Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: 3 Turniej Rycerski w Chwarszczanach --> 7-8 sierpnia
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
£azarz
Salve Fratres!

Po rozmowie z ksiêdzem proboszczem Waldemarem Grzelcem otrzyma³em potwierdzenie, ¿e turniej napewno odbêdzie siê. 7-8 sierpnia - data zosta³a potwierdzona. Dla wszystkich, którzy w ostatnim czasie dzwonili lub pisali do mnie, podaje informacje jak dojechaæ do Chwarszan:
Z Kostrzyna - Dojazd PKS lub busy od Kostrzyna w kierunku Mieszkowic - ok. 15 km.
Ze Szczecina droga przez Gryfino i Chojne w kierunku Kostrzyna - ok. 100 km.
Z Gorzowa Wlkp. PKS lub bus w kierunku na Dêbno i dalej - ok. 50 km.
Z Namysla (stacja PKP na linii kolejowej Szczecin - Wroc³aw - ok 5 km.

Tak jak i w zesz³ym roku tak i w tym impreza ma na celu przyczynienie siê do pozyskania jak najwiêkszej sumy pieniêdzy na odnowienie s³ynnych fresków oraz renowacje kaplicy. Pieni±dze zebrane w zesz³ym roku pozwoli³y na uzupe³nienie wszytkich szyb oraz renowacje witra¿a zniszczonego przez jakiego¶ naiwnego cz³owieka, który schowa³ sie po mszy w kaplicy i szuka³ ... skarbu templariuszy. Mam wielk± pro¶be do realizatorów TVN programu "Strefa 51" oraz Andrzeja Zieliñskiego - autora ksi±¿ki "Tajemnice polskich templariuszy", którzy rozpêtali ta nagonkê na Chwarszczany - jedynym ale jak¿e wspania³ym skarbem Chwarszczan jest kaplica Rycerzy ¦wi±tyni rozbudowana pó¼niej przez szpitalników ¶w. Jana oraz te s³ynne freski.

Wracaj±c do samej imprezy - na pewno rezegrany bêdzie turniej oraz buhurt - zakony kontra rycerstwo. Wiêcej szczegu³ów ju¿ wkrótce, na ten temat najlepiej jak wypowie siê polska komandoria Ordo Templi Borei.

Pozdrawiam
brat Bule
My przybêdziemy braciszku w liczbie ko³o 15 osób... Buhurcik jak trza bêdzie zrobiæ mo¿na... Wszystko dla ratowania fresków w Chwarszczanach które s± w op³akanym stanie niestety angsad.gif....

Salve i pozdrowienia.
vroobell
delegacja z Szarej te¿ siê pojawi jak s±dzê w liczbie kilku sztuk
Bartek z Chojnika
Czy mo¿na liczyæ na zaproszenie na Chwarszczany w tym roku?
£azarz
salve Fratres!
Odno¶nie zaproszeñ - bractwa prosze o przesy³anie potwierdzeñ swej obecno¶ci mailem szlom@go2.pl . By³o by zacne gdyby do potwierdzenia by³y do³±czone wasze zdjêcia. Napiszcie te¿ ile z przyby³ych osób stanie do turnieju a ile do bojówki. Plan bitwy jest prosty jak regu³a zakonów - buhurt smile.gif

Pozdrawiam
LuCK
Jakie jest datowanie turnieju?
Micha³ Templarem zwany
Wraz z heart.gif Narzeczon± przyjedziemy heart.gif smile.gif Co do reszty grupy to parê osób siê pewnie tez zdeklaruje.
£azarz
Salve Fratres!

Prosimy o nadsy³anie zg³oszeñ wszystkich bractw chc±cych wzi±æ udzia³ w tej imprezie. W zg³oszeniu prosze zamie¶ciæ takie dane jak:
1. Ilo¶æ osób przybywaj±cych
2. Ilo¶æ osób na turniej
3. Ilo¶æ osób do bitwy - buhurt
4. Czy bractwo posiada w³asny namiot historyczny
5. Data przybycia do Chwarszczan

Odpowiedzi na pytania:
Impreza nie jest datowana. Naszym celem jest wsparcie dzia³añ proboszcza i pozyskanie jak najwiêkszej ilo¶ci pieniêdzy na ratowanie kaplicy. Boimy sie, ¿e za kilka lat po tych freskach to ... Dlatego niech nikt sie nie zdziwi stoj±c w pe³nej p³ycie z pó³torakiem, ¿e na wprost niego stanie zakonnik w "krucjacie". Wszyscy przybyli maj± zapewnione ca³odzienne wy¿ywienie oraz wode mineraln±.

