Witam, powoli ruszam z nowym projektem - wczesne ¶redniowiecze na terenach Pomorza.
Na obecn± chwilê trudno jest mi okre¶liæ dok³adne datowanie - to zale¿y od ilo¶æ i jako¶ci znalezisk, do których uda mi siê dotrzeæ. Zak³adam na razie IX - X wiek.
Szukam materia³ów do dokumentacji - samo to potrwa pewnie co najmniej rok, zanim bêdê móg³ zrekonstruowaæ podstawy ubioru. Proszê o ukierunkowanie - od jakich ksi±¿ek, publikacji mogê zacz±æ zapoznawanie siê z tym tematem ?
Pozdrawiam.
Je¶li o Pomorze Zachodnie chodzi - Wo³±giewicz, Filipowiak, Leciejewicz, Wieczorkowski, Ch³opocka. Punkt wyj¶cia stanowi± dwa pierwsze tomy "Dziejów Szczecina". W odno¶nikach bêdzie wszystko, czego potrzeba.
Wybierz siê do muzeum ,choæby w Szczecinie.
Warto przeczytaæ - ¯ycie codzienne na pomorzu wczesno¶redniowiecznym, Teresa i Ryszard Kiersnowscy
Witam, przebrn±³em przez wiêkszo¶æ z tych pozycji, znalaz³em sporo materia³ów - z pewno¶ci± bêd± one przydatne w pó¼niejszym etapie rekonstrukcji. Na razie skupiam siê na podstawach ubioru, z którymi pewnie bêdzie najwiêkszy problem - jak przejdê ten etap, bêdzie ju¿ trochê ³atwiej. Do tej pory nie uda³o mi siê znale¼æ ¿adnych znalezisk tkanin, które mog³yby pochodziæ od ubioru - a to na chwilê obecn± najwa¿niejsze. Mam znaleziska trzewików do pochwy, mieczy, innej broni, okuæ do pasa, sprz±czek, bi¿uterii - ale pytanie jak z samym ubiorem - czy s± jakie¶ ¼ród³a prócz rycin ? Aha, zapomnia³em napisaæ, ¿e chodzi oczywi¶cie o pomorze zachodnie.
Lista artyku³ów, które mog± siê przydaæ:
KAMIÑSKA J., NAHLIK A. - 1958 - "W³ókiennictwo gdañskie X-XIII", £ód¼.
KAUBE A. "W³okiennictwo wczesno¶redniowiecznego Wolina (stanowisko wykopaliskowe nr 4), [w: ]MATERIA£Y ZACHODNIOPOMORSKIE t. XIII
MAIK J. - 1986 - "Wczesno¶redniowieczne wyroby w³ókiennicze w Wolinie", MATERIA£Y ZACHODNIOPOMORSKIE, tom 32, s.s.155-180.
MAIK J. - 1988 - "Wyroby w³ókiennicze na Pomorzu z okresu rzymskiego i ze ¶redniowiecza", Wroc³aw-Warszawa-Kraków-Gdañsk.
NAHLIK A. - 1959 - "Tkaniny wykopaliskowe z wczesno¶redniowiecznego Wolina", MATERIA£Y ZACHODNIOPOMORSKIE, tom 5.
SIKORSKI A. - 1989/1990 - "Tkaniny z wczesno¶redniowiecznego cmentarzyska szkieletowego w Dêbczynie, gm. Bia³ogard, woj. koszaliñskie", MATERIA£Y ZACHODNIOPOMORSKIE, tom 35-36, s.s. 159-172.
Na chwilê obecn± mam informacje tylko o strzêpkach znalezionych tkanin.
Przebrnê dok³adnie przez ten temat - ale obawiam siê, ¿e zrekonstruowanie ubioru z tych czasów (z terenów Pomorza) bêdzie graniczyæ z niemo¿liwo¶ci±. Mam nadzieje, ¿e siê mylê.
http://global.images10.fotosik.pl/1264/f63ed3c775e919d7.jpg
Alternatyw± s± wikingowie - Norwegia, albo Szwecja - ale tych w Polsce jest jak makiem zasia³.
Je¼dzimy du¿o po imprezach zagranicznych - st±d chcia³bym rekonstruowaæ kulturê materialn± naszego kraju - ¿eby pokazaæ te¿ nasz± historiê.
Natomiast co do Pomorza - w najgorszym wypadku zostaje zrekonstruowanie ubioru z innej czê¶ci naszego kraju - a skupienie siê na samych znaleziskach z terenów Pomorza. Czyli podobnie jak w przypadku rekonstrukcji Norwega.
