Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oprawa artystyczna i nie tylko.. Grunwaldu.
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
Józef
Witam.
Wielokrotnie zastanawiam siê , co mogli by¶my jeszcze zrobiæ , by poczuæ atmosferê tamtego okresu ?

Co ju¿ jest -
W chor±gwiach odtwarzamy ¿ycie obozowe : pranie , gotowanie , biesiady , warty .
Zbrojni naprawiaj± i czyszcz± uzbrojenie , chodz± na wszelkiego rodzaju manewry.
Uczestnicz± w turniejach bojowych , ³uczniczych...

Mo¿na przej¶æ siê po kramach , przymierzaj±c.. , targuj±c , kupuj±c .
¯ebrakowi wrzuciæ ja³mu¿nê do miski smile.gif

Mimo tego odczuwam niedosyt .
Brak mi muzyków , kuglarzy zabawiaj±cych t³umy gawiedzi , rycerzy chodz±cych w asy¶cie knechtów , rzezimieszków i stra¿y snuj±cej siê po targowisku .

Czy jest mo¿liwe by tê lukê wype³niæ ?

pozdrawiam smile.gif
Bard W³óczykij(yaqbick)
Trubadurzy, minstrele, waganci, kuglarze, ryba³towie, pie¶niarze, ¿onglerzy wszystkich hufców:

£¡CZCIE SIÊ!!!

Bard Kakofoniks dowiód³ w tym roku, ¿e wspólymi si³ami mo¿na dokonaæ rzeczy niemo¿liwych.
Zróbmy zatem co¶ razem, ¿eby tegoroczny Gruwnald g³êboko wry³ siê w pamiêæ wszystkim przyby³ym. Niech muzyka rozbrzmiewa od ¶witu do ¶witu! Niech ponury Taniec ¦mierci przypomni ka¿demu przybyszowi o krucho¶ci i przemijalno¶ci jego ¿ywota. Niechaj obok wznios³ych chanson opiewaj±cych czyny rycerzy rozbrzmiewa sowizdrzalskie, pokraczne fabliaux, które tak bardzo jest mi³e plebejskiemu sercu.

Piszcie , je¶li macie jakie¶ ciekawe propozycje na jakie¶ wspólne przedsiêwziêcia.

Pozdrawiam

W³óczêga
Piotr Abdul Vihuelista
Ponawiam wiêc swoj± propozycjê:

Pozdrawiam,
Piotr
Józef
Piotr Abdul Vihuelista napisa³ :
''..K³opot w tym ¿e kto¶ musia³by mnie zakwaterowaæ bo nie jestem zrzeszony w ¿adnej grupie, ani nie jestem zmotoryzowany wiêc i nie mam w³asnego namiotu.."

Istnieje obóz artystów i kuglarzy ( je¶li kto¶ ma niewiele wspólnego z walk± , to jest najlepsze miejsce ) trzeba siê po prostu zg³osiæ . Je¶li chodzi o strój , to jest jeszcze sporo czasu , a w ostateczno¶ci i u¿ywane ciuchy mo¿na tanio kupiæ .
Przed samym Grunwaldem na forum ludzie umawiaj± siê i pytaj± o mo¿liwo¶æ wspólnego przejazdu.
Poza tym nie jest problemem znale¼æ u kogo¶ miejsce w namiocie deklaruj±c np.pomoc w pracach obozowych.
smile.gif
pozdrawiam smile.gif smile.gif smile.gif
Piotr Abdul Vihuelista
CYTAT(Józef @ 20:20 25.02.2012) *
(...)
Je¶li chodzi o strój , to jest jeszcze sporo czasu , a w ostateczno¶ci i u¿ywane ciuchy mo¿na tanio kupiæ .
(...)

