Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nieoficjalny Turniej w³óczni Czersk 2012
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
brat Bule
Utworzony nowy temat dotyczacy strikte i tylko turnieju i zasad walki w³óczni±.

CYTAT
Kilka rzeczy by³o by do obgadania.
- Zabezpieczone w³ócznie czyli ja widzê je tak jak strza³y. Kije z du¿ymi pacynkami.
- Nie widzê sensu inwestowaæ w dodatkowy sprzêt, skoro czê¶æ z nas i tak ma zamkniête he³my i osoby z takimi he³mami by walczy³y. Je¶li nie maj±, mogli by od kogo¶ po¿yczyæ.
- Pole trafienia na pocz±tku, zobaczyliby¶my jak by to dzia³a³o liczy³o by siê od umownej wysoko¶ci "sutków" w dó³. Za ka¿de trafienie powy¿ej sêdzia/sêdziowie powinni odejmowaæ punkt. To zmusi do przestrzegania bezpieczeñstwa.
- Przy "zwarciu" mo¿liwe by by³y zapasy?
- Trzeba by siê zastanowiæ do ilu trafieñ bysmy walczyli. Ja bym zaproponowa³ do 5, w tym ¿e je¶li róznica zwyciêstwa powinna wynosiæ 2 punkty. Czyli je¶li mamy remis 4-4 to musi byæ 4-6 dla zwyciêzcy. Je¶li bêdzie 5-5 to zwyciêzca musi uzyskaæ 7-5. Zapytacie czemu tak proponujê. Aby obaj przeciwnicy nie próbowali za wszelk± cenê po¶wiêcaj±c siebie zdobyæ punktu.
- Czy trafienia obopólne liczymy, czy nie? (z tego samego wzglêdu co punkt wy¿ej)
- Narazie liczylibysmy tylko trafienia "grotem" czyli pchniecia. Je¶li wyjdzie turniej i bêdziemy dobrze siê bawiæ to mo¿na by by³o go powiekszyæ o inna broñ drzewcow± u¿ywan± przez naszych przodków. Oczywi¶cie z zachowaniem pe³nego bezpieczeñstwa - w miarê mo¿liwo¶ci.
- I do zastanowienia przez organizatorów - podczas walk z w³óczniami potrzebny jest troszkê wiêkszy "plac zabaw" ni¿ podczas walk na miecze.

Dentysta
CYTAT
1) minimalne uzbrojenie ochronne:
- he³m zamkniêty (nie polecam masek szermierczych - mo¿e siê wgi±æ),
- os³ona szyi (np. pikowany ko³nierz, czy co¶ w tym stylu),
- przeszywka,
- suspensorium (lub jaka¶ inna forma ochrony krocza).
2) w³ócznie:
- kije o d³ugo¶ci max 2,5m i minimalnej ¶rednicy 3 cm, koniec oklejony p³ótnem.
3) zasady:
- liczymy wy³±cznie pchniêcia w ca³e cia³o z wyj±tkiem d³oni i stóp,
- walka prowadzona jest do uzyskania 5 trafieñ przez jednego z kombatantów, przy czym musi on mieæ min. 2 punkty przewagi,
- po ka¿dym trafieniu nastêpuje rozej¶cie,
- w przypadku zwarcia (zapasów) walka jest przerywana i wznawiana w dystansie

Dentysto

CYTAT
- liczymy wy³±cznie pchniêcia w ca³e cia³o z wyj±tkiem d³oni i stóp,

Czemu tego nie liczyæ te¿ ?

CYTAT
- w przypadku zwarcia (zapasów) walka jest przerywana i wznawiana w dystansie.

Czemu? Zapasy i jesli ktos dotknie czym¶ innym ni¿ stopami, gruntu przegrywa punkt.
Dentysta
Cze¶æ,
Proponowa³em nie liczyæ trafieñ w d³onie, bo czêsto trudno wychwyciæ (sêdziemu), czy dosta³a d³oñ, czy drzewce obok (sêdziemu).
Stopy natomiast s± bolesne.
Jednak, jak dla mnie, mo¿emy siê bawiæ równie¿ z d³oñmi i stopami.
Zapasy: od samego dotkniêcia ziemi "trzecim punktem podparcia" (czy nawet gleby na plecy) nie umiera siê, ani nawet nie zostaje siê rannym. Przewrócenie/uruchomienie mia³oby sens pod warunkiem "dobicia" przeciwnika broni±. Fajnie siê to sprawdza, je¶li kombatanci maj± atrapy jakich¶ sztyletów (w uzupe³nieniu do w³óczni) i siê nimi d¼gaj± po doj¶ciu do zwarcia/obaleniu.

