Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.
Zapraszam do dyskusji
Salve Fratres!
Po rozmowie z ksiêdzem proboszczem Waldemarem Grzelcem otrzyma³em potwierdzenie, ¿e turniej napewno odbêdzie siê. 7-8 sierpnia - data zosta³a potwierdzona. Dla wszystkich, którzy w ostatnim czasie dzwonili lub pisali do mnie, podaje informacje jak dojechaæ do Chwarszan:
Z Kostrzyna - Dojazd PKS lub busy od Kostrzyna w kierunku Mieszkowic - ok. 15 km.
Ze Szczecina droga przez Gryfino i Chojne w kierunku Kostrzyna - ok. 100 km.
Z Gorzowa Wlkp. PKS lub bus w kierunku na Dêbno i dalej - ok. 50 km.
Z Namysla (stacja PKP na linii kolejowej Szczecin - Wroc³aw - ok 5 km.
Tak jak i w zesz³ym roku tak i w tym impreza ma na celu przyczynienie siê do pozyskania jak najwiêkszej sumy pieniêdzy na odnowienie s³ynnych fresków oraz renowacje kaplicy. Pieni±dze zebrane w zesz³ym roku pozwoli³y na uzupe³nienie wszytkich szyb oraz renowacje witra¿a zniszczonego przez jakiego¶ naiwnego cz³owieka, który schowa³ sie po mszy w kaplicy i szuka³ ... skarbu templariuszy. Mam wielk± pro¶be do realizatorów TVN programu "Strefa 51" oraz Andrzeja Zieliñskiego - autora ksi±¿ki "Tajemnice polskich templariuszy", którzy rozpêtali ta nagonkê na Chwarszczany - jedynym ale jak¿e wspania³ym skarbem Chwarszczan jest kaplica Rycerzy ¦wi±tyni rozbudowana pó¼niej przez szpitalników ¶w. Jana oraz te s³ynne freski.
Wracaj±c do samej imprezy - na pewno rezegrany bêdzie turniej oraz buhurt - zakony kontra rycerstwo. Wiêcej szczegu³ów ju¿ wkrótce, na ten temat najlepiej jak wypowie siê polska komandoria Ordo Templi Borei.
Pozdrawiam
My przybêdziemy braciszku w liczbie ko³o 15 osób... Buhurcik jak trza bêdzie zrobiæ mo¿na... Wszystko dla ratowania fresków w Chwarszczanach które s± w op³akanym stanie niestety
....
Salve i pozdrowienia.
delegacja z Szarej te¿ siê pojawi jak s±dzê w liczbie kilku sztuk
Czy mo¿na liczyæ na zaproszenie na Chwarszczany w tym roku?
salve Fratres!
Odno¶nie zaproszeñ - bractwa prosze o przesy³anie potwierdzeñ swej obecno¶ci mailem szlom@go2.pl . By³o by zacne gdyby do potwierdzenia by³y do³±czone wasze zdjêcia. Napiszcie te¿ ile z przyby³ych osób stanie do turnieju a ile do bojówki. Plan bitwy jest prosty jak regu³a zakonów - buhurt
Pozdrawiam
Jakie jest datowanie turnieju?
Wraz z
Narzeczon± przyjedziemy
Co do reszty grupy to parê osób siê pewnie tez zdeklaruje.
Salve Fratres!
Prosimy o nadsy³anie zg³oszeñ wszystkich bractw chc±cych wzi±æ udzia³ w tej imprezie. W zg³oszeniu prosze zamie¶ciæ takie dane jak:
1. Ilo¶æ osób przybywaj±cych
2. Ilo¶æ osób na turniej
3. Ilo¶æ osób do bitwy - buhurt
4. Czy bractwo posiada w³asny namiot historyczny
5. Data przybycia do Chwarszczan
Odpowiedzi na pytania:
Impreza nie jest datowana. Naszym celem jest wsparcie dzia³añ proboszcza i pozyskanie jak najwiêkszej ilo¶ci pieniêdzy na ratowanie kaplicy. Boimy sie, ¿e za kilka lat po tych freskach to ... Dlatego niech nikt sie nie zdziwi stoj±c w pe³nej p³ycie z pó³torakiem, ¿e na wprost niego stanie zakonnik w "krucjacie". Wszyscy przybyli maj± zapewnione ca³odzienne wy¿ywienie oraz wode mineraln±.