Tylko czy w ogóle mamy jakie¶ znalezisko tkanin z Polski, na podstawie których da siê zrekonstruowaæ kompletny ubiór ?
CYTAT(Czcibor @ 19:57 10.08.2012)
Nie mylisz siê.
Z tego co mi wiadomo to nie. Trzeba wiêc opieraæ siê na prostych i rozpowszechnionych wzorach z zachodu i Skandynawii.
Czyli odtwórcze analogie.
Samych znalezisk jest na tyle, ¿eby zrekonstruowaæ pozosta³e elementy - jak pasy, bi¿uteriê, broñ, a nawet buty - ale nie bardzo pasuje mi po³±czenie tych znalezisk ze strojem ze Skjoldehamn, czy innymi fragmentami ubiorów znalezionych w Skandynawii.
Teoretycznie w wypadku Pomorza potrzebujemy spodnie (+ owijacze i owijki), koszulê, tunikê + p³aszcz wg. analogii + rekonstrukcje pozosta³ych elementów na podstawie znalezisk z tego terenu. Ale dalej trzy pierwsze elementy pozostaj± jedynie domys³ami.
Zostaje jeszcze kwestia namiotów i przynajmniej podstawowego sprzêtu obozowego.
CYTAT(Jaksa z Pomorza @ 15:50 11.08.2012)
Alternatyw± s± wikingowie - Norwegia, albo Szwecja - ale tych w Polsce jest jak makiem zasia³.
Je¼dzimy du¿o po imprezach zagranicznych - st±d chcia³bym rekonstruowaæ kulturê materialn± naszego kraju - ¿eby pokazaæ te¿ nasz± historiê.
Natomiast co do Pomorza - w najgorszym wypadku zostaje zrekonstruowanie ubioru z innej czê¶ci naszego kraju - a skupienie siê na samych znaleziskach z terenów Pomorza. Czyli podobnie jak w przypadku rekonstrukcji Norwega.
Tylko czy w ogóle mamy jakie¶ znalezisko tkanin z Polski, na podstawie których da siê zrekonstruowaæ kompletny ubiór ?
Bardzo s³uszne za³o¿enia. Kibicuje, ale nie ma co udawaæ, ¿e strój jest "polski", "pomorski" itd. Zrobiæ najprostsze mo¿liwe kroje, spojrzeæ na ikonografiê a wyró¿niaæ siê rekonstrukcjami przedmiotów typowych dla pomorza.
Wszystkie Twoje rozterki takie jak namioty, sprzêt obozowy itp. by³y tu i na halli poruszane.
No tak - nie ma co siê oszukiwaæ, 100 % rekonstrukcja jest niemo¿liwa - a tym bardziej konkretnego rejonu.
Przebrn±³em przez wiêkszo¶æ wymienionych tu artyku³ów - a tak¿e kilku innych, nie tylko z terenów Pomorza ale w ca³ej Polsce mamy znaleziska jedynie skrawków materia³ów - je¿eli chodzi o wczesne ¶redniowiecze.
Ubiór - nie pozostaje nic innego jak uszycie go na podstawie powszechnych krojów i analogii.
Natomiast ca³a reszta - to znaleziska charakterystyczne dla danego rejonu.
Podobnie zreszt± jest w wypadku innych rekonstrukcji - Norwegia, co prawda mamy kompletne znalezisko stroju - z danej miejscowo¶ci, ale ju¿ okucia do pasa, czy inne elementy s± z drugiego koñca Norwegii. Ramy terenowe rekonstrukcji poszerzaj± siê do ca³ego kraju.
My¶lê, ¿e w tym wypadku i tak bêdzie to konkretna rekonstrukcja - postaram siê zamkn±æ w danej czê¶ci Polski.
Przegl±dam teraz jeszcze ikonografiê - te tuniki w sumie by³y takie same.
Prosty, prawie identyczny krój.
----------------
W sumie tak samo robi³o siê na XIII stce - strój zrobiony na podstawie Biblii Maciejowskiego - a reszta to znaleziska z danego rejonu.
Witam, szukam rycin, ikonografii polskiej z wczesnego ¶redniowiecza - na chwilê obecn± nie mam tego wiele, ale pewnie ¼le szukam - by³bym bardzo wdziêczny za jakie¶ nakierowanie.
Dobrze szukasz. Nie ma specjalnie takowej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.