Rzeczywi¶cie najwiêkszym problemem mo¿e siê okazaæ napiêty grafik, ale proponujê spóbowaæ siê wpasowaæ.

Rozumiem, ¿e parê osób chêtnych siê znajdzie: Bule, Marek, S³awek, Teyrnon, ja - to ju¿ piêciu.

Pozdrawiam
Dentysta
BoskiMisza
Panowie,

Jak dojdzie do 10 zawodników, to mo¿emy to wple¶æ w g³ówny plan turnieju. Grunt ¿eby konkurencja trwa³a minimum pó³ godziny. Osobi¶cie bardzo chêtnie zrobi³bym to jako oficjaln± czê¶æ turnieju.

Pozdrawiam
Misza
Teyrnon
CYTAT(BoskiMisza @ 12:47 01.03.2012) *
Panowie,

Jak dojdzie do 10 zawodników, to mo¿emy to wple¶æ w g³ówny plan turnieju. Grunt ¿eby konkurencja trwa³a minimum pó³ godziny. Osobi¶cie bardzo chêtnie zrobi³bym to jako oficjaln± czê¶æ turnieju.

Pozdrawiam
Misza

Wpiszmy konkurencjê zatem do formularza, je¶li nie znajdzie siê 10 ch³opa w co w±tpiê to nie odbêdzie siê oficjalnie. smile.gif
jasmin
Za w³ócznie proponujê rozwi±zanie tutaj praktykowane:

http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=320964

Skrótowo: drzewiec, karton, pianka, ta¶ma klej±ca, pomalowaæ. dopóki w ³apy nie we¼miesz, to siê nie poznasz.
brat Bule
Drewniane sztylety to bêdzie masakra i boje siê czy nie bêdzie to przegieciem... Ale pomys³ mi osobi¶cie bardzo siê podoba. Co do pola trafieñ, to wpuszczamy tylko osoby z pe³nym opancerzeniem twarzy, czy te¿ bez os³on a liczymy od sutków dó³? Druga opcja pozwoli nam powoli wprowadzaæ w XIII "bezpieczne" walki w³óczni± i bêdzie wymaga³o jednak od w³ócznika przeszkolenia. Pierwsza opcja natomiast bardziej urealni walkê.
I kolejna sprawa. Teyron podrzuci³ temat w³óczni, na pierwszy raz w³ócznie my wykonamy tak aby ka¿dy mia³ podobne szanse. Zastanawiam siê czy nie zrobiæ dwóch par o ró¿nej d³ugo¶ci. Ja preferuje krótsza broñ na przyk³ad. Co o tym my¶licie?
Boran
CYTAT
Co do pola trafieñ, to wpuszczamy tylko osoby z pe³nym opancerzeniem twarzy, czy te¿ bez os³on a liczymy od sutków dó³? Druga opcja pozwoli nam powoli wprowadzaæ w XIII "bezpieczne" walki w³óczni± i bêdzie wymaga³o jednak od w³ócznika przeszkolenia. Pierwsza opcja natomiast bardziej urealni walkê.

W drugiej opcji walka bêdzie niewiele mniej realistyczna, za to wygl±daæ to bêdzie mniej g³upio ;)
Dentysta
CYTAT(brat Bule @ 17:35 01.03.2012) *
...Co do pola trafieñ, to wpuszczamy tylko osoby z pe³nym opancerzeniem twarzy, czy te¿ bez os³on a liczymy od sutków dó³? Druga opcja pozwoli nam powoli wprowadzaæ w XIII "bezpieczne" walki w³óczni± i bêdzie wymaga³o jednak od w³ócznika przeszkolenia. Pierwsza opcja natomiast bardziej urealni walkê.

Zdecydowanie optujê za polem trafieñ obejmuj±cym g³owê.
Wyobra¼cie sobie turniej miecza z wy³±czeniem g³owy - dla w³óczni by³oby to co najmniej tak samo kiepskie.
Nie ma sensu ³±czyæ walki sportowej z walk± inscenizacyjn± - dla tej drugiej zostawmy sobie zasadê "poni¿ej sutków".
Pozdrawiam
Dentysta
Ziemowit_ARKONA
Panowie a mo¿e by tak bez zbêdnych kombinacji i ustawiæ pole trafieñ jak na bitwach czyli od sutków po kolana ? Gdy wprowadzi siê kombinowane os³ony twarzy i nie ograniczy pola trafienia dla "jak dla mnie" najniebezpieczniejszej broni z jak± siê stykamy w bitwach to automatycznie pojawi siê banda pojebów takich jak w¶ciek³y wiking czy turbo rycerz co wali gdzie popadnie i stwarza zagro¿enie nawet ¶miertelne...

