Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Co¶ z niczego
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
therion94
Wpominajac stare czasy wielu ludzi id±c w bój posiada³o w³asne uzbrojenie- tarcze, pancerze , itp.
Obecnie np. w Polsce (jak i na ¶wiecie) jest wiele ludzi zajmuj±cych siê rekonstrukcj± historyczn±.
Aby siê temu po¶wiêciæ trzeba zazwyczaj wy³o¿yæ na to pieni±dze. Nawi±zuj±c do historii - ludzie wówczas nie musili za to p³aciæ (nie zawsze). Uzbrojenie to zosta³o wytwarzane przez nich samych.
Nie potrzebowali pieniedzy poniewa¿ elementy do stworzenia np. zbroi czy tarczy dostarcza³a im przyroda. Sami je robli. W zwi±zku z tym aby pomóc ludziom których nie staæ lub nie chc± wydawaæ zbêdnych w tym pieniêdzy na drogie elementy lub gotowe pancerze czy he³my oraz by uczyniæ rekonstruktorstwo historyczne bardzo historyczne ...
zapraszam do aktywnego udzia³u w konwersacji w tym temacie w którym bêdziemy:
-przede wszystkim - szukaæ , podawaæ i opisywaæ elementy uzbrojenia (he³mów,tarczy, zbroi , itp.) którego mo¿e zrobiæ ka¿dy z nas bez ¿adnego wk³adu finansowego
-pokazywaæ swoje "dzie³a" innym
-uzupe³niac wypowiedzi innych na temat elementu
- oraz po przez zasobno¶æ w tak± wiedze pokazywaæ sposób wykonania danych elementów uzbrojenia.
Sam na forum jestem dopiero pocz±tkuj±cym "frehowiczem" i rekonstruktorem. Us³ysza³em ostatnio ¿e mo¿na takim sposobem( bez wk³adu finansowego) stworzyæ "Ka³kan". Czyta³em równie¿ o nim na tym forum ale za du¿o siê nie dowiedzia³em. Jak wiekszo¶æ pewnie wie ka³kan by³a to lekka , okr±g³a tarcza która powsta³a w Turcji. U¿ywana równie¿ na terenach Europy.
Cytuj±c z powszechnie znanej "Wikipedii" sposób wykonania to : "Tarcza by³a zazwyczaj wykonywana z plecionki, figowe prêty po³±czono niæmi, najczê¶ciej jedwabnymi lub we³nianymi. W ¶rodku znajdowa³o siê okr±g³e, metalowe umbo, a woko³o by³y roz³o¿one cztery ozdobne "g³ówki" nitów. Ka³kan by³ zwykle podbijany od wewn±trz suknem, czêsto wyrafinowanie zdobiony z³otem, srebrem i drogimi kamieniami."
Je¿eli chodzi o to co ja siê dowiedzia³em to do wykonania jej wystarczy kawa³ek okr±g³ej deski, trochê witek, jaki¶ w³óknisty sznurek, klej rybi lub inny (u¿ywany powszechnie w tych czasach) oraz skóra któr± by³ podbijany wewn±trz. Opisywaæ nie bêdê poniewa¿ sam mam na ten temat wiedzê ubog± ale bêdê próbowa³. Ale streszczaj±c w ko³o oszlifowanej ("na talerz") deski oplatamy w ko³o witki (wcze¶niej wymoczone i wysuszone). Witki trzeba dobrze ople¶æ sznurkiem tworz±c " haft" który zas³oni witki (tworz±c wierzchni± warstwê ) oraz wi±¿±c je miêdzy sob±. Gdy tarcza zacznie przypominaæ ka³kan kszta³tujemy j± odpowiednio wypukle (co nie stworzy nam problemu przez przesuwanie oplecionych witek). Na koniec podklejamy klejem rybim skóre w wewnêtrznej czê¶ci ka³kanu. I podobno to tyle. (Nie licz±æ chwytów).
Oczywi¶cie moj± nie wiedzê na ten temat mo¿e ka¿dy uzupe³niæ. Jeszcze raz zapraszam do dyskusji i wzajemnej pomocy. therion94
Owka
No dobrze, a sens tego w±tku jest... jaki? Aby pochwaliæ siê wiadomo¶ci± z wikipedii? Tak siê sk³ada, ¿e w±tek nt. ka³kanów istnieje na Freha, i zawiera ca³kiem sporo konkretnych informacji, a cokolwiek masz do dodania, warto dodaæ w nim.

