Czo³em Waszmo¶ciowie.
W³a¶nie pomy¶la³em co bym nowe buty sobie sprawi³. Potrzebujê jakiesik ilustracyje i takie tam. A ju¶ci na sieci nic znale¼æ nie mog³em (tylko same opisy). Interesuj± mnie wysokie buty szlacheckie, z cholewami a jak!!! (XVI – XVIII wiek, ale wszelkie wariacje te¿ s± mile widziane
) Jak szewcowi mówiê co mi ma zrobiæ to ³apie siê za g³owê i rzecze, ¿e potrzebujê dok³adniejszych danych.
Je¿eli kto¶ posiada takowe to proszê o publikacje.
To znaczy barrrrrdzo proszê, bo sezon tusz tusz.
Pozdrawiam Braæ wszelkiej ma¶ci i p³ci tak¿e
Ps. A mo¿e kto¶ poleci jakowego¶ szefca co nie drogo i dobrze buty takowe zrobi.
http://www.akces.biz/oferta/index.htmlProszê uprzejmie - ci goscie robi± wszystkie rodzaje butów historycznych, je¶li czego¶ na stronie nie ma to te¿ robi±.
Pozdrawiam Krzysztof
nie s± to mo¿e super ryciny butów, ale chyba widaæ je nieco, i mo¿na co¶ z tych obrazków wywnioskowaæ, mam nadziejê.....
I jeszcze, bo siê nie doda³o....
Czy mo¿e, ktos wie gdzie mo¿na zamowiæ buty zdobione haftem ?
Czy ktos poza S³awkiem Rokit± robi w Polsce damskie XVII wieczne butki? Interesowalyby mnie namiary , opinie i ewentualne ceny.
Madeleine
wejd¼ proszê na stronê akcesu - link podany kilka postów wy¿ej i poszukaj. Je¶li nawet teraz nie maj± nic co ci potrzeba w ofercie to wy¶lij im rysunek lub zdjêcie i ci zrobi±.
Zaznaczam robia ka¿dy rodzaj obuwia historycznego.
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztofie, akurat znam Akces z innej "dzia³ki" (buty do flamenco) i z pe³n± swiadomosci± zadalam pytanie mimo ze podales link kilka postów wyzej. Wolalabym nawi±zac kontakt z rzemieslnikiem ktory interesuje sie wykonawstwem butow historycznych i ma juz jak±¶ praktyke w np XVII wieku. Ja sie nie znam na butach na tyle aby komus t³umaczyc od A do Z jak ma but wygl±dac i jak ma byc zrobiony, jesli chce miec historyczny.
Witam!
W Warszawie przy ul. Nowy ¦wiat jest rewelacyjny szewc, który szy³ buty do Ogniem i mieczem. Robi wszystkie buty i to doskonale. Jedyny problem, ¿e jest artyst± i liczy sobie jak artysta, choæ ludzi z bractw i tak traktuje ulgowo. Namiary do niego ma Grex Venalium i Excalibur. Postaram siê, aby Grexi podali te namiary.
Pozdrawiam
z tego co pamietam to byl bardzo drogi ....
Bylem dzis u tego szewcza. Miesci sie on na Nowym Swiecie obok KPN.
Ceny butow najprostszych zaczynaja sie od 450 zl :D A za szlacheckie nawet do 1200 zl.
Tyle chcial za buty jakie ma AdamS na fotkach jako kozak.
Mam nadzje ze AdamS nie obrazi sie ze uzylem jego wlsnosci za przyklad, ale wlsnie takie buty mnie interesowaly i o takie pytalem szewca.
Apropo tak dla porownania AdamS mozesz zdradzic ile dales za swoje buty kozackie te z wygietymi noskami ??
