…By³o to Roku Pañskiego 1409, kiedy to po kraju wie¶æ siê rozesz³a, ¿e wojna z Zakonem wybuch³a. Wici po kraju siê rozesz³y, ¿e Król Jagie³³o pod swe sztandary wiernych rycerzy przyzywa.
Pan na I³¿eckim Zamku, nasz senior TOMASZ WASEK, pra prawnuk, s³ynnego wata¿ki Piotra zwanego Waskiem, równie¿ na wojnê ruszy³. Zebra³ swe rycerstwo i pod sztandary Ksiêcia Janusza Mazowieckiego ruszy³. Na zamku ma³± za³ogê zostawi³ pod przywództwem wiernego druha Wojewody Adama Ostrowieckiego.
Na wojnie Pan Tomasz mêstwem siê ws³awi³. Wielu krzy¿aków ubi³ i honoru wiele zyska³, ¿e nawet sam król uwagê na niego skierowa³. Po Grunwaldzie pod Malbork siê uda³, aby zakonne sio³o oblegaæ. Tam rannym zosta³ i wiele dni minê³o zanim do zdrowia wróci³. W koñcu po wielu przygodach, w roku 1412 z powrotem pod I³¿eckie mury zawita³.
Bramy jednak by³y zamkniête. Wojewoda oznajmi³ mu, ¿e wie¶ci ich dosz³y, ¿e pod Malborkiem poleg³ i teraz on jest Panem I³¿eckiego Zamku. A to ¿e Tomasz zdrów pod murami sta³, nic mia³o nie zmieniæ.
Ju¿ siê wydawa³o, ¿e znów do wojny dojdzie i to gorszej, bo bratobójczej, gdy Tomasz Wasek zaproponowa³ inne rozwi±zanie:
„Adamie! Nie przelewajmy bratniej krwi! Urz±d¼my turniej rycerski, na którym to Bóg wska¿e, kto ma prawo na tronie I³¿eckim zasiadaæ!”
„Niech i tak bêdzie, Tomaszu! Turniej urz±dzimy w dniach 5 – 6 maja roku 1412!”
Tako¿ te¿ uczynili…
Jest mi niezmiernie mi³o og³osiæ, ¿e po 3 latach przerwy, Smocza Kompania, powraca na I³¿eckie wzgórze jako wspó³organizator XV Turnieju Rycerskiego na Zamku w I³¿y!!!
Tym razem, turniej osadzony bêdzie w realiach XV-sto wiecznych. Dok³adne datowanie to 1380 - 1420 roku.
Sytuacja wygl±da w ten sposób, ¿e ponownie postaramy siê wspó³organizowaæ wspania³e turnieje, ale niestety kilka rzeczy musimy zacz±æ od pocz±tku. W planach ponownie mamy obozowisko na 450 osób, pokazy konne na 12 koni, wielkie bitwy i uczty do bia³ego rana, ale narazie startujemy z duuu¿o ni¿szego pu³apu.
W tym roku przewidujemy imprezê na oko³o 80 - 100 osób. Ze wzglêdu na d³ugi weekend i zatrzêsienie imprez w tym terminie, czê¶æ osób jest zakontraktowana na okre¶lony ¿o³d.
Jednak je¿eli chcieliby¶cie przypomnieæ sobie niezapomnian± atmosferê I³¿eckeigo wzgórza, spojrzeæ ponownie na mazowieckie ziemie z zamkowej baszty - to SERDECZNIE ZAPRASZAMY!
Od razu uprzedzam, ¿e tegoroczny turniej nie bêdzie mia³ rozmachu poprzednich. Zapewniamy opa³, s³omê - to napewno. Mo¿liwe, ¿e bêd± te¿ jakie¶ pó³produkty do w³asnego pichcenia.
Jak dobrze pojdzie, to w nastêpnych latach turnieje powróc± do swego dawnego blasku!
Chêtne osoby proszê o wysy³anie PW lub maili na adres m_prokopiak@wp.pl lub kontakt telefoniczny: 601 323 438
Pozdrawiam serdecznie
Misza
to sie nazywa dobra wiadomo¶c
a my¶la³em ze juz mnie nic nie zaskoczy
No nie pyerdol! Powa¿nie? Ja Ciê pierdzê, motyla noga, do 100 dyab³ów i do kroæset! My¶la³em, ¿e I³¿a ju¿ kompletnie stracona, a tu proszê... datowanie tylko jakie¶ dziwne....