To forum doczeka³o siê do¶æ szczegó³owego podzia³u tematycznego nie bez powodu - dla przejrzysto¶ci. Temat, który za³o¿y³e¶ - je¶li siê rozwinie - bêdzie kompletnie nieprzejrzysty. Wszystko, co mo¿na zrobiæ samemu i za darmo (od paleolitu od nowoczesno¶ci?) w jednym kotle.

Co do samego pomys³u "czego¶ z niczego" - idea szczytna, ale do¶æ daleka od rzeczywisto¶ci.
CYTAT
Nawi±zuj±c do historii - ludzie wówczas nie musili za to p³aciæ (nie zawsze). Uzbrojenie to zosta³o wytwarzane przez nich samych.

"Wówczas" to znaczy kiedy? W paleolicie? Zgoda. Ale ju¿ w epoce br±zu wytwarzanie uzbrojenia by³o jedn± z najbardziej wyspecjalizowanych, a najmniej samowystarczalnych ga³êzi wytwórczo¶ci. Oczywi¶cie, zawsze mo¿na w³asnorêcznie i za darmo zrobiæ drewnian± pa³kê. Mo¿na chwyciæ wid³y czy inn± broñ improwizowan± (dobre zw³aszcza, je¶li odtwarzamy bunty ch³opskie) - tyle, ¿e w takim razie mówimy raczej o tym, jak stworzyæ narzêdzie robocze.
CYTAT
W zwi±zku z tym aby pomóc ludziom których nie staæ lub nie chc± wydawaæ zbêdnych w tym pieniêdzy na drogie elementy lub gotowe pancerze czy he³my oraz by uczyniæ rekonstruktorstwo historyczne bardzo historyczne ...

W takim przypadku najlepiej nie robiæ siê na "pana rycerza", tylko na ch³opa. Omijamy problem drogich he³mów i pancerzy...

Za darmo, niestety, mo¿na zrobiæ niewiele poza rzeczon± pa³k±. Tam, gdzie nie zainwestujesz pieniedzy w gotowy produkt, zainwestujesz czas, pracê - i materia³. Którego, wedle wszelkiego prawdopodobieñstwa, sporo zniszczysz nim dojdziesz do bieg³o¶ci. Bardzo mile zreszt± widzianej przez "¶rodowisko", bo rzemie¶lników nigdy za du¿o.
therion94
CYTAT
Za darmo, niestety, mo¿na zrobiæ niewiele poza rzeczon± pa³k±. Tam, gdzie nie zainwestujesz pieniedzy w gotowy produkt, zainwestujesz czas, pracê - i materia³. Którego, wedle wszelkiego prawdopodobieñstwa, sporo zniszczysz nim dojdziesz do bieg³o¶ci. Bardzo mile zreszt± widzianej przez "¶rodowisko", bo rzemie¶lników nigdy za du¿o.

Wiêc chyba nie wierzysz w zdolno¶ci ludzi
Owka
W pe³ni wierzê, bo wszystko to, co cz³onkowie "ruchu" nosz± na sobie, kto¶ zrobi³. I w coraz wiêkszej czê¶ci s± to piêkne rzeczy wykonane rêczn± prac± z surowców bardzo podstawowych.

A jaka¶ trzecia czê¶æ objêto¶ci Frehy jest po¶wiêcona temu, jak zrobiæ co¶ z czego¶. I nie bez powodu podzielona na tematy typu "jak zrobiæ to", "jak zrobiæ tamto". I jak najbardziej zachêcam do dodawania w tych tematach wszystkiego, co tylko masz do dodania. Po prostu nie widzê sensu takiego "gather all" tematu zbieraj±cego wszystko, co mo¿na wykonaæ samemu. W³a¶nie dlatego ¿e przy zaanga¿owaniu czasu, pracy i surowców samemu mo¿na wykonaæ wszystko.

Edit:
Aha, i przepraszam za piersz± alergiczn± reakcjê ;). Ju¿ kolejny tydzieñ parê osób na tym forum, ja w ich liczbie, dyskutuje z pewnym cz³owiekiem reprezentuj±cym te¿ "niskobud¿etowe" podej¶cie do rekonstrukcji, ale takie na zasadzie "uszyjê szatê wierzchni± z worka, i dowied¼cie mi, ¿e takich nie by³o". Przerazi³am siê w pierwszym momemncie, ¿e kolejny reprezentant siê objawi³...
therion94
CYTAT(Owka @ 10:03 01.05.2012) *
Edit:
Aha, i przepraszam za piersz± alergiczn± reakcjê ;). Ju¿ kolejny tydzieñ parê osób na tym forum, ja w ich liczbie, dyskutuje z pewnym cz³owiekiem reprezentuj±cym te¿ "niskobud¿etowe" podej¶cie do rekonstrukcji, ale takie na zasadzie "uszyjê szatê wierzchni± z worka, i dowied¼cie mi, ¿e takich nie by³o". Przerazi³am siê w pierwszym momemncie, ¿e kolejny reprezentant siê objawi³...

