Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Panienska suknia 17w
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Damskie ubiory renesansowe i barokowe
Szlachcianka z sascianka
Ksiega krawiecka z Cieszyna posiada opis i tabloce kroju sukni panienskiej. Ale cos mi nie przychodzi do glowy jak to uszyc. Moze to cos jak ubranie Bilewiczowny z Potopu (z polokraglym sztywnym kolnierzem)? Pomozcie dziewczyny smile.gif
Lokiec sliaski to 57,6cm
Dziekuje
Ba¶ka z Koziegorynku
Zamiast tego proponujê poszukaæ polskiej ksi±¿ki "Historia Ubiorów" Marii Gutkowskiej-Rychlewskiej. Na stronie 821 s± obok siebie dwa wykroje sukien kobiecych, datowane na 1640, ale formalnie to jest to samo, co polski renesans i wczesny XVII, a na 428- 436 rysunki pogl±dowe i trochê komentarzy. Je¶li w bibliotece polskiej tego nie ma, proponujê mêczyæ ludzi z Polski o pdf. Kto¶ powinien to mieæ.
Szlachcianka z sascianka
Dziekuje Basiu! Ja ta ksiazke mam juz kilkanascie lat. Chodzi mi o ten konkretny kroj-rebus.
Ba¶ka z Koziegorynku
To ten prostok±t pewnie jest rêkawem. Drugi element to zapewne lu¼na czê¶æ okrywaj±ca korpus. Proponujê wzi±æ lalkê Barbie, wyci±æ element z p³ótna i uk³adaæ na niej za punkt odniesienia przyjmuj±c to ma³e wyciêcie, które jak przypuszczam jest podkrojem pachy.
Szlachcianka z sascianka
Z ta lalka to dobry pomysl smile.gif
Ba¶ka z Koziegorynku
Hmmm... Tak kombinowa³am z wykrojem - a mo¿e ten wklês³y ³uk to wyciêcie na szyjê? Wtedy wypuk³y ³uk by³by swego rodzaju klap±, a ten lekko wciêty bok to wyciêcie na rêkaw, zaczynaj±ce siê ju¿ w okolicach pachy. Wtedy pocz±tek i koniec uszczerbienia wyznacza³yby punkt zej¶cia materia³u a po zszyciu ten najkrótszy bok wykroju by³by przed³u¿eniem klapy i na nim by wypada³o zapiêcie. Mam wra¿enie, ze ten wykrój to po³owa ca³o¶ci - zszyte dwa elementy powinny daæ ca³o¶æ.
Miary - s±dzê, ¿e "rêkaw" nie mo¿e byæ d³u¿szy jak do ³okcia.
Ca³o¶æ wygl±da jak wspó³czesne krawiectwo wielkobrytowe. Przy opuszczonych ramionach ubranie wydaje siê lekko op³ywaæ cia³o, a po podniesieniu r±k ³adnie pracuje (na podstawie wykrojów papierowych i tekstylnych). Wykrój jest bardzo podobny do pó¼niejszego o 200 lat spencera.
smile.gif
Szlachcianka z sascianka
Mi tu dzisiaj przyszlo do glowy, ze to ma byc raczej kaptur. Cos podobnego maja ksziegi poznanskia oraz niemiecka z kon 16w (2 ostatni zdjecia). A w badaniach nad ta ksiego bylo zaznaczono ze czesc kart poplatane a zebrane zostali pozniej w 19w.
Wtedy rebus jest rozwiazany.
Ba¶ka z Koziegorynku
I za to w³a¶nie kocham ¼ród³a - czasem suknia mo¿e staæ siê kapturem smile.gif.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.