Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Druzynnik Mieszka I
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
DruzynnikWlodar:)
Witam. Chcialbym sie dowiedziec jak wygladal druzynnik Mieszka I . Jak bym mogl to bym prosil o jakies zdjecia lub ryciny smile.gif pozdro Druzynik wlodar :D
Saren
Nie zachowa³y siê niestety ryciny pokazuj±ce hipotetycznych dru¿ynników Mieszka I.

Mo¿emy spekulowaæ, ¿e by³ to mê¿czyzna w wieku pomiedzy 18 a 35 rokiem ¿ycia, rasy bia³ej, typ kaukaski. Wbrew obiegowej opini raczej ciemnow³osy, wzrost pewnie ¶redni oko³o 172-175cm.
Waga oko³o 65-70 kilo.
Pewnie nogi lekko palakowate od jazdy konnej.

Mo¿e mia³ brodê i niebieskie oczy.

Mo¿e mia³ braki w uzêbieniu.

DruzynnikWlodar:)
dzieki za info a czy nie wiesz nic o ich uzbrojeniu np.dlugosc kolczug ?
Borg
Przeczyta³e¶ cokolwiek? Jakikolwiek temat, jak±kolwiek ksi±¿kê nim zapyta³e¶?
Pomijam, ¿e to dzia³ zaczepne, a kolczuga zaczepn± nie jest...chyba, ¿e mówimy o zaczepianiu siê o ga³êzie i zaczepianiu nitek ze swetra o kó³eczko.
Jak nie dostanê rozs±dnego uzasadnienia, to temat wieczorem wylatuje. Dyskusje o ogólnikach masz w poszczególnych tematach: o he³mach, o tarczach, o kolczugach.

Saren, dziêki za mi³y pocz±tek deszczowego dnia smile.gif Lubiê to!
Grandgousier
ZITAT
Jak bym mogl to bym prosil o jakies zdjecia lub ryciny

niestety, nie ma rycin ani zdjêæ, ale jest trochê rze¼b, np. s³ynni Trzej Wojowie z Kruszwicy (s± tu równie¿ pewne konotacje fallliczne):
http://galeria.interia.pl/praca_big,w_id,391294
Godzimir
Jako ¿e mam podobny obszar zainteresowañ:
Przedstawienia ca³o¶ci wojów nie ma. Nie licz na jaki¶ prosty szablonik do kompletowania sprzêtu i odhaczania na kartce tego co siê ma bigsmile2.gif Jednak znalezisk uzbrojenia zaczepnego i defensywnego jest wystarczaj±co aby stworzyæ w miarê równy zestaw (mam tu na my¶li he³my, miecze, w³ócznie, czekany, fragmenty i ca³o¶ci kolczug). Strój cywilny to u s³owian zachodnich du¿e teoretyzowanie (fragmentów tekstylnych które pozwoli³yby odtworzyæ dany element garderoby nie ma), trzeba opieraæ siê na wzorach powszechnych na zachodzie i skandynawii.
Pozdrawiam
Saren
Ja dodam tylko zwyczajowo w swoim stylu;

Hipotetyczny dru¿ynnik Mieszka pierwszego -to elita militarna hipotetycznej X-wiecznej Polski. To kole¶, który para³ siê fajterk± zawodowo, utrzymywany z kasy ksiêciunia Mieszka.

Jako zawodowiec mia³ full wypasik wyposa¿enie konnego wojownika. Ten full wypasik konnego wojownika, nawet bez wyposa¿onego odpowiednio konia, to jest jakie¶ c.a ... 7-8 tysiêcy lekk± rêk± licz±c, aby zrobic to w miare poprawnie- o czym¶ takim my¶lisz?

A jak nie... nie lepiej zacz±æ od prostego tarczownika? Pouczyæ siê... dorobiæ i wskoczyæ wy¿ej?

Tak na babsk± logikê.

CYTAT

ojej- mam to w miniaturze na baterie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.