Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ubiór cywilny X wiek.
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Micha³_N
Witam , uszy³em sobie strój cyilny i chcia³bym aby¶cie mi powiedzieli czy jest popraqny na wiek X.
oto on :

P.S. : W elementy stroju nie wchodz± skarpetki które mam na sobie i tak¿e koszulka pod koszula :P

Pozdrawiam Micha³_N.
Olof
Jako zacz±tek stroju - i na tyle ile siê da dopatrzyæ na zdjêciach - mo¿e byæ.
Koszulê szy³e¶ z klinami na dole czy bez?
Micha³_N
Bez klinów , trzeba z klinami ? jak tak to jak trzeba je wszyæ ?
Olof
Zale¿y od tego, kogo w³a¶ciwie chcesz odtwarzaæ.
Ale, na ile mi wiadomo, wiêkszo¶æ zachowanych tunik pasuj±cych mniej wiêcej na okres który Ciê interesuje ma kliny, przedstawienia te¿ wskazuj± raczej na stroje poszerzane poni¿ej pasa, co da siê osi±gn±æ klinami w³a¶nie. Najpewniej chodzi³o o wiêksz± swobodê ruchów wynikaj±c± z wiêkszego dolnego obwodu.

http://www.lothene.org/tunic.jpg tu masz schemat najprostszej. Trójk±tne kliny od wysoko¶ci pasa.
Micha³_N
ok dziêki , po jednym klinie z ka¿dej strony tak ?
Micha³_N
Mam pytanie odno¶nie spodni , czy sznurek mogê wszyæ w spodnie ?
Sir Dominicus
Wiêkszo¶æ nosi w spodniach rzemieñ lub sznurek , ale nie jest on ,,wszyty" tylko szyje siê na zak³adkê górnê krawêdzie spodni i potem przeci±ga siê sznurek lub rzemieñ.Najwygodniej jest przeci±gn±æ go za pomoc± agrafki.A co do twojej koszuli , to rozcieciê na dekolt nie jest zbyt historyczne, na przysz³o¶æ bez rozciêcia te¿ g³owê w³o¿ysz a bedziesz mia³ bardziej historycznie.Jest jeszcze kwestia nici , na pocz±tek mo¿na szyæ zwyk³ymi syntetycznymi niæmi , ale potem przyda³y by siê nici lniane lub dratwy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.