BardkoZdjêcia bardka
Jak zrobiæ to zale¿y jaki masz park maszynowy
Najlepiej we¶ deseczkê wytrasuj linie , nawieræ dziurki , a rowki k±tówk± , poraw pilniczkiem ranty aby nie by³o zadziorów ,wyszlifuj papierkiem na g³adko i gotowe .
Ramê z 4 listewek na pocz±tek starczy .
Ig³ê muszisz poszukaæ , ja mam tak± od robienia sieci rybackich , ale na pocz±tek mo¿esz nawiniêt± na patyczek osnowe przeplatac.
na ³aty wzór to
2 nitki zielone ,2 br±zowe , 3 zielone , 2 br±zowe i 2 zielone - kolory s± dowolne, ale dla ³ucznika s³owiañskiego powinny pasowaæ.
P.S Nie "Pan" mam dopiero 17 lat
Trochê o tkaniu
""
Z we³ny ró¿nych kolorów odwijamy kawa³ki o d³ugo¶ci takiej jak± ma mieæ krajka + ok. 40-50 cm. Odciête nitki przetykamy po kolei przez bardko, tj. : pierwsz± przez otworek, drug± przez szczelinê, itd. zgodnie z planowanym wzorem krajki. Zwykle na ka¿dy centymetr szeroko¶ci krajki przypada 10 pasm we³ny. We³nê z nanizanym bardkiem rozpinamy miêdzy dwoma s³upami tak, by by³a napiêta a bardko nie zwisa³o pod swoim ciê¿arem. Do jednego koñca dowi±zujemy dodatkow± niæ. Jedn± rêk± zsuwamy bardko w dó³ (czê¶æ nitek zostaje na poziomie przesuwaj±c siê w szczelinach a czê¶æ w otworkach zostaje zepchniêta w dó³ ), drug± przetykamy tê niæ miêdzy utworzonymi tak dwoma warstwami we³ny na drug± stronê. Nastêpnie unosimy bardko w górê i operacjê powtarzamy. Przy du¿ej wprawie po pó³ godzinie przetykania otrzymujemy metr krajki. ""