikonografii (której dla Kozaków z XVII wieku jest bardzo ma³o) niewiele widaæ (na pewno nie tyle by potwierdza³a, czy to np. szeroki pas skórzany, czy tekstylny).

Znaleziska archeologiczne te¿ nie potwierdzaj± ich masowego wystêpowania. Pod Beresteczkiem znale¼li sporo pasów, zarówno "prostych" jak i ozdobnych (t³oczonych, rzezanych i wyszywanych), ale ¿adnego szerokiego.

Dziêki za informacje, czyli chyba lepiej nie robiæ takiego pasa.

No to mo¿e masz jaki¶ pomys³ do czego mogê u¿yæ skóry, bodaj¿e dwoina(fartuch spawalniczy), prócz kaletki, bo takow± ju¿ mam zrobione smile.gif
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Z tego co wiem, to dwoina jest odpadem produkcyjnym powstaj±cym podczas uzyskiwania skóry licowej. Z uwagi na powy¿sze, jako skóra, ma drugorzêdne zastosowania (fartuchy robocze) lub ewentualnie jest poddawana dalszej obróbce (np. wyt³aczaniu).

Nie jestem pewien co do tego, czy taka skóra by³a u¿ytkowana w XVII wieku, poszukam w ksi±¿kach, ale lepiej by by³o by wypowiedzia³ siê kto¶, kto lepiej zna siê na skórnictwie.

Poza tym taki szeroki pas, je¶li ju¿ by³ u¿ytkowany, to pe³ni³ w du¿ej mierze funkcje ozdobne, wiêc musia³by byæ wykonany ze skóry lepszego sortu.
Arek Zgutka
Znaæ siê specjalnie nie znam, ale s³ysza³em ¿e dwoiny u¿ywano do produkcji buk³aków bo dobrze ch³onie wosk i po nas±czeniu robi siê bardzo sztywna (mo¿e jaki¶ specjalista mnie poprawi). Mo¿e warto by zostawiæ sobie skórê w³a¶nie na co¶ takiego?
Zdunek
CYTAT(B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy @ 08:40 17.08.2012) *
Z tego co wiem, to dwoina jest odpadem produkcyjnym powstaj±cym podczas uzyskiwania skóry licowej. Z uwagi na powy¿sze, jako skóra, ma drugorzêdne zastosowania (fartuchy robocze) lub ewentualnie jest poddawana dalszej obróbce (np. wyt³aczaniu).

Nie jestem pewien co do tego, czy taka skóra by³a u¿ytkowana w XVII wieku, poszukam w ksi±¿kach, ale lepiej by by³o by wypowiedzia³ siê kto¶, kto lepiej zna siê na skórnictwie.

Poza tym taki szeroki pas, je¶li ju¿ by³ u¿ytkowany, to pe³ni³ w du¿ej mierze funkcje ozdobne, wiêc musia³by byæ wykonany ze skóry lepszego sortu.

Chyba ¼le wyszuka³em informacji, kto¶ opisa³ na allegro ¿e fartuch z dwoiny, ale ta ma lico. Na innej aukcji znalaz³em podobny
http://allegro.pl/fartuch-skorzany-spawaln...2546858084.html

Szeroki pas z tak grubej skóry w du¿ej mierze móg³by pe³niæ funkcjê u¿ytkow±, a dok³adniej obronn±, fakt faktem mój domys³, ale poparty tym ¿e na jednym pokazie wolty¿erki konnej widzia³em jak cz³owiek nabi³ siê na w³asn± chor±giew(chcia³ przerzuciæ pod szyj± konia, wbi³a siê w ziemiê) i taki pas w³a¶ciwie mu ¿ycie uratowa³.
No ale to chyba gdybanie.

Wiem ju¿ ¿e ze skóry bêdê robi³ buk³ak, dalej bêdê musia³ my¶leæ. Bo jakbym mia³ tylko na to u¿yæ skóry to z 10 bym takich zrobi³ :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.