Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wiosenna Kapitu³a Rycerstwa Polskiego --> 7-8 luty
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
BoBeK
Gdzie ta impreza bedzie miala miejsce?
Robert Bagrit
Gniew
BoBeK
Wstep wolny czy na zaproszenia? Bo to calkiem blisko mnie i chyba bym, wpadl :-)
Cedric
profilaktycznie to nie jest turniej tam ludzie siedza i gadaja mniej lub bardziej konstruktywnie, pisze bo nie wiem czy kolega zdaje sobie z tego sprawe pozdrawiam
BoBeK
Zdaje sobie sprawe z tego. Lecz na takie zjazdy moga lub nie byc publiczne wiec sie pytamczy to jest dla szeroko pojetej publicznosci czy dla ludzi zwiazanych scisle z RR
Cedric
Tylko RR
Cedric
Ju¿ po kapitule drodzy przyjaciele, którzy byli¶cie obecni , zami¶cie swoje opinie
Ja uwa¿am, i¿ obrady by³y kiepskie i ma³o twórcze i generalnie troche pokrêcone crazy.gif
Anonymous
A ty jak zwykle by³e¶ naprany jak ruski czo³g!!! HIEHIEHIEHIE. Co do obrad- faktycznie nie by³o powodów do excytacji, choæ ja sam mia³em jeden, ale taki malutki.....Poza tym tak siê odgra¿a³e¶, ¿e bêdziesz w komisji stroju i co??????
Cedric
witam wcale nie bylem jakos nadzwyczajnie pijany. Ja sie odgrazalem powolaniem komisji stroju, ktora to komisja powolana zostala, ja osobiscie w niej nie zasiadlem ale za to jest w niej Kamil, takze nic w naturze nie ginie, gratuluje przyjecia, mam nadzieje ze nie bedziesz zalowal.
pozadrawiam
Ludka
Witam!

Bardzo sie ciesze, ze Kapitula sie odbyla, ze powolano komisje do stojow itp.
ale nie licytujcie sie kto bardziej byl pijany. Sa jakies postulaty, zeby poprawic dzialanie tej instytucji a to chyba nie przyniesie pozytku (tzn. pisanie o piciu)

Czy bedzie jakas oficjalna informacja co tym razem zostalo ustalone, kto zostal przyjety, itp?

Ludka Excalibur
Kamil Mieloszyk
Na oficjalne informacje jeszcze chwilke pewnie poczekamy. Aby jednak nie zasypywaæ gruszek w popiele kilka s³ów na temat powo³anej komisji strojów.
"Wspania³y" ten organ posiada funkcje czysto doradcz± cool.gif i to by by³o na tyle. Osobi¶cie nie wierze by fakt ten by³ jakimkolwiek bod¼cem dla ludzi z krainy mroku. Ci którzy bêd± chcieli wyjd± z niego, reszta zostanie maj±c to wszystko nadal g³êboko w d... co równiez nadal doskonale bêdzie widoczne na wiêkszo¶ci imprez kapitulnych.
Mam pro¶be do osób zainteresowanych tematem o propagowanie pomys³u aby w/w komisja posiada³a równie¿ mo¿liwo¶æ wypraszania z imprez osób "cudownie" odzianych. Taki bodziec bêdzie zapewne bardziej skuteczny i pomo¿e w odglanianiu turniejów mad.gif
Cedric
Wiam Ludko troche nie kumam o co Ci chodzi, co wielkiego sie stalo spotkalo sie kilku znajomych i posiedzieli przy zywcu nie dla kierowcow no i co. Zasdaniczo nie ma to nic do obrad, na ktorych cale szczescie udalo sie omawiana komisje powolac, z czego nie ktorzy nie byli zadowoleni a inni kipieli ze wscieklosci anger.gif ku uciesze icon_cool.gif garstki zainteresowanych.
Pozdrawiam cieplo smile.gif .
jasmin
Jestem niekapitularny: ani w nowicjacie ani w kapitule.

Dla mnie funkcja "strojnego" czy "szatnego" przy kapitule to dobry pomysl - warto jednak na stronie kapituly wyjasnic o co chodzi itd ... oraz podac adresy kontaktowe, bo po co komu cialo, z ktorym nie wiadomo jak sie skontaktowac i co robi?