Oprócz walcz±cych serdecznie zapraszamy zespo³y muzyki dawnej oraz rzemie¶lników wraz ze swoimi warsztatami. Niestety nie jeste¶my w stanie wam zap³aciæ, gdy¿ ka¿dy grosz dok³adamy do odbudowy kaplicy. Potrzebujemy tylko informacji od zespo³ów dotycz±cych warunków na scenie natomiast rzemie¶lnicy niech okre¶l± co potrzebuja do swojego warsztatu.
Pe³na fotorelacja z zesz³ego roku jest na stronie
http://www.lazarus.zp.pl/index.php?w=10 oraz
http://www.templariusze.tc.pl/index1.htm galeria 14
Pozdrawiam
Bedac w kaplicy w Chwarszczanach,czuje sie powiew historii,chce sie cofnac w czasie az do lat w ktorych opiekunami tej swiatyni byli templariusze........
A tak naprawde fajny klimacik!
zapraszamy chetnych!!!!!!!!!!!!!!!
Salve Fratres!
Jest ju¿ program imprezy.
„III Turniej Rycerski Chwarszczany 2004”
Sobota
10 – Msza polowa
11 – przygotowanie do turnieju
12 – Uroczyste otwarcie
(heroldowie uderzeniem w tarcze wzywaj± kolejnych walcz±cych)
15 – Zabawy plebejskie dla publiczno¶ci
16 – Fina³ turnieju
17 – Zabawy plebejskie dla publiczno¶ci oraz pokazy konne
18 – Koncert muzyki dawnej
19 – Buhurt (Zakony Rycerskie kontra Rycerstwo ¦wieckie)
20 – Zakoñczenie Imprezy
22 – Uczta dla uczestników
Przez ca³y czas imprezy gra muzyka dawna, dzia³a obóz rycerski oraz s± otwarte warsztaty rzemie¶lnicze.
Niedziela
12 - Msza w kaplicy Chwarszczañskie
13 - Pokazy walk pieszych i konnych
Na pro¶bê ojca Waldemara (organizatora imprezy) wszelkie bractwa zakonne i ¶wieckie przyje¿d¿aj± na zaproszenia. Je¿eli kto¶ chcia³by uczestniczy¶ w tej szczytnej imprezie proszê o informacje o swoim bractwie mailem. Dotyczy to tez osób indywidualnych. Wszycsy rzemie¶lnicy oraz zespo³y muzyki dawnej pragn±ce wzi±æ udzia³ w tej imprezie proszone sa o kontakt.
Logistyka:
Zakwaterowanie:
W³asne namioty historyczne w obozie rycerskim, je¿eli brak takowych to istnieje mo¿liwo¶c rozbicia namiotów turystycznych poza obozem. Przez ca³y czas imprezy obowi±zuje zakaz palenia tytoniu oraz spo¿ywania alkocholu. Alkochol bêdzie podany dopiero na uczcie po wieczornym buhurcie w sobote.
Wy¿ywienie:
Wszyscy uczestnicy ¿ywieni s± na koszt organizatora imprezy.
Dojazd:
Ka¿dy uczestnik doje¿d¿a na w³asny koszt
Pozdrawiam Grzegorz
Salve Fratres! Tu wasz ulubiony Livoniec...heheh. Mam ma³e pytanko- imprazka w Drahimiu jest nadal aktualna???- kilkoro moich ³uczników chcia³oby na ni± pojechaæ.....Na Chwarszczany nie wyrobimy, bo urlopu nie sta³o....
Salve Fratres!
Marku, obrona Zamku Drahim jak najbardziej aktualna - ju¿ nied³ugo szczegó³y.
Pozdrawiam Grzegorz
Drzewcówki na buhurt wchodz±?
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Salve frater !
Po ostatnim tyrnieju w Chwarszczanach nale¿y zrewidowaæ poczynania ³uczników.
W tym roku strzelanie bez pacynek nie przejdzie.
Zreszt± na tak ma³ym polu to i tyury¶ci moga oberwaæ !!!
Pozdrowienia nie mogê siê ju¿ doczekaæ !
Salve Fratres!
NIestety jak ju¿ pisa³em Fratres Militiae Christi nie zdo³a przebiæ siê z Inflant przez dzik± Litwê.......