Oprócz walcz±cych serdecznie zapraszamy zespo³y muzyki dawnej oraz rzemie¶lników wraz ze swoimi warsztatami. Niestety nie jeste¶my w stanie wam zap³aciæ, gdy¿ ka¿dy grosz dok³adamy do odbudowy kaplicy. Potrzebujemy tylko informacji od zespo³ów dotycz±cych warunków na scenie natomiast rzemie¶lnicy niech okre¶l± co potrzebuja do swojego warsztatu.

Pe³na fotorelacja z zesz³ego roku jest na stronie http://www.lazarus.zp.pl/index.php?w=10 oraz http://www.templariusze.tc.pl/index1.htm galeria 14

Pozdrawiam
Avlvs Pontivs Tavrvs
Bedac w kaplicy w Chwarszczanach,czuje sie powiew historii,chce sie cofnac w czasie az do lat w ktorych opiekunami tej swiatyni byli templariusze........
A tak naprawde fajny klimacik!
zapraszamy chetnych!!!!!!!!!!!!!!!
£azarz
Salve Fratres!

Jest ju¿ program imprezy.

„III Turniej Rycerski Chwarszczany 2004”
Sobota
10 – Msza polowa
11 – przygotowanie do turnieju
12 – Uroczyste otwarcie
(heroldowie uderzeniem w tarcze wzywaj± kolejnych walcz±cych)
15 – Zabawy plebejskie dla publiczno¶ci
16 – Fina³ turnieju
17 – Zabawy plebejskie dla publiczno¶ci oraz pokazy konne
18 – Koncert muzyki dawnej
19 – Buhurt (Zakony Rycerskie kontra Rycerstwo ¦wieckie)
20 – Zakoñczenie Imprezy
22 – Uczta dla uczestników

Przez ca³y czas imprezy gra muzyka dawna, dzia³a obóz rycerski oraz s± otwarte warsztaty rzemie¶lnicze.

Niedziela
12 - Msza w kaplicy Chwarszczañskie
13 - Pokazy walk pieszych i konnych

Na pro¶bê ojca Waldemara (organizatora imprezy) wszelkie bractwa zakonne i ¶wieckie przyje¿d¿aj± na zaproszenia. Je¿eli kto¶ chcia³by uczestniczy¶ w tej szczytnej imprezie proszê o informacje o swoim bractwie mailem. Dotyczy to tez osób indywidualnych. Wszycsy rzemie¶lnicy oraz zespo³y muzyki dawnej pragn±ce wzi±æ udzia³ w tej imprezie proszone sa o kontakt.

Logistyka:
Zakwaterowanie:

W³asne namioty historyczne w obozie rycerskim, je¿eli brak takowych to istnieje mo¿liwo¶c rozbicia namiotów turystycznych poza obozem. Przez ca³y czas imprezy obowi±zuje zakaz palenia tytoniu oraz spo¿ywania alkocholu. Alkochol bêdzie podany dopiero na uczcie po wieczornym buhurcie w sobote.
Wy¿ywienie:
Wszyscy uczestnicy ¿ywieni s± na koszt organizatora imprezy.
Dojazd:
Ka¿dy uczestnik doje¿d¿a na w³asny koszt

Pozdrawiam Grzegorz
Marek Hilgendorf
Salve Fratres! Tu wasz ulubiony Livoniec...heheh. Mam ma³e pytanko- imprazka w Drahimiu jest nadal aktualna???- kilkoro moich ³uczników chcia³oby na ni± pojechaæ.....Na Chwarszczany nie wyrobimy, bo urlopu nie sta³o....
£azarz
Salve Fratres!

Marku, obrona Zamku Drahim jak najbardziej aktualna - ju¿ nied³ugo szczegó³y.
Pozdrawiam Grzegorz
Kacper
Drzewcówki na buhurt wchodz±?
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Salve frater !
Po ostatnim tyrnieju w Chwarszczanach nale¿y zrewidowaæ poczynania ³uczników.
W tym roku strzelanie bez pacynek nie przejdzie.
Zreszt± na tak ma³ym polu to i tyury¶ci moga oberwaæ !!!
Pozdrowienia nie mogê siê ju¿ doczekaæ !
Marek Hilgendorf
Salve Fratres!
NIestety jak ju¿ pisa³em Fratres Militiae Christi nie zdo³a przebiæ siê z Inflant przez dzik± Litwê....... dunno.gif . A tak powa¿nie- serdecznie dziêkujemy za zaproszenie- to dla nas prawdziwy zaszczyt, ale niestety nasi pracodawcy s± nieub³agani anger.gif . W przysz³ym roku zjawiê siê, choæbym mia³ po drodze z Inflant zburzyæ Wilno!!!!

