Dobry obyczaj goscinnosc nakazuje.
My z dobrym obyczajem wiele wspolnego nie mamy, ale za to goscinnosc lubimy i cenimy wielce.
Stad i nasz pomysl by w ramach podziekowania dla wszystkich ekipk ktore w zeszlym sezonie nas zaprosily na swoje imprezy, a takze z ktorymi swawole nie jedna uczynilismy, zrobic impreze.
XVII wiek - chyba nikogo to nie zdziwi ;)
poki co nie bede zdradzal za duzo szczegolow by niczego nie zapeszyc, ale jeszcze bedzie o nas glosno.
Impeza datowana
1658 - szturm Czarnieckiego na Zamek Drahim...
wy³±cznie na zaproszenia.
Termin - 30 lipca do 1 sierpnia 2004
Bierzemy udzia³ w organizacji czego¶, co z czasem bêdzie XVII - wiecznym odpowiednikiem Grunwu.
Zapraszaæ jeszcze bêdê indywidualnie, ale na dzieñ dzisiejszy, mi³oby by³o nam zaprosiæ nastêpuj±ce grupy:
Liga Baronów
Wolna Kompanija Sarmacka
Lorica
Karabela
Gniew
Kompania Wolontarska
Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej
Regiment JKM
Lubliny oba zreszt±
Zakon Mieczowy
Leliwa
Dru¿yna Rycerska Zamku Królewskiego w Chêcinach
Kompania Wolontarska
XVII - wieczna czê¶æ Alatus Mortis
Chor±giew Rycerska Ziemi Sandomierskiej (po kontroli strojów i ekwpunku)
Chor±giew Ziemi Staszowskiej (j.w.)
Kieleckie Bractwo Artyleryjskie
prosi³bym o naiary na CZeskich Muszketerów znanych nam dobrze z Gniewu i na Regestrowych, którzy byli na Janowcu w tym roku
impreza nie jest festynem, bêdzie to inscenizacja z rozmachem, st±d w zamian za przyjazd oferujemy pomieszczenia na spanie i graty, du¿o piwa i ¿arcie. Bêdzie uczta i muzyka na ¿ywo.
ewentualne dodatkowe warunki bed± omawiane indywidualnie.
Regularnie bêdê umieszcza³ informacje na temat imprezy.
Je¶li kto¶ bêdzie chcia³ jeszcze przyjechaæ, proszê o kontakt pod numerem
0 693 070 273
Oficjalne zaproszenia bêd± rozsy³ane w marcu lub kwietniu.
pozdr
oto rozklad jazdy:
30 lipca :
•Przyjazd zaproszonych go¶ci
31 lipca :
• Oficjalne powitanie zaproszonych grup
• Turnieje:
³uczniczy (w opracowaniu)
strzelecki (w opracowaniu szczegolowym)
bojowy szabli (w opracowaniu )
bojowy rapiera i szpady - Zostanie on poprowadzny przez CUdownego Jezloa z rownie wspanialej grupy tzn LOrici.
regulamin jest juz prawei gotowy - Marcin sadze ze na dniach obwiesci go swiatu.
• Turniej Sprawno¶ci kozackich na wodzie
- bedzie okazja zaszleac na jeziorze ktorej jest raptem 50m od zamku. a to min za sprawa dlubanek.
• „Zemsta” Aleksandr hr. Fredry w wykonaniu Teatru Parabuch na dziedzincu zamkowym - czyli czesc zdecydowanie kulturalna.
• Uczta Sarmacka - czesc zdecydowanie postkulturalna, dodatkowo okraszona muzyka folkowa na zywo a takze osoba boskiej Anny ¯uk z Lorici ktora poprowadzi przyspieszony kurs taneczny tak by kazdy mogl w klimatach sobie poskakac.
1 sierpnia :
• Pokazy walk pieszych i scenek rodzajowych w wykonaniu zaproszonych grup.
• Inscenizacja Szturmu wojsk Stefana Czarneckiego na zamek Drahim
czyli bedzie dym.
