Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XV Ogólnopolski Turniej Rycerski o Miecz Kasztelana Zamku Ogrodzienieckiego
> Inne > Kalendarium 2012
JediNight
Zapraszamy wszystkich chêtnych na Turniej do Ogrodzieñca :D
regulaminy umieszczê niebawem, lecz zg³oszenia mo¿na przesy³aæ ju¿ teraz.

Przypominam i¿ proszê w zg³oszeniu oprócz ogólnej liczby chêtnych, przesy³aæ ilo¶æ osób startuj±cych do poszczególnych konkurencji.

Jak co roku noclegi szko³a/zamek w namiotach.
Parking przed samym zamkiem po lewej stronie od wjazdu, lub te¿ przy szkole.
Wy¿ywienie w sobote oraz niedzielê.
Konkurencje: jak co roku :D

Zg³oszenia kierowaæ na:
machnik.mt@gmail.com
oraz na tel 502398147

Zg³oszenie bêdê potwierdza³ mailem (lub te¿ przez tel.)
A teraz najwa¿niejsze:
Nie znalaz³ który¶ z rekonstruktorów gdzie¶, kiedy¶ sztyletu z Damastu z napisem "grunwald 2006"?? Gdzie¶ zgubi³em, a to by³a pami±tka za zwyciêstwo w turnieju konnym na Grunwaldzie.
Pawe³ £agódka
Turniej coraz bli¿ej mo¿na prosiæ o wiêcej szczegó³ów ??
MaciejSRN
Witam.
Czy ta impreza w ogóle siê odbêdzie?
Maciej
Piotr Kriger
Jaki¶ czas temu zg³osi³em grupê i brak odzewu, na podany telefon tez próbowa³em dzwoniæ, ale bez odpowiedzi. ???
Pawe³ £agódka
25 kwietnia otrzyma³em informacje ¿e na li¶cie ju¿ jeste¶my :] ale nadal nie mam pe³niejszych informacji i czekam :>
Kichigai
CYTAT
Jaki¶ czas temu zg³osi³em grupê i brak odzewu, na podany telefon tez próbowa³em dzwoniæ, ale bez odpowiedzi. ???

Tak samo..no mo¿e poza telefonem...
Tomko Konopczyc
Znaj±c ch³opaków z Ogrodzieñca (Mateusz pozdro) to niebawem sie ogarn± i dadz± znak ¿ycia. Co roku trzeba ich wywo³ywaæ z lasu smile.gif
G¿ego¿
z tego co wiem, to s± teraz na trasie GRUNWALD-MALBORK, cierpliwo¶ci smile.gif
jokoko
przesada!
pó³tora tygodnia do turnieju i zero kontaktu

Impreza w Ogrodzieñcu zawsze jest udana, sam zamek i przyje¿d¿aj±cy ludzie tworz± ¶wietny klimat, ale zastanawiam siê czy w tym roku warto jechaæ.
Tak naprawdê, to my tam robimy za atrakcjê turystyczn±, na której organizatorzy zbijaj± kasê, wiêc chocia¿ za to, ¿e praktycznie za darmo dla nich "pracujemy" powinni nas szanowaæ. Nie wiem jak Wy,ale ja siê szanowany nie czujê, czujê siê olewany... zastanawiam siê czy wogóle jechaæ w tym roku do Ogrodzieñca. Gdyby wszyscy zbojkotowali imprezê i olali orgów tak jak oni nas olewaj±, to pewnie zaczêli by nas szanowaæ...
Gregor z Krakowa
ja tam wiem, gdzie sie rozbijaæ, kiedy i na jakich zasadach.... sprawa jest prosta, skoro orgowie nie daj± znaku ¿ycia, znaczy nie zabraniaj±- jak nie zabraniaj± to zapraszaj±- przynajmniej niektórych.

moim zdaniem nie am co biæ piany, co roku jest podobnie, i co roku impreza jest dobra....wiec gdzie tu problem...
Ezber
Te¿ bym przypomnia³ sobie Ogrodzieniec. Jak da bozia - przyjadê!
doktor
Ch³opaki - napiszcie chocia¿ czy Turniej nie zosta³ odwo³any.
Nie chcia³bym dowiedzieæ siê na miejscu...
yasha
CYTAT
XV TURNIEJ RYCERSKI
O MIECZ KASZTELANA ZAMKU OGRODZIENIECKIEGO
A.D. 04-05.08.2012r.

