Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ma³opolsko-Sandomierski Hufiec Zakonny
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
yasha

"A czy Ty chcesz walczyæ za wiarê?"

Ma³opolski Hufiec Zakonny to nowy projekt dla osób, które chc± odtwarzaæ rycerzy, serwientów, giermków i nowicjuszy z Zakonów: Templariuszy, Bo¿ogrobców, Joannitów i Braci Dobrzyñskich pod jednym, wspólnym sztandarem.
Datowanie: 1187 - 1241.
Nie jest to grupa dla wszystkich i byæ mo¿e tym ró¿nimy siê od wiêkszo¶ci projektów. Postanowili¶my jednak dzia³aæ na podstawie rygorystycznej regu³y, poniewa¿:

1, Mamy do¶æ ogl±dania obozów zakonnych wygl±daj±cych jak meliny,
2, Mamy do¶æ "zakonników" ubranych w ocynkowany sprzêt i spodnie od dresu
3. Mamy do¶æ alko - wycieczek, plastiku i spania ca³y dzieñ
4. Mamy do¶æ ogl±dania rycerstwa chrze¶cijañskiego, które nie potrafi pomodliæ siê przed i po posi³ku

O nas:

1. Dzia³amy na podstawie w³asnej regu³y
2. Skupiamy osoby wy³±cznie wyznania rzymsko - katolickiego.
3. Obowi±zuje u nas bezwzglêdny nowicjat o 1 roku do lat 3.
4. Zwracamy szczególn± uwagê na historyczno¶æ sprzêtu, uzbrojenia i ubioru
5. Na imprezach staramy siê odtwarzaæ równie¿ klimat zakonny bazuj±c na regu³ach zakonnych
6. W ramach mo¿liwo¶ci, pomagamy naszym cz³onkom finansowo w kompletowaniu sprzêtu.

Mamy ostre i wy¶rubowane kryteria, ale chcemy i¶æ w jako¶æ cz³onków, a nie w ich ilo¶æ, wedle zasady "Lepiej mieæ 10 wilków, ni¿ 100 owiec".

Je¶li jeste¶ zainteresowany, je¶li dotychczasowe formu³y imprez Ciê nudz±, je¶li chcesz prze¿yæ klimat dawnych obozów zakonnych - napisz do nas, a wy¶lemy Ci regu³ê.

Projekt skierowany jest do osób z województwa ma³opolskiego, podkarpackiego i ¶wiêtokrzyskiego.

Kontakt :

f.kamizela@gmail.com:

Przedstawiciel :Fratres Militiae Templi, Pauperes Commilitones
Christi Templique Salomonis

bratbrunon@gmail.com:

Przedstawiciel:Fratres Milites Christi (de Prussia, de Dobrzyn, de Mazovia)
Kemot
CYTAT
1, Mamy do¶æ ogl±dania obozów zakonnych wygl±daj±cych jak meliny,
2, Mamy do¶æ "zakonników" ubranych w ocynkowany sprzêt i spodnie od dresu
3. Mamy do¶æ alko - wycieczek, plastiku i spania ca³y dzieñ
4. Mamy do¶æ ogl±dania rycerstwa chrze¶cijañskiego, które nie potrafi pomodliæ siê przed i po posi³ku

O nas:

1. Dzia³amy na podstawie w³asnej regu³y
4. Zwracamy szczególn± uwagê na historyczno¶æ sprzêtu, uzbrojenia i ubioru
5. Na imprezach staramy siê odtwarzaæ równie¿ klimat zakonny bazuj±c na regu³ach zakonnych
6. W ramach mo¿liwo¶ci, pomagamy naszym cz³onkom finansowo w kompletowaniu sprzêtu.

