Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Subligaculum- majty staro¿ytnego rzymu :D
> Ubiór i dodatki > Ubiory staro¿ytne > Mêskie ubiory staro¿ytne
therion94
Przegl±daj±c internet dotar³em do bielizny mêskiej staro¿ytnego Rzymu. Powiem zaciekawi³ mnie sposób zak³adania , noszenia i wykonania Rzymskiej bielizny.
Patrz obraz.

W zwi±zku z tym stawiam sobie dwa pytania- pierwsze dla wiêkszo¶ci bêdzie zapewne banalne ale wolê siê upewniæ:
-Z czego ta bielizna (chusta) by³a wykonana ?
i
-Je¿eli to by³a mêska to czy damska by³a podobna ?

Jarl Ragnarr Thoresen
Cze¶æ.

Materia³ - jestem w 99.9999% przekonany, ¿e len.

Co do bielizny kobiecej, my¶lê, ¿e skoro by³a prosta w u¿yciu szczerba.gif i prosta w produkcji, to i kobiety mog³y tak± nosiæ.

OT, Therion wydaje now± p³ytê o wikingach. bigsmile2.gif
Borg
Temat wyczyszczony.
Zastanawiam siê, czy za intencjonalne robienie sobie z forum czatu i zaznaczanie w postach, ¿e to z³e nie dostaniecie po ostrze¿eniu.

Druga sprawa. Jestem PRZEKONANY gdy¿?
Nauczcie siê ludzie podawaæ argumenty.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Jarl Thoresen @ 12:17 27.05.2012) *
Materia³ - jestem w 99.9999% przekonany, ¿e len.

Antyk i zreszt± cz³owiek przez wiêkszo¶æ historii dysponowa³ znacznie lepszej jako¶ci we³n± ni¿ wspó³czesna. Jeszcze wiek temu by³y hodowle owiec z których we³ny mo¿na by³o robiæ bieliznê i nie zadrapaæ siê na ¶mieræ. Chodzi zarówno o gatunki jak i o sam sposób pozyskiwania we³ny.
Jarl Ragnarr Thoresen
Mea culpa, Borgu. aniol.gif

PRZEKONANY, poniewa¿ len by³ niew±tpliwie bardzo popularny. Oczywi¶cie nie zaprzeczam mo¿liwo¶ci u¿ycia we³ny lub bawe³ny, aczkolwiek wydaje mi siê to najbardziej prawdopodobne. Len nie grzeje jak we³na, ³atwiej go wypraæ i nie "trzyma" tak d³ugo niemi³ego zapachu. Bêd±c Rzymianinem wybra³bym w³a¶nie len.

Ponadto, Strophium i Subligaculum to nazwy sportowego, lnianego stroju ¿eñskiego.

Strophium to stanik (mozaiki z Villa Romana del Casale na Sycylii).
Subligaculum to majtki (znalezisko w Anglii, le¿y w Museum Of London).

Wiêc, skoro by³y to majtki ¿eñskie, a Therion odnalaz³ i mêskie, to ju¿ mamy odpowied¼ na pytanie drugie. Odpowied¼ na pierwsze le¿y za¶ w Londyñskim muzeum.

Pozdrawiam,
Ragnarr Thoresen

P.S.
Przepraszam za OT.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Jarl Thoresen @ 12:47 28.05.2012) *
PRZEKONANY, poniewa¿ len by³ niew±tpliwie bardzo popularny.

By³ te¿ drogi. Im dalej od Egiptu i basenu Morza ¦ródziemnego tym bardziej.

Oczywi¶cie nie zaprzeczam mo¿liwo¶ci u¿ycia we³ny lub bawe³ny, aczkolwiek wydaje mi siê to najbardziej prawdopodobne. Len nie grzeje jak we³na, ³atwiej go wypraæ i nie "trzyma" tak d³ugo niemi³ego zapachu.

Niemi³ym zapachem bym siê a¿ tak nie przejmowa³ jako wyznacznikiem. Togi czyszczono w beczkach moczu i nawet po oczyszczeniu w wodzie potrafi³y nielicho ¶mierdzieæ. Co do grzania - czasem potrzeba czego¶ co nie grzeje, czasem dok³adnie przeciwnie.

Ponadto, Strophium i Subligaculum to nazwy sportowego, lnianego stroju ¿eñskiego.
Strophium to stanik (mozaiki z Villa Romana del Casale na Sycylii).
Subligaculum to majtki (znalezisko w Anglii, le¿y w Museum Of London).

Majtki znalezione w Anglii nie by³y ani lniane ani we³niane tylko skórzane. By³y prawdopodobnie nie tyle bielizn±, co elementem stroju.

Ja osobi¶cie na bieliznê u¿ywam lnu. Wspó³czesna we³na zwyczajnie siê nie nadaje. Ale podejrzewam ¿e Rzymianin mia³ bieliznê i tak± i tak±.
Chaitivel
A w Londynie le¿y Subligaculum ze skóry...

EDIT: no i poprzednik mnie ubieg³ ;)

Ale je¶li chodzi o w³a¶ciwo¶ci we³ny, to sk³onna jestem twierdziæ, ¿e s± zdecydowanie lepsze, ni¿ lnu - we³na zupe³nie inaczej ch³onie wilgoæ, jest przewiewna i grzeje, je¶li trzeba. Oczywi¶cie odpowiednio wykonana (mo¿na równie¿ wyczesaæ wspó³czesn± we³nê tak, aby nie gryz³a)
Jarl Ragnarr Thoresen
Có¿, wyczyta³em, ¿e lniane znaleziono, przepraszam.

W dalszym ci±gu wspieram len.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.