Jakie¶ rozwi±zanie to jest ale w tej chwili priorytetem dla mnie jest zaopatrzenie siê w replikê historycznego instrumentu (najprawdopodobniej vihuela de mano) i naprawa pêkniêtego sazu i na to w pierwszym rzêdzie idzie kasa. Tak wiêc nie wykluczam ¿e zagram co¶ na Grunwaldzie, nawet z nowym zespo³em (to bardzo prawdopodobne) ale wystêp mo¿e siê odbyæ nawet w ubraniach cywilnych, chocia¿by ze wzglêdu na to ¿e moi muzyczni partnerzy s± spoza ¶rodowiska RR i równie¿ potrzebuj± replik epokowych instrumentów w pierwszym rzêdzie (na razie instrumentarium jest mieszane, choæ akustyczne).

Pozdrawiam,
Piotr
Józef
Piotr Abdul Vihuelista -
Odpowied¼ na priv.
pozdrawiam smile.gif
Piotr Abdul Vihuelista
Pewna doza racji w tym jest co napisa³e¶ Józefie jednak w przypadku mojego nowego zespo³u to jest tak jak pisa³em Ci na priva. Nie jestem pewien czy Joanna, Ewa i Krzysztof bêd± chcieli przyj±æ ¶cie¿kê rozwojow±:

Stroje + Instrumenty zamiast Instrumenty + Stroje

Je¶li nie za³api± najpierw "bakcyla" rekonstrukcji historycznej...

Wiêc my¶lê ze nasze pierwsze wystêpy odbywaæ siê bêd± w cywilkach, a potem zobaczymy...

Tak czy inaczej moim zdaniem zespó³ muzyczny musi w pierwszym rzêdzie zadbaæ o to aby mieæ co zagraæ i zagraæ to na zadowalaj±cym poziomie bo jak zespó³ nie umie graæ to i ³adne epokowe ubiory raczej nie pomog±... choæ kto wie? Mo¿e dla nieumuzykalnionej wiêkszo¶ci spo³eczeñstwa liczy siê forma a nie tre¶æ. Patrz±c na "kariery" niejednego "popularnego" wykonawcy tak w³a¶nie chyba jest bigsmile2.gif . Ale to "kariera" na krótk± metê... Jest takie zgry¼liwe okre¶lenie : ONE HIT LOSER BAND bum.gif
Józef
CYTAT(Piotr Abdul Vihuelista @ 21:21 27.02.2012) *
Wiêc my¶lê ze nasze pierwsze wystêpy odbywaæ siê bêd± w cywilkach, a potem zobaczymy...

Wy robicie co¶ dla duszy , my mo¿emy zrobiæ co¶ dla cia³a.
Na Grunwald przyje¿d¿a ok. 5 ty¶. rekonstruktorów.
Potrzebujemy Was - muzyków .
Co to jest dla kilku tysiêcy zebraæ trzy/cztery komplety ciuchów ?
Napisz dla kogo , na jaki wzrost i wagê . I czy mo¿e byæ u¿ywane ?
Mamy czas , serca te¿ mamy.
pozdrawiam smile.gif

Piotr Abdul Vihuelista
Porozmawiam z Joann±, Ew± i Krzysztofem przedstawiaj±c im Twoj± Józefie propozycjê, my¶lê ¿e najuczciwiej by by³o gdyby¶my za te stroje dali dla darczyñców seriê wystêpów na Grunwaldzie. Co do mnie jak ju¿ pisa³em strój mam, wprawdzie muzu³mañski (jestem do niego bardzo przyzwyczajony) ale mam... czy da siê go podci±gn±æ pod prze³om XIV/XV w. nie wiem ale sprawdzê (liczê na pomoc Halfgara, Atakana, Brata Bule, Armanda i innych "siedz±cych" w temacie, wstawiê w nastêpnym po¶cie swoje zdjêcie) Docelowo chcia³bym mieæ zreszt± kilka kompletów rekonstrukcji strojów muzu³mañskich a¿eby "³apaæ siê" na ca³y okres od IX do XVI w. Je¶li stwierdzê ¿e mój strój nie pasuje na Grunwald to wówczas poproszê o u¿ywany (w zwi±zku z tym europejski raczej) dla siebie na pocz±tek w zamian za muzykê smile.gif

Tak czy inaczej porozmawiam z Joann±, Ew± i Krzysztofem i napiszê co oni o tym s±dz±. (A mo¿e do tego czasu sami to zrobi± bo zamierzam zaprosiæ ich na FREHÊ).