Wszystko piêknie, a regu³ê wasz±, wytyczne dotycz±ce sprzêtu itd. to gdzie mo¿na przeczytaæ?
yasha
CYTAT
dawnych obozów zakonnych - napisz do nas, a wy¶lemy Ci regu³ê
Marek Hilgendorf
Taka drobna sugestia. Wymagania sprzêtowe lepiej okre¶liæ tutaj. Choæby te minimalne. To mo¿e zachêciæ tych, których szukacie, odstraszyæ tych, których nie chcecie i oszczêdziæ Wam kupê roboty.
Poza tym wszyscy chêtnie poczytaj± bigsmile2.gif jak sobie to wyobra¿acie.
£azarz
CYTAT(yasha @ 14:00 15.08.2012) *
... 4. Mamy do¶æ ogl±dania rycerstwa chrze¶cijañskiego, które nie potrafi pomodliæ siê przed i po posi³ku
... 1. Dzia³amy na podstawie w³asnej regu³y

Salve Fratres!

¯yczê wam powodzenia. Ale odno¶nie powy¿szego cytatu mam kilka pytañ.

4. Znam wiele osób odtwarzaj±cych rycerstwo ¶wieckie jak i zakonne które s± ateistami. Nie zamierzaj± modliæ siê nie tylko przed posi³kiem - taka ich wola i maj± do tego prawo. Macie do¶c takich widoków to co z tym zrobicie na imprezach na które zamierzacie je¼dziæ?

1. Dlaczego rezygnujecie z regu³ zakonów które odtwarzacie? Bracia Dobrzyñscy opierali siê na regule Zakonu ¦wi±tyni natomiast Zakon ¶w. Jana posiada³ w³asn±. S± to wspania³e regu³y. Dlaczego szukacie czego¶ w³asnego.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. klimat dawnych obozów zakonnych - napisz do nas, a wy¶lemy Ci regu³ê - prosze wyslijcie mi na adres stlazarus@o2.pl
LaCroix
CYTAT(£azarz @ 22:56 15.08.2012) *
CYTAT(yasha @ 14:00 15.08.2012) *
... 4. Mamy do¶æ ogl±dania rycerstwa chrze¶cijañskiego, które nie potrafi pomodliæ siê przed i po posi³ku
... 1. Dzia³amy na podstawie w³asnej regu³y

Salve Fratres!

¯yczê wam powodzenia. Ale odno¶nie powy¿szego cytatu mam kilka pytañ.

4. Znam wiele osób odtwarzaj±cych rycerstwo ¶wieckie jak i zakonne które s± ateistami. Nie zamierzaj± modliæ siê nie tylko przed posi³kiem - taka ich wola i maj± do tego prawo. Macie do¶c takich widoków to co z tym zrobicie na imprezach na które zamierzacie je¼dziæ?

1. Dlaczego rezygnujecie z regu³ zakonów które odtwarzacie? Bracia Dobrzyñscy opierali siê na regule Zakonu ¦wi±tyni natomiast Zakon ¶w. Jana posiada³ w³asn±. S± to wspania³e regu³y. Dlaczego szukacie czego¶ w³asnego.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. klimat dawnych obozów zakonnych - napisz do nas, a wy¶lemy Ci regu³ê - prosze wyslijcie mi na adres stlazarus@o2.pl

Salve Bracie,

Odpowiem na Twoje pytania.
Wiara jest prywatn± spraw± ka¿dego cz³owieka. Je¶li inni nie chc±/nie czuj± potrzeby/nie lubi± siê modliæ, to my to szanujemy. Wa¿ne, ¿eby¶my potrafili siê pomodliæ we w³asnym gronie, czy to przed i po posi³ku, czy podczas niedzielnej mszy, czy w czasie jutrzni. Dlatego mamy wymóg osób wierz±cych.

Nie rezygnujemy z poszczególnych regu³ zakonnych. Nasza regu³a jest ogólnym zbiorem pewnych zasad, jakie bêd± obowi±zywaæ na wspólnych imprezach. Reguluje kwestie nowicjatu, hierarchii w hufcu itp. Nie k³óci siê z regu³ami poszczególnych zakonów.

