Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: przeszywanica prosta i pikowane nogi d³ugie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Falghar
witam.

chcia³bym zamówiæ w sklepie przeszywanice i pikowane nogi d³ugie ale mam pewien problem a dok³adniej pikowane nogi d³ugie sk³adaj± siê z:
- pierwsza warstwa lniana
- warstwa wzmacniaj±ca bawe³niana
- kilka warstw amortyzuj±cych z w³ókniny (konkretna ilo¶æ warstw w³ókniny wpisana w opisie poszczególnych produktów)
- podszewka lniana
+
W³ókninê mo¿na zast±piæ grub± tkanin± we³nian± lub bawe³nian± (w wersji "standard" ta opcja jest za dop³at±, w standardzie "wysoki" ta modyfikacja jest wliczona w cenê) +30 z³. Jest równie¿ mo¿liwo¶c zmiany wype³nienia na filc we³niany (+80 z³) to samo dotyczy przeszywanicy.

teraz moje pytanie brzmi ile warstw amortyzuj±cych jest waszym zdaniem odpowiednia w pikowanych nogach a ile w przeszywanicy(przeszywanica oraz pikowane nogi przeznaczone s± na turnieje i treningi), oraz drugie pytanie czy zastêpowaæ w³ókninê grub± tkanin± we³nian± lub bawe³niana oraz czy zmieniæ wype³nienie na filc we³niany? zale¿y mi na dobrej amortyzacji ciosów ale nie kosztem mobilno¶ci. klatkê poza przeszywanica bêdzie chroniæ tylko kolczuga natomiast resztê czê¶ci cia³a zbroja.

linki do przeszywanicy i pikowanych nóg.
+
+

z góry dziêkuje za pomoc i pozdrawiam.
Adam
Grzenbart
przeszywanice we¼ standardow±
w Medieval Markecie doradz± Ci jaka bedzie najlepsza
co do nóg pikowanych to zale¿y czy chcesz zbrojniki czy p³ytowe os³ony
je¶li zbrojniki to we¼ grubszy pikowaniec
je¶li p³yta wystarczy cienki
zastêpowanie wype³nienia tkanin± bawe³nian± czy we³nian± lub filcem nie ma sensu
ta w³óknina jest wystarczaj±ca
sam mam przeszywanice z Medieval Marketu i jest ¶wietna smile.gif
MagicWojtek
je¶li chcesz mobilno¶æ to polecam krótkie pikowane nogi
je¶li chcesz pod zbrojniki..bierz te standardowe ( ja i paru znajomych ich u¿ywamy i daj± radê)
pod blachê popro¶ o cieñsze poprostu

w przeszywce nic nie zmieniaj

co do typu wypychu,w standardzie jest wystarczaj±cy smile.gif
Falghar
nogi bêd± chroniæ p³ytowe os³ony. dziêkuje bardzo za rady i pomoc.
pozdrawiam,
Adam
Jarl Ragnarr Thoresen
Witajcie.

Na turnieje, wiêc trzeba byæ historycznym. Treningi pal licho, ale historyczna przeszywka to powinna byæ lnem wypchana. Wtedy nie do¶æ, ¿e amortyzuje to i wa¿y swoje. Dzisiejsze przeszywki s± jak ko³dry obci±gniête lnem i przepikowane.

Panowie, ch³opak dopiero zaczyna, wiêc niech pod±¿a jasn± stron± mocy.

Pozdrawiam,
Ragnarr.
Grzenbart
No my raczej d±¿ymy do wyeliminowania zbêdnej wagi a nie dok³adania sobie nie potrzebnych kilogramów.
Ale tak masz racje przeszywanica powinna byæ jak sama nazwa wskazuje przeszyta z kilkunastu warstw lnu , jednak¿e przeszywanice z Medieval market s± w pe³ni mobilne i przystosowane do walki a nie do parady, a wypychane s± filcem czyt. we³n± czyli sa jak najbardziej poprawne historycznie
Na turniejach oprócz historyczno¶ci liczy sie mobilno¶æ , a w z³ej przeszywce bêdziesz sta³ jak ¿elbetonowy kloc i nie bêdziesz w stanie podnie¶æ reki z mieczem ...
Jarl Ragnarr Thoresen
Tak, jak ¿elbetonowy kloc. Ale historycznie, jak dawniej.
karelinatus
Eh, sk±d twierdzenie ¿e '¿elbetonowe' przeszywki s± jako¶ szczególnie historyczne?

To wypchanie lnem to te¿ co¶ dziwnego, o ile wiem, wszystkie zachowane do dzi¶ przeszywki to surowa we³na/bawe³na a ¼ród³a wspominaj± te¿ o innych wynalazkach jak sier¶æ itd.

Czystko lniane zbroje miêkkie nie by³y wypychane tylko zszyte z wielu warstw lnu.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.