Witam!
Poszukuje wszelkich informacji o gwo¼dziach stosowanych w ¶redniowieczu(okres XIV-XV wiek, ale wydaje mi siê ¿e jest to do¶æ uniwersalny przedmiot wiêc + - V wieków tez ró¿nicy nie zrobi ), mile widziane analizy które do czego s³u¿y³y.
Potrzebuje do pracy informacji w³a¶nie o funkcjach gwo¼dzi (a w zasadzie to czegos na podstawie czego móg³bym okresliæ jakie funkcje pe³ni³y gwo¼dzie które stanowi± mój materia³ badawczy.
Oczywi¶cie poszukiwania rozpocz±³em od "Kowalstwa mazowieckiego" Gierlacha, który stworzy³ do¶æ szczegó³ow± typologiê tych przedmiotów, i kilku innych artyku³ów/ksi±¿ek, miêdzy innymi "Wroc³aw sredniowieczny" Piekalskiego czy jeden z artyku³ów w "Poznaniu wczesno¶redniowiecznym" Wszystkie publikacje które uda³o mi siê znale¼æ opisuja jednak co najwy¿ej kszta³t gwo¼dzi które odnaleziono na stanowiskach lub jak±¶ podstawow± typologie wydzielon± najczê¶ciej ze wzglêdu na rozmiar zabytków bez uwzglêdnienia ich kszta³tów .
Ja natomiast potrzebuje czego¶ gdzie bêdzie opisane co sprawia³o ¿e jedne gwo¼dzie mog³y byæ stosowane przy tworzeniu mebli, który móg³ byæ trzciniakiem, papiakiem, podkowiakiem i pewnie jednym z dziesi±tek innych rodzajów(w szczególno¶ci chodzi mi tutaj o gwozdzie znajduj±ce zastosowanie przy wznoszeniu budowli).
Czy kto¶ mo¿e natkn±³ siê na jakie¶ ksi±¿ki dotycz±ce kowalstwa, ciesio³ki czy po prostu architektury gdzie takie kwestie mog³yby byæ opisane nawet bardzo pobie¿nie?
Bêde bardzo wdziêczny za wszelkie namiary na mog±ce mi pomóc informacje.
pozdrawiam, Karcharot.