Broñ i ubiór - jest tyle wiedzy na ten temat, jak± broñ i ubiór nosili zakonni w tym datowaniu, ¿e ekstra wyszczególnianie tego tutaj nie jest potrzebne.

In Christo et Maria

Fra Max von Trier

P.S. Do zobaczenia Bracie w Chwarszczanach smile.gif
P.S. Dodam, ¿e ¶ci¶le wspó³pracujemy z projektem 1196-1235, a niektórzy z nas s± czê¶ci± tego projektu.
brat grucha:)
Szczerze? Ja jako wrêcz antykatolik, zrezygnowa³em z odtwarzania postaci zakonnej. Antykatolik, mam na my¶li religiê w jakiej siê wychowa³em, pozosta³ym religiom równie¿ mówiê: "nie"- ¿ebym nie by³ stronniczy... Nie by³em w stanie odtwarzaæ postaci "na sztucznie". Je¿eli kto¶ jest ateist± to raczej nie nadaje siê do takiej grupy. Regu³y zakonne ZAWSZE wi±¿± siê z religijno¶ci±. Je¿eli nie masz "powo³ania" do tego, to na d³u¿sz± metê ¶rednio to wyjdzie... Wszystko bêdzie sztuczne, a po roku(?) siê znudzi.
Kemot
CYTAT
Nie rezygnujemy z poszczególnych regu³ zakonnych. Nasza regu³a jest ogólnym zbiorem pewnych zasad, jakie bêd± obowi±zywaæ na wspólnych imprezach. Reguluje kwestie nowicjatu, hierarchii w hufcu itp. Nie k³óci siê z regu³ami poszczególnych zakonów.

Broñ i ubiór - jest tyle wiedzy na ten temat, jak± broñ i ubiór nosili zakonni w tym datowaniu, ¿e ekstra wyszczególnianie tego tutaj nie jest potrzebne.

CYTAT
Taka drobna sugestia. Wymagania sprzêtowe lepiej okre¶liæ tutaj. Choæby te minimalne. To mo¿e zachêciæ tych, których szukacie, odstraszyæ tych, których nie chcecie i oszczêdziæ Wam kupê roboty.
Poza tym wszyscy chêtnie poczytaj± jak sobie to wyobra¿acie.

ja siê zgadzam z Markiem. Jak za du¿e to to na forum, acz my¶lê ¿e spokojnie mogliby¶cie to wrzuciæ, to wrzuæcie na jak±¶ stronê, serwer czy cokolwiek i pode¶lijcie linka. Bêdzie ³atwiej smile.gif
Anka z Mazowsza
Hej

Prawie identyczne za³o¿enia mia³ obóz templariuszy na Czersku... smile.gif Mi³o, ¿e coraz wiêcej ludzi tak podchodzi do odtwarzania zakonu.

CYTAT

Akurat mnie bardzo ciekawi kwestia ubioru - zw³aszcza kolorystyki - wystarczy poczytaæ o np. templariuszach na Freha, ¿eby wiedzieæ jak du¿o jest niezgodno¶ci, co do ich ubioru... Ciekawi mnie, któr± z "wizji" przyjêli¶cie:)

Jeszcze odno¶nie wierz±cych i niewierz±cych - powiem szczerze, ¿e mamy w grupie kilku niekatolików, którzy s± pierwsi np. do odmawiania godzinek. I robi± to z powag± i szacunkiem. Dla nich jest to tylko element odtwórstwa i wczucia siê w klimat, dla mnie jako katoliczki nie jest to ¿adna "profanacja", je¶li rozumiecie...

Tak czy inaczej - powodzenia!
Marek Hilgendorf
CYTAT(LaCroix @ 23:22 15.08.2012) *

Z t± dostêpno¶ci± bym nie przesadza³. Sam na pewno pamiêtasz jakie jeszcze w maju mia³e¶ niedoci±gniêcia w stroju, które wyprostowano Ci na forum Polski Dzielnicowej, a pewnie by³e¶ ¶wiêcie przekonany, ¿e wszystko jest ok.
Za¶ co do broni i uzbrojenia ochronnego, to pomimo wa³kowania tematu od lat nadal czêsto jest "kicha i nêdza". I to nie tylko w¶ród zakonnych.

