Szuka³em w moich ksi±¿kach po raz setny rozwi±zania mojego problemy ze sztyletem (dalej nic). Przerzucajac kartki trafi³em na miecze, a tam na "Miecz Mulchusa". Jest to ponoæ broñ znana jeszcze w staro¿ytnej grecji (zwana tam machaira), a w europie zachodniej u¿ywana w XII-XIIIw. Niestety ani opisu kszta³tu, ani fotki nie by³o. Jako, ¿e interesuj± mnie te wieki chcia³bym dowiedzieæ sie o tym czego¶ wiecej. W internecie nic, ani s³owa.
Czo³em!
Miecz Malchusa to ³adna nazwa na tasak
Taki mocno przewa¿ony do przodu, z kling± _rozszerzaj±c±_ siê ku do¶æ têpo ¶ciêtemu sztychowi. Takie sobie "wiose³ko". W Biblii Maciejowskiej bodaj s± przyk³ady.
Pozdrowienia
To to jest ten bajer z maciejowskiego?! Genialnie
Dziêki po stokroæ za pomoc.
Zdaje siê ¿e Malchus to s³uga arcykap³ana któremu Piotr uci±³ ucho w Ogrójcu... wiem ¿e oczywisto¶æ ale gwoli przypomnienia...
Czo³em!
Racja, jak najbardziej - a ¿eby by³o zabawniej, "miecz Malchusa" nale¿a³ do ¶w. Piotra :-)
Pozdrowienia
Gdzie¶ na freha toczy³a sie dyskusja na temat ilustracji z Maciejowskiego. Dotyczy³a ona pewnej broni u¿ywanej -w oczywistym celu- przez je¼d¼ca=rycerza. Broñ owa nazwana by³a przez kilka osób glewni±. Ci, którzy czytali t± dyskusj± wiedz± o co chodzi. Ci, których ten zaszczy nie dopad³ niech poszukaj±, ale dla u³atwienia: broñ ta mia³a d³ug± klingê jednosieczn±,kótra by³a lekko wygiêta, mia³a nied³uga rêkoje¶æ, nie mia³a jelca. G³ownia przypomina³a wieeeeeelki tasak. Czy to by te¿ mo¿na podci±gn±æ pod miecz Malchusa?
Gdzie doszukali¶cie siê informacji, ¿e owy miecz, to akurat "taki mocno przewa¿ony do przodu, z kling± _rozszerzaj±c±_ siê ku do¶æ têpo ¶ciêtemu sztychowi. Takie sobie "wiose³ko". W Biblii Maciejowskiej bodaj s± przyk³ady."? Jest to nazwa tej konkretnej broni, czy synonim do s³owa "tasak"?
Z tego co mówisz (dyskusji nie czyta³em) wychodzi ¿e je¼dziec u¿ywa³ bu³atu (bu³ata ?)- przedstawiany na proporcach marynarki RP ju¿ w XVII w. Oczywi¶cie proweniencja wschodnia, oczywi¶cie broñ jak najbardziej w³a¶ciwa dla je¼d¼ca.
Dyskusja dotyczy³a ilustracji z Maciejowskiego, wiêæ datowana byæ musi na XIIIw. Do wspomnianego przez ciebie XVII daleko (a moze to pomy³ka w pisowni?). mo¿esz co¶ bli¿ej powiedzieæ o wspomnianej przez ciebie broni? Mo¿e ikonografie czy co¶.
Link, do strony ze wspomnian± przezemnie broni±, o której tyczy³a sie owa dyskusja:
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...0/otm10va&b.gif
Teraz mo¿emy sobie wybieraæ, której broni tyczy sie nazwa miecz Malchusa.
@KhaToo- oups... oczywi¶cie masz racjê- to co widaæ na iluminacji nijak siê ma do bu³ata i imho tak samo do "miecza Malchusa"... Inna rzecz ¿e nie podj±³bym siê prób nazwania tego czego¶.
W "BROÑ W DAWNEJ POLSCE" znalaz³em potwierdzenie s³ów Marcina Surdla. Tasak to to samo co miecz Malchusa. Nic wiêcej nie pisa³o na ten temat.
Czo³em!
Surdela - bêdê wdziêczny
Jeszcze u Oakeshotte'a, bodaj w "Archaeology of weapons", te¿ jest trochê o "malchusach".
Pozdrowienia
Aktualnie poszukuje wszystkich materialow zwiazanych z tasakami w XII/XIII wieku. Czy macie dostep do jakis zrodel i ksiazek (prucz wyzej wymienonych) w ktorych znajde cos wiecej na ten temat?
z gory dziekuje
Ma³e odkurzanie tematu:) Czy orientuje siê kto¶, jak osadzana jest rêkoje¶æ w tego typu tasakach? Ilustracja zamieszczona przez Bagrita ukazuje tasak z r±czka parasolowat±. Jest ich wiêcej w Maciejowskim, mam te¿ kilka takich ilustracji z innych ¼róde³. Taki w³±¶nie chcê sobie zrobiæ. Osadziæ to jak w mieczach, czyli stosuj±c dwie wy¿³obione ok³adziny i zakuæ trzpieñ na koñcu -co nie bedzie ³atwe przy tym kszta³cie-, mo¿e wbiæ trzpieñ jak w no¿ach czy saxach -chyba- w rêkoje¶æ, albo wykonaæ naciêcie -ale nie rozcinaæ rêkoje¶ci na dwa kawa³ki- i z pomoc± nitów zrobiæ rêkoje¶ætak±, jak w tera¼niejszych no¿ach kuchennych mozna zobaczyæ? Z mo¿e to jeszcze inny patent? Chodzi mi w³asnbie o tak± wygiêt± rêkoje¶æ i ma³y "jednorêczny" tasak, nie o te du¿e wersje "oburêczne". Wystarczy jedna fotka odpowiedniego znaleziska i wszystko by³o by jasne, mo¿e kto¶ czego¶ sie doszuka³, ja niestety nie:(
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.