Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Spotkanie Prz±dek na Grunwaldzie
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
rosamar
Witajcie
Pomys³ chodzi³ mi po g³owie ju¿ od jakiego¶ czasu :-)
Nie zdecydowa³am siê jednak na standardowe warsztaty, a jedynie chcia³abym zaproponowaæ wspólne spêdzenie czasu na nauce przêdzenia (i plotkach oczywi¶cie bum.gif)
Dok³adna data i forma: do dogadania.
Miejsce: moje miejsce stacjonowania czyli Obóz Kuglarzy i Artystów
Cel: popularyzacja tego bardzo przyjemnego i bardzo kobiecego zajêcia

Ja widzê to tak, ¿e umawiamy siê na jaki¶ konkretny dzieñ i godzinê i spotykamy w wiêkszym gronie. Wyposa¿yæ w narzêdzia pracy, mo¿na by siê albo wcze¶niej (np. na alledrogo) albo u mnie na miejscu bigsmile2.gif bo dysponujê zarówno wrzecionami jak i we³n± (za niewielk± odp³atno¶ci±). Jak umiemy prz±¶æ to siedzimy, przêdziemy, plotkujemy i ewentualnie pomagamy nowym, a jak nie umiemy to siedzimy plotkujemy, próbujemy prz±¶æ i patrzymy jak to robi± ci umiej±cy icon_mrgreen.gif
Czyli sama rado¶æ :-)

No i teraz wyja¶niê trochê po co w ogóle to przêdzenie siê przydaje w czasach piêknych w³óczek sklepowych. Otó¿ jest to po prostu bardzo sympatyczna robótka rêczna, hiper historyczna a w dodatku przydatna bo bez problemu mo¿na sobie przygotowaæ np. we³enki do naalbindingu czy drutów, nici do szycia i haftowania lub przêdze to tkania krajek. Oprócz we³ny mo¿na bêdzie spróbowaæ prz±¶æ len i, je¶li uda siê sko³owaæ czesankê, w³ókna pokrzywy. Je¶li by³oby zapotrzebowanie to mog³abym spróbowaæ tak¿e przedstawiæ ró¿ne sposoby obróbki surowej we³ny i opowiedzieæ o farbowaniu naturalnym.

No i na koniec pytanie czy by³yby chêtne (lub chêtni) na taki projekt?
Zapraszam do dyskusji i zg³aszania pomys³ów w temacie :-)

Buka
Nigdy z przêdzeniem nie mia³am do czynienia, ale jestem chêtna smile.gif W ¶rodê wieczorem dopiero przyje¿d¿am, wiêc pó¼niejszy termin by mi bardziej odpowiada³.
rosamar
CYTAT
Nigdy z przêdzeniem nie mia³am do czynienia, ale jestem chêtna W ¶rodê wieczorem dopiero przyje¿d¿am, wiêc pó¼niejszy termin by mi bardziej odpowiada³.

Serdecznie zapraszam bo bêdzie okazja ¿eby siê nauczyæ.
Dokgryfny termin jeszcze ustalimy choæ my¶lê ¿e wstêpnie czwartek mi pasuje :-)

A zainteresowanych tematem zapraszam te¿ na bloga Prz±¶niczka, który mam zreszt± przyjemno¶æ wspó³tworzyæ i na którym mozna znale¼æ mnóstwo informacji o przêdzeniu (na wrzecionach i ko³owrotku), barwieniu naturalnym i chemicznym, obróbce we³ny, ró¿nych technikach itp.
Morgiana
Jak zawsze za. Prz±¶niczka rz±dzi, prz±¶niczka radzi, prz±¶niczka nigdy ciê nie zdradzi smile.gif
rosamar
CYTAT
Jak zawsze za. Prz±¶niczka rz±dzi, prz±¶niczka radzi, prz±¶niczka nigdy ciê nie zdradzi

Srutu tutu crazy.gif
Jak ciê znam to bêdziesz albo na spotkaniach justycji albo lataæ za jakimi¶ "powa¿nymi obowi±zkami" icon_wink.gif i kaktus mi wyro¶nie na g³owie jesli zdo³asz znale¼æ chwile dla znajomych bum.gif
Anariona
To ja te¿ zg³aszam siê do grona prz±¶niczek.
jasmin
CYTAT(rosamar @ 15:04 17.05.2012) *
Nie zdecydowa³am siê jednak na standardowe warsztaty, a jedynie chcia³abym zaproponowaæ wspólne spêdzenie czasu na nauce przêdzenia (i plotkach oczywi¶cie bum.gif)

Wam kuglarzom od tego nicnierobienia na Grunwaldzie w g³owach siê poprzewraca³o, plotki, tkanie, przêdzenie. A mo¿e jeszcze garnek ulepicie? Mogê daæ wam trochê takiej we³ny z golonej owcy - bêdzie j± mo¿na wypraæ, wyczesaæ i siê pobawiæ, bo na podstawy szkoda dobrego materia³u marnowaæ.
rosamar
CYTAT
Wam kuglarzom od tego nicnierobienia na Grunwaldzie w g³owach siê poprzewraca³o, plotki, tkanie, przêdzenie. A mo¿e jeszcze garnek ulepicie? Mogê daæ wam trochê takiej we³ny z golonej owcy - bêdzie j± mo¿na wypraæ, wyczesaæ i siê pobawiæ, bo na podstawy szkoda dobrego materia³u marnowaæ.

Mo¿esz trochê przywie¼æ to poka¿ê jak siê obrabia surow± we³nê tym pasjonatkom które nie uciekn± od tego smrodku bum.gif

A Moderatorów prosi³abym o przeedytowanie tematu i dodanie godziny spotkania. Poniewa¿ nie by³o innych propozycji to ustalam odgórnie na godzinê 12:00 w czwartek 12.07.2012
Do tej pory wszyscy ju¿ chyba siê ogarn± :-)

Zapraszam!
kublika
to ja te¿ chêtna!!
rosamar
Kublika - zapraszam serdecznie.

A teraz mam pytanie.
Poniewa¿ mam nieco ograniczoe mo¿liwo¶ci transportu i nie chcê braæ wszelkich niepotrzebnych rzeczy to chcia³abym siê was zapytaæ czy bêdziecie zainteresowane kupnem we³ny do przêdzenia na miejscu. To znaczy czy mam w ogóle braæ jak±¶ wiêksz± ilo¶æ ni¿ to co potrzebne do nauki. Oprócz zwyk³ej czesanki mogê zabraæ trochê we³enek ju¿ pofarbowanych naturalnie, a tak¿e niektóre barwniki i odczynniki. W tym momencie mam na stanie parê trudniej dostêpnych barwników: marzannê, kampesz, koszenilê, indygo, A tak¿e z odczynników: a³un, siarczan miedzi, siarczan ¿elaza, kamieñ winny i hydrosulfit.
Ma³e ilo¶ci idealne do pierwszych eksperymentów barwierskich :-)

Czy by³by która¶ zainteresowana bo jak nie to nie bêdê tachaæ tego w i tak zapakowanym aucie.
Jest jeszcze mo¿liwo¶æ zamówienia sobie czesanek zafarbowanych na jakie¶ konkretne kolory - dawajcie znaæ je¶li która¶ chcia³aby co¶ takiego.
Na ten moment mam to co na zdjêciu:

Kolory oczywi¶cie pogl±dowe - wy¶wietlenie ich zale¿y od ustawieñ monitora.
Je¶li kto¶ by³by wiêc zainteresowany zamówieniem sobie ³adnie farbowanej we³enki to zapraszam, bo czasu zosta³o niewiele.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.