Witam
Szukaj±c dla siebie maski szermierczej, przegl±da³em allegro. Natrafi³em niestety tylko na jedn± ofertê - mianowicie
http://allegro.pl/maska-szermiercza-allstar-i2172484242.html . Jest to maska allstar, niestety nie s± podane tam ¿adne informacje na temat wytrzyma³o¶ci. Czy kto¶ posiada podobny model lub wie, jaki to model o jakiej wytrzyma³o¶ci?
Pozdrawiam
CYTAT(Bart³omiej Magiera @ 22:46 27.02.2012)
Witam
Szukaj±c dla siebie maski szermierczej, przegl±da³em allegro. Natrafi³em niestety tylko na jedn± ofertê - mianowicie
http://allegro.pl/maska-szermiercza-allstar-i2172484242.html . Jest to maska allstar, niestety nie s± podane tam ¿adne informacje na temat wytrzyma³o¶ci. Czy kto¶ posiada podobny model lub wie, jaki to model o jakiej wytrzyma³o¶ci?
Hej, wygl±da jak standardowa 350N - raczej nie do DESW. Mo¿esz zadzwoniæ i spytaæ, je¶li jest to jednak model z atestem 1600N - w takim razie polecam, sam u¿ywam. Wytrzymuj± federschwerty, rapiery i okazjonalnie lekkiego longsworda.
Najlepsze na rynku s± chyba trenerskie Leon Paule, ale ceny maj± zaporowe.
Pozdrawiam
A czy takie zwyk³e maski 350N bêd± dobrze opiera³y siê wasterom? Poniewa¿ na razie mój trening polega na u¿ywaniu wastera, dlatego interesowa³em siê opcj± 350N, gdy¿ róznica jego cena w porównaniu z 1600N jest kuriozalna
CYTAT(Bart³omiej Magiera @ 16:10 28.02.2012)
A czy takie zwyk³e maski 350N bêd± dobrze opiera³y siê wasterom? Poniewa¿ na razie mój trening polega na u¿ywaniu wastera, dlatego interesowa³em siê opcj± 350N, gdy¿ róznica jego cena w porównaniu z 1600N jest kuriozalna
Daj spokój z 350N - zwyczajnie nie warto.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Alan /Haart/ Padziñski @ 23:27 27.02.2012)
Hej, wygl±da jak standardowa 350N - raczej nie do DESW. Mo¿esz zadzwoniæ i spytaæ, je¶li jest to jednak model z atestem 1600N - w takim razie polecam, sam u¿ywam. Wytrzymuj± federschwerty, rapiery i okazjonalnie lekkiego longsworda.
Najlepsze na rynku s± chyba trenerskie Leon Paule, ale ceny maj± zaporowe.
Trenerski Leon Paul którego mam ma 1600 ale na obrêczy. Na siatce jest zdaje siê 800.
daj spokój nawet 1600 albo i 2000 gdyby by³a nie wytrzyma wastera. To nie jest broñ do sparingów tylko t³uczenia technik na sucho, albo s³upie.
350 do federa po lekkim podrasowaniu styrogum± wra¿liwszych miejsc wystarczy. Przynajmniej w Krakowie od prau lat dzia³a.
Ale ja nic nie mówiê o wasterach. Po prostu pad³a informacja ¿e Leon Paul ma 1600N, wiêc prostujê to. Tak, ma 1600, ale na obrêczy.
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 17:35 28.02.2012)
Ale ja nic nie mówiê o wasterach. Po prostu pad³a informacja ¿e Leon Paul ma 1600N, wiêc prostujê to. Tak, ma 1600, ale na obrêczy.
Ka¿da chyba maska trenerska ma takie w³a¶nie parametry - nie widzia³em, ¿eby co¶ mia³o atest 1600N na kratê.
Bardzo mo¿liwe. Nie znam siê na tyle na sprzêcie sportowym. Wiem ¿e ja kiedy¶ my¶la³em ¿e te 1600 jest na kracie, wiêc ostrzegam je¶li kto¶ my¶li podobnie
Dziêkujê wszystkim za odpowiedzi.
Jabol, po podrasowaniu styrogum±, nie boisz siê, ¿e krata nie wytrzyma mocniejszego pchniêcia? Czy te¿ posiadasz jakie¶ patenty na wzmocnienie tego?
przetrwa³a zarówno mocne pchniêcia (takie po których traci siê równowagê) jak i bomby. Co prawda trzeba by³o wyklepywaæ g³owic± federa wgiêcie ale dzia³a do dzisiaj a ma ju¿ z 4-5 lat. Krakowska sekcja w wiêkszo¶ci ma 350N i nikomu jeszcze nic siê nie sta³o. Zreszt± gdzie¶ raz mi siê o uszy obi³o ¿e wszystkie kraty maj± 600N albo 800N a warto¶æ 350/1600 to warto¶æ ko³nierza obrêczy. Jak kto¶ wie lepiej to niech mnie skoryguje bo ¿yjê w b³êdzie.