• Oficjalne pozegnanie z rozdaniem nagrod.
papu zapwniaja organizatorzy (czyli my) do oporu - bedzie kuchnia polowa. nocleg - obozowisko z namiotow - jak jakas ekipa nie ma wlasnego to my zalatwimy dla nich. dla wrazliwych niewiast przewidujemy nocleg na lozkach w pobliskiej szkole (150m od zamku).
dalsze szczegoly imrezy bedziemy zamieszczac na bierzaco.
Dodam od siebie ze chyba zrezygnujemy z jednej konkurencji ze sprawnosci kozackich, a mianowicie nabijanie Lacha na pal. No chyba ze ktos sie naprawde zaprze i uprze...
Ekipy zainteresowane przyjazdem, a ktore nie wiedziec czemu nie zostaly jeszcze zaproszone (to troche trwa, bo najpierw musimy byc pewni ze bedziemy w stanie zapewnic wam odpowiednie warunki), proszone sa o kontakt z Ptackiem. Oczywiscie mnostwo proni palnej mile widziane. Byc moze zapewnimy duze ilosci prochu, ale o tym jeszcze myslimy.
Ohohoohoho.. Komuscie szabe do grdyki przystawili, by w sponsory zgodzil sie isc ?
Teraz jeno pistoleta musze na czas zorganizowac.. Zacne plany, zacne
ptak za duzo zarabia w amplico i ma gest
Gollum, raczej K4P siê pre¿nie rozwija ;)))
Oficjalne zaproszenia bêd± poprzedzone telefonem od mojej boskiej osoby. Je¶li do kogo¶ nie zadzwoniê, a chcia³by przyjechaæ, proszê o kohntakt na tel. 0 693 070 273
niestety, nie jeste¶my zaoferowaæ 20 000 pesos za wygranie turnieju,ae nagrody bed± mia³y du¿o wiêksz± warto¶æ sentymentaln± z czasem ;))
Co do transportu.... bardzo chcemy go zapewniæ jak najwiêkszej ilo¶ci grupom, ale podejrzewam, ¿e nie bêdzie nas staæ na to. Sprawy transportu bed± uzgadniane indywidualnie. Pamiêtajmy, ¿e jest to impreza by rycersi for rycersi i rolê sponsorów staramy siê ograniczaæ do minimum (wszyscy uczestnicy musz± mieæ tuniki z logo McDonald's
pozdr
A ja niesmia³o poszukuje transportu z okolic Wroc³awia do Drahimia. Musze to zrobic wczesniej ze wzglêdu na prace- po porstu poszukuje kogo¶ kto jecha³by tam samochodem w pi±tek wieczór i wraca³by w niedzielê wieczór.No i mia³by miejsce w autku na mnie (chuda jestem
) i moje dwie kiecki
A czy trzeba mieæ w³asn± d³ubankê??
Szykujemy siê, szykujemy...
Czy s± jakie¶ ograniczenia co do strojów??? tzn. czy jaka¶ szkocina mo¿e siê tam pa³êtaæ, czy jak reszta mojej zepsutej grupy muszê jechaæ jako Szwed, Polak lub nie daj Panie Bo¿e - Francuz!! ?? A mo¿e jako Hasyd??
Bardzo siê tak¿e cieszê na obecno¶æ grupy staszowskiej, a w szczególno¶ci imæ Warcho³a vel. Truskawy.
Bêdzie co opowiadaæ...
Co do Staszowa to siê Waszmo¶æ zbytnio nie ekscytuj jeszcze ;)
Mo¿ecie wpa¶æ na takich zasadach, jak obgada³em z Szymonem i je¶li stroje macie historyczne (a macie i to niez³e) to mo¿ecie przyjechaæ jako ¿ydzi, murzyni czy nawet Talibowie.
pozdr
z przykroscia informujemy ze z przyczyn od nas niezaleznych jestesmy zmuszeni odwolac nasza impreze na zamku drahimskim.
jednoczesnie informujemy ze w ramach rekompensaty rozpoczelismy prace nad druga impreza odbywajaca sie w tym samym terminie...
pikantne szczegoly i foty blazeja juz wkrotce
Salve Fratres!