A mo¿na wiedzieæ kto jest tym drugim organizatorem?
Ja nie wiem czy mo¿na powiedzieæ ¿e I³¿a
wraca? Przecie¿ to by³a jak ¶wiat ¶wiatem Trzynastka, wrêcz kolebka Trzynastki
.
Drugim i g³ównym organizatorem jest miasto I³¿a
Na pewno Smocza, przynajmniej w tym roku, wraca do I³¿y. Jak bêdzie w latach nastêpnych - to czas poka¿e, ale raczej nie bêdzie to powrót do XIII-stki, bo nie chcemy rezygnowaæ z Czerska. Chyba, ¿e I³¿a chcia³aby przesun±æ termin imprezy.
Ale to wszystko s± do¶æ dalekosiê¿ne plany.
To co Amor - kupujesz blaszki?
W koñcu by³e¶ na wszystkich edycjach I³¿y.
Jestem zasmucony datowaniem ;( Ale mimo wszystko ¶wietna nowina
szok o.O
pomy¶la³abym, ¿e to pryma-aprylis, ale on by³ 2 dni temu...
CYTAT(BoskiMisza @ 15:24 03.04.2012)
To co Amor - kupujesz blaszki?
W koñcu by³e¶ na wszystkich edycjach I³¿y.
Technicznie rzecz uj±wszy na wszystkich datowanych na XII-XIII imprezach w I³¿y i na jednej XV.
A blaszki kupujê, ale na XVI wiek i jeszcze nie teraz.... datowanie fajansiarskie strasznie wybrali¶cie....
Salve!
Dla os³ody napiszê, wbrew nurtowi, ¿e bardzo siê cieszymy i z powrotu i z datowania
Ca³e Bractwo mamy dwuepokowe, wiêc chêtnie pojawimy siê i na Czersku i na I³¿y.
Pytanie: s± jakie¶ ograniczenia/limity proporcji zbrojnych do niezbrojnych na turnieju?
I cyz mo¿na siê jeszcze zg³osiæ.
Z rycerskim pozdrowieniem
Marcin "Odrin" Twarowski
Salve!!
Szpiedzy zakonu przybêd± , aby zamiary swych przeciwników poznaæ.
CYTAT(BoskiMisza @ 15:24 03.04.2012)
Drugim i g³ównym organizatorem jest miasto I³¿a
Na pewno Smocza, przynajmniej w tym roku, wraca do I³¿y. Jak bêdzie w latach nastêpnych - to czas poka¿e
Jak znam ¿ycie organizator trzech poprzednich edycji MOCNO siê nie spisa³ wbrew szumnym deklaracjom i buñczucznym zapowiedziom....
No có¿- je¶li termin siê zmieni i datowanie wraz z nim, to "zaczniemy bywaæ" znów na i³¿eckim zamku... W koñcu tyle mojej krwi wsi±k³o w tamt± ziemiê (z ty³ka, uda, ³uku brwiowego, przedramienia, twarzy), ¿e z chêci± siê przejadê na "stare ¶mieci".
Witam,
Miejsca mamy pod dostatkiem, tylko ¿o³d mamy ograniczony. W trakcie ¶wiat postaram siê ogarn±æ temat i wszystkim chêtnym odpowiedzieæ co i jak.
W ka¿dym razie, je¿eli ¿o³d nie jest dla kogo¶ najwa¿niejszy, to serdecznie zapraszamy. Miejsca, drewna i s³omy nie powinno zabrakn±æ. Jak wszystko pójdzie dobrze, to te¿ jakie¶ wy¿ywienie siê znajdzie.
Pozdrawiam
Misza
Salve!
Mistrz Inflancki w ramach pokuty za pozostawienie szlachetnych Braci pod Grunwaldem bez zbrojnej pomocy, wy¶lê do I³¿eckiego Zamku sw± delegacjê, coby pojednawszy siê z Bogiem i Królem Polskim reprezentowali prawowitych Braci Zakonu Niemieckiego.
Do zobaczenia, zg³oszenie prze¶lê niebawem
Z rycerskim pozdrowieniem
Odrin
Ta impreza to ¶wietna nowina na pewno kilkoro z nas chêtnie zawita do I³¿y
Zg³oszenie wy¶lemy zaraz po ¶wiêtach
Pozdrawiam
Witam.
Czytam temat i ciekawi mnie kilka kwestii.
