Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rzesza Ottonów X-XI wiek i zachodnia europa
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
tomekjarl
Witam, widzia³em kilka tematów na freha na podobny temat, ale drodzy pañstwo, jest ciê¿ko.

Nie mam bladego pojêcia co i jak wygl±da³o w zachodniej europie w X wieku.

Przedstawienia strojów jakie znalaz³em to mo¿na na palcach policzyæ, a na ¿adnym nie mog³em siê dopatrzeæ w jaki sposób ozdabiano odzie¿ i jakie ozdoby noszono.

I tu mam pro¶bê, czy mo¿e siê kto¶ podzieliæ lektur±/opisem/rycin±/malowid³em/znaleziskiem , s³owem jakimkolwiek ¼ród³em na jakim móg³bym siê wzorowaæ, pasuj±cym g³ównie na obszar ówczesnego ¦wiêtego Cesarstwa Rzymskiego Domu Niemieckiego.... (potocznie Rzesza Ottonów) w X i Xi wieku ?

Nie pogardzê niczym, nawet je¶li nie s± obszarowo akurat z Rzeszy, ale odpadaj± wszystkie ¼ród³a frankijskie bo te ju¿ przegl±da³em i akurat nie bardzo mi pasujê na prze³om X-XI wieku.

Pozdrawiam i liczê na pomoc.
Leszczu
Gdzie¶ mi siê to poniewiera³o na dysku, niestety nie mam w lepszej rozdzielczo¶ci. Z tego na ile pamiêtam opis to tunika nale¿eæ mia³a chyba do Henryka II ¦wiêtego.
tomekjarl
Dziêki wielkie.

Teraz zale¿y mi najbardziej na klamrze od pasa i jego ozdobach
Kakofonix
CYTAT(tomekjarl @ 14:35 17.07.2012) *
Dziêki wielkie.

Teraz zale¿y mi najbardziej na klamrze od pasa i jego ozdobach

A nosili w ogóle pasy? Bo jako¶ na przedstawieniach IX/Xw. jako¶ ich nie widaæ.
tomekjarl

A nosili w ogóle pasy? Bo jako¶ na przedstawieniach IX/Xw. jako¶ ich nie widaæ.
[/quote]

A mogê prosiæ te przedstawienia smile.gif ? Bo w³a¶nie o nie mi chodzi...
Lutobor ze Swarska
Sam od pewnego czasu gmeram w temacie. S³uszna uwaga, Andrzej, odno¶nie pasów. Nie widaæ zwisu albo sprz±czki. Ale w tych przedstawieniach które mi uda³o siê zgromadziæ widaæ mimo to ¿e tunika jest przepasana. Mo¿e nie by³y w modzie d³ugie zwisy, albo nie noszono ich z przodu? Ciê¿ko powiedzieæ. Znam 2 groby z Frankonii ze sprz±czkami od pasa ¿elaznymi i br±zowymi. Poza tym gdzie¶ w pamiêci ¶witaj± mi obrzydliwie bogate sprz±czki z Krefeld-Gellep ale nie pamiêtam datowania. Zajrzyj na znaleziska.org, mo¿e tam co¶ znajdziesz.
Kakofonix
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 21:21 17.07.2012) *
Sam od pewnego czasu gmeram w temacie. S³uszna uwaga, Andrzej, odno¶nie pasów. Nie widaæ zwisu albo sprz±czki. Ale w tych przedstawieniach które mi uda³o siê zgromadziæ widaæ mimo to ¿e tunika jest przepasana. Mo¿e nie by³y w modzie d³ugie zwisy, albo nie noszono ich z przodu? Ciê¿ko powiedzieæ. Znam 2 groby z Frankonii ze sprz±czkami od pasa ¿elaznymi i br±zowymi. Poza tym gdzie¶ w pamiêci ¶witaj± mi obrzydliwie bogate sprz±czki z Krefeld-Gellep ale nie pamiêtam datowania. Zajrzyj na znaleziska.org, mo¿e tam co¶ znajdziesz.

Te przepasania to móg³ byæ jaki¶ cienki sznurek. We¼my do¶æ precyzyjne przedstawienie Ottona III w otoczeniu mo¿nych:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mei..._Schule_002.jpg

Dostojnik z prawej strony trzyma w rêku miecz, a pasa nie widaæ. Natomiast ewidentnie jest przepasany czym¶ cienkim.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.