Ale tu taka uwaga ¿e poszukujemy jeszcze bêbniarza wiêc by³by jeden wiêcej ubiór potrzebny, no chyba ¿e zasili nasze szeregi osoba z Ruchu Rycerskiego, lub ¿e do tego czasu ¿aden bêbniarz siê nie znajdzie bigsmile2.gif Ale uwaga! Interesuj± nas osoby z Warszawy i okolic ze wzglêdu na konieczno¶æ regularnych prób.

Pozdrawiam,
Piotr

Post edytowany po cennych uwagach jakie otrzyma³em na priva. Dziêkujê za nie. Piotr
Józef
CYTAT(Piotr Abdul Vihuelista @ 22:08 27.02.2012) *
Porozmawiam z Joann±, Ew± i Krzysztofem przedstawiaj±c im Twoj± Józefie propozycjê..

Jak tylko dacie znaæ zacznê dzia³aæ .
pozdrawiam smile.gif
Józef
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 18:17 28.02.2012) *
Walczê, mia³em z³amania i rany szyte (w tym jedn± na dupsku-s³ynn± swego czasu ...

..Imaginuj sobie, ¿e od wielu lat w Polsce organizuje siê to o czym piszesz jako o nowo¶ci..

..- oprawa artystyczna ca³ego ¿ycia obozowego dodaje blasku i podnosi jako¶æ ¿ycia w tym¿e obozie- do¶wiadczamy tego na imprezach XIII od Mazovii 2006.
Uwa¿am jednak, ¿e z czystej przyzwoito¶ci warto zaproponowaæ ¿onglerom, czy innym jokulatorom jaki¶ rodzaj gratyfikacji- za rozrywkê siê p³aci, czy to id±c na koncert, czy zabawiaj±c siê w lupanarze.

No i mi u¶miech powróci³ bigsmile2.gif

Wiem , ¿e to nie nowo¶æ , tyle , ¿e tego coraz mniej .

To te¿ zaproponowa³em stroje dla ca³ego zespo³u.
Wiesz , ¿e to wcale nie ma³o .

pozdrawiam i ¿yczê jak najmniej kontuzji bigsmile2.gif smile.gif

Piotr Abdul Vihuelista
Pewnie ¿e nie ma³o... dobra replika historycznego ubioru wcale nie jest tania...
Bard W³óczykij(yaqbick)
Och, ale siê porobi³o.

Pozwolê siê zatem ustosunkowaæ. Je¿eli chodzi o oprawê artystyczn± ¿ycia obozowego, to jak napisa³em na priv, chêtnie do³o¿ê swoje parê groszy, je¶li tylko znajdê ludzi do wspó³pracy. Nie mam zespo³u, nie prowadzê wyk³adów, wiêc o pieni±¿kach ¿adnych nie rozmawiamy. Jadê na Grunwald jako klasyczny przyb³êda, graj±cy na dudach i sza³amai(których s³odki d¼wiêk wszyscy uwielbiaj±, w szczególno¶ci jeden forumowicz, który zabra³ g³os w dyskusji) no i maj±cy kilka zwariowanych pomys³ów na urozmaicenie czasu. Bardzo by mi zale¿a³o, ¿eby w koñcu nasze najbardziej presti¿owe turnieje rycerskie nabra³y w koñcu jakiego¶ koloru- a inicjatywê Józefa uwa¿am za bardzo dobry pocz±tek.

Grandgousier, podobnie jak inni doceniam twój wk³ad w szerzenie o¶wiaty. Wcale nie z fa³szyw± skromno¶ci± powiem, ¿e chêtnie pos³ucha³bym twojego wyk³adu, ¿eby nieco nadrobic moje ogromne braki. I podzielam opiniê, ¿e je¿eli kto¶ chce zajmowac siê serio muzyk± dawn±, musi prêdzej czy pó¼niej zacz±c podnosic poziom.

