Witam , otó¿ ostatnio dosta³em ¶ciête drzewo o nazwie magnolia czy nadaje siê ona na ³uk p³aski ?
Tam nie odpisali to my¶la³em ¿e chocia¿ tutaj pomog±.
Nawet je¶li siê nadaje to co z tego ?
Nie wiemy jaki± si³e naci±gu chcesz uzyskaæ ? inne parametry tak¿e
S± sprawdzone gatunki drewna wiêc po co kombinowaæ ?
Nie odpisali bo prawdopodobnie nikt jeszcze z magnolii ³uku nie robi³. To bardzo specyficzne drzewo i nie jest popularne jako surowiec.
Pytam siê dlatego ¿e akurat mam dobry kawa³ek tego drewna ;)
CYTAT(Micha³_N @ 13:08 17.06.2012)
Pytam siê dlatego ¿e akurat mam dobry kawa³ek tego drewna ;)
A robisz rekonstrukcje czy adaptacje ?
Chyba to pierwsze wiêc wybieraj to co jest potwierdzone ¼ród³ami .
Witam!
Nie po to przez setki lat ludzie dochodzi drog± empirii, do tego jakie gatunki sa tzw. "³uczne" aby¶ ¿eby¶my wymy¶lali ko³o od nowa. Innymi s³owy, pewnie z ka¿dego drewna zrobi siê ³uk, ale jakiej jako¶ci i wytrzyma³o¶ci to ju¿ inna kwestia.
Skoro nikt nie s³ysza³ ani tutaj ani na Arcusie o ³uku z magnoli, to znaczy¶ mo¿e tylko jedno - Magnolia nie jest drewnem ³ucznym.
Pozdrawiam
Chaos
Poszukaj ludzi zajmuj±cych siê na powaznie mieczami japoñskimi- z magnolii robiono ich pochwy a zdobycie tego drewna u nas jest praktycznie niemo¿liwe (wszyscy sprowadzaj± z zagranicy)- powinni kupiæ z poca³owaniem rêki.
Otó¿ zrobi³em ten ³uk z magnoi ( jest to mój pierwszy ³uk ) i strzela na ok 60 m. nie tak ¼le jak na ³uk w którym ramiona nie wyginaj± siê tak samo :D b³±d nowicjusza :D
Pomijaj±c fakt, ¿e naturalnie magnolie wystêpuj± w Azji, i obu Amerykach. Zatem umieszczaj±c to pytanie na forum rekonstruktorskim i wzi±wszy pod uwagê pytanie o groty z X wieku wnioskujê, ¿e zamierzasz odtwarzaæ X-wiecznego koczownika azjatyckiego, b±d¼ Indianina?
tego ³uku akurat nie bêdê u¿ywa³ do rekonstrukcji ;) Do rekonstrukcji bêdê robi³ ³uk z innego drewna :D
Chocia¿ na treningi braæ go bêdê .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.