Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: bombarda i ³o¿e do niej
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
kusznik
Witam.

Bardzo prosi³bym o pomoc kogo¶ kto zna siê na budowie broni artyleryjskiej.
Interesuje mnie zw³aszcza jak i z jakich materia³ów wykonaæ sam wózek( ³o¿e
dzia³a).

Bêdê wdziêczny za ka¿d± pomoc w tej sprawie

smile.gif
Skutilla
Zacznijmy tak my¶le ¿e nikt ci nie powie to trza zrobiæ tak a tak w wózek ten wygl±da tak ma takie co¶ do czego sie przyczepia taki wieheister i jest super.

Ja w budowanie takich rzeczy sie nie bawi³em ale je¶li chodzi ci o sam wózek to wejdz na
http://198.144.2.125/Siege/siege.htm
Jest tam masa planów balist, katapult ipt moze znajdziesz tam co¶ co ma podobn± konstrukcjê do katapulty.

Powodzenia.
kusznik
dziêkuje za odpowied¡, ale mam nadziejê ¿e jednak kto¶ na ten temat bêdzie wiedzia³ wiêcej. zdajê sobiê sprawê, i¿ nie jest to ³atwe do wyt³umaczenia. s±dzê jednak ¿e chocia¿ same ryciny to juz du¿o informacji
Marek Hany¿ewski
Hej Piotrek !
Na forum piszesz , a do mnie to po ryciny i schematy nie przyjdziesz anger.gif !
Szukasz po ca³ej polsce , a masz te informacje pod rêk±.
Skontaktuj siê ze mn± - przeslê je Tobie na maila.

----------------------------------------

king2.gif Markus Fabricius Bydgostiensis
£azarz
Salve Fratres!
smile.gif

Pozdrawiam serdecznie
£azarz
kusznik
Bardzo dziêkujê za te informacje. S± dla mnie niezmiernie wa¿ne.
byæ mo¿e jeszcze kto¶ co bêdzie wiedzia³ icon_cool.gif
Ludka
Witam!

Na pewno nie uzywaj nie lezakowanej sosny, peka po kilkunastu wystrzalach.
Nasze bombardy robil p. Banel z Lagiewnik kolo Wroclawia, najwieksza ich wada byla cena 2500.00 PLN za sztuke.
Jak mozesz to napisz na adres bractwo_@poczta.onet.pl z pytaniem o bombarde, mozesz tez tam uzyskac dokladne namiary na p. Banela.

Ludka Excalibur
Tomasz Nawrot
Ja zrobi³em lufê mojej bombardy z osi od wagonu kolejowego (mo¿na dostaæ na "z³omie" ka¿dego wiêkszego wêz³a PKP). Jest to stal bardzo wysokiej jako¶ci . Taki walec ma ¶rednicê 160 mm i jak ju¿ pokonamy najwiêksz± trudno¶æ tj. za³o¿enie "tego" na tokarniê to mo¿e wyj¶æ ca³kiem zgrabna i bezpieczna lufka je¶li nie przesadzi siê z kalibrem komory prochowej. Moja ma wymiary nastêpujace : kaliber lufy : 110mm, kaliber komory prochowej : 32 mm, grubo¶æ ¶cianki komory prochowej : 35 mm dobrej stali.
Daje niesamowicie g³o¶ny ryk dziêki przej¶ciu fali uderzeniowej z w±skiej komory prochowej do szerokiego otworu lufy. Kto mia³ okazjê strzelaæ z karabinu maszynowego przez dziurawe wiadro blaszane ten wie jak taki uk³ad potêguje si³ê g³osu.
Pozdrawiam
Hako
Czytam t± Frehê i czytam i siê czasami zastanawiam czy inni j± te¿ czytaj± czy tylko lubi± w niej pisaæ dla samego pisania. Facet prosi o informacjê jakie drewno u¿yæ do ³o¿a bombard. A piêæ nastêpuj±cych po sobie wypowiedzi dotyczy wszystkiego oprócz odpowiedzi na pytanie konkretne w³a¶nie. Kilka lat pracowa³êm przy PKP i porada by bombardê wykonaæ z osi wagonu wydaje mi siê ...... tu brak s³ów. Cz³owieku czy ty wiesz, ¿e te ko³a z t± osi± to jest jeden kawa³ek metalu. A tokarkê do tego to znajdzie¶z w ZAMECHU w Elblagu /o ile ten Zamech istnieje/ albo u Cegielsiego w Poznaniu.
Wracaj±c do drewna na ³o¿a bombard. To poleca³bym, d±b, buk, grab, wi±z i w ostateczno¶ci klon. WARUNEK G£OWNY I JEDYNY - Drewno musi byæ wysezonowane bo przy gwa³townym schniêciu bêdzie pêkaæ. Gdy znajdziesz drewno podsuszone i wykonasz potrzebne i wymarzone ³o¿e nas±cz je dobrze olejem lnianym, pokostem to nie bêdzie pêkaæ.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Mayris
Witam

