Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbroja skórzana
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Ada¶ ze Zgrai
Witam
Co prawda wcze¶niej nic nie pisa³em, ale jestem raczej obeznany z tematami na forum, wiêc my¶lê, ¿e nie napiszê czego¶ karygodnego icon_wink.gif

Chodzi mi o ubiór tego cz³owieka po prawej (na drugim planie) na zdjêciu w za³±czniku. Zdjêcie jest z Taty z 2012 r. Ma takie fajne co¶, wygl±da na to, ¿e uszyte z grubej skóry. Kto wie, jak to siê mo¿e nazywaæ i kto to móg³ nosiæ? I konia z rzêdem, jakby mi kto¶ da³ jakie¶ ¼ród³a na ten temat tak, ¿eby mo¿na by³o z czystym sumieniem sobie co¶ podobnego zrobiæ.
Z góry wielkie dziêki
Indar
To najpewniej jaka¶ zbroja fantasy, podobne pancerze robi Farme za grub± kasê. Nosiæ mo¿e mi³o¶nik fantastyki na Orkonie.
Arek Zgutka
O ile zbroja ze zdjêcia to fantasy, o tyle skórzane kurtki (sipahi jacket) pojawia³y siê w XVI i XVII wieku na Wschodzie - kilka ró¿nej jako¶ci rekonstrukcji mo¿na by³o zobaczyæ tak¿e w Tata. smile.gif Rozmawia³em nawet na ten temat z Wêgrami, ale ze ¼ród³ami bardzo ubogo.

Pa³ac biskupi w Kielcach:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Muzeum Narodowe w Budapeszcie (XVI wiek):

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Ma kto¶ mo¿e pomys³ z jakiej skóry powinno to byæ wykonane? O drugim obrazku wiadomo tylko tyle ¿e skóra by³a wyt³aczana.

Pozdrawiam!
Ada¶ ze Zgrai
To ze zdjêcia to faktycznie pewnie jaki¶ wymys³, czego siê zreszt± nawet bez konkretnej wiedzy mo¿na domy¶liæ.
Ten fresk w pa³acu biskupów, to raczej trudno powiedzieæ, co to jest, sam mam co¶ podobnego, tyle, ¿e z we³ny. Natomiast to wdzianko z drugiego zdjêcia jest powalaj±ce - delia ze skóry. Z góry mo¿na za³o¿yæ, ¿e wschodnie, ale masz mo¿e jakie¶ bli¿sze informacje, mo¿e gdzie to siê znajduje?
Naturalnie nie chodzi przecie¿ o co¶ kropka w kropkê takiego, jak to na moim zdjêciu, ale w³a¶ciwie o sam± ideê wyrobu na wschodzie uzbrojenia ochronnego l¿ejszego i bardziej mobilnego ni¿ blachy (zachód to naturalnie kolety i tego typu rzeczy, ale w to nie chce mi siê zag³êbiaæ). Czy robiono, i jak.
Arek Zgutka
Mi siê wydaje ¿e w Kielcach przedstawiono po prostu krótsz±, wygodniejsz± dla je¼d¼ca wersjê. Pose³ ma na sobie d³ugi ¿upan, katankê i ten w³a¶nie kaftan (swoj± drog±, mój wymarzony zestaw bigsmile2.gif ) - nie spotka³em siê nigdy z tego typu okryciami wierzchnimi w formie tekstylnej.

Co do kaftana z Budapesztu to fotkê mam od kolegi z grupy i wiadomo tylko ¿e pochodzi z XVI wieku z Turcji, a wykonany jest z kolorowej skóry, zdobionej t³oczeniami. Mo¿e Wêgrzy co¶ pomog±. smile.gif Jak siê czego¶ dowiem to wrzucê.

Pozdrawiam!
Tomasz Rejf
CYTAT(Arek Zgutka @ 12:28 05.08.2012) *
Mi siê wydaje ¿e w Kielcach przedstawiono po prostu krótsz±, wygodniejsz± dla je¼d¼ca wersjê. Pose³ ma na sobie d³ugi ¿upan, katankê i ten w³a¶nie kaftan (swoj± drog±, mój wymarzony zestaw bigsmile2.gif ) - nie spotka³em siê nigdy z tego typu okryciami wierzchnimi w formie tekstylnej.

Na tym samym obrazie jest taki fragment:

i

raczej tekstylne wersje, i ten pose³ te¿ móg³ mieæ tekstyln±.

CYTAT(Arek Zgutka @ 12:28 05.08.2012) *
Co do kaftana z Budapesztu to fotkê mam od kolegi z grupy i wiadomo tylko ¿e pochodzi z XVI wieku z Turcji, a wykonany jest z kolorowej skóry, zdobionej t³oczeniami. Mo¿e Wêgrzy co¶ pomog±. smile.gif Jak siê czego¶ dowiem to wrzucê.

