Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Militia kontra rzezimieszek
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
Józef
Witam.
Wyobra¼my sobie , ¿e znale¼li by siê rzemie¶lnicy , w³a¶ciciele kramów , którzy zgodzili by siê na udzia³ w pewnej zabawie.
Wyobra¼my sobie , ¿e znale¼li by siê "z³odzieje" i dru¿yny militia .

Rzemie¶lnik zostaje "okradziony"

"Z³odziej" zabiera z kramu jaki¶ przedmiot (ustalony wcze¶niej z rzemie¶lnikiem . Rzemie¶lnik zna "z³odzieja")
Dru¿yna militia sk³adaj±ca siê np, z 4 osób uzbrojonych w pa³ki i powrozy ,
oddalona np. o 50 metrów czeka na has³o : militia , ³apaæ "z³odzieja"
Militia wie który kram bêdzie okradziony , natomiast nie zna "z³odzieja"
Jej zadaniem jest z³apaæ opryszka i zwróciæ rzemie¶lnikowi Jego w³asno¶æ .
Z³odziej ucieka . Jedynym ratunkiem dla niego jest azyl "¶wiêtego miejsca"

Co Wy na to ?

pozdrawiam
A.Fran
Jak dla mnie pomys³ ok, zawsze jaka¶ zabawa.

Mogê byæ tym opryszkiem, pod warunkiem, ¿e jak uda mi siê uciec to zachowam ³up ;)

Podzbroi³bym troche tego z³odzieja, ¿eby mo¿naby³o go poczêstowaæ lekko t± pa³k± i utrudniæ uciekanie ;) proponowa³bym przeszywke + os³one stawów.

Trzeba ustaliæ kiedy przestêpca jest zatrzymany, czy po dotkniêciu przez milicjanta czy np po unieruchomieniu... i na bank obszar dzia³añ powinien byæ bardzo ograniczony.

PS.

Józefie, widaæ, ¿e szukasz sposobu na urozmaicenie czasu i bardzo fajnie, zawsze jaka¶ atrakcja. Ja i inni z GOH vB chêtnie siê pobawimy je¶li bêdziemy w stanie biegaæ bigsmile2.gif

Viator
A widzia³e¶ gdzie rzezimieszka w przeszywce? No i nie bardzo zgrabnie by ucieka³ chyba. Ale pomys³ jest OK.
Józef
Adrian - wszystko jest do przemy¶lenia smile.gif

Takich zabaw mo¿e byæ kilka , realizowanych na ró¿ne sposoby , w ró¿nym czasie
i przez ró¿ne grupy.
Co do ograniczenia obszaru dzia³añ - my¶lê , ¿e kramy by³y by OK.
Ale wszystko jest do dogadania.
No i najwa¿niejsze , potrzeba zgody organizatorów na przeprowadzenie tych zabaw .
My¶lê jednak , ¿e da siê to za³atwiæ .
pozdrawiam smile.gif

edit.
Viator napisa³ : A widzia³e¶ gdzie rzezimieszka w przeszywce?

To wtedy by³ by to jaki¶ najemny ¿o³dak , który ¿o³d przechla³ i przegra³ w ko¶ci bigsmile2.gif
smile.gif
A.Fran
Viator, mam takie jedne stare pikowañce, w których El¿bieta II wygl±da³aby jak ¿o³dak spod gospody, ale wiem o czym my¶lisz, chcesz ¿eby by³a to osoba zdemilitaryzowana, cywilna.

Jak nie wyjdzie na kramach to mo¿na zrobiæ wersje obozow± i zamiast kradzie¿y bêdzie podjadanie Józkowi obiadu i warta z broni± przy garnku kaszy.

Je¶li chcia³by¶ to drogi Józefie robiæ na ca³ych kramach to milicjantów musia³oby byæ sporo. Wydzieli³bym jednak jak±¶ czê¶æ.
Józef
CYTAT(A.Fran @ 13:25 26.02.2012) *
Je¶li chcia³by¶ to drogi Józefie robiæ na ca³ych kramach to milicjantów musia³oby byæ sporo. Wydzieli³bym jednak jak±¶ czê¶æ.