Moja sugestia konkretnie dotyczy³a u¶ci¶lenia czy na przyk³ad wymagacie nitowanek, czy dopuszczacie he³my garnczkowe, a je¶li tak, to w jakiej formie, czy wymagacie kolczych nogawic od braci zakonnych, czy dopuszczacie kapaliny, jaki sprzêt obozowy jest wymagany, by z Wami je¼dziæ, czy wolno walczyæ tasakiem itp. itd.

Naprawdê warto to napisaæ gdzie¶ na otwartym forum. Mnie by takie kwestie zainteresowa³y zanim bym w ogóle wys³a³ jakiego¶ maila z zapytaniem...
LaCroix
@Ania:

Ka¿dy rycerz bêdzie siê nosi³ tak, jak nakazuje regu³a Jego zakonu oprócz nowicjuszy, którzy bêd± mieli tylko ciemny habit b±d¼ ciemne cotte, bez wzglêdu na przynale¿no¶æ zakonn±.

Je¶li chodzi o Templarów, bo pewnie ten aspekt najbardziej Ciê interesuje, to ubiór ciemny dla serwientów, ubiór jasny dla Braci-Rycerzy, t.j. jasne cotte b±d¼ guarnache, jasny habit i jasny p³aszcz z ma³ym, czerwonym krzy¿em na piersi, jasne cotte d`arme z krzy¿em na lewej piersi. Ciemne cotte d`arme serwienta bêdzie mia³o krzy¿ z przodu i z ty³u.

Jako podstawê przyjmujemy statuty hierarchiczne Zakonu templariuszy.

Unikamy oczywi¶cie kolorów ¶nie¿nobia³ych i czarnych.

@Marek - w±tpliwo¶ci na forum projektu dotyczy³y krzy¿a na cotte cywilnym. Odpru³em, choæ nie wykluczone, ¿e ju¿ nied³ugo wejdê w posiadanie ¼róde³, ¿e jednak wystêpowa³y. Nie omieszkam siê z Wami podzieliæ t± informacj±.

Co do uzbrojenia, zdajemy sobie sprawê, jak kosztowna jest to czê¶æ ekwipunku. St±d miêdzy innymi instytucja nowicjatu, aby ka¿dy:

1. Przekona³ siebie i nas, ¿e nasza formu³a mu odpowiada i nie musia³ od razu inwestowaæ ciê¿kich pieniêdzy, lecz obszy³ siê w zakresie bielizny, butów i habitu.

2. Mia³ czas na "zrobienie siê"

Odpowiadaj±c na Twoje pytanie, od Brata-Rycerza bêdziemy wymagaæ nitowanek, miecza, w³óczni, sztyletu, tarczy i he³mu. Dopuszczamy ze wzglêdów bezpieczeñstwa garnki.

Zreszt±, poniewa¿ jest to w ramach projektu 1196 - 1235 (jako uzupe³nienie), ka¿dy bêdzie musia³ siê poddaæ weryfikacji na naszym forum.

Lecz jak wspomnia³em, bêdzie na to dany czas. Wa¿ne, aby chêci by³y. Planujemy równie¿ pomoc w finansowaniu ubioru. Np. ka¿dy, kto przejdzie pozytywnie okres nowicjatu, p³aszcz otrzyma od Kapitu³y, w trakcie uroczystej inwestytury (nie ka¿emy siê ca³owaæ w pêpêk ani w miejsce, gdzie koñczy siê krêgos³up) ;)

W miarê wypracowanych ¶rodków, bêdziemy chcieli pomagaæ finansowo równie¿ w innych aspektach ubioru i wyposa¿enia. Dodam, ¿e nie wymagamy ¿adnych sk³adek.