. A tak powa¿nie- serdecznie dziêkujemy za zaproszenie- to dla nas prawdziwy zaszczyt, ale niestety nasi pracodawcy s± nieub³agani
. W przysz³ym roku zjawiê siê, choæbym mia³ po drodze z Inflant zburzyæ Wilno!!!!
Generalnie to buduj±ce, ze pomimo ogólnego podsrywania charakterystycznego dla RR zakony trzymaj± siê razem (taka ma³a niedygresja)
Potrzebne sa glejty ?
Sowa
Salve Fratres!
Marku oszczêd¼ Wilno - zacne to miasto, czekamy na ciebie na Zamku Drahim! Sowa, po co glejty? W niedziele odby³o siê spotkanie z ks. proboszczem Waldemarem (g³ówny organizator). Jest ju¿ program imprezy:
7 sierpieñ (sobota)
10.00 - Msza ¶w. Polowa
12.00 - Uroczyste otwarcie - przywitanie Zakonów i Bractw Rycerskich z kraju i zagranicy
12.30 - Rozpoczêcie turnieju bojowego
w przerwach æwieræfina³owych oraz pó³fina³owych pokazy tañca dawnego oraz zabawy plebejskie dla dzieci
16.00 - Fina³ turnieju
17.00 - Pokazy tañca dawnego oraz zabawy plebejskie dla dzieci
19.00 - Buhurt pomiêdzy Zakonami a Rycerstwem ¶wieckim
21.00 - Uczta
8 sierpieñ (niedziela)
11.00 - Uroczysta Suma - Msza ¶w. w Kaplicy Chwarszczañskiej
13.00 - Pokazy walk
W Chwarszczanach jeste¶my ju¿ od ¶rody.
Pozdrawiam Grzegorz
czasami na takie imprezy potrzebne sa glejty
A co z tymi drzewcami ? Wprawdzie juz wyczysci³am halabarde, ale jednak dobrze jest wiedziec przed czasem, czy wpuszczaja czy nie
Sowa
Salve Fratres!
Sowo, a wpuszcz±
Pozdrawiam Grzegorz
Witam Wszystkich!
W piatek z warszawy rusza autokar,koszt przejazdu w obie strony = 60 zl.
Wyruszamy o godzinie 8 rano,autokar bedzie juz czekal od 7.30.zapraszamy wszystkich chetnych bo mamy jeszcze wolnych 15 mejsc
Sowa Na moje zaproszenie nie potrzebujecie zadnych Glejtow!!!!!!!
Ja zapraszam od Brata kapelana,ktory tez jest templariuszem:)
Salve
Aha moj numer 508 338 405 Saszka
KRMO w³asnie wyrusza do Chwarszczan
do zobaczyska
Sowa
Salve Fratres!
Jeste¶my ju¿ na Chwarszczanach, pogoda wspania³a i taka ma tez siê utrzymaæ do koñca imprezy. Dla wszystkich uczestników zapewnione jest wy¿ywienie oraz miejsce na polu namiotowym. S± ju¿ toalety oraz woda do mycia.
Pozdrawiam Grzegorz
A mnie tam nie ma!!!!!!!! AUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(to by³o potêpieñcze wycie, jakby kto¶ nie pokuma³"
Oj ch³opaki
Niestety nie dotrê do was ale bêdê z wami duchem. Ju¿ na Bogurcik zêby ostrzy³em i czo³a swego nadstawiaæ chcia³em lecz mnie dopad³ duch z³y zwany pracodawc± i d...
Có¿ poradzic bijcie siê mocno, pijcie jeszcze mocniej a dziewki zostawcie dla go¶ci bo wam nie wolno
Salve Frathers!
Oj w sobote dzia³o siê dzia³o. Niestety nie mog³em zostac i na niedziele, ale atrakcje sobotnie wydatnie mi to rekompesuj±.
Dzieki wszystkim którzy sie zjawili, za wspania³a atmosferê jaka by³a w ci±gu ca³ej imprezy, a w szczególno¶ci podczas wieczornej integracji. Szkoda tylko ¿e swieckich by³o tak ma³o i podczas turnieju jak i buhurtu zakony sciera³y siê miedzy sob±. Ale dziêki dla tych którzy byli, miejmy nadieje ze za rok impreza przyci±gnie was zdziebka wiecej i bedzie jeszcze bardziej okaza³a.