Pomy¶limy - ja dajê taki pomys³ , nie znaczy ¿e mam racjê .
Niech inni zainteresowani napisz± jak to widz±.
pozdrawiam smile.gif
Ghutek
Czy na koniec bêdziemy wieszaæ z³odzieja ? albo chocia¿ uciêcie rêki devil.gif
Jak co¶ mam wykute kuny, haki i topór katowski dobrze zrekonstruowany :P
Józef
CYTAT(Ghutek @ 16:15 26.02.2012) *
Czy na koniec bêdziemy wieszaæ z³odzieja ? albo chocia¿ uciêcie rêki devil.gif
Jak co¶ mam wykute kuny, haki i topór katowski dobrze zrekonstruowany :P

bigsmile2.gif
Za pierwszym kradziejstwem , to raczej nie wieszano ?
A o prêgierzu to rzeczywi¶cie my¶la³em - oczywi¶cie tak symbolicznie scena mog³a by siê koñczyæ kar± .
(jak wygl±daj± kuny ?)
pozdrawiam smile.gif

Ghutek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuna_%28narz%C4%99dzie_kary%29
Proszê, oto kuna.
Ale jakby zrobiæ inscenizacji odegrania kary to nie jaki¶ ¶mieszny monolog, tylko po urzêdowemu zrobiæ w ¶redniowiecznym trybie (nieco znam siê na karach w ¶redniowieczu, mogê s³u¿yæ wiedz±)

Pozdrawiam
Adrian £uczak
CYTAT(A.Fran @ 12:30 26.02.2012) *
Mogê byæ tym opryszkiem, pod warunkiem, ¿e jak uda mi siê uciec to zachowam ³up ;)

Jak zostanê Milicjantem bêdziesz z miejsca moim g³ównym podejrzanym (za sam± chêæ bycia opryszkiem) bigsmile2.gif

Co do pomys³u... jest przedni i wykonanie go spo¶ród uczestników nie jest trudne.

Tylko ciekawe czy czasem pod has³em "z³odziej, ³apaæ go!" nie w³±czy³by siê do akcji jaki¶ cywil obezw³adniaj±c naszego z³odziejaszka.

Co do przeszywki... z za³o¿enia Grunwald to obóz wojskowy, wiêc powinien pasowaæ mniej wiêcej do klimatu samej imprezy. No chyba, ¿eby ubraæ na to jeszcze Robe. Grube ubranie tak czy siak by zdradza³o naszego oprycha.
80% "rekonstruktorów" na tej imprezie ³azi w gaciach i koszuli, to by siê ten cz³owiek wyró¿nia³ z t³umu smile.gif
Józef
CYTAT(Adrian £uczak @ 00:26 27.02.2012) *
Tylko ciekawe czy czasem pod has³em "z³odziej, ³apaæ go!" nie w³±czy³by siê do akcji jaki¶ cywil obezw³adniaj±c naszego z³odziejaszka.

Ze wzglêdu na bezpieczeñstwo , zabawy powinni¶my przeprowadzaæ w czasie gdy turystów jest jeszcze ma³o. (poniedzia³ek , wtorek , ¶roda ?)
(¯aden z uczestników nie chcia³ by przecie¿ potr±ciæ , czy nawet przewróciæ jakiego¶ turysty.)
Poza tym nie bêdzie to "wielka ucieczka" , walka o ¿ycie bigsmile2.gif , tylko rekonstrukcja pewnego wydarzenia . smile.gif
Ghutek - w takim razie liczymy na Twoj± pomoc i uczestnictwo w zabawie.