"Wypraszanie osob zle ubranych z imprezy - jak sugerowal Kamil: jesli organizator wraz z zaproszeniem poda regulamin imprezy oraz regulamin na temat strojow zawierajacy dopuszczalne materialy, techniki szycia itd ... to mozna sie w to bawic; Jesli Kapitula wymusi tez na sobie a nie na pozakapitularnych bractwach to samo, to mozna sie w to bawic - w przeciwnym wypadku, skonczy sie to jak z tarczami - nowicjusze musza miec na zaraz bo jak nie to ... a kapitularni - nawet za rok;

A pozatym - jesli kogos zapraszasz na impreze, to wiesz jak jest ubrany!!! Chyba, ze robisz impreze na zgloszenia i potwierdzenia zgloszen. Pozatym - na takim turnieju, np. na biesiadzie mozna zrobic "konkurs strojow dworskich" i sprawa rozwiazana - gdzie nagroda bedzie np 5 m. sukna albo jakiegos innego wypasionego materialu. Inni to robia, to czemu nie my? A komisja strojow juz miala by pole do popisu - kryteria oceny itd ...

PZDR
Kamil Mieloszyk
Na stronie Kapituly pe³na informacja ma siê ukazaæ wraz ze sprawozdaniem z ostatnich obrad.
Co do wypraszania to dot±d mam w pamiêci Grunwald 1999 czy 2000 kiedy to bêd±c dopiero co w RR rzeczona komisja by³a g³ównym bod¼cem aby w³a¶ciwie siê przyodziaæ. Z przykro¶ci± musze stwierdziæ ¿e ja na swojej pierwszej imprezie wygl±da³em lepiej ni¿ niektórzy po 2-3 latach uczestnictwa w RR. Czas p³ynie a ta sytuacja trwa nadal. Powsta³y nowe grupy, które dziêki zdrowemu podej¶ciu wygl±daj± co najmniej dobrze. W tym ¶wietle niektóre osoby powinny siê wstydziæ. A pomoc, có¿ ludzi chêtnych do pomocy jest wielu, trzeba tylko chcieæ z tej pomocy skorzystaæ. I tu jest problem bo chêtnych nie jest wielu. Na nic siê zdaj± pro¶by sytuacja trwa... I zgadzam siê to Kapitu³a powinna daæ przyk³ad pokazaæ, ¿e mo¿na je¶li siê tylko chce. To w koñcu wcale nie boli troszke pomy¶leæ, popytaæ i wcale niedrogo odziaæ siê zgodnie z wymogami epoki.

Pozdrowionka dla wszystkich pozytywnie zainteresowanych.
Tomasz Rajtar
Uj! Komisja Strojów zmartwychsta³a? Pamiêtam powo³anie pierwszej na Kapitule w Nowym... Ile to ju¿ lat temu? Co zmieni³o?... cool.gif
Niemniej ¿yczê powodzenia w reformowaniu Kapitu³y. I wytrwa³o¶ci... wielu jej zabrak³o... face4.gif
-
Czarny
Witam
Wed³ug mnie Komisja powinna zostac wyposa¿ona w jaki¶ kawa³ wielkiego kija Jakby tak wyczosnkowaæ takiemu niereformowalnemu przez ³epetynê to mo¿e by zrozumia³ bum.gif Z drugiej strony wypraszanie te¿ jest nieg³upie ale obawiam siê ,¿e kilka imprez by odwo³ano diabel.gif Dziwne jest to, ¿e najwiêkszymi przeciwnikami powo³ania owej Komisji byli Ci, którym najbardziej by siê przyda³a Pozdrówka
Maciek vel Paszczak
Przestroga dla komisji: Róbcie ile sie da najciszej jak sie da i za kazdym razem zaznaczajcie ze wszytskie zachety i przynaglenia do podnoszenia standardu nie dotycza "zas³u¿onych dzia³aczy" zwlaszcza tych "co polubili to rycerstwo"
:mad: Zas³u¿ony Dzia³acz
ex Marszalek KRP i szef dawnej KaSiU (Komisji Strojów i Uzbrojenia)
Maciej Wygnañski
Anonymous
Ehem!
Jako pomys³odawca zmartwychwstania Komisji Strojów chcia³bym przypomnieæ ci Kamilu, to co mowi³em na Kapitule. Komisja nie mo¿e mieæ charakteru represyjnego, a tylko doradczy. Powinna siê nakierowaæ na m³ode grupy, bo te siê da zreformowaæ. Starych w ruchu i tak nie zmienisz i tak, a w³adzê nad nimi masz tak± jak Kapitu³a nad rycerstwem, czyli ¿adn±. Zamiast kogo¶ wywalaæ z obrad lepiej poszukaæ kontaktu z do³ami z danych grup krecich, mo¿e ich da siê przekonaæ. postawienie wszystkiego na ostrzu no¿a spowoduje, ¿e wszyscy niereformowalni uznaj± Komisjê za wroga numer jeden i znowu bêd± siê wszyscy k³óciæ a po co? Dla mnie Ta¶ma i pochodne udowodnili, ¿e nie da siê tu nic zdzia³aæ rewolucj±, o jakiej marzycie zdaje siê z Cedrykiem do spó³ki bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Powolutku, ale do przodu moim zdaniem zdzia³asz wiêcej ni¿ nag³ym atakiem z Gutkowsk± w prawym, a Tursk± w lewym rêku.
Co do wywalania z imprez to wszystko zale¿y od organizatorów. U nas na turnieju bêdzie mia³a komisja spore pole do popisu. smile.gif
Pozdrawiam
Wotawa
Gutkowska i Turska jak najbardzoiej, z tym, ¿e to w³a¶ciwie takie ABC i to czêsto ze sob± rozbie¿ne :-).
W zasdzie dobre i to, ale je¶li popatrzyæ na lepsze rekonstrukcje, to ju¿ w grê wchodz± szczegó³owsze opracowania nukowe.
Nie wspominam ju¿ o potrzebie ujednolicenia terminologii, a jest to szczególnie widoczny rozd¼wiêk miêdzy Tursk± a Gutkowsk±.
No masa roboty i to mocno kontrowersyjnej :-).

