Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbroja p³ytowa od Mardinusa
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
xarn001
Witam Mo¶ci Panowie, to mój pierwszy post na tym forum.
Mam pytanie apropo zbroi p³ytowej która widoczna jest w sklepie u p³atnerza Mardinusa, chodzi mi o ten zestaw za nie ca³e 6.000z³

Pytanie dot. wieku z którego ona pochodzi, gdy¿ tylko przy kirysie znalaz³em informacjê dot. "datowania". (Jest to komplet 00A)

Czy ten zestaw jest w ogóle historycznie "poprawny" Czy te czê¶ci to z ca³kowitych ró¿nych parafii pochodz±? smile.gif

Pozdrawiam serdecznie!
Wojciech W¶ciek³y
Nie lepiej by³o zapytaæ samego Mardinusa? Z tego co wiem , jest kontaktowym facetem. bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Makowski
Datowanie to bêdzie ju¿ II po³owa XV wieku. Naramienniki s± trochê dziwnie mam wra¿enie ¿e bardziej renesansowe ni¿ ¶redniowiecze.
robert w. Wielki
A jakie datowanie Cie interesuje..? Bo rzeczywi¶cie jest to sk³adak, i niestety nie wszystkie elementy wygl±daj± poprawnie. Pozdrawiam
Borg
Robert jest bardzo delikatny. To nie jest 2 po³owa XV wieku, a 2 po³owa wieku XX mo¿e pocz±tek XXI.
Ogólnie bubel historyczny. O jako¶ci wykonania siê nie wypowiadam...
robert w. Wielki
Teraz jestem zajêty za mocno, wieczorem, jak Chcesz moge podes³ac Ci trochê wzorów-bêdziesz mia³ porównanie, do ofert p³atnerzy. Napisz jakie datowaniee (jak najdok³adniejsze) Cie interesuje, i jakie tyretorium. Pozdro,R.
Zielu
Moja ma³± porada ;) je¶li masz takie fundusze lepiej zamówiæ sobie u lepszego dobrze wykonany np. he³m.
Ponowiê pytanie Roberta, jakie datowanie i region? Ka¿dy dobrze zrobiony ¿o³nierz wyglada o niebo lepiej ni¿ mroczny rycerz smile.gif

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
robert w. Wielki
Na priva odpisze Ci dok³adnie na temat zbroi, producentów itp. Tutaj, do³±czê do Ziela, i zaproponujê wstrzymanie siê z zakupem zbroi.
1.tak na prawdê zbroja w tym hobby to ostatni potrzebny zakup smile.gif
2. jak bêdziesz mia³ minimum stroju, sprzêtu, poje¼dzisz po imprezach, zobaczysz jakie datowanie
(osobi¶cie mam nadziejê ze pó¼ny XV w) Ci najbardziej pasuje
3. "blachy", jak mawiamy to konkretny wydatek/ najlepiej kupowac je stopniowo zaczynaj±c od najpotrzebniejszych elementów ( he³m, rêkawice, potem napier¶nik b±d¼ kirys), i uzupe³niaæ je o kolejne ( pozosta³e elementy narêczaków, ewentualnie "nogi")
4. je¶li chodzi o pó¼ny piêtnasty wiek (³adne zbroje gotyckie aniol.gif ) trendy mamy takie aby odtwarzaæ ¿o³nierzy, wiêc pe³na zbroja nie jest wymagana na potrzeby inscenizacji/ turnieje na to datowanie, to rzadko¶æ. Poza tym pe³na zbroja to domena konnych ( z wyj±tkiem pieszych kopijników z lat 90-tych XV w), do walki pieszej os³ony nóg, tak naprawdê s± zbêdne .
Pozdro, R.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.