Pozdrawiam!

skóra mo¿e byæ ko¼la, safianowa, podobn± u¿ywano do robienia wysokiej jako¶ci zdobionych butów.
Arek Zgutka
No tak, ale na tych fragmentach panowie maj± na wierzchu katanki, a pose³ na ¿ó³tej katance ma co¶ jeszcze. Chyba ¿e to jeden ciuch z podwójnymi rêkawami?
Ada¶ ze Zgrai
Co do ubioru tego pos³a to chyba nie ma co siê zag³êbiaæ bo raz, ¿e gdzie¶ ju¿ to na fresze by³o, a poza tym, wszystko, na co nas staæ odno¶nie niego to tylko domys³y nt. co malarz chcia³ przedstawiæ. Nawet nie widaæ przodu ubrania. Wed³ug mnie osobi¶cie to zwyczajny dragoñski kolet, ale na dobr± sprawê to mo¿e byæ wszystko.
Arek Zgutka
Ca³a zabawa polega w³a¶nie na zag³êbianiu siê w ¼ród³a i szukaniu kolejnych, a nie ucinaniu dyskusji na zasadzie "staæ nas tylko na domys³y". Podci±ganie ciucha pod kolety to ju¿ chyba przesada.
Ada¶ ze Zgrai
Nie chodzi przecie¿ o ucinanie dyskusji - po to tu jeste¶my, ¿eby dyskutowaæ. Wed³ug mnie po prostu na tym obrazie widaæ bardzo niewiele, ale historyk/szperasz traktuje to przecie¿ nie jako uciêcie dyskusji tylko pobudkê do znalezienia czego¶ konkretniejszego i skonfrontowania (choæ mo¿e faktycznie mia³em to tylko w domy¶le zak³adaj±c oczywisto¶æ smile.gif ) A w³a¶ciwie to chodzi o to, ¿e dyskutujemy drugi raz o tym samym (http://www.freha.pl/index.php?showtopic=22631).

A kontynuuj±c,
to jest raczej typowe uzbrojenie mongolskie - ju¿ na pewno nie fantasy. Pytanie tylko, czy np. Orda, mo¿e nie koniecznie Tatarzy krymscy, u¿ywa³a tego typu jeszcze w XVII w.?
brat Bule
Raczej watpie, to oporzadzenie XIII/XIV wieczne. Napewno nie XVII
Ada¶ ze Zgrai
Nie by³bym taki pewny, czy w XVII w. takie co¶ ca³kiem zanik³o. Ten obrazek jest z XVI w. i uzbrojenie mo¿e trochê siê ró¿ni, ale zasadnicze elementy pozosta³y prawie takie same.
brat Bule
Shah-nama (Firdawsi'S "Ksiêga Królów").

Z muzeum w Topkapi http://www.ee.bilkent.edu.tr/~history/pers-II.html - jak byk stoi 1330 (rycina) - a tutaj ta pozycja do poczytania http://rbedrosian.com/Downloads/shah4.pdf dla wytrwa³ych, a warto.

Dla wyjasnienia czesc miniatur jest pododawana w ró¿nych okresach.

Dodam krótk± notkê jeszcze odnosnie autora.

CYTAT
Ferdousi (albo Firdausi, w³a¶ciwie: Abol Ghasem Ferdousi, pers. ????????? ??????), (ur. 940 w pobli¿u Tusu, zm. tam¿e 1020 albo 1025) - perski poeta epicki, autor Szahname, narodowego eposu Persów i Tad¿yków.
Poza jego "kunj±" Abol Ghasem i literackim pseudonimem ("tachallos") Ferdousi nie wiemy nic pewnego o jego imieniu i to¿samo¶ci jego rodziny. W ró¿nych ¼ród³ach jego imiê jest podawane jako Mansur, Hasan, lub Ali. Spo¶ród rozmaitych stwierdzeñ tego rodzaju za najbardziej wiarygodne nale¿y uznaæ to poczynione przez Fath-e Alego Bondariego, który prze³o¿y³ Szahname na arabski w latach 1223 - 1226. Wed³ug niego Ferdousi nazywa³ siê "al-Amir al-Hakim Abol Ghasem Mansur-e al-Hasan al-Ferdousi at-Tusi". Nie wiemy, czemu poeta przyj±³ pseudonim Ferdousi ("[cz³owiek] z Raju"). Wed³ug jednej z pó¼niejszych legend mia³ mu go nadaæ Mahmud z Ghazny (998 - 1030), zachwycony jego poezj±. Wed³ug Nezamiego Aruziego (XI?XII w.) Ferdousi mia³ siê urodziæ w wiosce Ba¿, w dystrykcie Tabaran w pobli¿u Tusu. Wszystkie ¼ród³a zgadzaj± siê co do jego pochodzenia z Tusu (dzis. Meszhed). Wzmianki w Szahname pozwalaj± stwierdziæ, ¿e Ferdousi urodzi³ siê w roku 940. Pochodzi³ z zamo¿nej rodziny miejscowych dehkanów i by³ szyit±, chocia¿ nie jest jasne, do którego z od³amów szyizmu nale¿a³[1][2].

Pozdrawiam pies chana Baru³a
Ada¶ ze Zgrai
Tamtego obrazka akurat w¶ród tych rycin nie widzê, ale faktycznie, gdzie by nie wpisaæ, to wyskakuje odno¶nie niego ok. 1325-30. Có¿, dziêki
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.