Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wykorzystanie koralików w hafcie
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Salix
Witam!

Na spokojnie kompletujê strój ¶rednio zamo¿nej kobiety z po³owy XIV wieku (powiedzmy, chodzi mi o "niedzielny" strój nieco zamo¿niejszej mieszczanki) i dobrnê³am do punktu, w którym cz³owiek zastanawia siê: "mo¿e by tak jaki¶ haft..."? Po przekopaniu niniejszego forum oraz po przejrzeniu ikonografii dosz³am do wniosku, ¿e delikatny haft przy dekolcie tudzie¿ mankietach sukni nie powinien byæ niczym zdro¿nym.

Zastanawia mnie jednak, jak to jest z u¿yciem drobnych, szklanych koralików jako uzupe³nienia haftu? Znalaz³am jedynie informacje, ¿e na stroje zamo¿nych dam naszywano np. per³y czy drogie kamienie, ale to raczej nie mój przedzia³ stanowy. Czy kto¶ siê orientuje, czy do ozdoby stroju u¿ywano tak¿e koralików - jest na to jakie¶ potwierdzenie ikonograficzne / archeologiczne ?
Anka z Mazowsza
Witaj

Spotka³am siê z malutkimi paciorkami szkalnymi(1-2mm) znalezionymi w pochówu wokó³ g³owy, co sugeruje ze by³y u¿yte do obszycia czepca, który sie nie zachowa³. Szklane paciorki znajdowane sa równie¿ przy innych (domyslnych) czêsciach ubioru. Gdzies spotka³am sie z informacj±, ¿e mog³y byc wplatywane w materia³ podczas tkania. Jak z u¿ywaniem ich w hafcie nie wiem, moim zdaniem mogg³y byc tak wykorzystywane, ale potwierdzenia nie mam. No i to trochê wczesniejsze czasy i tereny wschodniej Polski.
pozdrawiam serdecznie
valturwen
Szklane, maleñkie koraliki na pewno by³y u¿ywane do haftów szat liturgicznych.
Co do cywilnych strojów, do tej pory nic nie znalaz³am angsad.gif
Salix
No niestety, mam podobnie. Wszystkie moje dotychczasowe "znaleziska" XIV-wiecznych haftów z koralikami to szaty liturgiczne, obrusy o³tarzowe albo bogato zdobione sakiewki na relikwiarze.

Odno¶nie strojów "cywilnych" potwierdzone jest u¿ycie paciorków i pere³ek w ozdabianiu kobiecych nakryæ g³owy, tyle wiem na pewno. Ale co do np. sukni - ciê¿ka sprawa. Ikonografia niewiele na razie pomaga - póki co, w pewnym "Tacuinum Sanitatis" z drugiej po³owy XIV wieku natknê³am siê na co¶, co w miarê wyra¼nie przypomina r±bek sukni obszyty koralikami lub pere³kami. Reszta jest niepewna, bo czasem ciê¿ko powiedzieæ, z czego sk³ada siê wzór widoczny na szacie - sam haft, a mo¿e aplikacja, a mo¿e haft z koralikami dunno.gif

No to wracam do szperania read.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.