Szczerze...
To powiem ci ¿e nie bo podesz³em (jak mówi³e¶(³a¶)) do tego "ruchu" nie ¶wiadomi (co mi siê spodoba³o i niestety bardzo amatorsko co obecnie mnie zniesmaczy³o.Mianowicie chodzi³o o to ¿e nale¿a³em do Kresowego Bractwa Kurkowego które by³o -amatorszczyzna. Teoria powstania bractwa oparta na mniemaniu "dowódcy" i kontusze szyte z zas³onek (Fajne wygl±da³y ale to nie by³o za historyczne). Na prawid³ow± drogê sprowadzi³ mnie pewien student historii z czego bardzo siê cieszê. A ten temat po prostu napisa³em poniewa¿ chcê próbowaæ si³ w wykonaniu prostych i " darmowych rzeczy. Je¿eli tre¶æ ci nie pasuje mo¿e innym spasuje(Zapewne jeste¶ ju¿ do¶wiadczonym(n±) frechciarzem(k±) i rekonstruktorem(k±). Dla mnie rozwiniêcie tego tematu da³o by wiele-jak dla pocz±tkuj±cego. A je¶li mo¿na - mniej krytyki.
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Co¶ z niczego? niewiele takich rzeczy mo¿na zrobiæ.... jakie¶ ³y¿ki, mo¿e kubki... no chyba ¿e mówisz o pleceniu lnu z ro¶lin, albo wydobywaniu i przerabianiu rud ¿elaza ;) bo nawet szycie sobie samemu ciuchów przeszywek, czy robieniu pancerza nie jest robieniem "czego¶ z NICZEGO", bo nawet kawa³ek blachy któr± przerobisz na jaki¶ element ju¿ jest czym¶.
Jarl Ragnarr Thoresen
Nawet dla deszczu trzeba spaliæ dziewicê. :D
therion94
Ale pisz±c "CO¦ Z NICZEGO" mam na my¶li w³asn± robotê i materia³y które mo¿na pozyskaæ z natury samemu (czyli drewno , itp.)
brat grucha:)
Jedyne w temacie co mi siê nasuwa to ³y¿ki zrobione z korzeni. Wiele ludzi ma w ogrodzie drzewa owocowe, których kiedy¶ siê mog± pozbyæ. Korzenie to najlepsza czê¶æ drzewa i ¶wietnie siê nadaj± i wymiarowo i jako¶ciowo na fajne ³y¿ki. Pracy nie ma du¿o, wystarczy korzeñ przeci±æ na pó³ i wystrugaæ dwie ³y¿ki.
KaspiaNSHPS
Akurat mój dziadek wywala jedno wiêc spróbujê. icon_wink.gif Ja tam mia³em pomys³ ¿eby wykuæ sobie jaki¶ sztylecik albo krótki miecz (zale¿y ile surowca bêdê mia³). Widzia³em kiedy¶ kilka filmików jak to zrobiæ, piec bêdzie i ca³y osprzêt tylko problem le¿y w moich umiejêtno¶ciach oraz z czego zrobiæ owy twór? Np. tutaj - http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-wlasny-noz u¿ywa jaki¶ ¶ledzi budowlanych, ale mi sie wydajê ¿e raz nie mieli ich w IX-X w. a dwa nie mieli elektrycznych szlifierek. I tu nasuwam siê z pytaniem jak naostrzyæ nó¿/miecz i co mam "przetopiæ" ¿eby by³ to materia³ historyczny i do¶æ ³atwo dostêpny a nie taki którego w tych czasach nie by³o?
Liczê na pomoc ;)
Jarl Ragnarr Thoresen
Ale, ¿e jak przetopiæ? Chcesz zrobiæ odlew? No¿e, tym bardziej miecze (krótkie, d³ugie, jedynki i dwójki, wszystkie), siê kuje, nie odlewa. A je¶li ju¿ odlew, to br±z.

Ostrze najpierw formuje siê m³otkiem, pod k±tem, pó¼niej w ruch idzie ose³ka.

Edit:
Je¶li chodzi Ci o ¿elazo na broñ, to chyba nie zamierzasz sam jego odlewaæ?