Mroczenie otulinami czy innymi wynalazkami chyba te¿ jest zbêdne... nie uwa¿acie ?

Nie ma co porównywaæ miecza do w³óczni bo mieczem nie wykonujemy sztychów na twarz...

No i te drewniane sztylety... to wojownik zabra³ dziecku zabawkê czy jak ? bo mi siê wydawa³o ¿e istnia³a broñ przypoczna która by³a równie¿ u¿ywana gdy przyda¿a³a siê taka sposobno¶æ.
Dentysta
CYTAT(Ziemowit_ARKONA @ 18:36 01.03.2012) *
Panowie a mo¿e by tak bez zbêdnych kombinacji i ustawiæ pole trafieñ jak na bitwach czyli od sutków po kolana ? Gdy wprowadzi siê kombinowane os³ony twarzy i nie ograniczy pola trafienia dla "jak dla mnie" najniebezpieczniejszej broni z jak± siê stykamy w bitwach to automatycznie pojawi siê banda pojebów takich jak w¶ciek³y wiking czy turbo rycerz co wali gdzie popadnie i stwarza zagro¿enie nawet ¶miertelne...

Mroczenie otulinami czy innymi wynalazkami chyba te¿ jest zbêdne... nie uwa¿acie ?

Nie ma co porównywaæ miecza do w³óczni bo mieczem nie wykonujemy sztychów na twarz...

No i te drewniane sztylety... to wojownik zabra³ dziecku zabawkê czy jak ? bo mi siê wydawa³o ¿e istnia³a broñ przypoczna która by³a równie¿ u¿ywana gdy przyda¿a³a siê taka sposobno¶æ.

Ziemowit,
Czy we¼miesz udzia³ w turnieju w³óczni na Czersku?
Pozdrawiam
Dentysta
Marek Hilgendorf
To ja mo¿e tak tylko uprzedzê, ¿e mojej córce mo¿e zechcieæ siê urodziæ dwa dni przed turniejem, wtedy mnie na bank nie bêdzie, ale jak uda mi siê dotrzeæ, to stanê na rzêsach, by czas znale¼æ, choæ mogê mieæ z tym niema³y k³opot.

Wracaj±c do merytoryki- w takiej walce jednak dobrze by by³o, moim zdaniem dopu¶ciæ sztychy w twarz, co zmusza niestety do zak³adania he³mów zamkniêtych. Póki co jeszcze swojego gara nie mam, ale mam maskê szermiercz± wystarczaj±co wytrzyma³±, by sztych drewnem bezpiecznie wy³apaæ. W takim jednak przypadku wykluczone jest pojawienie siê na g³ównym placu turniejowym. Jak siê nie obróciæ rzyæ zawsze z ty³u...
Teyrnon
no to mamy dwie mo¿liwo¶ci maski szermiercze b±d¼ he³my zamkniête i w³ócznia z "korkiem" i dopuszczamy sztychy w twarz czyli wykorzystujemy broñ zgodnie z jej przeznaczeniem, albo bawimy siê w sprawdzony wcze¶niacki sposób i uderzamy od klatki piersiowej poni¿ej ramion do kolan.. Generalnie bez spiny mo¿na zorganizowaæ kilkuminutowe przeszkolenie przed "konkursem" dla chêtnych by wykluczyæ niedomówienia- to w koñcu krok by rozpropagowaæ tê wspania³± broñ w ¶wiecie XIIIw. Zróbmy g³osowanie- ja jestem za opcj± z zabezpieczon± w³óczni±, pe³nym opancerzeniem i uderzeniami g³owa/kolana. Proszê bior±cych udzia³ w dyskusji (dentysta, bu³ek, s³awek, marek, ziemowit, boran, ja¶min, misza)o zdecydowanie siê na jedn± z tych opcji. Dostosujemy do niej reszte ustaleñ bez dalszego zbêdnego paplania. smile.gif
Dentysta
CYTAT(Teyrnon @ 21:17 01.03.2012) *
no to mamy dwie mo¿liwo¶ci maski szermiercze b±d¼ he³my zamkniête i w³ócznia z "korkiem" i dopuszczamy sztychy w twarz czyli wykorzystujemy broñ zgodnie z jej przeznaczeniem, albo bawimy siê w sprawdzony wcze¶niacki sposób i uderzamy od klatki piersiowej poni¿ej ramion do kolan.. Generalnie bez spiny mo¿na zorganizowaæ kilkuminutowe przeszkolenie przed "konkursem" dla chêtnych by wykluczyæ niedomówienia- to w koñcu krok by rozpropagowaæ tê wspania³± broñ w ¶wiecie XIIIw. Zróbmy g³osowanie- ja jestem za opcj± z zabezpieczon± w³óczni±, pe³nym opancerzeniem i uderzeniami g³owa/kolana. Proszê bior±cych udzia³ w dyskusji (dentysta, bu³ek, s³awek, marek, ziemowit, boran, ja¶min, misza)o zdecydowanie siê na jedn± z tych opcji. Dostosujemy do niej reszte ustaleñ bez dalszego zbêdnego paplania. smile.gif

