Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Inne] - "Kariera" muzyczna
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Joanna
Witam!

Od pewnego czasu zastanawiam siê czy który¶ z szanownych Frehowiczów zaczyna³ swoj± kariere muzyczn± b±dz taneczn± tak jak ja tzn. od zespo³ów dzieciêcych czy m³odzie¿owych muzyki dawnej dzia³aj±cych przy domach kultury czy szko³ach.

A mo¿e ktos zaczyna³ w szkole muzycznej?

Wymieñmy siê do¶wiadczeniami smile.gif . Piszcie jak to by³o smile.gif !!

Pozdrawiam
S³owianka
Ja dopiero zaczynam(zreszt± Ty Joanno o tym wiesz dobrze :D ). Si³± sprawcz± jest pasja i zapa³ trójki szalonych ludzi z niejakimi do¶wiadczeniami muzycznymi, ale nie w muzyce dawnej. U nas w mie¶cie nie za bardzo jest jak zaczynaæ w zespole dzieciêcym lub przy domu kultury, gdy¿ takiej odgórnej inicjatywy nie ma i panuje ogólne sk±pstwo je¶li chodzi o inwestowanie w medievaln± edukacjê muzyczn± m³odzie¿y :/
Ptack
Ja w 1992 kupi³em sobie radzieck± gitarê za 100 000 z³otych na bazarze, bo wtedy ka¿dy by³ metalem i wypada³o graæ utwory Metalliki. Potem rodzice kupili mi klasyka, Yamahê, na którym gram do dzi¶. Kupi³em sobie akuystyka, bo ma mroczniejsze brzmienie, po drodze zakupi³em dwa elektryki, jeden do trash metalu, drugi pod granie jazaowo-bluesowe. w 1997 zainteresowa³em siê fletami i whistlami, potem harmonijk±. Na Gwiazdkê moja Ukochana Narzeczona Graetchen kupi³a mi harmonijkê chromatyczn±, na której siê uczê graæ

Teraz, jak czas pozwoli, gram na whistlu, gitce lub harmonijce. CZasu ma³o, a chêci du¿o.

Tak¿e amatorsko gram, nut nie znam, ca³y repertuar muzy wadnej rozpyka³em ze s³uchu.

pozdr
100krotka
najpierw chodzi³am do szko³y muzycznej (pierwszy stopieñ skoñczy³am)
a potem przez me lenistwo uda³o mi siê wkrêciæ do zespo³u.bo nie posz³am na angielski i "w nagrodê" musia³am odebraæ siostrê z plastyki i wtedy... us³ysza³am "ciekaw±" muzykê... chwilê pó¼niej zobaczy³am kole¿ankê ze szko³y i spyta³am jej czy niemog³abym doj¶æ do zespo³u. No.. i jestem smile.gif
No i tañce te¿ by³y-o tym to ju¿ siê na zespole dowiedzia³am i.. zaczê³am chodziæ, bo te¿ mi siê to interesuj±ce wyda³o. A teraz taniec jest pasj± mojego ¿ycia (mam na my¶li starodawny choæ mogê te¿ do tego "dorzuciæ" balet) to przez Ardente Sole :]

happy.gif
ein
Hej!!!

Uno: Joanno, dziêki wielkie za mejla... natchn±³ mnie do dzia³ania smile.gif))

Due: widzê, ¿e twoja odpowied¼ wzbudzi³a sentymenty... icon_wink.gif

Tre: macie szczê¶cie z tymi zespo³ami! Mo¿e kiedy¶ by³o ³atwiej, ale u mnie teraz naprawdê trudno o kogo¶ zainteresowanego dawnym graniem.
Na razie szkolê siê sam.

Quatrro: Ptack: niez³y masz s³uch! Niektóre partie w tej muzie s± ucho³omne!!! smile.gif))

Cinque: Pytanie dygresyjne - CZY S¡ JAKIE¦ FESTIWALE Z MUZYK¡ DAWN¡, gdzie ewentualnie móg³ bym spotkaæ kogo¶ bardziej do¶wiadczonego i czego¶ siê nauczyæ???

Pozdrawiam smile.gif
Ajcek
Jest jeszcze kurs muzyki dawnej w Lidzbarku Warmiñskim ko³o Olsztyna. www.muzykadawna.com
Asik
Czesc Asiu,

ja zaczynalam swoja "kariere" od zespolu dziecego. Nalezalam w podstawowce do Zespolu Muzyki Dawnej "Kontredans", gralam tam najpierw na dzwonkach paleczkowych a pozniej na flecie sopranowym i sopranino, tam poraz 1 zetknelam sie z tancem dawnym. Jak widzisz teraz zajmuej sie glownie tancem, czasem muzyki i grania mi brakuje,ale do tanca ciagnelo mnie zawsze bardziej. Jezdzilismy m.in. na Festiwal Muzyki Dawnej do Swieradowa i w koncu trafilam do Chastelany - z jakim skutkiem - sama wiesz bigsmile2.gif Ale wiem,ze wiele osob, ktore garaja w zepsolach muzyki dawnej dzialajacych przy szkolach lub domach kultury uczeszczaja do szkoly muzycznej. Niestety to jest pewien problem jesli bierze sie udzial w eliminacji do Kalisza ale to opowiesc dluzsza przy spotkaniu na zywo smile.gif

Pozdrawiam serdecznie i zapraszamy na nasze warsztaty taneczne na Grunwaldzie
Asik
Maskotka
No, ja swoja karierê muzycnz± zaczê³am od do³±czenia "na ¿ywio³" i w du¿ej mierze za spraw± cudownego zbiegu okoliczno¶ci do zespo³u muzyki celtyckiej Ould Land gdzie ¶piewa³am. Przez nih to zaczê³am szukaæ dzieciêcego swego marzenia i zaczê³am graæ na harfie celtyckiej. Przez niato trafi³am tutaj, w poszukiwaniu kogo¶ kto zrobi mi bardziej historycznie akuratn± (jak ja to mówiê) harfkê. I harfka sierobi. A ja nie mogê siedoczekaæ.

Przez zespó³ trafi³am równie¿ do mojej cudownej naucyzcielki od ¶piewu.

A przez harfê z kolei natrafi³a na niezwykle interesujac± osobe Barbary Wiliñskiej, jej cudown± lutniê, harfê gotyck± i lirêkorbow±. I sterty muzyki dawnej smile.gif

Maskotka
Ajcek
Ja zaczyna³em od chórku w liceum, który mia³ niewiele wspólnego z muzyk± dawn±. Prowadzi³ go facet, który by³ typowo klasycystyczno-romantycznym tenorem o wielkim g³osie i sporym wibracie i generalnie on zainteresowa³ mnie ¶piewem. Potem przewin±³em siê przez kilka chórów i poszed³em do szko³y muzycznej w Poznaniu na ¶piew, gdzie okaza³o siê ¿e mam typowo barokowy g³os: bas-baryton o barwie zbli¿onej do tenora i sporej ruchliwo¶ci g³osu (jakie¶ 4 nuty na sekundê icon_wink.gif). No i mniej wiêcej w ten sposób zainteresowa³em siê muzyk± dawn±. W te wakacje jadê na warszaty muzyki dawnej i zbaczymy co z tego bêdzie. icon_wink.gif
Joanna
Pytanko - na jakie warsztaty?
Ajcek
Miêdzynarodowe Warsztaty Muzyki Dawnej w Lidzbarku Warmiñskim ko³o Olsztyna. www.muzykadawna.com
Do 15. czerwca s± zapisy. Byæ mo¿e jest jeszcze w ofercie zni¿ka na ¿arcie i nocleg.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.