Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szabla Osmañska.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Maksymilian Von Lodsch
Witam!

Postanowi³em wpisaæ sobie w plany rekonstrukcjê Janczara z XV wieku. Do¶æ szybko napotka³em problem, je¿eli chodzi o broñ bia³±.

Wszystkie informacje o Janczarach, które jak dot±d znalaz³em, dok³adniej opisuj± formacjê istniej±c± ju¿ w XVI-XVIII wieku. I o ile wygrzeba³em co¶ o wcze¶niejszych Janczarach, to kwestia broni pozostaje dla mnie sporym dylematem. Jako ¿e upar³em siê na szablê, to znalaz³em nawet informacje o Szamszirach i Kilijach, jednak po porównaniu informacji znowu wychodzi na to, ¿e ich formy s± pewne dopiero w XVI wieku...

Czy kto¶ by³by w stanie mi udzieliæ informacji o szabli ewentualnie u¿ywanej mniej wiêcej w po³owie XV przez Janczarów? Jakiekolwiek informacje by by³y przydatne, choæ nie ukrywam, najbardziej by mnie zadowolli³y konkretne parametry broni...

Na Fresze ju¿ szuka³em, niestety ¿adnych informacji mnie interesuj±cych nie uda³o mi siê znale¼æ...
Znicz
Witam,

Mo¿e to pomo¿e:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Tutaj szable Mehmeda II podpisane jako miecze:

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category...ds_of_Mehmed_II

Szabla turecka XV w.

Mo¿e to te¿ pomo¿e, szable timuridzkie:

Pozdrawiam Znicz

Maksymilian Von Lodsch
Szuka³em dalej i natrafi³em w³a¶nie na zdjêcie stare jednej z szabel, podpisanych jako tych nale¿±cych do Mehmeda II.

Teraz wiêc mam pewno¶æ i nawet zgadza mi siê datowanie bardziej, wiêc dziêkujê bardzo!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.