Atestowane maj± na kratê 600N na ko³nierz 1000, nieatestowane 350 na kratê, ko³nierz atestowany to 1600N a krata to 1000N, tak mniej wiêcej czyta³em.
A wra¿liwe miejsca maski to jakie? zastanawia³em siê równie¿ nad zak³adaniem ko³nierza pikowanego bezpo¶rednio na maskê,
CYTAT(Bart³omiej Magiera @ 22:48 28.02.2012)
Atestowane maj± na kratê 600N na ko³nierz 1000, nieatestowane 350 na kratê, ko³nierz atestowany to 1600N a krata to 1000N, tak mniej wiêcej czyta³em.
A wra¿liwe miejsca maski to jakie? zastanawia³em siê równie¿ nad zak³adaniem ko³nierza pikowanego bezpo¶rednio na maskê,
Polecam skórzan± nak³adkê dla trenerów szabli sportowej, dobrze t³umi ciosy.
Co do wra¿liwych miejsc - przede wszystkim potylica i ko³nierz (szyja). Na potylicê potrzeba nak³adki, szyjê ma os³aniaæ ko³nierz przeszywanicy.
szyjê ma os³aniaæ plastron + ko³nierz maski. Sam ko³nierz przeszywki niewiele pomo¿e w razie mocnego pchniêcia które wejdzie pod maskê. Na potylicê nak³adka albo z grubej skóry albo styrogumy 8 lub 10 mm.
CYTAT(Jabol @ 23:39 28.02.2012)
szyjê ma os³aniaæ plastron + ko³nierz maski. Sam ko³nierz przeszywki niewiele pomo¿e w razie mocnego pchniêcia które wejdzie pod maskê. Na potylicê nak³adka albo z grubej skóry albo styrogumy 8 lub 10 mm.
Ko³nierz maski to ¿adna os³ona, nawet w po³±czeniu z ko³nierzem plastronu nie zatrzyma centralnego pchniêcia co sztywniejszymi federami.
SPES oferuje nak³adki na maskê z plastikow± wk³adk± w ko³nierzu, polecam.
To mo¿e inaczej, ¿eby dobrze chroniæ szyje i bezpiecznie sparowaæ na pe³nej szybko¶ci i sile potrzeba wszystkich 3 rzeczy czyli - plastronu z odpowiednio podwiniêt± os³on± na szyje, os³ony z maski szermierczej oraz odpowiedniego ko³nierza w przeszywce.
Poprawiam tylko ze wzglêdów bezpieczeñstwa bo z postów kolegi Padziñskiego wygl±da ¿e najwa¿niejszy jest ko³nierz przeszywki, a przynajmniej ja tak odbieram. Niestety nawet przy l¿ejszej broni sama maska + przeszywka nie daje odpowiedniej ochrony co wysz³o parê prazy przy walce na shinaie i nadzianie siê szyj± na langorta - na szczê¶cie by³o to tylko nieprzyjemne uczycie.
CYTAT(Jabol @ 11:07 29.02.2012)
To mo¿e inaczej, ¿eby dobrze chroniæ szyje i bezpiecznie sparowaæ na pe³nej szybko¶ci i sile potrzeba wszystkich 3 rzeczy czyli - plastronu z odpowiednio podwiniêt± os³on± na szyje, os³ony z maski szermierczej oraz odpowiedniego ko³nierza w przeszywce.
Poprawiam tylko ze wzglêdów bezpieczeñstwa bo z postów kolegi Padziñskiego wygl±da ¿e najwa¿niejszy jest ko³nierz przeszywki, a przynajmniej ja tak odbieram. Niestety nawet przy l¿ejszej broni sama maska + przeszywka nie daje odpowiedniej ochrony co wysz³o parê prazy przy walce na shinaie i nadzianie siê szyj± na langorta - na szczê¶cie by³o to tylko nieprzyjemne uczycie.
Masz oczywi¶cie racjê. Potrzeba jak najlepszej ochrony, by móc æwiczyæ pchniêcia - we wspó³czesnym rycerstwie do tej pory s± zakazane.
Dobre rozwi±zanie konstrukcyjne posiada kendocki he³m, w którym obszar tsuki chroni± dodatkowe, sztywne folgi - niestety, maski szermiercze takiej os³ony nie posiadaj± wiêc musimy dok³adaæ przeszywanicê i plastron.
Z tego co wiem to nie ma masek które maj± 1600 N na krate. Najwiecej z tego co sie orientuje ma maska PBT "Trenerska" 1600 N na kolnierz i 1000 N na krate, druga sprawa to taka ze oprocz PBT i Allstara nie ma zadnego po¿±dnego producenta masek do odtworstwa. Wiadomo ¿e ka¿d± z tych masek trzeba odpowiednio wzmocnic, zeby jak najdluzej nam sluzy³a, ja w swojej zrobilem dodatkowa ochrone potylicy i wzmocnienie po obwodzie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.