Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Co s±dzicie o tym ³uku?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Jaros³aw z Grodna
Co sadzicie o tym ³uku Adama Bisoka? http://www.xn--strzay-7db.pl/index.php?p27...kbis-adam-bisok. Na ile on sie nadaje na ³ucznika XIII wiecznego?
Nidhogg
CYTAT(Jaros³aw z Grodna @ 18:00 12.04.2012) *
Co sadzicie o tym ³uku Adama Bisoka? http://www.xn--strzay-7db.pl/index.php?p27...kbis-adam-bisok. Na ile on sie nadaje na ³ucznika XIII wiecznego?

£uki produkcji Bisoka to bardzo dobre nowoczesne ³uki tradycyjne. To jest laminat drewna i w³ókna szklanego, i jako taki nie ma nic wspó³nego z histori±. Takie ³uki s± tolerowane na wielu imprezach historycznych, ale je¿eli zalezy ci na rekonstrukcji historycznej, poszukaj ³uku drewnianego. Jest ju¿ kilku dobrych producentów w Polsce.
Pozdrawiam, Rafa³
juror40
Witam. Posiadam dwa takie ³uki o sile naci±gu 24 i 26kg. S± ogólnie dopuszczane na wiekszo¶ci turniejów ale maj± wadê... nie s± historyczne. A tak powaznie ...nie lubi± s³oñca. Niestety nagrzewaj± siê do tego stopnia, ¿e potrafi± siê rozkleiæ . Zdarzaj± siê pêkniecia. Ogólnie ³uki bardzo ok. Dynamiczne i nie wymagaj± konserwacji.
Jaros³aw z Grodna
A teraz mam inne pytanie. Jakich ³uków u¿ywano w Polsce w XIII wieku? Chodzi mi bardziej o pierwsz± po³owê XIII wieku, a region ¦l±sk. A i czy ³uki z jesionu spisuj± siê dobrze i jak dobra maj± wytrzyma³osc?
juror40
Ogólnie niewiele wiem na temat ³uków polskich w XIII wieku wiêc nie zabieram w tej kwestii g³osu. Na temat ³uków jesionowych wiem tyle, ¿e s± dynamiczne i wytrzyma³e o ile oczywi¶cie wykonane s± z dobrej jako¶ci drewna. Wykona³em wiele takich ³uków i muszê powiedzieæ, ¿e czasem zaskoczony jestem ich dynamik± i zasiêgiem. Moje jesionowe ³uki nios± na oko³o 150-170 metrów.
braciszek Boullii
¦l±sk czyli Opole siê kwalifikuje. Sprawd¼ to

http://www.arcus-lucznictwo.pl/index.php?id=47

Wyszukaj „£uk z Opola” . Niestety nie znalaz³em datowania. Jest tam kilka innych ³uków z okolic, np. wawelski.

A o rodzajach drewna na ³uki i ich charakterystyki te¿ poczytasz na Arcus'ie.
Jaros³aw z Grodna
O dziêkujê bardzo za to ¼ród³o. Tego mi by³o trzeba.

A mo¿e mi kto¶ powiedziec na jaki wiek datowane s± te ³uki z Opola? Hmm... z opisu i z obrazka wynika, ¿e ³uki te nie ró¿ni³y siê za bardzo od angielskich longbowów. Teraz tylko potrzebne mi jest datowanie tego¿ ³uku. Je¿eli kto¶ ma jakie¶ informacje na ten temat, to bêdê bardzo wdziêczny za podzielenie siê nimi.
Karol
CYTAT(Jaros³aw z Grodna @ 15:37 16.04.2012) *
O dziêkujê bardzo za to ¼ród³o. Tego mi by³o trzeba.

A mo¿e mi kto¶ powiedziec na jaki wiek datowane s± te ³uki z Opola? Hmm... z opisu i z obrazka wynika, ¿e ³uki te nie ró¿ni³y siê za bardzo od angielskich longbowów. Teraz tylko potrzebne mi jest datowanie tego¿ ³uku. Je¿eli kto¶ ma jakie¶ informacje na ten temat, to bêdê bardzo wdziêczny za podzielenie siê nimi.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5818
Przeczytaj post #5 autorstwa Abrata. Wychodzi na to, ¿e to ''wczesne ³uki". Zreszt± podobnie jak, wspomniany przez Braciszka Boulli ³uk wawelski.
Jaros³aw z Grodna
No teraz siê wyja¶ni³o datowanie. A mo¿e jest jaka¶ osoba, która bêdzie w stanie powiedziec jakich ³uków u¿ywano w Polsce w XIII wieku?
Karol
CYTAT(Jaros³aw z Grodna @ 18:41 16.04.2012) *
No teraz siê wyja¶ni³o datowanie. A mo¿e jest jaka¶ osoba, która bêdzie w stanie powiedziec jakich ³uków u¿ywano w Polsce w XIII wieku?