Do postu Hako dorzucê jeszcze, ¿e kawa³ek drewna, z którego ma byæ ³o¿e nie mo¿e zawieraæ w sobie rdzenia drzewa - wtedy zawsze bêdzie pêkaæ. Wynika to z naturalnej budowy pnia. Chodzi o to, aby ten kawa³ek wyci±æ z czê¶ci zewn±trznej pnia(jak mnie pamiêæ nie myli to to jest drewno), a nie z jego rdzenia(¶rodka drzewa to jest ³yko czyli tkanka przewodz±ca, wiêc mocno uwodniona, bardziej krucha chyba). Wiêc nie tak ³atwo znale¼æ taki pieniek o odpowiedniej ¶rednicy. Lepiej wiêc jak masz mo¿liwo¶æ po¶wieciæ wiecej czasu na wyszukanie odpowiedniego budulca, ni¿ napracowaæ siê i ma to pó¼niej pêkaæ. Nasze ³o¿e w³a¶nie jest tak zrobione i niestety miejscami pêka(czê¶ciowo jest to tak¿e spowodowane miejscem przechowywania bombardy), có¿ cz³owiek uczy siê na b³êdach angsad.gif , chocia¿ lepiej uczyæ siê na cudzych smile.gif

Jezeli nie mo¿esz dostaæ wysezonowanego drewna i bedziesz mia³ mo¿liwo¶æ zbobycia tylko ¶wie¿ego, pamiêtaj, aby nie sch³o gwa³townie, bo bêdzie pêkaæ oraz druga sprawa koñce trzeba zabiæ. Trzeba na koñcach kawa³ka, powiedzmy prostopad³o¶cinu, prostopadle do d³ugo¶ci przybiæ deski, aby podczas suszenia nie pêk³o od koñców(aby s³oje od siebie nie odchodzi³y). W razie pytañ pisz na priva albo na gg.

Pozdrawiam
Horhe
CYTAT(Tomek z Prawiednik)
Ja zrobi³em lufê mojej bombardy z osi od wagonu kolejowego (mo¿na dostaæ na "z³omie" ka¿dego wiêkszego wêz³a PKP).  Jest to stal bardzo wysokiej jako¶ci .   Taki walec ma ¶rednicê 160 mm i jak ju¿ pokonamy najwiêksz± trudno¶æ tj. za³o¿enie "tego" na tokarniê to mo¿e wyj¶æ ca³kiem zgrabna i bezpieczna lufka je¶li nie przesadzi siê z kalibrem komory prochowej.  Moja ma wymiary nastêpujace : kaliber lufy : 110mm, kaliber komory prochowej : 32 mm, grubo¶æ ¶cianki komory prochowej : 35 mm dobrej stali.

