Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wspó³praca ns ¦l±sku z kuglarzami, ogniokrêtkimi etc. Wszelkimi animatorami kultury
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
KhaToo
Tym razem zawodowo.

W imieniu Warowni Pszczyñskich Rycerzy tworzê bazê danych grup i osób indywidualnych zajmuj±cych siê czymkolwiek, co mo¿e przydaæ mi siê w pracy osoby odpowiedzialnej za animacjê.

Potrzebna mi bêdzie lista kontaktów mo¿liwie szeroka, nie tylko ograniczona do ludzi ze ¦l±ska lub okolic.

W tej chwili jednak priorytetowe jest zaplanowanie otwarcia, z tego powodu poszukujê grup lub osób, które ewentualnie s± w stanie przyjechaæ i daæ próbkê swoich mo¿liwo¶ci lub przynajmniej wys³aæ menagera celem paktowania:) Szybki i niedrogi dojazd te¿ bêdzie dosyæ wa¿ny.

Obiekt nie jest nastawiony ¶ci¶le na odtwarszanie historii, z tego wzglêdu proszê siê nie krêpowaæ i s³aæ oferty grup kuglarskich, teatrów ulicznych, rzemie¶lników pokazowych, bractw robi±cych i dowolne epoki i robi±cych fantastykê, i grajków, i czarownic, i magów, i wioskowych wariatów, i smoków, i troli. W tym tak¿e zapraszam do nades³ania info osoby prywatne, które maj± blisko i chc± dorobiæ.

O obiekcie dowiecie siê wiêcej na stronie: www.warownia.com.pl

O kontakt w tej sprawie proszê wy³±cznie na maila zawodowego (nie jako PV na freha): kajetan.gierasinski@warownia.com.pl

Ka¿dy nades³any kontakt zostanie dodany do bazdy danych. Mo¿na dodawaæ fotki oraz orientacyjne cenniki.

Je¶li og³oszenie jest sprzeczne z regulaminem proszê o kontakt -zainteresowani jeste¶my osobami odtwarzaj±cymi historiê, ale nie tylko.
Viator
Skoro prosisz o oferty cenowe, to trochê jest komercyjne, no nie?
Z drugiej strony dopóki tylko tworzysz bazê danych grup rekonstrukcyjnych, to jeszcze jest og³oszenie a nie przetarg.

Problem widzê gdzie indziej. Nie wiem (a w³a¶ciwie to wiem), czy na Freha powinni¶my rekrutowaæ czarownice, smoki i trolle ?

Nie jest dobrze nawet zachêcaæ prawdziwych rekonstruktorów do mieszania swoich pokazów z jarmarcznym folkiem i postaciami fantazy, to nie s³u¿y ani edukacji historycznej narodu, ani szanowaniu nas i naszej oferty przez zamawiaj±cych.
Selekos
CYTAT
Nie jest dobrze nawet zachêcaæ prawdziwych rekonstruktorów do mieszania swoich pokazów z jarmarcznym folkiem i postaciami fantazy, to nie s³u¿y ani edukacji historycznej narodu, ani szanowaniu nas i naszej oferty przez zamawiaj±cych.

Ale pozwala zarobiæ pieni±dze i siê dobrze bawiæ, tak czy inaczej kto¶ tego trolla, czy rycerza odegra, a lepiej ¿eby by³a to osoba do tego przygotowana, ni¿ amator w glanach z owijk±.
Folklor, kuglarstwo i teatry uliczne by³y nieod³±cznym elementem ¿ycia codziennego w ¶redniowieczu.

Zreszt± z tego co wyczyta³em z tekstu to baza danych, wszelkich aktywno¶ci pokazowych. Nie wiem sk±d za³o¿enie, ¿e "rycerze" s± lepsi, ni¿ ludzie robi±cy pokazy fantazy, kuglarskie, taniec ognia etc.

Je¶li komu¶ uw³acza to, ¿e bêdzie w¶ród ludzi robi±cych inne typy animacji kultury, to niech siê nie zg³asza, ale nie powinno siê odcinaæ innym mo¿liwo¶ci (no chyba, ¿e to ta nowa "polytyka" forum, N.W.O.)
Viator
Pozwala zarobiæ pieni±dze? - do czasu.

Przyzwyczajenie ¿e rekonstruktorzy i trolle to jeden worek skutkuje tym, czym na jednym z planowanych na ten rok turniejów:

O¶rodek (organizator) mia³ zatrudniæ do rocznicowego eventu historycznego bractwa rycerskie za pewn± sumê. Niedawno zmieni³ siê zarz±d i nowa dyrekcja stwierdzi³a, ¿e po co p³aciæ tyle - zap³aæmy po³owê, a jak nie przyjad± porz±dni rekonstruktorzy? No to przyjad± zamiast ¶redniowiecznych rycerzy, bardów i kuglarzy teatralni przebierañcy, wied¼my, orki i trolle, i niech oni odstawi± inscenizacjê oblê¿enia.

