Witam . Chcia³em siê zorientowaæ ile osób by³oby chêtnych aby wzi±æ udzia³ w pielgrzymce w stroju historycznym . Przyk³adowo by³aby to pielgrzymka ok . 19-20 km z trzema postojami , zakoñczona msz± . Z góry dziêkujê za odpowied¼ , brat Helmrich .
Kurczê!!! Marzê o czym¶ takim i od lat mi siê nie udaje z nikim wybraæ.
Tylko je¶li my¶lisz o pierwszej po³owie roku to znowu bêdê mia³ krucho z czasem.
Gdzie i kiedy z grubsza sobie to wyobra¿asz zrobiæ?
My¶lê ¿e jeszcze parê osób siê znajdzie, urz±dzali wszak takie p±ci i inni. Spróbujemy do nich jakby co dotrzeæ.
CYTAT
Chcia³em siê zorientowaæ ile osób by³oby chêtnych aby wzi±æ udzia³ w pielgrzymce w stroju historycznym .
Jaki jest cel pielgrzymki?
Czy jest to rekonstrukcja pielgrzymki czy pielgrzymka ?
M.
Studnia ¶wiêtego Ottona z Bambergu to niez³y cel pielgrzymki w pó³nocno-zachodniej czê¶ci kraju.
http://www.panoramio.com/photo/5353704No i pope³niony pierwszy post, witam
Znaj±c brata Helmricha, bêdzie to i rekonstrukcja pielgrzymki, i pielgrzymka.
Natomiast msza ¶wiêta bêdzie pewnie w NOM a nie trydencka, wiêc bêdzie to istotna czê¶æ pielgrzymki ale w znacznie mniejszym stopniu czê¶æ rekonstrukcji pielgrzymki.
Rozumiem ¿e to co¶ takiego jak p±ci Bryana, Purvisa czy Lipka (ta ostatnia opisana poza Freh± tutaj:
http://my.opera.com/lipekbrkg/blog/).
My¶lê ¿e je¶li datowanie jest nie za w±skie, mo¿na by zprosiæ choæby wy¿ej wymienionych.
Koniecznie podaj datowanie, od tego trzeba zacz±æ.
Bardzo fajna propozycja, tylko rytu tradycyjnego ¿al...
Witam . My¶la³em o pielgrzymce do miejsca ¶mierci ¦w . Wojciecha - ¦w. Gaj . Pielgrzymki odbywaj± sie rok w rok w sobotê po imieninach Wojciecha . W tym roku wypada to 21 kwietnia . By³aby to pielgrzymka jednodniowa . Wymarsz rano w sobotê z Elbl±ga , ok 15 msza na miejscu i powrót do Elbl±ga . Jako ¿e szli by¶my z innymi pielgrzymkami odpada sprawa pozwolenia . Rozmawia³em ju¿ wstepnie z biskupem , jest jak najbardziej za . Na razie tyle .Jakby mia³ kto¶ jaki¶ pomys³ albo uwagi to piszcie na maila lub dzwoñcie . Aaaa jeszcze sprawa datowania , my¶lê ¿e od XI do XV by³oby ok . Z pozdrowieniami brat Helmrich
Witam . Po sobotnich i niedzielnych intensywnych rozmowach zapad³a decyzja . 21 kwietnia 2012 idziemy w pielgrzymce do ¦w. Gaju . Jak ju¿ wspomina³em datowanie od XI do XV . Wiem ¿e pó¼no ju¿ jest bo zosta³o tylko nieca³e cztery tygodnie , ale postanowili¶my i¶æ . Wyruszamy rano z Elbl±ga po 6 rano i idziemy do ¦w . Gaju ( ok 19 km ) . Po drodze bêd± trzy postoje z krótkim odpoczynkiem . Na tych postojach chcemy wystawiæ ¿ywe scenki z drzwi Gnie¼nieñskich z czytaniem z ¿ywota ¦w. Wojciecha .Na miejscu bêdziemy gdzie¶ ok 15 i we¼miemy udzia³ we Mszy . Po mszy wracamy do Elbl±ga . Je¿eli kto¶ by by³ chêtny serdecznie zapraszam .
Czy do scenek bêd± potrzebni zbrojni, czy raczej zalecasz wszystkim zwyk³e stroje p±tnicze?
Szkoda ¿e ten termin pokrywa siê z I marszem ¶w. Jerzego w Warszawie...
Witam . Je¿eli chodzi o zbrojnych w scenkach to jak najbardziej ze dwóch zbrojnych bêdzie potrzebnych . Tak w ogóle to my¶leli¶my o tym aby ze dwóch , trzech lekko zbrojnych sz³o jako ochrona pielgrzymki . Pozdrawiam brat Helmrich .
Nie bêdzie mnie z przyczyn rodzinnych. Cholernie zawalony terminarz
Ech, ale ze mnie viator, od paru lat nie by³em na ¿adnej pielgrzymce.
Powodzenia, a pomódlcie siê tam w drodze i za mnie!
Slave Fratres
Wspania³a inicjatywa, popieram jak najbardziej i z chêci± siê przy³±czê
powiedz tylko w jakim terminie mia³by siê ona odbyæ
Salve Fratres et sorores!
Roarze, dok³adnie jak napisano powy¿ej, 21 IV 2012, w dniu Marszu który wspó³organizujesz
Wybaczcie ale pisa³em o pó¼nej godzinie i by³em bardzo zmêczony przy tym wiêc nie zauwa¿y³em wszystkiego
wiêc inicjatywa choæ s³uszna jednak nie bêdê móg³ byæ na trudno mo¿e innym razem siê uda , ¿yczê powodzenia
Witam
Szkoda, ¿e tak pó¼no siê dowiedzia³em, bo takto od nas te¿ by siê kilka osób do³±czy³o
. Ale ¿yczê powodzenia oraz mam nadziejê, ¿e na nastêpnej tego typu inicjatywie bêdziemy mieli okazjê siê spotkaæ
Pozdrawiam
Koniecznie...! bracie Helmrichu, od razu z góry prosimy o drug± ods³onê (tê sam± albo analogiczn± tras±) dla tych co nie mog± byæ teraz, tak gdzie¶ w drugiej po³owie lata lub wczesn± jesieni±...
Witam . Po odpoczynku i ogarniêciu siebie i swoich obola³ych nóg chcia³em podziekowaæ wszystkim którzy przybyli i wziêli udzia³ w pielgrzymce .Podziekowaæ chcia³em z g³êbi serca te¿ tym wszystkim którzy pomogli mi w organizacji tej pielgrzymki i wzieli udzia³ w scenkach . Pogoda by³a wspania³a dope³niona piêknymi ¿u³awskimi widokami .Po kilku godzinnym marszu , z obola³ymi nogami , zmêczeni dotarli¶my wreszcie do celu . By³o super . Kilka zdjêæ z pielgrzymi do ¶w. Gaju
http://imageshack.us/g/88/dsc08914kopiowanie.jpg/
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.