Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mêski ubiór - owijacze.
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Micha³_N
Witam , otó¿ mam taki problem , jak zak³ada siê owijacze to owija siê je jeszcze krajkami ¿eby nie spad³y i podobno ¿eby ³adnie wygl±da³o to czy zamiast karajek mogê u¿yæ dratwy lnianej ?
Jarl Ragnarr Thoresen
Dratwy? crazy.gif dunno.gif A nie przypadkiem rzemienia?

CYTAT
b) owijacze np. z paska sukna obwi±zane krajk± lub mocowane rzemieniami pod kolanem i przy kostce- tu mo¿na u¿yæ rzemyki buta, tak¿e dó³ spodni mo¿na nimi wi±zaæ. Np mieszkañcy £otwy w IX w. owijali nogi od stóp do kolan w onuce we³niane szeroko¶ci 10-15 cm, d³ugo¶æ ok 1m, wi±zane pod kolanem tasiemk±, rzemykiem, w±sk± krajk±. Na stopy oddzielne onuce.

Cytat st±d.
Micha³_N
A rzemykiem , okej :D
Lubov Rybakov
Z braku laku i dratwa mo¿e byæ, nikt nie lubi spadaj±cych owijaczy. Ale chyba nie jest ciê¿ko zdobyæ dwa kawa³ki krajki? ;)

Tu do poczytania.

Pozdrawiam loki08.gif
Micha³_N
Na razie na krajki mnie nie staæ :D wiêc na pocz±tek mogê owijaæ dratw± ?
S³awoj94
CYTAT(Micha³_N @ 13:54 17.06.2012) *
Na razie na krajki mnie nie staæ :D wiêc na pocz±tek mogê owijaæ dratw± ?

8 z³otych za metr smile.gif to tak du¿o ? raptem 4-5 metrów wystarczy a s±dz±c po postach to m³oty jeste¶ i mniej bêdzie trzeba .
Jak nie to bardko trochê nitki i jazda .
Ja kupi³em nici za 3 z³oty we³nianych i zrobi³em 5 metrów krajki w kilka godzin . Z zero umiejêtno¶ci , a ³ape mam kowalsk± i "tkaczk±" nie bêdê
Micha³_N
A ma Pan mo¿e link do tego jak zrobiæ tak± maszynkê ? :D
S³awoj94
Bardko
Zdjêcia bardka
Jak zrobiæ to zale¿y jaki masz park maszynowy smile.gif
Najlepiej we¶ deseczkê wytrasuj linie , nawieræ dziurki , a rowki k±tówk± , poraw pilniczkiem ranty aby nie by³o zadziorów ,wyszlifuj papierkiem na g³adko i gotowe .
Ramê z 4 listewek na pocz±tek starczy .
Ig³ê muszisz poszukaæ , ja mam tak± od robienia sieci rybackich , ale na pocz±tek mo¿esz nawiniêt± na patyczek osnowe przeplatac.
na ³aty wzór to
2 nitki zielone ,2 br±zowe , 3 zielone , 2 br±zowe i 2 zielone - kolory s± dowolne, ale dla ³ucznika s³owiañskiego powinny pasowaæ.

P.S Nie "Pan" mam dopiero 17 lat

Trochê o tkaniu
""Z we³ny ró¿nych kolorów odwijamy kawa³ki o d³ugo¶ci takiej jak± ma mieæ krajka + ok. 40-50 cm. Odciête nitki przetykamy po kolei przez bardko, tj. : pierwsz± przez otworek, drug± przez szczelinê, itd. zgodnie z planowanym wzorem krajki. Zwykle na ka¿dy centymetr szeroko¶ci krajki przypada 10 pasm we³ny. We³nê z nanizanym bardkiem rozpinamy miêdzy dwoma s³upami tak, by by³a napiêta a bardko nie zwisa³o pod swoim ciê¿arem. Do jednego koñca dowi±zujemy dodatkow± niæ. Jedn± rêk± zsuwamy bardko w dó³ (czê¶æ nitek zostaje na poziomie przesuwaj±c siê w szczelinach a czê¶æ w otworkach zostaje zepchniêta w dó³ ), drug± przetykamy tê niæ miêdzy utworzonymi tak dwoma warstwami we³ny na drug± stronê. Nastêpnie unosimy bardko w górê i operacjê powtarzamy. Przy du¿ej wprawie po pó³ godzinie przetykania otrzymujemy metr krajki. ""
Micha³_N
Te Bardko potrzebne jest do " rozszczepiania " tych sznureczków ? :D
Micha³_N
A nie okej ju¿z wiem o co w tym chodzi , Dziêki za wszelak± pomoc :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.