Czo³em
Jest super szewc, przetestowany, w miarê tani i sprawny. Po prostu rewelacja. Podeszwa skórzana, cholewa dwie warstwy, wszystko robione na kopycie. Polecam. WKS z Wroc³awia ma ju¿ 4 pary od niego i jeste¶my zadowoleni.
http://www.bagrit.pl/rzemieslnicy/rzemiesl...p?id=70&wg=buty
http://www.bagrit.pl/kramy/kramy_uszewca_02a.php
Pozdrawiam. HUBERT WKS
Witam
niestety linki nie dzia³±ja, szukam szewca najlepiej niezbyt drogiego, w±¿ne jest aby buty by³y odpowiednie do jazdy konnej
Pozdrawiam
Pawe³ Wrze¶niewski
CYTAT(askardi @ 14:17 30.12.2010)
niestety linki nie dzia³±ja
Ban na google to przykra sprawa:
http://www.obuwiehistoryczne.com/
Czo³em!
Mam tu trochê butów z pod Beresteczka. Jest tam równiez co¶ z haftem ;]
A co do tego szewca to zapytaj Borana.
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Czo³em!
Kiedy¶ by³ w±tek gdzie toczy³a siê za¿arta dyskusja czy szlachta, czyli lud konny, nosi³a czêsto buty do kostek (takie pó³-butki) czy jednak w du¿ej wiêkszo¶ci buty do kolan. Ciekawi mnie z jakich materia³ów, czy by³y podkute i jakie kolory mia³y takie pó³buty. Na wielu portretach bogatych szlachciców pojawiaj± siê takie buty w kolorze ¿ó³tym. Jestem zainteresowany czy chodzili na co dzieñ w pó³butach np. biedni pocztowi lub pieszy lud? W jakich tych pó³butach chadzali/je¼dzili? Wiem, ¿e na Rolce Sztokholmskiej husaria takie nosi oraz piechota, ale s± to stroje paradne i ciê¿ko mi okre¶liæ kolor dla piechoty (to jaki¶ br±z czy ¿ó³ty?).
Ach, mia³o byæ krótko, a siê rozpisa³em.
Pozdrawiam
Mia³em podobne dylematy z butami, ale noszonymi przez piechotê polsko-wêgiersk± w XVII w.
Ale z pomoc± wielu osób z ró¿nych for, tudzie¿ kilku powa¿nych wytwórców obuwia historycznego jako¶ da³em rade.
Proponujê zwróciæ siê z zapytaniem m.in. do:
a) S³awka Rokity
b) Borana
c) grup zajmuj±cych siê rekonstrukcjami XVII w. np: TJD, Lorica, rota piesza, Regiment
Ale np. dalej nie wiem, czy buty na wysokim b±d¼ niskim obcasie, z cholewk± siêgaj±c± nieco powy¿ej kostki, z czerwonej skóry by³yby w³a¶ciwe dla piechura polsko-wêgierskiego. Wiem ju¿ ¿e
odpowiednie by³yby na pewno buty ze skóry ¿ó³tej lub naturalnej.
¯yczê powodzenia
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Dziêki semen za zmuszenie mnie do poszukania
Na stronie Roty Pieszej
http://www.rotapiesza.pl/stroj/buty.html s± buty, które mnie mocno interesuj±. Wys³a³em maila w sprawie jaki¶ informacji na temat tych butów, ich wykonania i jak na razie cisza. Cierpliwo¶æ jest cnot±, wiêc czekam
Witam
Buty, podobne do ¿ó³tych ze strony Roty Pieszej wykona³ dla mnie Boran.
Ró¿ni± siê trochê od tych rociarskich.
S± nieco wy¿sze, nie s± tak g³êboko rozciête no i s± wykonane z czerwonej jeleniej (jak pamietam) skóry.
Ubra³em je dopiero dwa razy [EDIT: a w co je ubra³e¶, zapytam z ciekawo¶ci?A. ¯uk]. Ale (jak na razie) to s±dzê ¿e bêd± bardzo wygodne.
W ka¿dym razie polecam Borana.
Wykaza³ on du¿± cierpliwo¶æ odpowiadaj±c na moje maile, wyja¶niaj±c wiele szczegó³ów.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.