OK. Proponujê jednak ograniczyæ g³osowanie do tych, którzy zadeklaruj± uczestnictwo w turnieju w³óczni .
Ja deklaruje uczestnictwo i jestem za trafieniami w g³owê.

(oczywi¶cie Misza jako organizator ca³ej imprezy mo¿e zawsze zdecydowaæ po swojemu niezale¿nie od wyników naszego g³osowania).
brat Bule
Oczywi¶cie, deklaruje i na pocz±tek jestem za sutki kolana. Dziêki temu takie same zasady bêd± obowi±zywa³y i na turnieju i podczas bitew. Druga sprawa ze turniej jest rozgrywany po raz pierwszy i nie wiadomo jak wyjdzie. Po trzecie, zasady mo¿na zmieniæ je¶li wszyscy bêd± mieli zamkniête he³my, ale ograniczy to ilo¶æ chêtnych. Lekkozbrojni nie bêd± mogli wzi±æ udzia³u, a tego nie chcemy chyba?
jasmin
Mogê i¶æ w wariancie lekkozbrojny, w opcji suty/kolana, gdy bêd± to atrapy w³óczni, nadaj±ce siê do bezpiecznej zabawy (stalowe groty z przyspawan± kulk±, walcem do tego siê nie zalicza).
Tomasz Jesionek
Je¶li regulamin bêdzie dopasowany do lekkich (suty do kolan czy jako¶ tak bigsmile2.gif ) to te¿ by³bym zainteresowany. Ewentualnie jakby by³a odpowiednia liczba zarówno ciê¿kich jak i lekkich to zrobiæ to na dwa sposoby. Tylko czy wystarczy na to czasu.
Boran
Je¶li uda mi siê dotrzeæ na Czersk, to z przyjemno¶ci± wezmê udzia³.
Optowa³bym za wersj± tu³ów + nogi powy¿ej kolan, czy suty-kolana, jak zwa³ tak zwa³.
Rodzaj w³óczni jest mi obojêtny - zarówno TIDD-y jak i zabezpieczone ¿elazo znam i jako d¼gaj±cy, i jako d¼gany - i obie wersje uwa¿am za równie bezpieczne.

Na opcjê z d¼ganiem w twarz siê nie piszê. W moim he³mie (widaæ po lewej) twarz jest nie dalej ni¿ 2-3 cm za mask±, dobrze osadzone pchniêcie niemal na pewno skoñczy sie jakimi¶ uszkodzeniami - a i tak mam tyle dobrze, ¿e jest tam sporo miejsca na nos.

Zreszt± to dla mnie zadziwiaj±ce, ¿e przez lata o w³óczniach w ogóle woleli¶cie nie s³yszeæ, bo niebezpieczne, a teraz koniecznie chcecie siê nimi po gêbach obijaæ...
brat Bule
Boran, o ³ucznikach podczas bitwy te¿ ;), ale spokojnie jest fun jest impreza.

Poczekamy jeszcze ze dwa, trzy dni i robimy podsumowanie pe³ne?
S³awomir z Che³ma
"Zreszt± to dla mnie zadziwiaj±ce, ¿e przez lata o w³óczniach w ogóle woleli¶cie nie s³yszeæ, bo niebezpieczne, a teraz koniecznie chcecie siê nimi po gêbach obijaæ.."
Bardzo dobrze powiedziane.