I prawdopodobnie tak siê w³a¶nie skoñczy. Albo zaproszone bractwa odstawi± w ramach prostytucji zawodowej pokaz na w³asny koszt (bo ga¿e nie pokryj± nawet wydatków), albo odpuszcz± sobie ca³kiem, a wówczas turystom sprezentuje siê kicz, a jedyne pieni±dze zarobi± trolle.
brat grucha:)
Niestety, prawda jest taka, ¿e przeciêtny urzêdnik nie odró¿nia jak Viator nazwa³ trola od dobrego rekonstruktora. Skoro ten 1 jest tani, a nie widzi ró¿nicy to po co mam p³aciæ dro¿ej? TAK my¶l± przeciêtni urzêdnicy i tego prêdko siê nie zmieni!

Ja tam jestem zdania, ¿e trzeba pokazywaæ ludziom to co siê im podoba, czasem id±c na lekkie ustêpstwa. W rozs±dnych granicach.
Selekos
Z do¶wiadczenia wiem, ¿e organizatorzy zatrudniaj± "trolle", bo czêsto nigdzie nie mog± znale¼æ kontaktu do dobrej grupy.

Je¶li organizator chce to zrobiæ najmniejszym kosztem, to tak czy inaczej zatrudni "trolla", je¶li jednak organizatorzy chc± co¶ lepszego, to wezm± lepsz± grupê, bo laik czy nie laik widzi jak grupa siê prezentuje i rozró¿nia dobrze zrobion± grupê, od "trolla". Niestety ludzie z ulicy nie znaj± takich stron jak bagrit.pl.

Jedna sprawa to profesjonalne pokazy, a inna festyny z parów± i fasol±. Wiadomo, ¿e na te drugie we¼mie siê to, co ma najmniejszy koszt.

CYTAT
I prawdopodobnie tak siê w³a¶nie skoñczy. Albo zaproszone bractwa odstawi± w ramach prostytucji zawodowej pokaz na w³asny koszt (bo ga¿e nie pokryj± nawet wydatków), albo odpuszcz± sobie ca³kiem, a wówczas turystom sprezentuje siê kicz, a jedyne pieni±dze zarobi± trolle.

Taa? No dobrze, powinien siê tutaj wypowiedzieæ autor tematu i powiedzieæ, czy Warowni Pszczyñskich Rycerzy zale¿y na zatrudnieniu jak piszesz byle kogo i robieniu szopki, czy na zrobieniu spisu kuglarzy i animatorów kultury, z którymi mo¿na wspó³pracowaæ, aby mo¿na by³o ich ³atwiej znale¼æ.

Jak tylko przeczyta³e¶ o kuglarzach i teatrach ulicznych spisa³e¶ z góry ca³y projekt na straty- dlaczego, bo tylko rekonstrukcja dobra? Ma³o tego, to zdanie "I prawdopodobnie tak siê w³a¶nie skoñczy." mo¿e byæ brane jako pomówienie.

Znam KhaToo osobi¶cie, do tego jest on cz³owiekiem który siedzi w tym ruchu kilkana¶cie lat, z tego co pamiêtam by³ jedn± z pierwszych osób która rozkrêca³a wasz± ukochan± XIIIstkê, wiêc nie wiem czemu taka osoba mia³a by rozmy¶lnie zrobiæ co¶ takiego co piszesz. Mo¿e nie warto wyci±gaæ wniosków a¿ tak pochopnie?
Viator
Nie zrozumieli¶my siê najwyra¼niej.

Ja Kajetana i Agnieszkê równie¿ znam od lat, choæ widzimy siê bardzo sporadycznie przy ich kramie na imprezach, mam o nich bardzo dobre zdanie i wcale nie chodzi³o mi o spisanie na straty ca³ej inicjatywy, tak jak to odczyta³e¶. Gdybym uwa¿a³ ¿e jest szkodliwa, zamkn±³bym temat albo ukry³bym go do decyzji Rady. Do kuglarzy, bardów i trup ulicznych równie¿ nic nie mam. Przepraszam je¶li wyrazi³em sie nie do¶æ jasno.