Pozdrawiam Grzegorz
Salve Fratres!
Przepraszam wszystkich, których urazi³em, a szczególnie Ptacka, Goluma i Grze¶ka za mieszanie siê w ich sprawy.
a dlaczego jednym z waszych a nie z toba? jestes gosc bo sie za kolegami chowasz?
poza tym was to chyba nie dotyczy bo wy jestescie jeszcze na poziomie glanow bez owijki wiec wam do XIII wiecznego pedalstwa troche brakuje...
swoja droga to slodkie ze mi groza przez internet :D jakie wzruszajace przedszkole
ok, z Grze¶kiem mieli¶my uk³ad, ¿e nie zaczepiamy siê na FREHA.
JA swoim powiedzia³em, ¿eby zluzowali, a maj± na was ochotê.
teraz ja zaczynam mieæ, szkoda, bo niepotrzebnie.
albo luzujecie teraz, albo bêdzie niemi³o.
a je¶li kolega ma mniej ni¿ dwa neurony i nie widzi u¶mieszku za tym tekstem, to trudno. Gollum bawi siê w wiek XIII i go zachwala. Je¶li kolega nie potrafi czytaæ i my¶leæ chocia¿ troszkê abstrakcyjnie, to niech wpadnie do naszego obozu, to za darmo poduczymy go w podstawowych æwiczeniach umys³owych. NIe zaboli, nie zaszkodzi napewno, mo¿e byæ cudnie.
pozdr
Salve Fratres!
Przepraszam wszystkich, których urazi³em, a szczególnie Ptacka, Goluma i Grze¶ka za mieszanie siê w ich sprawy.
Mia³em siê nie wtr±caæ, ale nie wytrzyma³em.
Na pocz±tek:
Nie pozna³em w ¿yciu warszawy ani Ciebie Lazarusie 87, ani Ptacka, wiêc pos±dzenia o stronniczo¶æ nie maj± sensu.
A teraz:
Lazarusie, spotkaj siê jeden na jednego sam ze sob±, za³ó¿ zbrojê, we¼ w rêce miecz i poobijaj siê troszkê, mo¿e Ci przejdzie
Podobno poczucie humoru jest wprost proporcjonalne do inteligencji, wiêc radzê szybko za¶miaæ siê sam z siebie, a potem przyznaæ:
Owszem XII wiek to pedalstwo, wiem, bo sam go odtwarzam
Pozdr.
M.
Kolego Lazaurusie 87 to ze " juz " nie latasz w glanach to fajnie ,ale nie puktaj sie do ludzi bo racji nie masz a tylko wstyd Zakonowi przynosisz
Salve Fratres!
ja wracam do posiadania powy¿ej dwóch neuronów
a kto cie kolego drogi uczynil sumieniem calego XIII wieku?
ponadto aby mowiec za XIII wiek trzeba wpierw wyjsc z mroku i zaczac go odtwarzac - wam ani jedno ani drugie nie wychodzi co dobitnie pokazaliscie na grunwaldzie gdzie owe glany widzialem a tkaze na zamku drahim, nota bene do ktorego swoja historycznoscia wybitnie pasujecie, gdzie jeden z waszych braciszkow mial habit na dres zalozony a takze malonicze obuwie sportowe.
gdyby kolega mial choc sladowe pojecie o odtwarzaniu XIII wieku wiedzialby ze na mym avatarze jestem ubrany w stroj kobiecy z tego okresu - stad i zart o pedalstwie.
ponadto informuje ze podpis jest dodawany automatycznie do kazdego posta, a nie dopisywany recznie.... ale widac kolega woli tryskac testosteronem na forum niz poznac jego najbardziej podstawowe dzialanie...
a i ja sie wypowiem
Takkkkkkkk XIII wiek to pedalstwo.!!!!!!!!!!!!!!!
