Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Instrumenty] Lutnia d³ugoszyjkowa
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Mlodymir
Zaintrygowany dysputami o tym czy sazy i inne takie w ogóle by³y u¿ywane w ¶redniowieczu, dokona³em ma³ego riserczu odno¶nie wystêpowania lutni d³ugoszyjkowych w ikonografiach. Oprócz tego ¿e wiele ¼róde³ staro¿ytnych potwierdza ich wystêpowanie, je¶li chodzi o Europejskie ¦redniowiecze to wyniki s± ¿enuj±ce. Oprócz jednego fresku nie natkn±³em siê praktycznie na ¿aden ¶lad tego, i¿ lutnie d³ugoszyjkowe by³y u¿ywane na przestrzeni VII-XV.

Wspomniany fresk pochodzi z XVI w. (niestety znalaz³em tylko marnej jako¶ci fragment, wiêc nawet jego nie jestem pewien) z góry Athos w Grecji.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Mo¿e siê mylê, ale dla mnie wynika z tego ¿e ¦redniowieczna Europa w ogóle nie zna³a lutni d³ugoszyjkowych.
Grandgousier
a ikonografia karoliñska? lutnia d³ugoszyjkowa to na tych przedstawieniach najpopularniejszy instrument... (co oczywi¶cie nie znaczy, ¿e by³ powszechnie u¿ywany - to w wiêkszo¶ci na¶ladownictwo wzorca wschodniego/raweñskiego).
Mlodymir
eee... jako¶ musia³em przeoczyæ, bo nie mam dostêpu do wszystkiego. W ka¿dym razie, na karoliñskich ko¶cianych tabliczkach widzia³em g³ównie gitterny, lutnie krótko-szyjkowe. W Utrecht natkn±³em siê na takie wynalazki

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

ale najwyra¼niej to jaka¶ karykatura liro-lutniopodobna.
Grandgousier
nie nazywaj gittern± rzeczy sprzed XIII, a mo¿e i XIV w. esej Wrighta o mistaken identity wymaga pewnej rewizji smile.gif
a karoliñskie krótkoszyjkowe s± tak naprawdê d³ugoszyjkowe - wierz mi, sprawa pewnej konwencji plastycznej...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.