Mianowicie:
Organizatorem turnieju jest miasto I³¿a. Impreza jest otwarta dla publiczno¶ci?
Wspó³organizator czyli Smocza Kompania zajmuje siê naborem ludzi,przedstawiciel pisze:
CYTAT
Od razu uprzedzam, ¿e tegoroczny turniej nie bêdzie mia³ rozmachu poprzednich. Zapewniamy opa³, s³omê - to napewno. Mo¿liwe, ¿e bêd± te¿ jakie¶ pó³produkty do w³asnego pichcenia.
CYTAT
Ze wzglêdu na d³ugi weekend i zatrzêsienie imprez w tym terminie, czê¶æ osób jest zakontraktowana na okre¶lony ¿o³d.
oraz:
CYTAT
Miejsca mamy pod dostatkiem, tylko ¿o³d mamy ograniczony.
CYTAT
W ka¿dym razie, je¿eli ¿o³d nie jest dla kogo¶ najwa¿niejszy, to serdecznie zapraszamy. Miejsca, drewna i s³omy nie powinno zabrakn±æ. Jak wszystko pójdzie dobrze, to te¿ jakie¶ wy¿ywienie siê znajdzie.
G³ówny organizator imprezy czyli Urz±d Miasta i Gminy I³¿a chce zrobiæ turniej ,za który zap³aci wybranym ludziom, a inni przyje¿d¿aj±cy nie do koñca mog± liczyæ na wy¿ywienie?Wydaje mi siê ¿e gminy uchwalaj± bud¿ety znacznie szybciej. Proszê o sprostowanie tej kwestii.
pozdrawiam
M.
Od pierwszego posta, piszê, ¿e mamy osoby zakontraktowane, które dostan± ¿o³d za ca³odzienne popisy przed publiczno¶ci±. To bêdzie grupa ok 50 - 60 osób.
Je¿eli kto¶ ma ochotê przyjechaæ i poobozowaæ to zapraszamy, ale musi siê liczyæ z tym, ¿e ¿o³du nie dostanie. Tylko, ¿e wtedy nie ma te¿ obowi±zku brania udzia³u w konkurencjach. Oczywi¶cie, poinformujemy go o tym przed imprez± i jest to jego decyzja, czy chce wpa¶æ czy nie. Wy¿ywienie w formie pó³produktów powinno byæ.
Gminie nie zale¿y na tym, aby sprowadziæ 200 osób i im zap³aciæ. Smocza chcia³aby, aby to jednak nie by³ pokaz, a turniej, który z biegiem lat bêdzie siê rozwija³. St±d nasze zaproszenie skierowane do wszystkich, ¿e je¿eli chc±, to niech wpadaj±. Je¿eli impreza siê uda, to mo¿e powrócimy do dawnego rozmachu i dla samej zabawy, bêdzie warto tam wpa¶æ.
Impreza jest otwarta dla publiczno¶ci, tak samo jak poprzednie 14 edycji.
Mam nadziejê, ¿e pomog³em rozwiaæ w±tpliwo¶ci.
Pozdrawiam
Misza
CYTAT(M¶cidróg @ 11:30 09.04.2012)
Witam.
Czytam temat i ciekawi mnie kilka kwestii.
Mianowicie:
Organizatorem turnieju jest miasto I³¿a. Impreza jest otwarta dla publiczno¶ci?
Wspó³organizator czyli Smocza Kompania zajmuje siê naborem ludzi,przedstawiciel pisze:
CYTAT
CYTAT
Ze wzglêdu na d³ugi weekend i zatrzêsienie imprez w tym terminie, czê¶æ osób jest zakontraktowana na okre¶lony ¿o³d.
oraz:
CYTAT
Miejsca mamy pod dostatkiem, tylko ¿o³d mamy ograniczony.
CYTAT
G³ówny organizator imprezy czyli Urz±d Miasta i Gminy I³¿a chce zrobiæ turniej ,za który zap³aci wybranym ludziom, a inni przyje¿d¿aj±cy nie do koñca mog± liczyæ na wy¿ywienie?Wydaje mi siê ¿e gminy uchwalaj± bud¿ety znacznie szybciej. Proszê o sprostowanie tej kwestii.
pozdrawiam
M.
Rycerze Dobrej Opieki oraz dzielni rycerze podolscy przybêd± na pewno ;)
Witam!
Jakie s± mo¿liwo¶ci przyjazdu z kramem? Pytam czysto orientacyjnie.. do kiedy zg³oszenia?