Ja jednak nie zamierzam rekonstruowac muzyki ¶redniowiecznej w twoim rozumieniu, tylko po prostu robic to w czym siê czujê spe³niony. Bardzo mi brakuje na turniejach takiego zwyczajnego, g³o¶nego, jarmarcznego grania i chcê w to wkrêcic innych zdolnych rekonstruktorów, który byc mo¿e nie wiedz± co ze sob± zrobic. A bojê siê, ¿e twoje(i nie tylko twoje) k±¶liwe komentarze mog± ich tylko zniechêcic. St±d ta ca³a, do¶c ja³owa wymiana zdañ. My¶lê, ¿e ka¿dy z nas powinien pozostac w swojej niszy i nie wchodzic sobie nawzajem w paradê. Tyle

Co siê tyczy turnieju bardów, ¿a³osny z punktu widzenia fachowców poziom wykonawców nie przeszkodzi³ Pani profesor Agacie Sapiesze przeprowadzic wyk³adu i pokazu replik dawnych instrumentów. Wnioski ka¿dy mo¿e wyci±gn±æ sam.

My¶lê, ¿e tematu nie warto usuwaæ, tylko przenie¶æ t± ca³± dyskusjê do innego w±tku. Bo ja tu czekam na konkretne propozycje uczestników a nie na argumenty do kolejnego bezsensownego sporu.

Pozdrawiam
Józef
CYTAT(Bard W³óczykij(yaqbick) @ 20:05 28.02.2012) *
My¶lê, ¿e tematu nie warto usuwaæ, tylko przenie¶æ t± ca³± dyskusjê do innego w±tku. Bo ja tu czekam na konkretne propozycje uczestników a nie na argumenty do kolejnego bezsensownego sporu.

Nisko siê k³aniam smile.gif
pozdrawiam
Piotr Abdul Vihuelista
Ok, Józefie, jedno ju¿ wiemy, mój strój nie pasuje na Grunwald szczerba.gif Z³o¶liwcom odpowiem ¿e szy³em go na XIII w. ale zupe³nie siê nie orientujê czy takie stroje by³y u¿ywane pó¼niej czy nie. Nie obrazi³em siê jednak bo skoro Lecheor wy¶miewa siê z tego co uwa¿a siê za muzykê dawn± a ni± nie jest to wy macie prawo na¶miewaæ siê z niehistorycznego ubioru, byle nie w nadmiarze hehe bigsmile2.gif

Zatem wkrótce Józefie podam Ci info czy siê wybieramy na Grunwald i jakie ubiory s± nam potrzebne (mam na my¶li g³ównie wymiary rzecz jasna) o ile jeste¶ jeszcze zainteresowany... tylko napisz jeszcze czego konkretnie wymiary s± potrzebne.

Pozdrawiam,
Piotr

Ps. Do wszystkich zainteresowanych: co z moj± propozycj± przygotowania utworu za pomoc± programu audacity o której wspomnia³em w pierwszym swoim po¶cie w tym w±tku? Milczenie uznam za brak zainteresowania.
Boran
Dyskusjê dotycz±c± tego, co jest, a co nie jest odtwarzaniem muzyki dawnej przenios³em do nowego tematu

Wiadomo¶ci, których adresatem jest jedna konkretna osoba, nie ogó³ forumowiczów, proszê przekazywaæ przez priv.
Józef
CYTAT(Piotr Abdul Vihuelista @ 21:32 29.02.2012) *
..Zatem wkrótce Józefie podam Ci info czy siê wybieramy na Grunwald i jakie ubiory s± nam potrzebne (mam na my¶li g³ównie wymiary rzecz jasna) o ile jeste¶ jeszcze zainteresowany...

Odpowied¼ posz³a na priv.
pozdrawiam
Piotr Abdul Vihuelista
Proszê wszystkich (nie tylko Ciebie Józefie) którzy chcieliby widzieæ mój zespó³ na Grunwaldzie o ponowne przeczytanie mojego posta do którego link zamieszczam poni¿ej, ze szczególnym uwzglêdnieniem dodanych tekstów w kolorze niebieskim.

