Ignacy Trzewiczek, szef wydawnictwa Portal, opracowuj±cego w³a¶nie grê RPG Monastyr (fantasy z poziomem technologicznym i spo³ecznym w okolicach renesansu/baroku) poprosi³ mnie o napisanie mu tekstu o walce. Podzieli³em sobie ten tekst na dwa g³ówne dzia³y - walkê wrêcz i walkê strzeleck±. Pierwszy jest ju¿ gotowy (tu uwaga - je¶li kto¶ chce tê pierwsz± czê¶æ przeczytaæ i wytkn±æ mi b³êdy merytoryczne, chêtnie tak± ofertê przyjmê), zanim zacznê drugi chcia³bym zadaæ kilka (w sumie - ca³kiem sporo) pytañ. Przepraszam za pytania proste, na które odpowiedzi móg³bym ³atwo znale¼æ w swoich ksi±¿kach - po prostu od tych ksi±¿ek dzieli mnie teraz wiele setek kilometrów. Oczywi¶cie linki do ¼róde³ jako odpowied¼ zupe³nie mnie usatysfakcjonuj± - bêd±c w sieci tylko w kafejce, z doskoku, nie mogê niestety sam poszukaæ. Wiêc po kolei:
1. Broñ torsyjna.
a) z czego wykonywa³o siê ciêciwy ³uków, a z czego kusz?
B) czy ³uk refleksyjny, poza u³atwianiem strzelania z siod³a, ró¿ni siê znacz±co parametrami od prostego?
c) jaki jest skuteczny zasiêg ³uku przy strzelaniu do formacji a jaki przy strzelaniu do pojedynczego, nieruchomego celu?
d) jaki jest skuteczny zasiêg kuszy przy strzelaniu do formacji a jaki przy strzelaniu do pojedynczego, nieruchomego celu?
e) czy kto¶ (która¶ z armii) u¿ywa³a kuszy do strzelania balistycznego? Czy to jest w ogóle mo¿liwe (wiem, ¿e fizycznie jest - chodzi mi raczej o sensowno¶æ)?
e) jaka jest ¶rednia masa be³tu (nie, Knia¼, nie chodzi mi o wino proste ;> )?
f) czy istniej± osobne rodzaje kuszy bitewnej i ³owieckiej? Nie chodzi mi o zdobienia, ale funkcjonalno¶æ?
g) ile wa¿y kusza?
h) mniej wiêcej wiem jak wygl±da sprawa z konserwacj± ³uku - pokrowiec na ³uk, osobno przechowywana ciêciwa i tak dalej. Jak ma siê to z kusz±? Czy z kuszy równie¿ zdejmuje siê ciêciwê? Je¿eli tak - jak d³ugo mo¿na mieæ j± na³o¿on±? Jak d³ugo kusza mo¿e byæ naci±gniêta? By³bym wdziêczny za wszelkie inne uwagi o kuszy - nie maj±c ¿adnej wiedzy praktycznej o tej broni nie wiem te¿ jakie pytania mam zadawaæ.
2. Broñ palna.
a) jak ma siê sprawa z rozró¿nieniem rusznicy i arkebuza? Wimmer w swojej historii piechoty polskiej pl±cze siê strasznie w rozró¿nianiu jednego i drugiego - jest jaka¶ obowi±zuj±ca definicja?
B) jaki jest ¶redni kaliber arkebuza?
c) jaki jest ¶redni kaliber krócicy i cztym siê z niej strzela? Kulami, czy czym popadnie?
d) u Wimera w³a¶nie czyta³em o wprowadzonych w muszkietach niderlandzkich jakich¶ kratownicach, czy jak on je tam zwa³, maj±cych chroniæ lont i panewkê przed wod± i umo¿liwiaj±cych strzelanie w deszczu. Czy kto¶ o czym¶ takim s³ysza³? Kto¶ co¶ takiego widzia³?