Generalnie to buduj±ce, ze pomimo ogólnego podsrywania charakterystycznego dla RR zakony trzymaj± siê razem (taka ma³a niedygresja)
Sowa
Potrzebne sa glejty ?

Sowa bigsmile2.gif
£azarz
Salve Fratres!
Marku oszczêd¼ Wilno - zacne to miasto, czekamy na ciebie na Zamku Drahim! Sowa, po co glejty? W niedziele odby³o siê spotkanie z ks. proboszczem Waldemarem (g³ówny organizator). Jest ju¿ program imprezy:

7 sierpieñ (sobota)
10.00 - Msza ¶w. Polowa
12.00 - Uroczyste otwarcie - przywitanie Zakonów i Bractw Rycerskich z kraju i zagranicy
12.30 - Rozpoczêcie turnieju bojowego
w przerwach æwieræfina³owych oraz pó³fina³owych pokazy tañca dawnego oraz zabawy plebejskie dla dzieci
16.00 - Fina³ turnieju
17.00 - Pokazy tañca dawnego oraz zabawy plebejskie dla dzieci
19.00 - Buhurt pomiêdzy Zakonami a Rycerstwem ¶wieckim
21.00 - Uczta

8 sierpieñ (niedziela)
11.00 - Uroczysta Suma - Msza ¶w. w Kaplicy Chwarszczañskiej
13.00 - Pokazy walk

W Chwarszczanach jeste¶my ju¿ od ¶rody.

Pozdrawiam Grzegorz
Sowa
czasami na takie imprezy potrzebne sa glejty bum.gif
A co z tymi drzewcami ? Wprawdzie juz wyczysci³am halabarde, ale jednak dobrze jest wiedziec przed czasem, czy wpuszczaja czy nie smile.gif

Sowa
£azarz
Salve Fratres!
Sowo, a wpuszcz± smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Avlvs Pontivs Tavrvs
Witam Wszystkich!
W piatek z warszawy rusza autokar,koszt przejazdu w obie strony = 60 zl.
Wyruszamy o godzinie 8 rano,autokar bedzie juz czekal od 7.30.zapraszamy wszystkich chetnych bo mamy jeszcze wolnych 15 mejsc
Sowa Na moje zaproszenie nie potrzebujecie zadnych Glejtow!!!!!!!
Ja zapraszam od Brata kapelana,ktory tez jest templariuszem:)
Salve
Aha moj numer 508 338 405 Saszka
Sowa
KRMO w³asnie wyrusza do Chwarszczan bigsmile2.gif

do zobaczyska love3.gif

Sowa
£azarz
Salve Fratres!
Jeste¶my ju¿ na Chwarszczanach, pogoda wspania³a i taka ma tez siê utrzymaæ do koñca imprezy. Dla wszystkich uczestników zapewnione jest wy¿ywienie oraz miejsce na polu namiotowym. S± ju¿ toalety oraz woda do mycia.

Pozdrawiam Grzegorz
Marek Hilgendorf
A mnie tam nie ma!!!!!!!! AUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(to by³o potêpieñcze wycie, jakby kto¶ nie pokuma³"
JAS
Oj ch³opaki

Niestety nie dotrê do was ale bêdê z wami duchem. Ju¿ na Bogurcik zêby ostrzy³em i czo³a swego nadstawiaæ chcia³em lecz mnie dopad³ duch z³y zwany pracodawc± i d...
Có¿ poradzic bijcie siê mocno, pijcie jeszcze mocniej a dziewki zostawcie dla go¶ci bo wam nie wolno mad.gif
Lazarus [Maniek]
Salve Frathers!

Oj w sobote dzia³o siê dzia³o. Niestety nie mog³em zostac i na niedziele, ale atrakcje sobotnie wydatnie mi to rekompesuj±.
Dzieki wszystkim którzy sie zjawili, za wspania³a atmosferê jaka by³a w ci±gu ca³ej imprezy, a w szczególno¶ci podczas wieczornej integracji. Szkoda tylko ¿e swieckich by³o tak ma³o i podczas turnieju jak i buhurtu zakony sciera³y siê miedzy sob±. Ale dziêki dla tych którzy byli, miejmy nadieje ze za rok impreza przyci±gnie was zdziebka wiecej i bedzie jeszcze bardziej okaza³a.