Chêtnie odpowiem na wszystkie Wasze pytanie ale proszê we¼cie pod uwagê, ¿e dok³adne statuty s± dopiero w trakcie tworzenia, wiêc nie wykluczamy drobnych zmian.

P.S. Oczywi¶cie Aniu s± atei¶ci, którzy dla dobra odtwórstwa bêd± siê ¿arliwie modliæ, ale s± i tacy, którzy zapr± siê nogami i rêkami przed drzwiami kaplicy i nie wejd± do ¶rodka. Po co wiêc ryzykowaæ? smile.gif

ICM
Anka z Mazowsza
La Croix

Ja po prostu lubiê z Tob± dyskutowaæ, dlatego nie traktuj tego jako czepialstwa:):

CYTAT
Je¶li chodzi o Templarów, bo pewnie ten aspekt najbardziej Ciê interesuje, to ubiór ciemny dla serwientów, ubiór jasny dla Braci-Rycerzy, t.j. jasne cotte b±d¼ guarnache, jasny habit i jasny p³aszcz z ma³ym, czerwonym krzy¿em na piersi, jasne cotte d'arme z krzy¿em na lewej piersi. Ciemne cotte d`arme serwienta bêdzie mia³o krzy¿ z przodu i z ty³u.

Czy "jasny" p³aszcz dotyczy tak¿e Braci rycerzy - ¿onatych i s³u¿±cych na czas okre¶lony?
Czyli przyjmujecie ubiór jednolity tzn. p³aszcz w takim samych kolorze jak cotte/garnache?
CYTAT
cotte b±d¼ guarnache
Czy jedno drugie wyklucza? O ile wiem garnache bylo zak³adane NA cotte...
Je¶li statuty dajesz za ¼ród³o to nie wspominaj± one (z tego co wiem) o krzy¿u na cotte d'arme brata rycerza...
Jak poradzili¶cie sobie z kwesti± cotte d'arme brata rycerza ¿onatego/ "czasowego" - jaki kolor przyjêli¶cie,( bo my do dzi¶ mamy z tym "problem":))?

Tak czy inaczej nasze stroje (nie o mnie chodzi o mnie oczywi¶cie:)) bêd± sporo siê ró¿ni³y, ale to pewnie nawet bardziej historyczne - to, ¿e ka¿da komandoria/ prowincja inaczej interpretowa³a Regu³ê sugeruj± choæby ro¿ne kszta³ty krzy¿y u¿ywane przez templariuszy...
A na takie pytania jak wy¿ej siê przygotujcie - kiedy my zaczynali¶my siê przeszywaæ pe³no by³o pytañ dlaczego tak a nie inaczej... dobrze umieæ uzasadniæ swój punkt widzenia...

Pozdrawiam:)
Piotr h. Grzyma³a
CYTAT(Anka z OTW)
Jak poradzili¶cie sobie z kwesti± cotte d'arme brata rycerza ¿onatego/ "czasowego" - jaki kolor przyjêli¶cie,( bo my do dzi¶ mamy z tym "problem":))?

Przyjmujê ¿e staæ go by³o (rycerz) na bogatsz± we³nê/bogatsz± tkaninê. Polecam czarny lub pokrewny o mocnym odcieniu. Tak samo jak p³aszcz dla "czasowego".

LaCroix
Cie¿ko powiedzieæ, co to znaczy "czasowy" w reko... smile.gif ka¿dy z nas jest czasowy na dobr± sprawê. Póki co, nie znam nikogo, kto ¶lubowa³by wieczny celibat i nie wymagamy tego. Dlatego nawet czasowi bêd± ja¶ni.

W kwestii ¿onatych - je¶li jest to zwi±zek opatrzony ¶wiêtymi sakramentami - jasny. Je¶li konkubinat, ¶lub cywilny b±d¼ rozwodnik - ciemny.

Gaurnache nie wyklucza cotte, jest wymienione w statutach jako jeden z trzech cywilnych ubiorów, obok cotte i habitu.

