Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uk Angielski(£ukbis)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Uszat
Czy wymieniony wy¿ej ³uk móg³by przej¶æ na jakichkolwiek imprezach(celuje w XIIIw).
Taki sam sprzedawany jest ma Medieval Market (ja kupi³em dawno na allegro)
http://www.medieval-market.com/pl/towar.ph...war=440&s=1
zdjêcia(przepraszam za jako¶æ ale taki mam aparat :D)
http://postimage.org/gallery/120w9q2k/3d77aac3/
karelinatus
Na imprezach, zale¿nie od tego których, przechodz± ró¿ne rzeczy, wiêc to szerokie zagadnienie. icon_wink.gif

Pomyliæ ten ³uk z czymkolwiek historycznym raczej jednak ciê¿ko, pocz±wszy od profilu i konstrukcji, przez klejone drewno po w³ókno szklane.
Uszat
CYTAT(karelinatus @ 19:26 10.04.2012) *
Na imprezach, zale¿nie od tego których, przechodz± ró¿ne rzeczy, wiêc to szerokie zagadnienie. icon_wink.gif

Pomyliæ ten ³uk z czymkolwiek historycznym raczej jednak ciê¿ko, pocz±wszy od profilu i konstrukcji, przez klejone drewno po w³ókno szklane.

Na Czersku b±d¼ Lusowie przesz³oby?
Wojtek zwany Rudym
Przynajmniej nie powinny.
Indar
Z tematu o imprezie w Lusowie:
CYTAT
2. Wymagania:

£uk - bez wspó³czesnych przyrz±dów celowniczych. Bisok przechodzi ale proszê szykujcie siê ju¿ poma³u na zmiany.

Natomiast na zamkniêtych imprezach XIII ju¿ dawno nie przechodzi.
Uszat
Hmm a poleci³by mo¿e kto¶ jaki¶ sklep czy co takiego gdzie móg³bym nabyæ ³uk prosty taki który by przeszed³ wszêdzie (i cene bo za moj da³em 400)
Karol
CYTAT(Uszat @ 14:05 11.04.2012) *
Hmm a poleci³by mo¿e kto¶ jaki¶ sklep czy co takiego gdzie móg³bym nabyæ ³uk prosty taki który by przeszed³ wszêdzie (i cene bo za moj da³em 400)

Do³ó¿ 80 z³otych i kup jesionka tu:

http://www.camelot-luki.pl/?zamowienia,25,2

Przejdzie wszêdzie smile.gif

Edit:
popro¶ bez owijki na majdanie
Uszat
CYTAT(Karol @ 15:20 11.04.2012) *
Edit:

czemu?

Musze pierwiej sprzedaæ ten angsad.gif. ie wiem czy pójdzie na allegro i jak tak to najwiêcej za 350-360 choæ ma³o u¿ywany.
Karol
CYTAT(Uszat @ 20:35 11.04.2012) *
CYTAT(Karol @ 15:20 11.04.2012) *
Edit:

czemu?

Bo owijka to stosunkowo pó¼ny wynalazek. W XIII wieku zgrzyt, o ile siê nie mylê. Popro¶ o zaznaczenie miejsca przy³o¿enia strza³y i bêdzie dobrze.

PS. Mam wra¿enie, ¿e siê spieszysz z tym ³ukiem. No i szczypiesz siê o relatywnie niewielk± kasê. Lepiej odpu¶æ trochê, poczekaj i przemy¶l kilka kwestii, bo kupisz drewniaka a i on nie bêdzie Tobie z ró¿nych wzglêdów pasowaæ.

Pozdrawiam
Wotawa
Omawiany "Bisok" to wspó³czesny ³uk sportowy lekko stylizowany. Wiec rzeczywi¶cie by³oby lepiej nie widywaæ go na imprezach historycznych dbaj±cych o poziom.

Jednak ³uk drewniany trzeba szanowaæ, dorobiæ mu odpowiednie ubranka, przechowywaæ poziomo we w miarê wilgotnych warynkach itp. Wiêc warto siê przygotowaæ do u¿ywania takowego i psychologicznie i organizacyjnie smile.gif.

Uwaga o tym ¿eby poczekaæ jest wielce sensowna. Najpierw skompletowaæ sobie oporz±dzenie pozosta³e a cwiczyc na tym co siê póki co - ma. Sam dobry ³uk nie gwarantuje "wjazdu" na dobr± imprezê. Bardziej pomaga strój i oporz±dzenie. A na miejscu pewnie bêdzie wiele okazji by wypróbowaæ ró¿ne ³uki i zorientowaæ siê w tym co cz³ekowi pasuje.
Uszat
Nie no bo chcia³em tylko siê dowiedzieæ czy mój bisok by przeszed³ i chcia³em poznaæ alternatywê dla niego. Nie spieszê siê z tym bo na razie nie zamierzam nic kupowaæ, gdy¿ zastanawiam siê czy ³ucznik czy lekkozbrojny.
Uszat
Tradycyjny model europejskiego d³ugiego ³uku bez wyodrêbnionej rêkoje¶ci o wysokim przekroju D. Drewno do wyboru jesion lub robinia, si³a naci±gu 13 - 30 kg oraz d³ugo¶æ 175 - 200 cm dobierana dla zamawiaj±cego. Skórzana rêkoje¶æ oraz p³ytka rogowa w miejscu przy³o¿enia strza³y

P³ytka rogowa i rogowe gryfy to przejdzie? Jesion czy robinia? Szczerze mówi±c widzia³em na tegorocznym Czersku ³ucznika z owijk± wokó³ majdanu
Karol
Wybierz jesion. Robinia pochodzi z Ameryki.

P³ytka rogowa ok. Gryfy te¿ pewnie przejd±, choæ na XIII wiek zamawia³bym bez (przy okazji wyjdzie trochê taniej).

To, ¿e widzia³e¶ na Czersku kogo¶, kto mia³ ³uk z owijk± na majdanie, o niczym nie ¶wiadczy! Wzorujmy siê na zabytkach i przedstawieniach z epoki a nie na kolegach z RR. Ja sam mam jeden ³uk z owijk±. Nie wiem, jak to cholerstwo bezpiecznie zdj±æ, a ³uk z cisu, wiêc szkoda by go by³o uszkodziæ. Nastêpny zamówiê ju¿ bez; tymczasem jednak móg³by¶ mnie spotkaæ na jakim¶ turnieju i stwierdziæ, ¿e skoro jestem nie¼le "zrobiony" to pewnie ³uk te¿ mam ok. A tu zonk! Nie powtarzaj mojego b³êdu i zamów od razu bez owijki. Nie powtarzaj te¿ mojego drugiego b³êdu i nie zamawiaj ³uku o naci±gu 30 kg smile.gif Taki te¿ mam, ju¿ koszerny - bez owijki. Co z tego, skoro strzelanie z niego to ¿adna przyjemno¶æ. Dzi¶ bawimy siê w strzelanie precyzyjne a nie bojowe lub my¶liwskie, wiêc takie potwory mo¿na sobie darowaæ. No chyba, ¿e naprawdê si³acz z Ciebie.

Pozdrawiam
Uszat
Hmm czyli bez p³ytki i gryfów (i owijki) to bêdzie chyba du¿o tañszy :D. Jak bêdziesz na I³¿y to to mogê Cie zobaczyæ :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.