Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: identyfikacja ¼ród³a
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
brat grucha:)
Witam, jak w temacie, proszê o pomoc w identyfikacji ¼ród³a. Z jakich lat pochodzi, z jakiego regionu i jak siê nazywa.

Orientuje siê kto¶ czy czapki jak maj± w ¼ródle nadadz± siê na prze³om 1 i 2 æwierci XIII wieku na ¶l±sku? Postaæ ¶rednio bogata.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Indar
Les Miracles de Nostre-Dame.
Francja, 1218-1228 / tak mniej wiêcej.
Na ¦l±sku... s±dzê ¿e nie bêdzie b³êdem.
Borg
A ja bym mia³ w±tpliwo¶ci.
Znam jedno przedstawienie "gardecorpsu" z terenu ¦l±ska, zero z innych dzielnic.
I jest du¿o pó¼niejsze na dodatek jak pamiêtam/
Indar
CYTAT(Borg @ 20:26 17.07.2012) *
A ja bym mia³ w±tpliwo¶ci.
Znam jedno przedstawienie "gardecorpsu" z terenu ¦l±ska, zero z innych dzielnic.
I jest du¿o pó¼niejsze na dodatek jak pamiêtam/

Ale co, gardecorps czy ¿ród³o? Poza tym Arku kolega pyta³ o czapkê - nie o ca³o¶æ jako tako.
Odbiegaj±c od tematu, macie co¶ ciekawego je¿eli chodzi o filcowe czapki na ten teren i okres?
Borg
O matko, przegapi³em to jedno s³owo smile.gif
Czapek z otokiem nie pamiêtam w naszym regionie.
Stanis³aw ¯órawski
Obrazek pochodzi z manuskryptu, w którym s± m.in. Les Miracles de Nostre-Dame Gautiera de Coinci, ale który zosta³ wykonany w 1327 roku w Pary¿u. Nie wiem, jak siê nazywa ca³e dzie³o, mo¿e w³a¶nie Les Miracles de Nostre-Dame i st±d pomy³ka Indara?

Za³±czona powy¿ej miniatura ilustruje legendê o burgundzkim pielgrzymie Girardzie, który opêtany przez diab³a odci±³ sobie cz³onka. devil.gif
Indar
Ca³o¶æ faktycznie zosta³a z³o¿ona do "kupy" w XIV wieku, na manuskrypt sk³adaj± siê ró¿ne "dzie³a". "Cuda Matki Bo¿ej" to tylko jedna z pozycji, z pewno¶ci± nie jest to nazwa ogó³u. "Cuda..." w oryginale byl to zbior poetyckich tekstow na cze¶æ Maryi, spisany przez Gautiera de Coinci, które to zosta³y opatrzone "ilustracjami" przez opata Roberta de Dives, przyjaciela autora. Tyle wiemy, pytanie jest takie czy s± to oryginalne iluminacje "Cudów..." wykorzystane w ca³o¶ci, czy te¿ faktycznie powsta³o to w XIVw.
Stanis³aw ¯órawski
W tym akurat dziele wszystkie miniatury s± wykonane przez mistrza Fauvela. Sprawdzi³em, bo od pocz±tku nie podoba³y mi siê te ciuchy, a zw³aszcza stylistyka ilustracji. Swoj± drog±, widzia³em te¿ inne wydania Cudów z tego okresu (tj. z 1. po³ XIV w.). Jakby¶ mia³ gdzie¶ namiary na te oryginalne obrazki, wykonane przez Roberta de Dives, to podaj linka. Nie mogê znale¼æ.

Pozdrowienia!
Stacho
Stanis³aw ¯órawski
CYTAT(brat grucha:) @ 20:36 17.07.2012) *
Odbiegaj±c od tematu, macie co¶ ciekawego je¿eli chodzi o filcowe czapki na ten teren i okres?

"Ten okres", czyli okres powstania za³±czonego obrazka, czy pocz±tki XII wieku?
Je¶li to pierwsze, to jest scena z innego manuskryptu, równie¿ przedstawiaj±ca jak mniemam owego Burgundczyka. Na oko jakie¶ lata 30-40. XIV wieku (to ju¿ tylko moje przypuszczenie). Ciekawe ¿e nasz nieszczêsny pielgrzym zacz±³ tutaj obcinanie cz³onków w innym miejscu...

Trzy filcowe kapelusze, plus inne, zapewne filcowe, nakrycie g³owy u pana po lewej.
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski @ 00:11 18.07.2012) *
CYTAT(brat grucha:) @ 20:36 17.07.2012) *

"Ten okres", czyli okres powstania za³±czonego obrazka, czy pocz±tki XII wieku?
Je¶li to pierwsze, to jest scena z innego manuskryptu, równie¿ przedstawiaj±ca jak mniemam owego Burgundczyka. Na oko jakie¶ lata 30-40. XIV wieku (to ju¿ tylko moje przypuszczenie). Ciekawe ¿e nasz nieszczêsny pielgrzym zacz±³ tutaj obcinanie cz³onków w innym miejscu...

Trzy filcowe kapelusze, plus inne, zapewne filcowe, nakrycie g³owy u pana po lewej.

Z tego okresu mia³em na my¶li, prze³om 1 i 2 æwierci XIIIw, ¦l±sk.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.