SOBOTA - 4 SIERPNIA 2012
11.00 Parada Bractw Rycerskich
11.30 Otwarcie Jubileuszowego XV Turnieju Rycerskiego
12.00 Turniej £uczniczy i Kuszniczy -eliminacje
13.00 Turniej Tañców Dawnych –eliminacje
14.00 Turniej Bojowy – eliminacje turniejowe
16.00 Turniej Zapasów-eliminacje
17.00 Bieg Damy i Rycerza
18.00 Bohurt /walki dru¿ynowe w sk³adzie piêcioosobowym/
20.00 Bitwa o zamek – widowisko plenerowe z udzia³em rycerzy konnych i pieszych, ³uczników niewiast i smoka , który zamieszka³ w grocie zamkowej.

NIEDZIELA - 5 SIERPNIA 2012
10.00 Rycerska Msza ¶w. w Sanktuarium w Podzamczu
11.00 Fina³ Turnieju £uczniczego i Kuszniczego
12.00 Fina³y Turnieju Tañców Dawnych
13.00 Fina³y Turnieju Bojowego
14.30 Wrêczenie nagród dla zwyciêzców w zmaganiach turniejowych
15.20 Zakoñczenie XV Turnieju o Miecz Kasztelana Zamku Ogrodzienieckiego
16.00- 18.00 Program w³asny Bractwa Rycerskiego Ziemi Ogrodzienieckie

ze strony http://www.zamek-ogrodzieniec.pl/aktualnosci/180
MKlein
Super. Dziêki. Ja juz dzwoni³em na ten numer podany w pierwszym po¶cie i te¿ g³ucho by³o bigsmile2.gif
JediNight
Czo³em wszystkim!

W³a¶nie dzi¶ o godzinie 07:00 wrócili¶my z konnych wojarzy rycerskich. Mieli¶my baaaardzo ograniczony dostêp do kopma przeto przepraszam i¿ parê osób musia³o d³ugo czekaæ na odp. Telefon równie¿ czêsto by³ nie odbierany, gdy¿ przy zbroi do turniejów konnych nie mam kieszonki na telefon.
Obiecujê jeno i¿ w przysz³ym roku pa³eczkê zg³oszeñ przekarzê komu¶ innemu, gdy¿ bêd±c na wyjazdach cholernie ciê¿ko ogarn±æ imprezê na ponad 300 osób.
Jeszcze raz wszystkich przepraszam za ma³e zamieszanie.

Szko³a jest otwarta od pi±tku oczywi¶cie, a i s³omy trochê do sienników przywieziemy.
rossomak
Wyniki ³uczniczego :
1- Kirszniok 334 pkt.
2-Olo 312 pkt.
3-Rosomak 308 pkt.
4- Axel 280 pkt.
5- Drolek 261 pkt.
6- Darek M 259 pkt.
7- Jorgu¶ 257 pkt.
8- Sami 255 pkt.
9- Ania £asiczka 251 pkt.
10-Tadek 241 pkt.
11-Rze¼nik 237pkt.
12- Bezi 217pkt.
13- ¯uchwa 213 pkt.
14- Micha³ 212 pkt.
15- Waldek 210 pkt.
16- Jazar 208 pkt.
17- Aga 207 pkt.
18- Marcin z Ma³kini 198 pkt.

To wyniki finalistów. Ogólnie bra³o udzia³ w zawodach 75 osób.
Kirszniok
Dru¿yna Drabów bardzo dziêkuje za fantastyczny turniej. Jak co roku ¶wietna organizacja, przemi³e towarzystwo i mi³e wspomnienia smile.gif szczególnie te litry rozlanego piwa smile.gif

Rosomak i Witek turniej ³uczniczy nic tylko chyliæ czo³a kupe pracy i po¶wiêceñ szczególnie Rosomaka przez co pewnie te Fory w pierwszy dzieñ.

Dziêki c³opaki za po¶wiêcenie i prace w³o¿one w ogarniêcie 80 osób.

Do zobaczenia za rok smile.gif
PabloNorman
Poczet rycerza Boemunda , równie¿ dziêkujê za wspania³± zabawê smile.gif

P.s
Dziewczynie od nas zagin±³ srebrny lisek , szczê¶liwego znalazce bardzo prosi³bym o zwrot smile.gif Byli¶my do niego bardzo przywi±zani.
Marek z Myslowic
Pablo chyba nie mam dobrych wiadomo¶ci.

Gdzie¶ na zamku mign±³ mi taki przed oczami (le¿a³ na jakim¶ murze), potem jeszcze raz mi mign±³ taki przed oczami, jak jaka¶ kobieta (turystka) go nios³a.
Mam nadziejê, ¿e to nie wasz, i ¿e wasz siê znajdzie.