P³aszcz i habit/cotte nie musz± byæ w identycznych kolorach.

Statuty nie wspominaj± o krzy¿u na cotte d`arme Brata - Rycerza, ale ju¿ wspominaj± o krzy¿u na cotte d`arme serwienta - z przodu i z ty³u.

Ja te¿ lubiê z Tob± dyskutowaæ smile.gif

ICM

Fra` Max
Anka z Mazowsza
CYTAT
W kwestii ¿onatych - je¶li jest to zwi±zek opatrzony ¶wiêtymi sakramentami - jasny. Je¶li konkubinat, ¶lub cywilny b±d¼ rozwodnik - ciemny.

Pogubi³am siêangsad.gif
Z tego co wiem Regu³a przyjmowa³a tylko jeden typ "¿onato¶ci" i nie pozwala³a na noszenie takiemu bia³ego p³aszcza. Chyba nikt nie odtwarza templariusza w konkubinacie:), a je¶li ¿yje w nieformalnym zwi±zku w "normalnym" ¿yciu, to co to ma do odtwarzanej postaci?

CYTAT
Cie¿ko powiedzieæ, co to znaczy "czasowy" w reko... smile.gif ka¿dy z nas jest czasowy na dobr± sprawê. Póki co, nie znam nikogo, kto ¶lubowa³by wieczny celibat i nie wymagamy tego. Dlatego nawet czasowi bêd± ja¶ni.

Nie czasowy w reko, tylko odtwarzaj±cy czasowego - zasadnicza ró¿nica w ubiorze od nieczasowych:)
CYTAT
Gaurnache nie wyklucza cotte, jest wymienione w statutach jako jeden z trzech cywilnych ubiorów, obok cotte i habitu.

czyli jak napisa³am

CYTAT
Statuty nie wspominaj± o krzy¿u na cotte d`arme Brata - Rycerza, ale ju¿ wspominaj± o krzy¿u na cotte d`arme serwienta - z przodu i z ty³u.

Wiem, bo sama o tym pisa³am ³adny czas temu - st±d moje pytanie - dlaczego brat rycerz z krzy¿em, na czym to opieracie?

CYTAT
Przyjmujê ¿e staæ go by³o (rycerz) na bogatsz± we³nê/bogatsz± tkaninê. Polecam czarny lub pokrewny o mocnym odcieniu. Tak samo jak p³aszcz dla "czasowego".

Mieli¶my w±tpliwo¶ci o tyle, ¿e czarny/ciemny jest przypisany serwientowi - ciê¿ko mi wyobraziæ sobie, ¿e rycerz nosi cotte w takim samym kolorze... chocia¿ rzeczywi¶cie, kwestia lepszego/dro¿szego materia³u mog³aby za³atwiæ sprawêsmile.gif

Wybaczcie, je¶li moje wypowiedzi brzmi± czepialsko - po prostu templariusze to mój ulubiony rekonstrukcujnie temat, a mi³o mieæ z kim i o czym popisaæsmile.gif
Randalf00
A czy prawdziwy diakon Ko¶cio³a Katolickiego obrz±dku ³aciñskiego znalaz³by miejsce w Waszych szeregach??
yasha
Znajdzie sie miejsce:) poslij pw do LaCroix ew zapraszamy na fb
Randalf00
Napisa³em do Filipa smile.gif i na fejsie te¿ siê odezwa³em
Jarek Przyby³o
Hmmm ciekawe, czcigodny Yasho ! Mo¿e i ja bym na stare lata spowa¿nia³ jako Bo¿ogrobiec ?
Randalf00
To by³o by na tê chwilê 2 Bo¿ogrobców smile.gif
Odrin
Salve Fratres et Sorores.

