Witajcie
Pomys³ chodzi³ mi po g³owie ju¿ od jakiego¶ czasu :-)
Nie zdecydowa³am siê jednak na standardowe warsztaty, a jedynie chcia³abym zaproponowaæ wspólne spêdzenie czasu na nauce przêdzenia (i plotkach oczywi¶cie )
Dok³adna data i forma: do dogadania.
Miejsce: moje miejsce stacjonowania czyli Obóz Kuglarzy i Artystów
Cel: popularyzacja tego bardzo przyjemnego i bardzo kobiecego zajêcia
Ja widzê to tak, ¿e umawiamy siê na jaki¶ konkretny dzieñ i godzinê i spotykamy w wiêkszym gronie. Wyposa¿yæ w narzêdzia pracy, mo¿na by siê albo wcze¶niej (np. na alledrogo) albo u mnie na miejscu bo dysponujê zarówno wrzecionami jak i we³n± (za niewielk± odp³atno¶ci±). Jak umiemy prz±¶æ to siedzimy, przêdziemy, plotkujemy i ewentualnie pomagamy nowym, a jak nie umiemy to siedzimy plotkujemy, próbujemy prz±¶æ i patrzymy jak to robi± ci umiej±cy
Czyli sama rado¶æ :-)
No i teraz wyja¶niê trochê po co w ogóle to przêdzenie siê przydaje w czasach piêknych w³óczek sklepowych. Otó¿ jest to po prostu bardzo sympatyczna robótka rêczna, hiper historyczna a w dodatku przydatna bo bez problemu mo¿na sobie przygotowaæ np. we³enki do naalbindingu czy drutów, nici do szycia i haftowania lub przêdze to tkania krajek. Oprócz we³ny mo¿na bêdzie spróbowaæ prz±¶æ len i, je¶li uda siê sko³owaæ czesankê, w³ókna pokrzywy. Je¶li by³oby zapotrzebowanie to mog³abym spróbowaæ tak¿e przedstawiæ ró¿ne sposoby obróbki surowej we³ny i opowiedzieæ o farbowaniu naturalnym.
No i na koniec pytanie czy by³yby chêtne (lub chêtni) na taki projekt?
Zapraszam do dyskusji i zg³aszania pomys³ów w temacie :-)