Stalowy te¿ szykuje sprzêt ³uczniczy do I³¿y:)
Witam!
Wszelkie ewentualne zg³oszenia proszê wysy³aæ do mnie do niedzieli wieczorem. Najlepiej i najszybciej jednak jest skontaktowaæ siê ze mn± telefonicznie.
Dzi¶ i jutro odpowiem wszystkim, którzy do tej pory wys³ali zg³oszenia. Wybaczcie, ¿e to tyle trwa, ale ostatnio mam naprawdê spoooro na g³owie.
Pozdrawiam
Misza
Jak kto¶ chce wpa¶æ to zapraszamy.
Tylko proszê wcze¶niej o info
mój tel 502668512
Ja jestem ju¿ na miejscu.
Pozdrawiam
Wasek
Salve!
No i tutaj tak¿e po powrocie z maratonu turniejowego pragnê zamie¶ciæ podziêkowania dla organizatorów
W ci±gu 9 dni go¶cili¶my a¿ na dwóch imprezach przez Was przygotowanych. I obie wysz³y ¶wietnie. Jeste¶my na tyle m³odym Bractwem, ¿e legendê XIII'tkowej I³¿y znamy tylko z opowiadañ i filmu, jednak to co przygotowali¶cie w tym roku pod sztandarem oko³ogrunwaldzkiego datowania by³o naprawdê ¶wietnym preludium do powstania nowej legendy.
Plan wydarzeñ by³ bli¼niaczo podobny do tego co widzieli¶my w Czersku, a na dodatek przy relatywnie niewielkiej liczbie zbrojnych uda³o siê przeprowadziæ wszystkie punkty programu. Fajnie wysz³o wywa¿enie ilo¶ci wiedzy przekazywanej przez komentatora (jak zawsze niezawodni Misza i Artur Brzychcy) do pokazów walk, rzemios³a itd.
Bardzo ciekaw± koncepcj± by³o pilnowanie siê zasad feudalnych, i s±dzê, ¿e gdyby na tym postawiæ ciê¿ar koncepcji "Nowej I³¿y" jako turnieju na którym rycerzom siê k³ania, przed mnichami siê ¿egna, a ³achmaniarzy przegania, to by³o by to nowe ciekawe wydarzenie na mapie turniejowej sezonu.
Tak czy inaczej jeszcze raz dziêkujemy serdecznie i je¶li tylko bêdzie kolejna ods³ona, na 101% pojawimy siê za rok
Mi³o by³o wróciæ na zamek w I³¿y i to jeszcze w okolicach majówki.
Dla mnie by³a to podró¿ sentymentala i powiem szczerze od lat nie bawi³em siê na imprezie hstorycznej tak dobrze jak w ostatni weekend.
Juz dzi¶ moge powiedzieæ, ¿e smocza na I³ze wraca i zobaczycie zasokoczymy was przysz³oroczn± imprez±- szykujcie siê . Pozdrawiam
Wasek
by³o epicko, dziekujemy SMoczej i reszcie organizatorów, Brzercikowi, Solowi i wszystkim których mi³o by³o zobaczyæ pod koniec maratonu majówkowego.
CH³opcom bohurtowcom dziekuje za ¶wie¿e spojrzenia na ¶wiat, fajnie by³o choæ przez chwile zobaczyc co kiedy¶ tak bardzo lubi³em , ¿e moze az kocha³em:P
epicko, sentymentalna podró¿ do starych czasów....piêknych czasów...
Witam,
jak tylko us³ysza³em, ¿e Smocza wraca do I³¿y to od razu stwierdzi³em, ¿e muszê tam jechaæ w pierwszy weekend maja. Pojecha³em i siê nie zawiod³em - wrêcz przeciwnie, jestem bardzo zadowolony, pokazy i walki by³y miodzio.
Ale piszê z uwagi na kilka kramów, np. go¶æ który siê rozstawi³ z jab³kami, czy kto¶ inny kto malowa³ w³osy albo próbowa³ sprzedaæ samochód... Z pewno¶ci± te¿ to zauwa¿yli¶cie, ale tak mnie to zbulwersowa³o, ¿e a¿ za³o¿y³em sobie konto i napisa³em. W koñcu to ma byæ impreza historyczna, a nie jaki¶ jarmark... Ale jednak jest to szczegó³ i organizatorom nale¿y siê wielki szacunek za podniesienie I³zy spowrotem do rangi turnieju, przez poprzednie lata (chyba 3, ale nie pamiêtam dok³adnie) ten turniej stawa³ siê coraz wiêkszym festynem pod publiczkê. Mam nadziejê, ¿e za rok te¿ bêdê mieæ mo¿liwo¶æ przyjechaæ i ¿e turniej bêdzie staæ na jeszcze wy¿szym poziomie, ni¿ w tym roku.
