Witam serdecznie wszystkich.
Dopiero zaczynam siê interesowaæ ¶redniowieczn± bi¿uteri±.
Czy mo¿liwe aby w ¶redniowieczu noszono ozdoby takie jak na zdjêciu poni¿ej ?
A co to dok³adnie oznacza "¶redniowiecze" ? Bo dla mnie to kilka wieków a przez ten czas bi¿uteria znacznie siê zmieni³a. Nie wspominaj±c ju¿ o ró¿nicach pomiêdzy bi¿uteri± z terenu morza ¶ródziemnego a np. terenem Polski.
CYTAT(Kaya @ 20:07 12.04.2012)
A co to dok³adnie oznacza "¶redniowiecze" ? Bo dla mnie to kilka wieków a przez ten czas bi¿uteria znacznie siê zmieni³a. Nie wspominaj±c ju¿ o ró¿nicach pomiêdzy bi¿uteri± z terenu morza ¶ródziemnego a np. terenem Polski.
no to pojecha³a¶ nowego, a mo¿e teraz jaka¶ ma³a pomoc?
CYTAT(Unpure @ 18:50 09.04.2012)
Witam serdecznie wszystkich.
Dopiero zaczynam siê interesowaæ ¶redniowieczn± bi¿uteri±.
Czy mo¿liwe aby w ¶redniowieczu noszono ozdoby takie jak na zdjêciu poni¿ej ?
Cze¶æ. Je¶li chcesz co¶ w tym kierunku robiæ, to sugeruj siê znaleziskami. Robiæ "co¶" i pytaæ "czy to by³o" jest bez sensu.
Mi osobi¶cie kojarzy sie to z pami±tkami z biskupina :P
Pozdrawiam, Sylwia.
Seraphinus.... odrobinê uprzejmo¶ci proszê . Moje pytanie by³o bardzo konkretne. Zajmujê siê jubilerstwem zawodowo i dla mnie s± gigantyczne ró¿nice pomiêdzy IX a XV w . Dlatego tez przyda³o by siê aby Unpure odpowiedzia³(a) jaki okres ¶redniowiecza otwarza i dopiero wtedy mogê odpisaæ na zadane pytanie.
Niezale¿nie od tego, jak nieprecyzyjne jest "w ¶redniowieczu" i od ró¿nic w sztuce jubilerskiej pomiêdzy IX a XVw., przedstawione przedmioty po prostu nie wygl±daj± na ¿aden kawa³ek ¶redniowiecza.
Te "zawijasy" wygl±daj± na bardzo kiepskie na¶ladowanie (na poziomie warsztatów dla dzieci z podstawówki) elementów bi¿uterii kultury trzcinieckiej.
Pier¶cionki tego rodzaju s± do¶æ popularne gdzie¶ od III - IV EB do Halsztatu C z tym , ¿e nie z miedzi tylko z br±zu. Co do jako¶ci - Owka trochê przesadza - ró¿nie z tym by³o s± majstersztyki s± i krzywa¶ne druciaki jak najbardziej historyczne. Racjê zdecydowan± maja ci wszyscy którzy mówi±, ze do ¶redniowiecza z tym nijak, ba nawet do staro¿ytno¶ci przedrzymskiej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.