Aniu, wydaje mi siê, ¿e w dyskusji z przyjació³mi z "Nowego Hufca" (tak to roboczo nazwijmy) mylicie stosowanie s³owa regu³a. W przypadku ich postów widzê, ¿e "regu³±" nazywaj± swoje wewnêtrzne zasady hufca i to o nich mówi± przy okazji mówienia o p³aszczach itd. (które rzecz jasna s± wzorowane na prawdziwych regu³ach zakonnych). Zatem w ich rozumieniu regu³a = regulamin hufca (tylko nazwali¶cie to ³adniej, co by klimat by³ od a do z). Co do Ciebie masz na my¶li "Regu³ê" Zakonu, t± oryginaln±. Przez to nie pokrywaj± siê wasze za³o¿enia, zapisy i to co zamierzaj± stosowaæ, jednak u nich s± czym innym regu³y zakonów a czym innym "regu³a" hufca.

Je¶li to ja co¶ ¼le rozumiem, to proszê o sprostowanie.

Z Rycerskim Pozdrowieniem
Lubomir Aleksandrowicz
Witam !
Proponuje wam zmianê nazwy na Krakowsko -Sandomierski .
Ma³opolska jako okreslenie w tym czasie nie istnia³o .
Nazwa Ma³opolska zosta³a po raz pierwszy u¿yta w ¼ród³ach pisanych w 1411 r., a potwierdzona zosta³a dopiero w roku 1493 w Statucie Piotrkowskim króla Jana Olbrachta .
Pozdrawiam
LaCroix
CYTAT(Odrin @ 01:28 20.10.2012) *

Aniu, wydaje mi siê, ¿e w dyskusji z przyjació³mi z "Nowego Hufca" (tak to roboczo nazwijmy) mylicie stosowanie s³owa regu³a. W przypadku ich postów widzê, ¿e "regu³±" nazywaj± swoje wewnêtrzne zasady hufca i to o nich mówi± przy okazji mówienia o p³aszczach itd. (które rzecz jasna s± wzorowane na prawdziwych regu³ach zakonnych). Zatem w ich rozumieniu regu³a = regulamin hufca (tylko nazwali¶cie to ³adniej, co by klimat by³ od a do z). Co do Ciebie masz na my¶li "Regu³ê" Zakonu, t± oryginaln±. Przez to nie pokrywaj± siê wasze za³o¿enia, zapisy i to co zamierzaj± stosowaæ, jednak u nich s± czym innym regu³y zakonów a czym innym "regu³a" hufca.

Otó¿ to, otó¿ to.

A co do nazwy - warto siê zastanowiæ. |Dziêki za sugestiê.
Hako
CYTAT

Projekt ambitny. Chcia³bym jednak zwróciæ wasz± uwagê na dwa artyku³y ustawy o stowarzyszeniach

CYTAT
Art. 1.
2. Prawo zrzeszania sie w stowarzyszeniach mo¿e podlegaæ ograniczeniom przewidzianym jedynie
przez ustawy, niezbêdnym do zapewnienia interesów bezpieczeñstwa pañstwowego lub porz±dku
publicznego oraz ochrony zdrowia lub moralno¶ci publicznej albo ochrony praw i wolno¶ci innych osób.
Art. 6. 1. Tworzenie stowarzyszeñ przyjmuj±cych zasadê bezwzglêdnego pos³uszeñstwa ich
cz³onków wobec w³adz stowarzyszenia jest zakazane.

Mo¿na stosowaæ za³o¿one przez Was kierunki na na zasadach dorozumienia. U¿ywane ju¿ w za³o¿eniach okre¶lenia wy³±cznie i bezwzglêdnie nie wydaj± siê byæ trafione. Przemy¶lcie to... read.gif

HaKo
Anka z Mazowsza
CYTAT(LaCroix @ 21:44 22.10.2012) *

Otó¿ to, otó¿ to.

Hm... to wiele wyja¶nia:) Nie ma to jak odtwarzaæ ubiór templariusza na podstawie w³asnej regu³y. Gratulujê.