POST WYJA¦NIAJ¡CY DLACZEGO CHCIELIBY¦MY ZAP£ATÊ PIENIʯN¡

Serdecznie Was wszystkich pozdrawiam,
Piotr
Mlodymir
CYTAT(Piotr Abdul Vihuelista @ 15:44 01.03.2012) *

A po co wyja¶nienia ? Czy¿by Józek wycofa³ swoj± "ofertê" bigsmile2.gif No to tylko potwierdza o czym pisa³em wcze¶niej.
Piotr Abdul Vihuelista
Ja my¶lê ¿e Józef jest po prostu zbytnim idealist± (oczywi¶cie nie jest ¼le mieæ wznios³e idea³y ale trzeba jednak te¿ braæ pod uwagê ograniczenia ¶wiata w jakim siê ¿yje)... choæ kto wie...mogê wnioskowaæ przecie¿ tylko z jego internetowych wypowiedzi jakie znam... tak naprawdê nie znam Józefa w ogóle i nie wiem jaki jest... ale nie lubiê z góry zak³adaæ z³± wolê innych osób.
Mlodymir
CYTAT(Piotr Abdul Vihuelista @ 17:36 01.03.2012) *
Ja my¶lê ¿e Józef jest po prostu zbytnim idealist±

Je¿eli naprawdê tak my¶lisz, to automarketing Józefa w³a¶nie zdoby³ swoj± kolejn± ofiarê.
Piotr Abdul Vihuelista
Napisa³em... choæ kto wie (czyt. co siê naprawdê za tym kryje...) smile.gif

Bard W³óczykij(yaqbick)
CYTAT(Piotr Abdul Vihuelista @ 21:32 29.02.2012) *
Ps. Do wszystkich zainteresowanych: co z moj± propozycj± przygotowania utworu za pomoc± programu audacity o której wspomnia³em w pierwszym swoim po¶cie w tym w±tku? Milczenie uznam za brak zainteresowania.

Ja wyra¿am zainteresowanie
Piotr Abdul Vihuelista
Ok... trzeba w takim razie kopsn±æ propozycjê do Ani z Trobairitz...
brat Bule
Zespole Abdula i Ty Abdulu, czy dobrze rozumiem, ¿e chcecie przyjechaæ na imprezê reko jako uczestnicy nie maj±c ani strojów, ani obozów, ani instrumentów?
Piotr Abdul Vihuelista
No w sumie kontrast by³by ra¿±cy to prawda... wiêc my¶lê ¿e najpierw pogramy trochê w klubach (i imprezach nie reko) dla doszlifowania siê i zdobycia odpowiednich finansów dla zaopatrzenia siê w elementy o których napisa³e¶...

Pozdrowionka,
Piotr
Teyrnon
CYTAT(Piotr Abdul Vihuelista @ 16:05 02.03.2012) *
No w sumie kontrast by³by ra¿±cy to prawda... wiêc my¶lê ¿e najpierw pogramy trochê w klubach (i imprezach nie reko) dla doszlifowania siê i zdobycia odpowiednich finansów dla zaopatrzenia siê w elementy o których napisa³e¶...

Pozdrowionka,
Piotr

Nie chcê podcinaæ skrzyde³ek, ale na prawdê nie tak ³atwo jest zorganizowaæ sobie granie w klubie. Klub bêdzie zainteresowany je¶li zrobisz to jako wolontariusz, a je¶li chcesz hajs to klub wymaga by¶ sprowadzi³ publikê która bedzie chcia³a za Twój wystêp zap³aciæ smile.gif Mimo to ¿yczê powodzenia
Piotr Abdul Vihuelista
Wbrew pozorom sytuacja nie jest a¿ tak tragiczna, z tym graniem w klubach (czy te¿ pubach) z tym ¿e stawka za wystêp jest faktycznie uzale¿niona od tego ile publiki przyjdzie i ile kasy zostawi±, wystêp mo¿e nie byæ nawet biletowany i w wiêkszo¶ci przypadków nie jest ale ludzie przychodz± pos³uchaæ i przy okazji klub zarabia na piwie i ¿arciu i je¶li zespó³ siê podoba i przychodzi du¿o osób (rzecz jasna od razu du¿o osób nie przyjdzie) to klub jest gotów p³aciæ za wystêpy (nie s± to du¿e stawki ale zawsze jakie¶ s±) aby zatrzymaæ kapelê u siebie (sytuacja znana na przyk³ad z jednego z moich ulubionych pubów: Przechy³y na ul. Cieszyñskiej 6 w Warszawie, jakby co zapraszam).

