Witam!
Na wstêpie stwierdzê, ¿e przeszuka³em Frehê w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania, ale ich nie znalaz³em -dla tego ¶miem zacz±æ nowy temat.
Interesuje mnie kwestia zrobienia butów do odtwórstwa czasów ksiêcia Mieszka I i króla Boles³awa Chrobrego z filcu lub woj³oku. Czytaj±c na temat tych materia³ów dowiedzia³em siê, ¿e by³y odnalezione w¶ród wyposa¿enia grobowego w Gdañsku, gdzie najstarsze znaleziska pochodz± z 1001 – 1020 r n.e. Pojedyncze znaleziska filcowych materia³ów odnotowano równie¿ na wyspie Wolin (II po³owa IX w. – I po³owa XI w. n.e.) w Kamieniu Pomorskim (XI - XII w. n.e.) oraz Opolu (XI – XII w. n.e.).
Niestety nie dowiedzia³em siê czy filc by³ w wymienionych miejscach u¿ywany na buty, jako wy¶ció³ka pod he³m, czy w jeszcze inny sposób.
Dalej chcia³bym poradziæ siê czy je¶li mo¿na by u¿yæ filcu na buty z wspomnianego okresu, to jakie wykroje by³by najodpowiedniejsze??? Mo¿e od razu móg³bym otrzymaæ jakie¶ dobre rady co do samego sposobu ich wykonania lub bibliografiê dotycz±c± tematu -tak samo odno¶nie historyczno¶ci takiego obuwia jak i sposobu jego wytwórstwa? -Niestety nie jestem katalogiem bibliotecznym i bêdê wdziêczny za namiar na dobre pozycje dotycz±ce tego tematu.
Z góry dziêkujê za odpowiedzi i zapraszam do dyskusji nad moim pytaniem.