Czesc!
Od dluzszego czasu poszukuje materialow (rycin, opisow itp) stroju kardynala niestety poki co bez wiekszych sukcesow. Mam juz gotowy kapelusz (galero) niestety nie mam dokladnych wskazowek co do samego ubioru. To co sie dowiedzialem to to ze prawdopodobnie bylo to dlugie robe w kolorze czerwonym z wydluzonym tylem ktore nie bylo niczym przepasane.
Jesli ktos ma jakies materialy lub wiedze to prosze o pomoc
Dzieki
Co prawda 95% freszki to ¶redniowiecze oko³ogrunwaldzkie, ale przeciez nie tylko. Sk±d mo¿emy wiedzieæ, czy interesuje Ciê kardyna³ na dworze Karolingów, czy "klasyczny" Richelieu...
no tak zapomnialem przez pospiech :P
interesuje mnie raczej klasyczny stroj 1350 - 1450 (1550)
CYTAT(michal30 @ 23:20 03.07.2012)
no tak zapomnialem przez pospiech :P
interesuje mnie raczej klasyczny stroj 1350 - 1450 (1550)
200 lat to kawa³ czasu nawet w modzie ko¶cielnej.
Rafa³
Czyli "oko³ogrunwaldzki".
Powinno siê znale¼æ dosyæ ikonografii, zw³aszcza autorów w³oskich czy niemieckich - fresków, obrazów, ew. iluminacji. Mo¿na za³o¿yæ wyj±tkowo ¿e miêdzy Polsk± a Rzymem nie by³o du¿ych ró¿nic w ubiorze by³o nie by³o liturgicznym (rozumiem ¿e o taki pytasz).
Interesuje mnie stroj ktory nosili na codzien bo sutanny jako takie to wymysl pozniejszy XVIII-wieczny ale mimo to jakos musieli sie z tlumu wyrozniac wiem napewno ze byly to stroje z czerwonej welny i napewno dlugie tyle na ten temat poki co wiem interesuje mnie wzor z lat okologrunwaldzkich ale gdyby nie bylo to I polowa XV wieku tez moze byc
Mo¿e kto¶ wrzuciæ jakie¶ wcze¶niejsze przedstawienia wysoko postawionych osób w ko¶ciele? Interesuje mnie 1200-1240, ¦l±sk. Ubrania liturgiczne i to w czym chodzili na co dzieñ. Kiepsko mi szukanie wychodzi i to co znalaz³em to inne regiony.
PS. (do michal30)
"interesuje mnie wzor z lat okologrunwaldzkich ale gdyby nie bylo to I polowa XV wieku tez moze byc" Wiesz kiedy by³a bitwa pod Grunwaldem?
1410 to tak trochê I po³owa XV wieku. Co¶ siê zamota³e¶
Faktycznie sie zaoralem troche :P sorki miala byc II polowa XV wieku
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.