Co do turnieju, by³o ¶wietnie jak zwykle smile.gif
Damian Lakomski
A ja przepraszam sêdziego g³ównego z 5vs5 za przeklinanie, marudzenie itd. Sorrki zas³u¿y³em na ¿ó³t± kartkê. Proszê ich u¿ywaæ w przysz³o¶ci ¶mia³o.
Co do sêdziowania oczywi¶cie mam sporo uwag ale my¶lê ¿e g³ówny problem to to ¿e mimo tego ¿e sêdziów by³o kilku to wszyscy poza g³ównym zajmowali siê zabezpieczaniem publiczno¶ci przed wypadaj±cymi poza szranki zawodnikami. Szranki marne zapewne z powodu skalistego pod³o¿a (zak³adam ¿e nie da³o siê ich mocno wkopaæ). Problem do rozwi±zania w przysz³o¶ci tak ¿eby sêdziowie zajmowali siê sêdziowaniem. uwagi:
1. jak wy¿ej nie mo¿no¶æ dostatecznej kontroli pola walki.
2. zbyt ³agodne karanie za widoczne ³amanie zasad (¿ó³ta kartka to nie koniec ¶wiata), niektórzy mogli mieæ wra¿enie faworyzowania której¶ z dru¿yn - a po co to komu potrzebne?
3. brak dostatecznie jasnej informacji o mo¿liwo¶ci wstania po po¶lizgniêciu siê (taka zasada Ogrodzieñcowa, nierówna powierzchnia, wystaj±ce tu i tam ska³ki, czy ok? mo¿e byæ jak dla mnie) - mo¿e to wina mojego kapitana albo wy³±cznie moja ¿e o niej nie wiedzia³em. Ale jak siê upomnia³em w doliczonym czasie gry rundy w której siê wyglebi³em to sêdzia oczywi¶cie nie widzia³ mojego upadku/"self -po¶lizgniêcia" bo patrz pkt1. i ch³opaki z mojej dru¿yny walczyli dalej we 2 przeciwko 4.
4. Chyba brak nagród pieniê¿nych... ale siê mogê myliæ. A... turystów którzy p³acili i to ca³kiem sporo za bilety by³o mnóstwo. Na pewno du¿a czê¶æ przyjecha³a ¿eby ogl±daæ walcz±cych.....
Jeszcze raz przepraszam sêdziego za moje pieniactwo i ³acinê.
MD sêdziowany bez zarzutu. Link do nagranych walk ju¿ jutro.
Damian Lakomski
a... no i kufelek zagin±³. Srebrnej barwy kufel metalowy cylindrycznego kszta³tu, zwê¿any ku górze, z uchwytem. Za znalezienie nagroda ;)
Gregor z Krakowa
a mi sie podoba³o....prawie wszystko...

Bardzo ¿a³uje, ¿e nie uda³o sie przneie¶c uczty na dziedziniec zamkowy. to naprawde nadaje uroku i by³a by to swoista nagroda dla wszystkich uczestników. koszt z tym zwi±zany na pewno by³by dobrze odebrany przez wszelkich uczestników.
Mnie jeszcze nie spodoba³a sie uwaga pewnej pani, która z do¶c niemi³ym tonem zwróci³a mi uwage ¿e "owoce sa dla 300 osób" jak bra³em drug± brzoskwinie i siêga³em po banana (na 2 os) ale to chyba detal.

ogólnie impreza na plus, mi³o by³o wróciæ do Ogrodzieñca po rocznej przerwie....

Z pozdrowieniami
Gregor
kerwanok
Witam

Na pocz±tek dziêkujê za bardzo fajny i udany turniej.

Chcia³bym tak¿e poruszyæ temat buhurtu skoro Damian zaczo³.
Rzeczywi¶cie co do egzekwowania niedozwolonych technik w 5x5 powinna byæ wiêksza, bardzo czujna i szybka reakcja sêdziów, bo niestety by³y ³amane ustalone zasady, które by³y bardzo rygorystyczne, co wymaga³o od wiêkszo¶ci walcz±cych sporej samokontroli, a nie wszystkim to wychodzi³o jak nale¿y co pozostawia niepotrzebny niesmak.

Co do dopuszczania zawodników do pi±tek te¿ mo¿naby na przysz³o¶æ zaleciæ sprawdzanie sprzêtu - zw³aszcza ochronnego, bo prze¶lizg³a sie jedna XIII wieczna pere³ka i osobi¶cie mia³em problem w walce z nim, bo jakbym nie uderzy³ co¶ mu robiê tasakiem - nie mo¿na dopuszczaæ do takich sytuacji i dylematów moim zdaniem.