Ps. La Croix, nasza misja w porównaniu do waszej to piku¶smile.gif

Pozdrawiam
LaCroix
CYTAT(Anka z OTW @ 10:26 23.10.2012) *
CYTAT(LaCroix @ 21:44 22.10.2012) *

Otó¿ to, otó¿ to.

Hm... to wiele wyja¶nia:) Nie ma to jak odtwarzaæ ubiór templariusza na podstawie w³asnej regu³y. Gratulujê.

Ps. La Croix, nasza misja w porównaniu do waszej to piku¶smile.gif

Pozdrawiam

Aniu, za zrozumienie komunikatu odpowiada nadawca, wiêc pewnie to le¿y po mojej stronie, ¿e jeszcze pewne kwestie s± dla Ciebie niejasne...

To jeszcze raz w kwestii ubioru, ale ostatni smile.gif

Ubiory w naszym hufcu s± na podstawie regu³y, statutów, znalezisk i ikonografii. Czyli historyczne.
Jedynie w przypadku nowicjusza, przed wyborem Zakonu, obowi±zuje Go habit.
Regu³a Hufca to zbiór kilku wewnêtrznych zasad, dot. ogólnego zachowania siê na imprezach, hierarchii wewnêtrznej, sposobu komunikacji, sprawowania w³adzy itp. Ot, kilka wewnêtrznych przepisów. nic tu nie ma o dowolno¶ci w kwestii ubioru.

Hako => nie zamierzamy powo³ywaæ stowarzyszenia póki co, ale dziêkujê za zwrócenie uwagi. Jak siê ma natomiast to, co napisa³e¶ to tak zwanych stowarzyszeñ wiary?

pozdrawiam
Kemot
CYTAT
Ubiory w naszym hufcu s± na podstawie regu³y, statutów, znalezisk i ikonografii. Czyli historyczne.

CYTAT
Aniu, wydaje mi siê, ¿e w dyskusji z przyjació³mi z "Nowego Hufca" (tak to roboczo nazwijmy) mylicie stosowanie s³owa regu³a. W przypadku ich postów widzê, ¿e "regu³±" nazywaj± swoje wewnêtrzne zasady hufca i to o nich mówi± przy okazji mówienia o p³aszczach itd.

CYTAT
Otó¿ to, otó¿ to.

Przepraszam czy tylko mi siê co¶ nie zgadza? :p
bo tu chyba jest regu³a i regu³a... mo¿e dla odró¿nienia jedn± piszcie przez "ó"

pozdrawiam
Anka z Mazowsza
Wystarczy jedna zamieniæ na Regulaminsmile.gif

W ka¿dym razie dla mnie ju¿ wszystko jasne. I przepraszam za za¶miecanie tematu.
Pozdrawiam:)
Hako
CYTAT
Hako => nie zamierzamy powo³ywaæ stowarzyszenia póki co, ale dziêkujê za zwrócenie uwagi. Jak siê ma natomiast to, co napisa³e¶ to tak zwanych stowarzyszeñ wiary?

Daleki jestem od negacji Waszego pomys³u.

Ja napisa³bym w za³o¿eniach;
- odtwarzamy wiernie regu³ê zakonn± wraz z obrz±dkiem chrze¶ciañskim wtedy obowi±zuj±cym,
- stosowaæ zamierzamy historycznie udokumentowan± wstrzemiê¼liwo¶æ alkoholow±,
- zgodnie z historycznymi za³o¿eniami tej regu³y stosowaæ bêdziemy trwaj±cy od roku do dwóch nowiciat
.... i wszytko gra.
W za³o¿eniach wspó³czesnej regu³y unika³bym s³ów radykalnych
¯yczê powodzenia i trzymam kciuki
HaKo
LaCroix
Rekrutacja trwa! Zachêcam do wstêpowania w nasze szeregi. Chor±giew siê rozwija, rozrasta, ca³y czas czekamy na nastêpne osoby! Zapraszamy Lazarystów, Bo¿ogrobców, Szpitalników, Templariuszy... Za nami udane imprezy, przed nami nowe wyzwania i pomys³y!

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.