Mój he³m tak¿e nie jest w pe³ni zamkniêty i bezpieczny dla tego rodzaju zabawy, dlatego zawalczê w konwencji z wy³±czeniem g³owy(reszta jest mi obojêtna).
Teyrnon
"my" zawsze bylismy za w³óczniami! To "oni" przeciw nim wojowali. XIIIw w Polszy idzie do przodu Boranie. smile.gif

w tym momencie mamy 5:3 dla zasady "poni¿ej sutów", brakuje jeszcze tylko decyzji Miszy.
Dentysta
Proponujê poczekaæ do poniedzia³ku (mo¿e jeszcze kto¶ zag³osuje).
Pozdrawiam
Dentysta
Tomasz Jesionek
Jeszcze co do broni, popieram Ja¶mina by zrobiæ na pocz±tek co¶ bezpieczniejszego ni¿ grot z kulk±. Mo¿e co¶ w stylu pacyny o której wspomina³ brat Bule. Taka konwencja walki to raczej nowo¶æ na XIII, zw³aszcza w formie turniejowej. "Na sucho" i bezpiecznie bêdzie mo¿na sprawdziæ jak to pójdzie, wyci±gn±æ wnioski, dopracowaæ ewentualnie regulamin no i przede wszystkim zachêciæ ludzi do treningów we w³adaniu tak± broni±. I potem stopniowo przechodziæ do takiej formy broni która bardziej bêdzie przypomina³a w³óczniê smile.gif
Aion
CYTAT(Teyrnon @ 16:56 02.03.2012) *
"my" zawsze bylismy za w³óczniami! To "oni" przeciw nim wojowali. XIIIw w Polszy idzie do przodu Boranie. smile.gif

w tym momencie mamy 5:3 dla zasady "poni¿ej sutów", brakuje jeszcze tylko decyzji Miszy.

Dajcie na sztych/pod grot mikrogumê etc. znacznie umili ¿ycie, u³atwi osadzenie - amortyzacja. Polecam drzewca bukowe. Sosna to wyj±tkowy szajs.
robert w. Wielki
Buk jest spoko, ale jesion jest lepszy/ mniej kruchy ni¿ buk, wrêcz- lekko sprê¿ysty. Pozdro, R.
Dentysta
Misza,
Wygl±da na to, ¿e zbierze siê dziesiêciu chêtnych - proponujê w³±czyæ turniej w³óczni do planu imprezy.

Do Uczestników,
Wygl±da na to, ¿e w naszym g³osowaniu niestety wygra³a opcja "suty-kolana".
Co do pozosta³ych zasad, to proponujê:
1) walczyæ do 5 punktów, ale zwyciê¿yæ trzeba co najmniej 2 punktami przewagi (taka by³a równie¿ propozycja Bule),
2) liczyæ tylko pchniêcia,
3) rozej¶cie po ka¿dym trafieniu,
4) bez zapasów,
5) uzbrojenie min. przeszywka.
Czy to jest dla Was OK?

Pozdrawiam
Dentysta
Teyrnon
wszystko pasuje poza minimum uzbrojenia.

Mimo wszystko proponuje he³m, pancerz miêkki i rêkawice.
brat Bule
Mia³em poczekaæ do jutra, jest 0:33 wiêc spoko.

CYTAT
Co do pozosta³ych zasad, to proponujê:
1) walczyæ do 5 punktów, ale zwyciê¿yæ trzeba co najmniej 2 punktami przewagi (taka by³a równie¿ propozycja Bule),
2) liczyæ tylko pchniêcia,
3) rozej¶cie po ka¿dym trafieniu,

