Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wojownik Nordycki XII-XIII wiek
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Zaczepne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Haladir
Interesuje mnie jak± broni± walczyli w XII i XIII wieku wojownicy z norwegi i krajów s±siednich. Chodzi mi przede wszystkim o miecze - czy u¿ywano tam w tym okresie mieczy d³ugich, czy tylko jednorêcznych? Jakie tarcze stosowano w tym okresie? Podobnych do okr±g³ych tarcz wikingów?
jakub113a
Nie jestem pewien, ale raczej u¿ywano krótkich mieczy z okr±g³ymi tarczami.
Lutobor ze Swarska
...powiedzia³ ekspert specowi. D³ugie odrzuæ z marszu. Je¶li chodzi o szczegó³y techniczne mieczów, proponujê zajrzeæ do Geibiga.
Poza mieczami z tego co mi wiadomo topory wachlarzowate przetrwa³y nawet do 2. po³. XIV w. Co do tarcz - raczej typowe dla kontynentalnej Europy - od koñca XIw popularyzuj± siê migda³y, gdzie¶ w XIIw wchodz± d³ugie trójk±ty, z XIIw masz w Norwegii znalezisko tarczy owalnej z Trondheim.

Pogmeraj po lokalnej ikonografii.
Hylestad (ko¶ció³ s³upowy, powsta³ w XII lub pocz. XIIIw)

W ogóle na Twoim miejscu zacz±³bym poszukiwanie od przejrzenia ospreya "Medieval Scandinavian Armies 1000-1300" - w necie znajdziesz to w .pdfie, minuta szukania. Zawsze to jaki¶ punkt odniesienia. I szachy z Lewis tam znajdziesz, i kilka znalezisk broni, i kilka przedstawieñ.
Marek Hilgendorf
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 23:15 25.10.2012) *
W ogóle na Twoim miejscu zacz±³bym poszukiwanie od przejrzenia ospreya "Medieval Scandinavian Armies 1000-1300" - w necie znajdziesz to w .pdfie, minuta szukania. Zawsze to jaki¶ punkt odniesienia. I szachy z Lewis tam znajdziesz, i kilka znalezisk broni, i kilka przedstawieñ.

Lepszej rady ni¿ powy¿sza na pocz±tek nie potrzebujesz.
Zwrócê tylko Twoj± uwagê na co¶ co w poscie Lutobora mog³o umkn±æ- nie wzoruj siê na barwnych ilustracjach tylko na reprodukcjach ¼róde³ i zdjêciach zachowanych zabytków.
¯eby zachêciæ Ciê do w³asnej pracy podpowiem- zajrzyj na strony 8, 10, 11, 16, 17, 20, 24, 35- miecze (ostatni± stron± siê nie sugeruj- przedstawia egzekucjê, dlatego miecz jest w dwóch rêkach). Potem na 12, 13, 15, 22, 36, 37, 42, 43, 44, 46 masz wyra¼nie pokazane tarcze.
Resztê sobie doczytasz i "dopatrzysz".
I pamiêtaj- nie wzoruj siê na ludziach, tylko na ¼ród³ach.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.