S³awa!
witam
macie mo¿e zdjêcia z niedzieli z turnieju 4 vs 4
lub filmiki z tego ?
z góry dziêki
CYTAT(mirek knight @ 17:14 08.05.2012)
witam
macie mo¿e zdjêcia z niedzieli z turnieju 4 vs 4
lub filmiki z tego ?
z góry dziêki
Witam,
mam sporo zdjêæ, ale robionych spod baszty i jeszcze nie przegl±da³em. Bêd± jutro na
http://szeol.pustka.org/ podobnie jak drugi dzieñ Czerska...
Pozdrawiam,
MtK
dziêki za info
jak by by³y jeszcze filmiki to by³o by ju¿ git
Super impreza , genialny klimat dziêkujemy bardzo za zaproszenie
I szczerze przyznam ¿e liczymy na kolejn± edycjê
Podpisujê siê pod s³owami Kokiego
Cieszymy siê, ¿e mogli¶my spêdziæ z Wami ten czas i mamy nadziejê, ¿e zobaczymy siê i w przysz³ym roku.
Równie¿ dziêkujê za mile spedzony czas. Niezwykle przyjemnie by³o odpocz±æ po Bitwie Narodów i bez stresu cieszyæ siê towarzystem i turniejem.
Witam,
obiecane zdjêcia z niedzieli z I³¿y. W sobotê, niestety, nie by³em...
I³¿a - 2012.05.06.Pozdrawiam,
MtK
Witam!
W koñcu ogarn±³em siê po powrocie i chcia³em napisaæ parê s³ów od siebie.
BARDZO WAM DZIÊKUJÊ! BY£O ZAJEBI¦CIE!
Po trudach majówki, I³¿a okaza³a siê prawdziw± wisienk± na torcie i mi³ym czilaucikiem.
Chcia³em przede wszystkim podziêkowaæ za wspania³± wspó³pracê Arturowi oraz Solowi. Wszystko chodzi³o jak w zegarku, a mam wra¿enie ¿e i chwila na relaks te¿ siê znalaz³a. Wielkie brawa dla osób, które ca³e dnie spêdza³y na stanowiskach. Brawa Wê¿e!
Dziêkujê wszystkim figtherom, ¿e pokazali jak siê walczy, a jednocze¶nie nie pozabijali moich smoków :-) Gratulujê zwyciêzcom!
Dziêkujê równie¿ wszystkim tym, którzy przyjechali tak poprostu - Marsza³kowi Radkowi, Cedronowi, Kokiemu z ekip±, Grzegorzowi i jego grupie oraz wszystkim pozosta³ym.
Wielkie dziêki dla przyby³ych rzemieslników, którzy dodawlai uroku ca³em obozowisku.
Ma³gosiu - dziêki za nasze wy¿ywienie. Bez ciebie padliby¶my z g³odu.
Na koniec chcia³em podziêkowaæ Smoczej Kompanii za ca³okszta³t i ¿e uda³o siê nam powróciæ do I³¿y.
To by³ naprawdê fajny turniej! Wielkie dziêki dla wszystkich i za rok obiecujemy, ¿e siê poprawimy i bêdzie jeszcze lepiej.
Pozdrawiam
Misza
Dziêkujemy za mo¿liwo¶æ uczestniczenia w turnieju z tak zacnymi
Wielkie dziêki dla naszego Wielkiego S³oñca które wkrêci³o nas na t± imprezkê by³o epicko.
Dziêkujemy za mo¿liwo¶æ pomêczenia dzieciaków w trakcie plebejów niedzielnych, kiedy nie mia³e¶ ju¿ si³.
Dorotce za wieczorne przygody w b³ocie i obozing:)
Radkowi z wspania³± drogê do I³¿y i ruskie piosenki.
Naszemu wspania³emu idolowi z Piaseczna dziêkujemy za to ¿e jest...££££iiiii
A poza tym dziêkujemy za jedzonko, mrówki, turystów, kluski rycerskie i kwintesencje trypla:P
PS. liczymy na to ¿e w przysz³ym roku widzimy siê na premierze filmu...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.