Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Krótkie pytanie ad. naramienników
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Matzuk
Witam smile.gif

To mój pierwszy post na freha, wiêc proszê mnie od razu nie krytykowaæ je¶li ¼le wybra³em dzia³ b±d¼ pytanie bêdzie niedok³adne ;)

W rekonstrukcji siedzê do¶æ krótko ( odtwarzam wiek XVI-XVII ), ale nadesz³a pora na opancerzenie.

http://img535.imageshack.us/img535/1015/20120714283.jpg

Jest to zdjêcie naramienników, które posiadam. I tu moje pytanie, czy nadaj± siê na rekonstrukcjê tego¿ okresu, czy s± raczej typowo ¶redniowieczne? Je¶li s±, czy nie mo¿na by ich ( ew. proszê o podpowied¼ je¶li jakie¶ przeróbki mog³y by pomóc ) podci±gn±æ pod opancerzenie formacji XVII wiecznych, np. "ograbiona" wersja naramienników husarskich, bez kilku folg, albo opancerzenia rejtarskiego..?

Bêdê wdziêczny za wszelkie wskazówki ! :D

P.S: Na razie nie wnikam które jednostki dok³adnie mog³y by takowe nosiæ, tylko czy taki model naramienników wgl by siê kwalifikowa³ na ten okres, czy te¿ z góry odpada.
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Nie widzia³em w muzeach niczego takiego datowanego na XVII wiek. Naramienniki husarskie s± na tyle odmienne, ¿e ³atwiej by je chyba by³o zrobiæ od podstaw ni¿ przerabiaæ te.

Poza tym zaczynanie reko XVII od naramienników jest cokolwiek nietypowe. Ten element uzbrojenia ochronnego by³ wykorzystywany praktycznie wy³±cznie przez ciê¿k± jazdê (nie ka¿d± i nie przez ca³y XVII wiek) oraz pikinierów (sporadycznie).

Najpierw zastanów siê co chcesz odtwarzaæ a potem policz na co ciê staæsmile.gif

Pamiêtaj, ¿e w wypadku rekonstrukcji husarza, pancernego, czy innego kawalrzysty niezbêdnym elementem wyposa¿enia jest koñ z rzêdem.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.