Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Naramienniki gotyckie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Malwina z Wejherowa
Witam.
Poszukujê wzorów naramienników(mo¿e byæ ca³y narêczak)
Datowanie 1450-70r. Najbardziej okolice Niemiec.

Pozdrawiam
Hako
Zgodnie z obietnic±… icon_wink.gif

Naramienniki gotyckie dziel± siê wyra¼nie na dwie grupy;

- pierwsze z nich przypominaj± naramienniki oko³ogrunwaldzkie z t± ró¿nic±, ¿e s± one kanelowane i wystêpuje z nimi do¶æ bogata z regu³y owalna tarczka opachowa.

- drugie z nich oznaczone czerwon± ramk± posiadaj± bardzo rozbudowany naramiennik siêgaj±cy daleko a¿ na ³opatkê. I w tym przypadku wystêpuj± one równie¿ z opach± a nadto s± bogato kanelowane.

Jakby jaki¶ z nich przypad³ Ci do gustu odpisz to prze¶lê Ci zdj±tka ca³ych zbroi..
HaKo
robert w. Wielki
Polemizowa³bym Hako-lata 1470-90+ . Nie i wdze tam wcze¶niejszych, no mo¿e poza "Pary¿em"
Borg
Trochê sprostowania:
-Churburg 1490
-Ukraina to nie Ukraina tylko XIX wiek.
-Bayern, czyli po polskiemu Bawaria, niegdy¶ w Bayerisches Nationalmuseum, dzi¶ nie wiem. Datowana na 1490+ lub raczej oko³o 1500.
-Bruksela 1490
-Hammaborg to taka grupa rekonstrukcyjna z Hamburga. Zdjêcie ma³e i nie widzê szczegó³ów ale stawiam piwo, ¿e to która¶ ze zbroi ze zbrojowni wiedeñskiej autorstwa Lorenza Helmschmida, czyli80te lata.
-Belgia oko³o 1500 o ile nie XIX wiek
-Leeds 70-80te lata
-Pary¿: 1490-1500 i Hiszpania, mam w±tpliwo¶ci czy to gotykiem mo¿na nazwaæ
-Petersburg, robota augsburska oko³o 1500
-Wiedeñ, kolejne Augsburskie 1492
-Leeds: lata 80te
robert w. Wielki
Natomiast Malwina, je¶li jeszcze potrzebne crazy.gif To przej¿yj Paulusa:
http://wiktenauer.com/wiki/Paulus_Kal_Fech..._%28Cgm_1507%29
Idealnie na interesuj±ce Ciê datowanie. Ale rasowy gotyk to jeszcze nie jest ;)
Makowski
CYTAT(Hako @ 14:04 08.09.2012) *
Zgodnie z obietnic±… icon_wink.gif

Naramienniki gotyckie dziel± siê wyra¼nie na dwie grupy;

- pierwsze z nich przypominaj± naramienniki oko³ogrunwaldzkie z t± ró¿nic±, ¿e s± one kanelowane i wystêpuje z nimi do¶æ bogata z regu³y owalna tarczka opachowa.

- drugie z nich oznaczone czerwon± ramk± posiadaj± bardzo rozbudowany naramiennik siêgaj±cy daleko a¿ na ³opatkê. I w tym przypadku wystêpuj± one równie¿ z opach± a nadto s± bogato kanelowane.

Jakby jaki¶ z nich przypad³ Ci do gustu odpisz to prze¶lê Ci zdj±tka ca³ych zbroi..
HaKo

Czy mogê prosiæ by kto¶ wys³a³ mi zdjêcia b±d¼ linka do zdjêæ pe³nej zbroi tej z wiednia? Bêdê wdziêczny.
Malwina z Wejherowa
Robercie wielkie dziêki !
Zauwa¿y³am, ¿e na wielu zbrojach nie ma jeszcze kanelowania, czy to okres, w którym staæ by³o tylko na to najbogatszych? czy mo¿e kanelowanie staje siê popularne gdzie¶ od lat 80 -90 ?
Borg
Kanelowanie jest typowe dla pewnego stylu. Ale nie ka¿dego w II po³. XV wieku. Np zbroje w stylu Insbruckim (np Gaudenz von Matsch) kaneli maj± niewiele. A to najwy¿sza pó³ka.
robert w. Wielki
Wed³ug mnie kanelowanie staje siê popularne wraz z wykrystalizowaniem siê stylu gotyckiego (ok. 1470).
Wczesniej wystêpowa³o, ma sie rozumieæ.
Malwina z Wejherowa
Witajcie.

Mam pytanie czy w takich naramiennikach wystêpuje opacha czy jest to d³ugi naramiennik siêgaj±cy do ³okcia ? Czy to jest czê¶æ narêczaka czy naramiennika ?

pozdrawiam

http://daten.digitale-sammlungen.de/0000/b...40&seite=17
A.Fran
Naramiennik jest przynitowany do opachy lub opacha jest wsuniêta pod ostatni± folgê, ale stawia³bym na to pierwsze, czyli wszystko jest razem. Opacha pó¼niej jest zanitowana z ³okciem i ca³± reszt±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.