Dzisiaj uderzê do organizatorów o oficjaln± zgodê na przeprowadzenie zabaw.
pozdrawiam smile.gif
Viator
Mo¿ecie u¿yæ innego umówionego okrzyku. Kiedy¶ te wszystkie s³ówka opisuj±ce z³oczyñców oznacza³y konkretne profesje... na przyk³ad taki rzezimieszek obcina³ mieszki czyli by³ to pó¼niejszy kieszonkowiec... no a taki co ³apa³ ciuch i ucieka³ to by³ ³apserdak, tylko ¿e samo s³ówko serdak jest trochê pó¼niejsze...
Józef
Mamy oficjaln± zgodê na przeprowadzenie naszych zabaw smile.gif
Jako pomys³odawca czujê siê odpowiedzialny za realizacje ,
dla tego proszê poszczególne grupy chêtnych do zabawy - militia+rzezimieszek ,
o ustalanie ze mn± szczegó³ów -
Kto , gdzie i kiedy .
Chodzi o bezpieczeñstwo , ale równie¿ o to , by zabawy te nie kolidowa³y z pozosta³ymi pozycjami programu imprezy.

Oczywi¶cie mamy jeszcze du¿o czasu i mo¿emy spokojnie rozmawiaæ na temat tego , jak to ma dok³adnie wygl±daæ .
pozdrawiam smile.gif
Seraphinus
CYTAT(Józef @ 20:13 27.02.2012) *
Mamy oficjaln± zgodê na przeprowadzenie naszych zabaw smile.gif
o ustalanie ze mn± szczegó³ów -
Kto , gdzie i kiedy .
Chodzi o bezpieczeñstwo , ale równie¿ o to , by zabawy te nie kolidowa³y z pozosta³ymi pozycjami programu imprezy.

Oczywi¶cie mamy jeszcze du¿o czasu i mo¿emy spokojnie rozmawiaæ na temat tego , jak to ma dok³adnie wygl±daæ .
pozdrawiam smile.gif

A nie chcia³by¶ Józefie poci±gn±æ zabawy dalej? smile.gif Mo¿e jaka¶ forma procesu i zakucia w dyby? Symbolicznie da³bym siê zakuæ na godzinê w dyby ;) Oczywi¶cie po ujêciu ;)
Józef
"A nie chcia³by¶ Józefie poci±gn±æ zabawy dalej? smile.gif Mo¿e jaka¶ forma procesu i zakucia w dyby? Symbolicznie da³bym siê zakuæ na godzinê w dyby ;) Oczywi¶cie po ujêciu ;) "

Ja i moi ludzie mamy "urwanie ty³ka" nie mogê wzi±æ zbyt du¿o na siebie , bo nie "ud¼wignê"
Rozwiniecie tematu pozostawiam zainteresowanym grupom . Twórzcie je . Dla wspólnej zabawy.
Czemu nie? smile.gif
Ghutek deklarowa³ pomoc . Post nr.7 i nr.9

pozdrawiam smile.gif
Hako
CYTAT
27.02 Mamy oficjaln± zgodê na przeprowadzenie naszych zabaw

CYTAT
05.03 Ja i moi ludzie mamy "urwanie ty³ka" nie mogê wzi±æ zbyt du¿o na siebie , bo nie "ud¼wignê"

zgubi³em siê...
Adsumus
bigsmile2.gif

Hako, nie rzezimieszkuj!
Józef
CYTAT(Hako @ 20:18 07.03.2012) *
CYTAT
27.02 Mamy oficjaln± zgodê na przeprowadzenie naszych zabaw

CYTAT
05.03 Ja i moi ludzie mamy "urwanie ty³ka" nie mogê wzi±æ zbyt du¿o na siebie , bo nie "ud¼wignê"

zgubi³em siê...

Nie mogê byæ przy ka¿dej zabawie - np. we wtorek i ¶rodê , gdzie realizujê TMD
Wiêkszo¶æ lekkozbrojnych , to ludzie doro¶li i pewnie sobie be zemnie poradz± bigsmile2.gif
Sam bym z chêci± sobie poucieka³ bigsmile2.gif ale nie mogê obiecaæ czego¶ , czego nie jestem pewien.