Pozdrawiam,
Ragnarr Thoresen
KaspiaNSHPS
CYTAT(Jarl Thoresen @ 18:53 06.06.2012) *
Ale, ¿e jak przetopiæ? Chcesz zrobiæ odlew?
[...]
Je¶li chodzi Ci o ¿elazo na broñ, to chyba nie zamierzasz sam jego odlewaæ?

No mo¿e ¼le siê wyrazi³em pisz±c przetopiæ ale zabrak³o mi s³owa :D
CYTAT(KaspiaNSHPS @ 16:58 06.06.2012) *
Ja tam mia³em pomys³ ¿eby wykuæ sobie jaki¶ sztylecik albo krótki miecz.

Chodzi mi o to, ¿e nie wiem co z dostêpnych dzisiaj "przedmiotów" w³o¿yæ do pieca ¿eby zrobiæ miecz. Chyba, ¿e trzeba kupiæ jak mówisz ¿elazo (dziêki, bo zapomnia³em z czego siê robi³o miecze icon_wink.gif ) w jakim¶ sklepie i nie ma czego co mo¿na przerobiæ na broñ.

Je¶li mo¿na to te¿ prosi³bym o jakie¶ zdjêcia ksztaltów mieczy ¿eby mieæ na czym siê wzorowaæ icon_wink.gif (IX-X wiek)
Owka
Oj...

Je¶li chcesz rzeczywi¶cie co¶ sam kuæ, to nie zaczynaj od pro¶by o "zdjêcia kszta³tów mieczy" (je¶li ju¿ koniecznie chcialby¶ - to np. tu: typologia Oakeshotta), tylko od ogólnej wiedzy na temat kowalstwa - parê tematów znajdziesz w dziale Rzemios³a i narzêdzia.

Zrób prost± kotlinkê kowalsk± (piec), znajd¼ kowad³o (na pocz±tek kawa³ek szyny kolejowej starczy), i zacznij od czego¶ prostszego i mniejszego...
Na pocz±tek dobrym surowcem na grot czy nó¿ bêdzie zwyk³y kawa³ek prêta stali zbrojeniowej.
Jarl Ragnarr Thoresen
Dalej nie pojmujê. Chcesz roztopiæ ¿elazo i odlaæ miecz z X wieku? Potrzeba Ci zatem zwyk³ej encyklopedii/ksi±¿ki od historii na poziomie podstawówki a nie kszta³tów mieczy. Miecze odlewano z br±zu 10 wieków wcze¶niej. Chyba, ¿e mówimy o badziewiu na ¶cianê. Je¶li chcesz KUÆ, to zacznij od resorów samochodowych. I z góry mówiê, szlifierka k±towa to nie to samo co m³otki i d³uta. Odsy³am do innego dzia³u, jak poni¿ej. I zostaw miecze, nic nie zdzia³asz. Zacznij od grotów i toporów.
Keylan
Kaspian a je¶li koniecznie chcesz byæ tru reko to buduj dymarke i wlasny wytop ¿elaza jak ju¿ uzyskasz co¶ sensownego to zostanie ci nauka jak z tego uzyskaæ jakie¶ sensowne kêsy stali... potem ju¿ z górki bêdziesz wiedzia³ jak szukaæ dalszej wiedzy ;)
Owka do mieczy z okolicy X wieku to chyba lepiej typologia opraw Petersena smile.gif Troszke te¿ mo¿e pomóc typologia Geibiga... smile.gif
Owka
CYTAT
Owka do mieczy z okolicy X wieku to chyba lepiej typologia opraw Petersena

Racja, jako¶ mi umkn±³ ten X wiek w po¶cie. Nota bene i tak na pocz±tku sukcesem bêdzie, je¶li efekt w ogóle bêdzie generalnie przypomina³ miecz. Zdecydowanie lepiej zacz±æ od czego¶ mniejszego.
KaspiaNSHPS
Jarl Thoresen mo¿e w takim razie jeszcze raz powtórzê - nie chcê odlaæ miecza tylko go wykuæ. smile.gif Na pocz±tek w takim razie spróbujê zrobiæ grot do w³óczni ma³y jaki¶ z tego prêtu zbrojeniowego a potem nó¿ (mam ju¿ wykonan± fajn± rêkoje¶æ smile.gif) Trochê jeszcze poczytam ewentualnie o kowalstwie a jak ju¿ dzie³o bêdzie gotowe to pochwalê siê zdjêciami ;)
Vlasta
Strona, która mo¿e Ciê zainteresowaæ: klik.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.