Kajetan szuka na Freha grup reko z prawdziwego zdarzenia, innych by tutaj przecie¿ nie szuka³, ch³op ma rozum. Pomys³ jest ¶wietny, bo w³a¶nie bêdzie mo¿na tak± listê profesjonalnych rekonstruktorów przedstawiæ organizatorom, co im pomo¿e odró¿niæ rekonstruktorów od hochsztaplerów. Nie istnieje inna mo¿liwo¶æ nauczenia organizatorów, ¿e powinni odró¿niaæ grupy z prawdziwego zdarzenia (i rycerskie, i teatralne), od przebierañców rodem z wspó³czesnej teatralnej poliestrowej garderoby i rekwizytorni (tak± mia³em na my¶li), ni¿ stawianie ze swojej strony wymagañ (tak¿e co do tego z kim mo¿emy a z kim nie bêdziemy wspólnie siê prezentowaæ, skoro wymagañ finansowych nie mo¿emy zbyt duzych postawiæ). Oczywi¶cie, o poziomie odp³atno¶ci za pokazy takim jak w Szwecji czy Niemczech mo¿emy tylko pomarzyæ, ale je¶li nie zaczniemy siê wreszcie ceniæ, nikt nas od trolli nie odró¿ni - bo i jak? - i bêdziemy musieli wystêpowaæ za darmochê na wieki wieków. I na ten fakt chcia³em przy okazji tej inicjatywy zwróciæ uwagê.
KhaToo
Ale siê porobi³o:)

Sprawa ma siê tak. Dosta³em pracê na etacie. Nie wiem czy ¶miaæ siê, czy p³akaæ. Na 99% nie bêdê móg³ byæ przez to na Czersku, wiêc troszkê smutku jest.

Zastosowanie poszukiwanych kontaktów TAK, bêdzie komercyjne. Planowane jest normalne p³acenie za "pokaz", wszelkie warunki bêd± ustalane indywidualnie. Og³oszenie zamie¶ci³em na FREHA bo równie¿ TAK, szukam grup/rzemie¶lników prezentuj±cych odpowiedni poziom. My¶lê, ¿e nia ma sensu tworzyæ osobnego forum dla grup zajmuj±cych siê "robieniem pokazów", wystarczy odpowiedni dzia³ na forum -jak chocia¿by ten w³a¶nie. Nigdy nie podchodzi³em do rekonstrukcji w sposób tak zawodowy. By³em rzemie¶lnikiem na turniejach, ale zawsze kontakt z lud¼mi mia³em prywatny, nie zawodowy. Kiedy kogo¶ spotyka³em nie rozmawia³em z nim o ofercie jego bractwa, tylko o pogodzie i haftach. No, ewentualnie o tym po ile co¶ kupiê lub sprzedam. Zawsze jednak prywatnie.

Co do troli i innych paskudztw. Rekonstrukcja nie jest zazwyczaj jedyn± pasj± forumowiczów. Obiekt, w którym pracujê nie jest zabytkowym zamkiem, ani szko³±, ani teatrem. Jest de facto du¿±, stylizowan± restauracj± wybudowan± od podstaw jako "zamczysko". W³a¶ciciele postawili na wysok± jako¶æ wykonania, ceni± rzemios³o, ceni± materia³y naturalne -to nie jeden z tych obiektów, gdzie drewno jest z plastiku, a kamieñ to pianka albo gips. Obiekt organizowa³ bêdzie ró¿ne imprezy i przyda siê wiedza o ka¿dym, kto co¶ potrafi. Je¶li jaka¶ grupa poza historycznym kuglarstwem robi przedstawienia dla dzieci, to ja chêtnie siê o tym dowiem. Po co? ¯ebym nie musia³ po kilka razy szukaæ tych samych ludzi lub brnaæ przez tematy, o których wiem bardzo ma³o. Jestem przekonany, ¿e wiele grup robi ¶wietne pokazy historyczne, ale te¿ czasem z nudów wymy¶la totaln± fantastyk±. Byæ mo¿e s± grupy, które nie chwal± siê tym powszechnie, ale w magazynie no po prostu maj± kostium owego trola. Na ¿adnym historycznym pokazie tego nie u¿yj±, ale u nas mo¿e to przej¶æ np. w czasie dnia dziecka. Z tego te¿ powodu zaryzykowa³em -tak, przyznajê siê- i dopisa³em te kompletnie niehistoryczne elementy. Rozwa¿a³em wrêcz wrzucenie tematu do karczmy, gdzie dywagowaæ mo¿na prawie o wszystkim. Je¶li razi to Wasze oczy, to dobrowolnie poddajê siê karze, mo¿na w±tek przeredagowaæ lub stworzyæ od zera:) Nie chcê byæ potem na turniejach branym za tego dziwaka co widzi w ¶redniowieczu czarownice z wielkim nosem i trole pod mostami:)
BoskiMisza
W pe³ni popieram inicjtywê!

Nie raz i nie dwa, by³o tak, ¿e na festynach i piknikach, oprócz full reko stanowisk, potrzeba czego¶ dla dzieci. W dobie x-boxa, nie ka¿de dziecka zach³y¶nie siê rzucaniem wikiñskiego patyka czy lepieniem z gliny.

Wtedy to, pani z gminy sugeruje dodatkowe atrakcje dla dzieci i wolê ¿eby to by³ troll, czarownica, szczudlarze czy cokolwiek ni¿ dmuchany zamek.

Pzdr
Misza
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.