"Jako pomys³odawca czujê siê odpowiedzialny za realizacje ,
o ustalanie ze mn± szczegó³ów -"

Czyli podj±³em siê koordynacji przedsiêwziêcia .
Dlatego napisa³em : .. mamy .., ..naszych..
Jako uczestnik imprezy ¦wieciñskiej - wiesz , ¿e niewskazane by³o by np. przeprowadzanie pokazów strzelania z kuszy podczas inscenizacji bitwy .
pozdrawiam smile.gif
Mizi
Dla potrzeb zabawy w policjantów i z³odziei oferujê dwa mieszki z monetami (szel±gi i pó³skojce krzy¿ackie - mennica toruñska II po³. XIVw.). Oczywi¶cie jak z³odziejom uda siê uciec, mieszki nale¿± do niego smile.gif
Jeszcze raz dziêkuje Tomaszowi Bogdanowiczowi - mincerzowi z Malborka, za wykonanie monet
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
A.Fran
obrobiæ milicjantów z ¿o³du...

CHALLENGE ACCEPTED!
bob
to jest niez³e. Ja bym zaproponowa³ potem "ochotnika z³odzieja" zakuc w dyby i pozostawic go w nich do jakiej¶ skromniej ale widowiskowej egzekucji.
Józef
CYTAT(Mizi @ 13:33 11.03.2012) *
Dla potrzeb zabawy w policjantów i z³odziei oferujê dwa mieszki z monetami (szel±gi i pó³skojce krzy¿ackie - mennica toruñska II po³. XIVw.). Oczywi¶cie jak z³odziejom uda siê uciec, mieszki nale¿± do niego smile.gif
Jeszcze raz dziêkuje Tomaszowi Bogdanowiczowi - mincerzowi z Malborka, za wykonanie monet
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

A ja przypomnê o zabawie , bo uwa¿am j± za ca³kiem niez³±.
Niedziela , poniedzia³ek , wtorek , to dni gdzie jest jeszcze lu¼no i warto oprócz obozowej pracy zaj±æ siê przez chwilê zabaw±.
Zainteresowanych zapraszam do chor±gwi WM.
Pozdrawiam smile.gif
Piotr Durrandir
Podszed³ do kramu razem ze wspólnikiem
Przypadkowo¶ci nie by³o jeno plan dokgryfny i obmy¶lany.
Gdy zagadano kramu w³a¶ciciela, drugi sprytnie za pazuchê drobny acz cenny przedmiot chowa³.

Pierwszy raz udany by³.
Zd±zy³a dwójka odej¶æ od kramu na odleg³o¶æ spor±, gdy obrabowany rwetes podniós³.
Stra¿nicy rych³o zjawili siê i w dyskusjê z tym¿e poczeli aby sprawcê ustaliæ.

Jan i B³a¿ej do drugiej ofiary dobraæ siê poczeli, gdy jednak ch³opczyna krêc±cy sie przy kramie
zakrzykn±³: "Z³odzieje! za pazuchê mieszki wpychaj±".

Obwinieni poczêli uciekaæ.

[Jedna wersja koñca]
Rych³o jednak militia i gapie zewszad otoczyli uciekajacych - "Braæ wieszaæ psichsynów". Wprawdzie Jan i B³a¿ej w no¿e zbrojni byli, jednak¿e t³um gêstnia³, a i stra¿ lepiej ni¿ oni przygotowana by³a.

I gard³a by daæ dwójce rzezimieszków - gdyby rycerz jaki¶ z pacho³kami nie przechodzi³ i szczê¶nie ich w dyby ku sprawiedliwemu s±dowi powlec kaza³ na wzgórze gdzie s±d zwo³ano uczciwy.

[Druga wersja koñca].
Kluczenie pomiêdzy namiotami w gê¶ciej±cej ci¿bie efekt dawa³o. Kto¶ pl±ta³ im, ale i pogoni rêce i nogi. Szel±g na ziemie rzucony szybko amatora znalaz³ militia przeszkadzaj±c.
Ukryli siê w przygodnym namiocie - cicho siedz±c pogoñ i rwetes przeczekali...
Józef
Co mam powiedzieæ..
Chyba tyle , ¿e sezon siê zacz±³ , têskniê za przygod± i widaæ , ¿e nie ja jeden.
My¶lê , ¿e znajdzie siê wielu , by spontanicznie zabawy przeprowadziæ.

(Piotr - Namawiam do za³o¿enia tematu z krótkimi opowiadaniami smile.gif smile.gif )

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.