Szranki s± przeno¶ne, ale na przysz³o¶æ rozsuñcie oba rzêdy tak by by³o miêdzy nimi wiêcej miejsca - jak wylecia³em po obaleniu pod szrankami, to tylko cudem nie skosi³em przetaczaj±c siê publiki tasakiem - nie jest to fajne uczucie gdy po obaleniu le¿ysz prawie w publice i zastanawiasz siê czy nikogo nie uszkodzi³e¶.

Dziêkujê Mazowszu za wspóln± walkê i III miejsce smile.gif
martah
Chcia³am równie¿ pogratulowaæ super zorganizowanego turnieju i od razu spytaæ, czy kto¶ przez pomy³kê nie zgarn±³ nie swojego kapelusza w szkole na sali gimnastycznej smile.gif
Damian Lakomski
Skrêcone. Mój tatko siê spisa³ i sfilmowa³ nawet nawet.... da³ radê!!!
http://www.youtube.com/watch?v=fTpxxoS5sqM
http://www.youtube.com/watch?v=TdPw_yNtGQs...ature=autoshare
Damian Lakomski
A Tedi czy mogê dostaæ filmik z walki z Kub± na MD?
tediee
witam,
w imieniu Czerwionki dziekuje za dobry turniej i sobotni± ucztê(która dla mnie skoñczyla siê potluczeniem ¿eber bum.gif -oczywi¶cie z mojej winy bo w pewnym momencie w pogo scena dla mnie okaza³a siê zbyt ma³a szczerba.gif )
Odno¶nie bohurtów dzieki wszystkim ,którzy staneli na przeciwko nam.Za ewentualne faule przepraszamy.
Odno¶nie bojówki MiT ."Slavu" gratulujê tak jak powiedzia³e¶ "do 3 razy sztuka"w tym dniu muszê przyznaæ okaza³e¶ siê lepszy,ale czekam na kolej± walkê aby siê odkuæ:P samurai.gif
Damian, Kubu¶ wszystko wrzuci na YT dajmy mu troche czasu .

pozdrawiam organizatorów i uczestników
tedi
Jastrzabek
W imieniu Krakowskiej Chor±gwi Nadwornej równie¿ chcia³em podziêkowaæ za naprawdê fajny turniej, zmagania w bojówce jak i bardzo fajny bohurt na którym siê wybawili¶my i wymêczyli¶my szczerba.gif Uczta która przerodzi³a siê w Castle party te¿ by³a zar±bista i dziêki za zabawê :D

Co do bohurtu to by³o powiedziane na odprawie zaraz przed walkami, ¿e w czystej sytuacji i ewidentnej po¶lizgniêciu mo¿na wstaæ, dlatego wsta³em ja, kolega siê po¶lizgn±³ w zawierusze ale ju¿ nie wsta³, tak¿e wed³ug mnie by³o ok wszystko :D

Pozdrawiam i zg³aszam nas na nastêpn± edycjê tego turnieju :D
Dominik Szlosarczyk
Grupa Rekonstrukcji Historycznej Contubernium dziêkuje za ¶wietny turniej smile.gif Biesiada bardzo nam siê podoba³a bigsmile2.gif Przy okazji kolega zgubi³ czapkê filcow± z cynowym badgesem
Passia
Niezrzeszeni z £odzi równie¿ dziekuj± za turniej smile.gif
Szkoda ¿e biesiada by³a poza zamkiem, utraci³o to jak dla mnie swój niepowtarzalny klimat..
Co do sêdziowania na pi±tkach powiem tylko tyle - na 17 sekundowym fragmencie filmiku mam ujête 7 ataków w plecy, od ty³u,¿adnej interwencji sêdziowskiej..

Znaleziono paseczek do potrzymywania nogawic / nogawiczek ---> kontakt pw
aanyaa
Andegaweñski Poczet Najemny dziêkuje za cudowny turniej icon_wink.gif

Lisa obfotografowa³am i zostawi³am na zamkowych murach:
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hpho...664999021_n.jpg

icon_wink.gif
Roar
dziêki za fajn± imprezê czekam z niecierpliwo¶ci± na resztê zdjêæ i filmików
MKlein
Nie zabra³ kto¶ przypadkiem bia³ej (zdaje siê) owczej skóry? Mia³em obóz zaraz ko³o wej¶cia do zamku ko³o namiotu Rosomaka. Bêdê bardzo wdziêczny smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.