Pozdrawiam Maniek
Konwent dotar³ ca³y i zdrowy
Podoba³o nam sie bardzo i mamy nadzieje zobaczyc sie za rok.
Kura zyje i najlepiej znios³a podroz z nas wszystkich
A teraz nasza Konwentowa kura zostanie postawiona na stancji gospodarstwie
i bedzie zy³a d³uuuugo i szczesliwie
Sowa
PS: S³ysza³am Grzesiu ze za rok macie za³ozyc licznik na wode,
przez to chyba myjnia Grzegorz przestanie dzia³aæ
Salve Fratres!
Serdeczne Bóg Zap³aæ wszystkim przyby³ym za wsparcie ojca Waldemara i jego drogi jak± obra³, czyli ratowanie kaplicy i fresków. Za rok napewno spotkamy sie w tym samym miejscu.
Pozdrawiam Grzegorz
Ps.
Martinie, przykro nam ale nie znale¼li¶my ... wiesz czego. Przeszukali¶my ca³y teren wokó³ p³otu oraz ca³y obóz
Sowo, kura na rosó³, bo to g³upio kiedy zupa biega na dwóch nogach, a co do licznika na wode ... widzisz nasz zakon nie pali czarownic tylko je polewa wod±
. Tu serdeczne pozdrowienia dla Marty za jej tekst: "Dziewczyny - nie róbcie nic, zobaczycie ¿e jak bêdziecie biernie staæ to im siê znudzi!
Salve Fratres!
Turniej udal sie znakomicie, czekam teraz az pojawia sie jakies zdjecia, widzialem tez kilka osob filmujacych turniej i przede wszystkim msze w kaplicy, mam nadzieje ze te materialy tez beda dostepne.
I jeszcze mala prosba: na turnieju zostawilismy przypadkiem troszke recznie tkanego lnu szerokosci 50cm zawiniete w rolke. Uczciwego znalazce prosze o kontakt. Stawiam piwo.
to by³y dziwne dni i to nawet bardzo:) Ale mi³o sie wspominaj±
p.s.
do dzi¶ pamiêtam jak ucieka³am z dziewczynami przez pole i podbiegli do mnie Kamyk z Grzesiem, który powiedzia³ "A, ciebie mamy nie laæ, no to za koszulke Kamyk a ja na g³owe"
witajcie!
mam problemy z netem wiec wybaczcie ze tak puzno ale wielkie dzieki za zaproszenie na impreze!turniej uwazam za udany tylko trzeba bedzie sie nad historycznoscia na przyszly rok pomyslec.ale jak jest takie miejsce a przedewszystkim ludzie to mysle ze bedzie rownie fajnie a i historycznie
jeszcze raz dzieki
Witam.
Ja takze skladam wielkie dzieki, zwlaszcza za mozliwosc bycia konnym przywodca chlopskiego powstania. Bardzo podobalo mi sie w tej roli.
I pytanie podstawowe: Kiedy beda jakies foty?
tak foty by sie przyda³y, ale badzmi cierpliwi Lazarus musi wrócic do domu
Sowa
Czê¶æ fotek ju¿ jest, na stronce Zachodniej Baszty :D
http://www.trinnker.narod.ru/photo23.html
CYTAT(Sowa)
tak foty by sie przyda³y, ale badzmi cierpliwi Lazarus musi wrócic do domu :grin:
Sowa
dwa dni
i powinienem dostac moje fotki w ³apki
b±d¼my dobrej my¶li
z tego co wynalazlem w sieci:
http://www.gazetarycerska.pl/galerie/thumb...lastupby&uid=39
PS. jak kura?
Wielkie dzieki za linki
A Kura zyje ma sie swietnie i zyje sobie spokojnie w azylu na Rusi
dozyje tam konca swych dni bo jest nadzwyczaj kochana kura
nawet rasowa !
Sowa
Brym
http://www.foto.zp.pl
Pierwsze 90 fotek. Kolejne w drodze.
Mie³go ogladania i wspominek
Aha, mo¿na z serwisu wysy³aæ kartki ze zdjêciami i komentowac foty bez uci±¿liwego logowania
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.