e) jak wygl±da³a obs³uga i strzelanie z granatnika marynarki? Wiem, ¿e strzelano z tego granatami - ale jak to by³o nabijane, jak zapalany by³ sam granat, jak siê z tego celowa³o i jak tego u¿ywa³o? Czy taki granatnik mo¿e byæ u¿yty jak gar³acz, do strzelania szrapnelem? Jaki jest zasiêg strza³u z takiego granatnika?
f) jakie s± zasiêgi skuteczne rusznicy, arkebuza i muszkietu przy strzelaniu do formacji?
g) jaki jest skuteczny zasiêg pistoletu przy strzelaniu do celu pojedynczego?
h) zarówno w ksi±¿kach i w muzeach widzia³em sporo minipistolecików, czy to w wersji samodzielnej, czy doczepionych do lewaków, nadziaków, czekanów, rapierów - czego b±d¼. Jak jest z parametrami takich zabawek? Z jakiej odleg³o¶ci mo¿na tym zrobiæ komu¶ krzywdê i jaki takie cacka maj± najczê¶ciej kaliber?
i) s³ysza³em kiedy¶ opowie¶æ o pistolecie do testowania prochu, który mia³ byæ u¿ywany w barokowych armiach - za¶lepionym i ze skal± mierz±c± si³ê eksplozji jego ³±dunku. Czy to klasyczna opowie¶æ kominkowa, czy co¶ takiego naprawdê istnia³o? Jak toto dzia³a³o?
j) jakie by³y ¶rednio kalibry artylerii strategicznej (okopanej gdzie¶ za armi±) i taktycznej (postêpuj±cej wraz z regimentami)? Jakie by³y ich zasiêgi i si³a ognia? Wimer wydaje siê byæ pod wra¿eniem skuteczno¶ci artylerii taktycznej, z kolei od pewnej osoby z rymceriady s³ysza³em, ¿e to by³y raczej straszaki, robi±ce wiêcej zamieszania, ni¿ efektu. Jak to jest?
k) jakiego prochu u¿ywano w renesansie, a jakiego w baroku? Czy wystêpuj± istotne ró¿nice?
l) kiedy pojawi³ siê celownik rurowy, przezierny?
m) kiedy pojawi³y siê (w u¿yciu, nie jako prototypy) gwintowane bronie ³owieckie? Jak wygl±da³o ich gwintowanie i sam gwint? Jakie by³y ich celowniki i zasiêg skuteczny?
n) Sprawa definicyjna - ka¿da pozycja, któr± czytam zupe³nie inaczej definiuje arkebuz, muszkiet, co tam jeszcze. Czy zdefiniowanie arkebuza jako broni odprzodowej lontowej, z graniast±, kut± luf± i kalibrze poni¿ej 18mm jest sensowne? Czy zdefiniowanie muszkietu jako broni odprzodowej o najró¿niejszych zamkach, z okr±g³± nawiercan± luf± i kalibrze miêdzy 17 a 23mm jest sensowne?
o) jaka by³a ¶rednia masa arkebuza? Jaka muszkietu? Jaka rusznicy?
p) czy kto¶ mo¿e mi podaæ definicjê sztucera?
r) Sprawa z "karabinkiem dragoñskim". Definicja, któr± znam, mówi, ¿e "karabin" (rifle) to broñ gwintowana. Tymczasem w ró¿nych ksi±¿kach spotka³em siê z okre¶leniem "karabinek dragoñski", stosowanym wobec czego¶ w rodzaju krótszego muszkietu z zamkiem ko³owym lub kombinowanym i jak najbardziej g³adkolufowego. Czy to kolejny przypadek nieporozumieñ miêdzy autorami a nazewnictwem, czy jaki¶ dziwny wyj±tek w nazewnictwie?
ufff, mam nadziejê, ¿e komu¶ bêdzie siê chcia³o odpowiedzieæ chocia¿ na czê¶æ z tych pytañ