Je¿eli kto¶ jest idiot± to moze to zrozumiec dos³ownie co golum pisze. Ja z Golumrm na ciechanowie by³em i muszê przyznaæ ze jak go w kiecce zobaczy³em to mnie trochê zamurowa³o ale có¿ jak ch³opak lubi pomysla³em
A faktem jest, ¿e niestety £azarze ze szczcina to raczej z XIII nie wiele maj± wspólnego.
Oj mrok i to straszny az mometami rece opadaj±, wiêc drogi kolego "Lazarus87" zanim zaczniesz obu¿æ siê na innych popatrz lepiej blisko siebie. Bo jak popatrzysz to niestety mo¿esz nic nie zobaczyc - az tak ciemno woko³o
pozdrawiam
Wasek
ja lubie krysiu?
a na zdjeciu to zapewne sobowtor pana prezesa albo inszy fotomontaz?
Je¶li szukacie nowego miejsca na t± impreze 17wieczn± to znajdzcie je gdzie¶ na (z)Dolnym ¶l±sku prosze prosze prosz.... ;) Zamo¶æ, Gniew troszke to wszystko daleko a na po³udniowo-zachodnich krañcach chyba nic niema
a mozna by ³atwiej Czechów i Niemców sciagnaæ....
ps. panowie jak rozumiem to ukryci proto-szkoci?
Popieram Keylan, S³owacy i Czesi maj± du¿o bardzo dobrych ekip XVII wiecznych a i na po³udniu jest du¿o ¶wietnych miejsc na takie imprezy choæby Nowy Wi¶nicz Lubomirskich, zamek, miasto i klasztor wybudowane przez nich od podstaw podobnie jak Zamo¶æ.
Pa
My¶la³em o renesansowym zameczku w JeleniajGórze, Dwór Czarne:
http://www.eko.org.pl/~fkeftp/dwor.html
http://czarnej.zamki.pl/
aha uprawiam tutaj "prywate" ;) dlatego ¿e Jelenia to moje rodzinne miasto i znam pana Jakubca ....
ale na dolnym ¶l±sku zamków i pa³aców jest masa ten ma ju¿ niez³± sytuacje i przyjació³ na ca³ym ¶wiecie ale jest masa zapomnianych zrujnowanych ktore napewno maj± niez³± historie i fajnie by by³o pomóc w odbudowie czego¶ takiego :-) odrazu zglaszam siê na ochotnika do pomocy -co prawda dopiero zaczynam przygode z rr i mój strój jest hmmm no w trakcie szycia ;)
nie no zenada teraz sie w przerabianie postow bawia...
a swoja droga to ja spraw a grzesiem na szczescie juz nie mam zadnych i nie chcialbym miec w przyszlosci
Moze jeszcze przeprosicie za wasz mrok zeby bylo fajnie;)
co do propozycji to ciekawe i zacne twe pomysly. po gniewie pogadamy o tym bo sie tam skonsultujemy ze zanojomymi.
pozdrawim
http://www.hm.pl/zamki/
http://www.zamki.friko.pl/
Szuka³bym jakiego¶ zamku do¶æ du¿ego i obleganego przez szwedów w wojnie 30letniej.
Polecam przej¿enie (husytom te¿ jak i wcze¶niejszym mo¿e znajd± co¶ dla siebie :>)
Wiele z zamków ma bogat± historie i ¿al ¿e niszczej±
wiesz czasami lepiej zeby niszczaly niz mieliby sie za nich brac artysci tacy jak za zamek drahim gdzie budowanie chaty goralskiej na dziedzincu uznawane jest za jego rekonstrukcje....
CYTAT(Gollum)
wiesz czasami lepiej zeby niszczaly niz mieliby sie za nich brac artysci tacy jak za zamek drahim gdzie budowanie chaty goralskiej na dziedzincu uznawane jest za jego rekonstrukcje....
racja racja ale i tak szkoda ¿e zapomina siê o takich miejscach przecie¿ niektóre maj± ponad 1000lat historii, okoliczni wiochmeni kradn± dachówki i ceg³y a z³omiarze wszystkie kraty itp.. do tego kochani s±siedzi "bracia europejscy" z zachodu wywo¿± fragmenty rze¼by portale zdobienia... zwyczajnie krew zalewa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.