Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bia³y lis w stroju
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Aine
Mam pytanie,
czy bia³y lis w stroju wczesnych S³owian jest historyczny.
Proszê o pomoc
Olof
Zak³adam, ¿e chodzi Ci o zachodni± S³owiañszczyznê?
Bia³y w znaczeniu lis polarny czy w znaczeniu lis "srebrny", taki jak na babciowe p³aszcze?
Jeden i drugi nie bardzo, bo ¿aden nie jest gatunkiem rodzimym dla naszych terenów (pierwszy dalej na pó³noc, drugi pochodzi z Ameryki Pó³nocnej).

Chyba rude lisy mog± wystêpowaæ w umaszczeniu szaro-bia³ym, rudawo-bia³ym, ale pewna nie jestem - no i czy nie s± to jakie¶ krzy¿ówki?

Osobi¶cie gdybym ju¿ koniecznie mia³a mieæ co¶ z lisa w stroju to bym wybra³a rudzielca.
Aine
Tak chodzi o zachodni± S³owiañszczyznê. Dziekujê bardzo za podpowied¼ ;)
Czcibor
A tak w ogóle to sk±d pomys³ na lisa w stroju?
Viator
Niby zawsze mog³y siê zdarzaæ - acz rzadko - osobniki albinotyczne, a mo¿e tak jak w wypadku wiewiórek nawet albinotyczne podgatunki, dzi¶ wymar³e - ale do rekonstrukcji staramy siê przyjmowaæ typowe a przynajmniej potwierdzone ¼ród³owo rozwi±zania. No wiêc w³a¶nie - masz co¶ na tego bia³ego lisa?
Kenaz
A bialy lis dla wikingów? To samo?

Mam jeszcze pytanie co mozna zrobic z lapkami i ogonem ot lisa? Znalazlo sie tam cos? Bo jakos nie wiem co z tym zrobic dunno.gif

Olof
To samo. Mo¿e - ale bardzo mo¿e - jaki¶ bia³y polarny by siê znalaz³. Ale srebrny w dalszym ci±gu pochodzi z Ameryki :P

Ogonem na upartego mo¿na czapkê obszyæ. A ³apki wywaliæ.

Pytanie zjem mielonkê do czego i jak czêsto takie futro by³o wykorzystywane w elementach stroju.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.