Pozdrawiam Maniek
Sowa
Konwent dotar³ ca³y i zdrowy
Podoba³o nam sie bardzo i mamy nadzieje zobaczyc sie za rok. bigsmile2.gif
Kura zyje i najlepiej znios³a podroz z nas wszystkich
A teraz nasza Konwentowa kura zostanie postawiona na stancji gospodarstwie
i bedzie zy³a d³uuuugo i szczesliwie smile.gif

Sowa

PS: S³ysza³am Grzesiu ze za rok macie za³ozyc licznik na wode,
przez to chyba myjnia Grzegorz przestanie dzia³aæ bum.gif
£azarz
Salve Fratres!
Serdeczne Bóg Zap³aæ wszystkim przyby³ym za wsparcie ojca Waldemara i jego drogi jak± obra³, czyli ratowanie kaplicy i fresków. Za rok napewno spotkamy sie w tym samym miejscu.

Pozdrawiam Grzegorz

Ps.
Martinie, przykro nam ale nie znale¼li¶my ... wiesz czego. Przeszukali¶my ca³y teren wokó³ p³otu oraz ca³y obóz face4.gif

Sowo, kura na rosó³, bo to g³upio kiedy zupa biega na dwóch nogach, a co do licznika na wode ... widzisz nasz zakon nie pali czarownic tylko je polewa wod± smile.gif . Tu serdeczne pozdrowienia dla Marty za jej tekst: "Dziewczyny - nie róbcie nic, zobaczycie ¿e jak bêdziecie biernie staæ to im siê znudzi! cool.gif cool.gif
Nergal69
devil.gif devil.gif
S± ju¿ jakie¶ zdjêcia z tegorocznego turnieju? Chcialbym zobaczyæ co tam sie wyprawia bigsmile2.gif Jestem "pocz±tkuj±cym" i niestety nie mog³em zaszczyciæ was swoja osoba w tym roku (z przyczyn osobistych) devil.gif Mam nadzieje ,ze sie to zmieni w-----> przyszlym roku...

devil.gif

mad.gif Pozdrawiam mad.gif
StoM
Salve Fratres!

Turniej udal sie znakomicie, czekam teraz az pojawia sie jakies zdjecia, widzialem tez kilka osob filmujacych turniej i przede wszystkim msze w kaplicy, mam nadzieje ze te materialy tez beda dostepne.

I jeszcze mala prosba: na turnieju zostawilismy przypadkiem troszke recznie tkanego lnu szerokosci 50cm zawiniete w rolke. Uczciwego znalazce prosze o kontakt. Stawiam piwo.
counting
to by³y dziwne dni i to nawet bardzo:) Ale mi³o sie wspominaj±

p.s.
do dzi¶ pamiêtam jak ucieka³am z dziewczynami przez pole i podbiegli do mnie Kamyk z Grzesiem, który powiedzia³ "A, ciebie mamy nie laæ, no to za koszulke Kamyk a ja na g³owe" icon_cool.gif
Kwas
witajcie!
mam problemy z netem wiec wybaczcie ze tak puzno ale wielkie dzieki za zaproszenie na impreze!turniej uwazam za udany tylko trzeba bedzie sie nad historycznoscia na przyszly rok pomyslec.ale jak jest takie miejsce a przedewszystkim ludzie to mysle ze bedzie rownie fajnie a i historycznie
jeszcze raz dzieki
DrzewiaK
Witam.

Ja takze skladam wielkie dzieki, zwlaszcza za mozliwosc bycia konnym przywodca chlopskiego powstania. Bardzo podobalo mi sie w tej roli. szczerba.gif
I pytanie podstawowe: Kiedy beda jakies foty?
Sowa
tak foty by sie przyda³y, ale badzmi cierpliwi Lazarus musi wrócic do domu bigsmile2.gif

Sowa
Martin
Czê¶æ fotek ju¿ jest, na stronce Zachodniej Baszty :D

http://www.trinnker.narod.ru/photo23.html
AlFi
CYTAT(Sowa)
tak foty by sie przyda³y, ale badzmi cierpliwi Lazarus musi wrócic do domu  :grin:  

Sowa

dwa dni bigsmile2.gif
i powinienem dostac moje fotki w ³apki smile.gif
b±d¼my dobrej my¶li smile.gif

z tego co wynalazlem w sieci:
http://www.gazetarycerska.pl/galerie/thumb...lastupby&uid=39

PS. jak kura? bigsmile2.gif
Sowa
Wielkie dzieki za linki szczerba.gif
A Kura zyje ma sie swietnie i zyje sobie spokojnie w azylu na Rusi smile.gif
dozyje tam konca swych dni bo jest nadzwyczaj kochana kura bigsmile2.gif
nawet rasowa !

Sowa
AlFi
Brym smile.gif

http://www.foto.zp.pl

Pierwsze 90 fotek. Kolejne w drodze.
Mie³go ogladania i wspominek bigsmile2.gif

Aha, mo¿na z serwisu wysy³aæ kartki ze zdjêciami i komentowac foty bez uci±¿liwego logowania smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.