1) Walczymy w pe³nym swoim oporz±dzeniu, tzn je¶li do bitwy idziesz w kolczudze, walczysz w kolczudze i przeszywce. To ma byæ zabawa i sprawdzenie Naszego sprzêtu w walce.
1)a Do turnieju dopuszczane s± osoby maj±ce minimum pancerz miêkki, rêkawice, he³m i prosi³bym jeszcze raz o walkê w pe³nym ekwipunku.
2) Nie mamy mieczy z pochw±, wiêc zapasy w bliskim zwarciu jednak bym zrobi³, z dwóch powodów. Po pierwsze turniej bêdzie z wiêksz± ikr±, a po drugie walki nie bêd± siê koñczy³y bez punktowo.
3) Trafienie obopólne nie jest liczone, ani walka nie jest przerywana. Trafienie og³asza sêdzia g³ówny po pokazaniu przez sêdziów bocznych kto d¼gn±³ (sêdzia g³ówny ma tutaj g³os najwa¿niejszy)
4) W zwi±zku z brakiem broni bocznej, mo¿e doj¶æ do zapasów. Walczymy bez uderzeñ, jedynie chwyty i rzuty. Punkt zdobywa osoba która spowoduje, ¿e przeciwnik dotknie trzema punktami ziemi/czym¶ innym ni¿ nogami (sam nie wiem, jak to uj±æ dobrze).
4)a Zastanówmy siê czy jednak robimy broñ boczn±, fajnie by wygl±da³o jak osoby wyrzucaj± w³ócznie w zwarciu i zaczyna dochodziæ do walki na "no¿e" ;) ?
4) Broñ udostêpnia organizator (czyli w takim wypadu hufiec wschodni) w dwóch d³ugo¶ciach 2,5 oraz 2 metry. Kije zabezpieczone s± od strony "grotu" "miêkk± paku³±" ;) (zamiast grotu bêdzie jakie¶ zabezpieczenie). Co my¶licie o dwóch d³ugo¶ciach w³óczni?
5) Walki toczone s± na zasadzie wyzwañ. Bêdzie nas ma³o i uwa¿am ¿e bêdzie to frajda powalczyæ z lepszymi. Bo chodzi o zabawê przede wszystkim. (Jak s±dzicie, dobry pomys³ czy mo¿e losowanie jak w mieczach, chocia¿ chcia³bym aby ten turniej by³ dla naszego fanu zrobiony?)
6) Pole trafienia, suty nogi, bez stóp i d³oni. Osoba która uderzy powy¿ej sutków z w³asnej winy powinna siê spodziewaæ kary :P. Ale to jeszcze ustalimy co i jak.
7) Uczestników prosimy o zaopatrzenie nabia³u w suspensorium (lub jaka¶ inna forma ochrony krocza).
icon_cool.gif Proponuje ustaliæ jednego sêdziego g³ównego, który nie bra³ by udzia³u w walce oraz dwóch licz±cych którzy byli by uczestnikami. Stawiam na uczciwo¶æ oraz zgranie ze sob± XII/XIII wiecznych ludków, bo skoro obijamy siê po mordach i ufamy ¿e ten z drugiej strony miecza wie co robi to i mo¿emy za³o¿yæ ¿e dobrze zliczy. Osob± decyduj±c± by³ by g³ówny sêdzia.

Jak wam siê podoba?
Pewnie zapomnia³em o wielu sprawach, ale wybaczcie. Pogoda oraz godzina.

Pozdrawiam Baru³a
Teyrnon
Absolutnie nie podoba mi siê idea zapasów w b³ocie, chce siê bawiæ a nie tarzaæ po ziemi tylko dlatego ¿e kto¶ po przej¶ciu grotu za ka¿dym razem bêdzie d±¿y³ do obalenia- fajnie ale jak bêdê chcia³ pobawiæ siê w MMA to zrobiê ustawkê z Najmanem. W ¿aden sposób nie jest to dla mnie widowiskowe w jakiejkolwiek formule, czy to turniejowej czy bitwie narodów. Wcze¶niej pisali¶my o wypróbowaniu formu³y i na tym siê skupmy. Minimum uzbrojenia jak do turnieju dla lekkozbrojnych i stawiajmy przede wszystkim na fun. Absolutnie ¿adnego sêdziowania- obaj walcz±cy wiedz± kto pierwszy trafi³, a reszta te¿ ma oczy- kto¶ bêdzie walczy³ o z³ote kalesony to mu podziêkujemy za zabawê.
Aubrey
Je¿eli zwycie¿y opcja suty - kolana + bezpieczna w³ócznia wg. projektu Ja¶mina to z przyjemno¶ci± wezmê udzia³, a jak nie to z równo przyjemno¶ci± popatrzê.
Dentysta
Czy mo¿e kto¶ siê podejmie zrobienia "bezpiecznych" w³óczni - minimum 1 para + jaka¶ rezerwa (najlepiej druga para)?
Pozdrawiam
Dentysta
brat Bule
CYTAT
4) Broñ udostêpnia organizator (czyli w takim wypadu hufiec wschodni) w dwóch d³ugo¶ciach 2,5 oraz 2 metry. Kije zabezpieczone s± od strony "grotu" "miêkk± paku³±" ;) (zamiast grotu bêdzie jakie¶ zabezpieczenie). Co my¶licie o dwóch d³ugo¶ciach w³óczni?

Jako ze zainicjowalem pytanie o turniej, poczuwam siê do tego aby je wykonaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.