Czytam to i w³os mi siê jerzy. Cz³owieku taki wa³ek swoje wypracowa³ i w mniejszym lub wiêkszym stopniu nast±pi³o zmêczenie materia³u. Bez powodu na z³omie to nie wyl±dowa³o. Na przysz³o¶æ polecam zakup atestowanego wa³ka z Cetrostalu, dla bezpieczeñstwa Twojego, jak i osób postronnych. Puknij swoj± lufê m³otkiem i nas³uchuj czy dzwiêk równomiernie siê wycisza. Musi byæ to przenikliwy brzedêk, sama konstrukcja komór powoduje efekt dzwonka. Je¿eli bombarda Ci nie "dzwoni" to zaprzestaj jej u¿ywania,bo mo¿esz mieæ mikropekniêcie. Dobrze by by³o zrobic dla pewno¶ci RTG tego sprzêtu z niepewnego wa³ka. face4.gif
Co do drewna, to przychylam siê do wypowiedzi Hako, ale z ma³ym zastrze¿eniem.
Owszem d±b, grab, wi±z, ale nie buk. Buk siê nie nadaje na szersze profile. Jest to drewno bardzo podatne na zmiany czyników atmosferycznych. Poza tym jest niehistoryczne, gdy¿ w stolarstwie zaczêto u¿ywaæ buku dopiero w XIX wieku. Na ³o¿e dobre te¿ jest drewno akacji (nie wiem od kiedy jej u¿ywano) i orzecha.
Je¿eli mamy wp³yw na to jak drewno bedzie przecierane w tartaku, to naciskajmy aby drzewo przetarli na sposób holenderski,tj. ka krzy¿, przez rdzeñ drzewa. Wtedy minimalizuje siê mo¿liwo¶æ pekniêæ. Nie polecam suszenia drewna w suszarniach, ale jak komu zale¿y na czasie to trudno, jego sprawa. Je¿eli wybieramy opcjê suszenia historycznie, to nalezy pamiêtaæ ¿e drewno wysycha 1cm na rok, czyli np. belka 10/10cm wyschnie nam za 5 lat.To jest minimum,ale im d³u¿ej schnie tym lepiej. Ciê¿ko dorwaæ takie drewno,ale kto dobrze szuka,to znajdzie. Jak ju¿ zrobisz swoje ³o¿e, to na³ó¿ na drewno kilka warstw oleju lnianego (nie pokostu), tj. jedna warstwa na dzieñ. Pozostaw tak drewno na tydzieñ lub dwa, po czym nawoskuj ³o¿e past± sporz±dzon± z wosku pszczelego i terpentyny. Grubsz± warstwê wosku nale¿y na³o¿yæ w miejcach, gdzie drewno bêdzie mia³o styczno¶æ z metalem, bo np. dêbina zawiera garbniki powoduj±ce rdzê. Lufê jest dobrze "wkleiæ" w ³o¿e w³a¶nie za pomoca tej pasty,wtedy nie trzeba bêdzie siê martwic, ¿e od deszczu nam zacznie od spodu rdzewieæ.
I na koniec dosyæ istotn± spraw± jest zamocowanie lufy bombardy na ³o¿u. Lufa powinna byæ osadzona w drewnie do po³owy swej ¶rednicy,a trzymaæ j± powinny kute obejmy o grubo¶ci 3-6mm i szeroko¶ci 20-30mm. Cieñsze mo¿e zerwaæ. Nie ma mowy,aby takie obejmy by³y przymoocowane do ³o¿a za pomoc± wkrêtów do drewna lub gwo¼dzi. S± dwie opcje mocowania. Nale¿y wywierciæ otwór na wylot przez ³o¿e pod luf±, tak aby z ka¿dej strony by³o minimum 4cm drzewa. Mniejsze ryzyko wy³upania siê drewna.Nastêpnie dopasowujemy otwory w obejmach do otworu w ³o¿u i ³±czymy za pomoc± prêta gwintowanego, minimum M10, dokrêcajj±c specjalnie zrobionymi nakrêtkami kwadratowymi, bo sze¶ciok±tne nie by³y znane i u¿ywane. Druga opcja to zanitowanie prêta,minimum fi 10mm, na objemach bombardy.
To chyba tyle.

Na koniec ma³y g³os rozs±dku.
Do jakiejkolwiek broni czarnoprochowej nie powinno siê ³adowaæ wiêcej prochu jak 2,5 kalibra objêto¶ci przestrzennej.
Hako
Polecam w tym zakresie zdanie Mayrisa on studiowa³ dendrologiê i jak jedyny w naszym bractwie rozró¿nia wi±z od jesionu. Zastrzeli³e¶ mnie Horhe t± "niehistoryczno¶ci±" buku....? ale dyskusji nie podejmujê. Z kolei co do akacji to musia³by to byæ niez³y okaz bo ¶rodek to ma ona bardzo miêkki. S±dzê, ¿e Mayris w tej sprawie wypowie siê dok³adniej. I pytanie... Dlaczego nie pokost lniany? To¿ to najstarszy sposób utwardzania i uodparniania drewna na czynniki atmosferyczne i wilgoæ.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Horhe
Racja, jednym s³owem mopzna zmieniæ kszta³t i formê tekstu,jak w ustawach w Polsce.
Buk jest jak najbardziej historyczny, ale czeladnik czy mistrz z cechu stolarskiego z tego raczej nic nie robi³. To by³o drewno typowo opa³owe, ewentualnie nadaj±ce siê do wykonywania ma³ych przedmiotów, ale na pewno nie jako elementy konstrukcji architektonicznych czy jako ³o¿a do dzia³.
Co do pokostu lnianego, to jestem ciekaw od kiedy jest znana sykatywa do jego sporz±dzania. Ja osobi¶cie do naturalnej impregnacji wolê u¿ywaæ oleju lnianego bez chemicznych dodatkow postaci sykatywy.
I na koniec,aby trzymaæ siê tematu, przyk³ady zrekonstruowanych lawet do bombardy i foglerza.
http://xenophongroup.com/montjoie/guns_etc.htm
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.