Konkretnych znalezisk nie u¶wiadczysz.
Przez analogiê do znalezisk z wieków wcze¶niejszych oraz ³uków u¿ywanych w XIII wieku na Wyspach - ³uki proste, drewniane, o przekroju soczewkowatym lub D-kszta³tnym.
Je¶li zamówisz klasycznego longbowa bez gryfów rogowych i owijki na majdanie, to na XIII wiek bêdzie ok.

No i otwart± kwesti± pozostaje: co to znaczy "³ucznik XIII-wieczny ze ¦l±ska"? W sensie - my¶liwego chcesz odtwarzaæ? smile.gif
Jaros³aw z Grodna
CYTAT
No i otwart± kwesti± pozostaje: co to znaczy "³ucznik XIII-wieczny ze ¦l±ska"? W sensie - my¶liwego chcesz odtwarzaæ? smile.gif

Hmm... Z twojej wypowiedzi wynika, ¿e Henryk II Pobo¿ny nie posiada³ ¿adnego oddzia³u ³uczników oraz ³ucznicy jako walcz±cy nie istnieli w XIII wieku na ¦l±sku cz w Wielkopolsce. No chyba, ¿e ja ¼le zrozumia³em twoj± wypowied¼ smile.gif

Czyli w XIII wieku nie istnia³y koñcówki rogowe w ³ukach oraz owijki na majdanie? Szanowny Karolu a mo¿e jeste¶ w stanie mi co¶ powiedziec o stroju ³ucznika XIII wiecznego w Anglii i Polsce. Ja osobi¶cie spotka³em siê ze stwierdzeniem, ¿e strój ³ucznika polskiego w XIII wieku nie wiele siê ró¿ni³ od stroju mieszczanina. Na ile w tym jest prawdy?
Chaos666
Witam!

CYTAT(Jaros³aw z Grodna @ 22:51 17.04.2012) *
CYTAT

No to od pocz±tku, Karol grzecznie Ciê zapyta³ o to jakiego rodzaju ³ucznikiem chcesz okre¶laæ swoj± postaæ z XIIIw. Inaczej mówi±æ, ³uk móg³ trzymaæ zarówno ch³op jak i ksi±¿e, i mo¿na ich obydwu okre¶laæ mianem ³ucznika XIIIwiecznego.

Kolejna sprawa, to sprawa samego ³uku. Z tego co siê orientujê to niezbyt wiele wiemy o ³ukach XIIIwiecznych, ale na pewno rada Karola idzie w s³uszn± stronê. LB bez gryfów rogowych jest ok, i tak samo jak flatbow bêdzie ok. Owijka na majdanie to mój drogi Jaros³awie wymys³ wiktoriañski, i jest zupe³nie faux pas w ca³ym ¶redniowieczu.

Strój ³ucznika XIII wiecznego zapewne znajdziesz w dziale dotycz±cym Ubioru, wiêc tam Ciê odsy³am.

P.S. Piszê to z zaci¶niêtymi zêbami, bo widaæ ¿e niezbyt jeste¶ rozeznany (czytaj, nie pokusi³e¶ siê o wysi³ek szukania informacji) w sprawie która pewnie by³a wa³kowana 1K razy.

Pozdro
Chaos
Jaros³aw z Grodna
Okey, dziêki za odpowied¼. A jednak Ciê zaskoczê. Pokusi³em siê o poszukanie tematu, w którym by³aby poruszana sprawa jakich ³uków u¿ywano w Polsce w XIII wieku i nic nie znalaz³em. A co do stroju, to faktycznie taki temat istnieje i z góry przepraszam za niedoczytanie. Arcusa ju¿ przejrza³em. dziêki za odpowied¼ i o¶wiecenie mnie.

Pozdrawiam Jarek
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.