Z drugiej strony samo spopularyzowanie tego co pisa³y Turska i Gutkowska by³o by ju¿ niebywa³ym sukcesem. A to, jak juz pisa³em zaledwie ma³e wprowadzenie.
Artur Brzychcy
A dlaczego wy¶wietli³em siê jako go¶æ?? A dlaczego tu nie ma klamek??? bigsmile2.gif
Tomasz Nawrot
Wielki Mundur Dyplomatyczny Ambasadora Górnej Wolty - zgadnijcie Drodzy Misiowie o kogo chodzi .
Przy okazji pozdrawiam serdecznie Czarownika Od Rozmna¿ania Zupy (chyba z Trójmiasta) oraz Pielgrzyma (nastêpny sezon - Santiago de Compostela).

Wspomagaj Was Bóg i ¦wiêty Jerzy
Kamil Mieloszyk
Przez chwilke mnie nie by³o ale ju¿ pisze.
O m³ode grupy trzeba siê martwiæ ale te akurat w wielu przypadkach potrafi± szukaæ i znale¼æ to co potrzebne by zaistnieæ pozytywnie. Chêtnych by im pomagaæ jak ju¿ wspomina³em jest wielu.
Nie chce nikogo stawiaæ pod ¶cian±, nie o to mi chodzi, chcia³bym po prostu aby pewni ludzie zdali sobie sprawe ze swej ¶mieszno¶ci. Teoretycznie winni byæ przyk³adem, jak jest ka¿dy wie. To smutne i ¶mieszne zarazem. Nie chce rewolucji, chyba ¿e w bia³ych rêkawiczkach. Mam szczer± nadzieje, ¿e pod wp³ywem pewnych dzia³añ i zmian na lepsze nawet Oni dorosn± do tego by zacz±æ siê ubieraæ jak ludzie epoki któr± teoretycznie odtwarzaj±. Polemika ze mn± na ten temat nie ma sensu to opinia ugruntowana. I zarêczam nie u¿yje miecza co najwy¿ej szpilek mad.gif
A przy okazji, wymóc na ogóle stosowanie wspomnianego przez Wotawe ABC jako minimum uwa¿a³bym za spore osi±gniêcie na pocz±tek, pracy bêdzie wiele ufff
Cedric
Kamilu
wzruszylem sie praca organiczna i praca u podstaw jak w Silaczce lza sie w oku kreci.
A jak chodzi o szplie to z mila checia ci pomoge.
Pozdrawiam cieplo w dublecie, nogawicach i z kagankiem oswiaty w reku
Kamil Mieloszyk
Cedryczku kochany wiedzia³em, ¿e na Ciebie zawsze moge liczyæ bigsmile2.gif
Artur Brzychcy
Cedryk!
Wiedzia³em, ze siê w koñcu od Piaseczna homoseksualizmem zarazisz, ale Kamil ¿eby te¿.., no, no. bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Cedric
nie zmieniajmy tematu cukiereczki moje KAPITULA jest tematem a nasze rozkosze odstawmy na bok
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.