Oczywi¶cie zdajê sobie sprawê ¿e aby gdziekolwiek wyst±piæ to trzeba mieæ co zagraæ... tak wiêc czeka nas przede wszystkim potrzebna porcja wysi³ku w³o¿ona na próbach jak i indywidualnie w domu... bez tego ¿aden zespó³ nie ruszy.
Józef
CYTAT(Piotr Abdul Vihuelista @ 17:16 02.03.2012) *
z tym graniem w klubach (czy te¿ pubach) z tym ¿e stawka za wystêp jest faktycznie uzale¿niona od tego ile publiki przyjdzie i ile kasy zostawi±, wystêp mo¿e nie byæ nawet biletowany i w wiêkszo¶ci przypadków nie jest ale ludzie przychodz± pos³uchaæ i przy okazji klub zarabia na piwie i ¿arciu i je¶li zespó³ siê podoba i przychodzi du¿o osób (rzecz jasna od razu du¿o osób nie przyjdzie) to klub jest gotów p³aciæ za wystêpy (nie s± to du¿e stawki ale zawsze jakie¶ s±) aby zatrzymaæ kapelê u siebie (sytuacja znana na przyk³ad z jednego z moich ulubionych pubów: Przechy³y na ul. Cieszyñskiej 6 w Warszawie, jakby co zapraszam).

shocked.gif
pozdrawiam smile.gif
Adrian £uczak
Jeszcze trochê to Grunwald oprócz rzeszy Trabadurów dorobi siê w³asnego Zajazdu/Karczmy bigsmile2.gif

Btw. to ju¿ by by³o co¶. Trzymam kciuki smile.gif
Piotr Abdul Vihuelista
Hahaha hehehe.gif

Czy¿bym podsun±³ na co¶ pomys³? bigsmile2.gif
Boran
Panowie, znowu idziecie na kompletne bezdro¿a...
Proszê o przeczytanie pierwszego posta i odpowiadanie w temacie.
Kolejne off-topiki bêd± kasowane i "nagradzane" ostrze¿eniami.

pozdrawiam
Piotr Abdul Vihuelista
Ok, ja ju¿ siê ostatecznie wycofujê z tego w±tku.

Pozdrawiam,
Piotr
Seraphinus
CYTAT(Józef @ 15:32 25.02.2012) *
Witam.
Wielokrotnie zastanawiam siê , co mogli by¶my jeszcze zrobiæ , by poczuæ atmosferê tamtego okresu ?

Mimo tego odczuwam niedosyt .
Brak mi muzyków , kuglarzy zabawiaj±cych t³umy gawiedzi , rycerzy chodz±cych w asy¶cie knechtów , rzezimieszków i stra¿y snuj±cej siê po targowisku .

Czy jest mo¿liwe by tê lukê wype³niæ ?

pozdrawiam smile.gif

Brakuje równie¿ czego¶, co mo¿na by okre¶liæ mianem zewnêtrznej duchowo¶ci - wiêkszej ilo¶ci zakonników, jakiego¶ biskupa, opata, kleru i tego niskiego i wy¿szego. Owszem mo¿na i¶æ na warsztaty ¶piewu, na Mszê do Wielkiego Mistrza, ale np. fajne by³yby codzienne poranne msze o 6.00 po ³acinie w kaplicy, fajnie by³oby równie¿ us³yszeæ Christ is erstanden z wiêkszej ilo¶ci garde³. Ogólnie nieco wiêcej duchowo¶ci i zewnêtrznej i wewnêtrznej, ogólnie religijno¶ci - mam wra¿enie, ¿e w tamtych czasach by³o jej nieco wiêcej smile.gif
Chaitivel
W ogóle z religi± jest raczej w odtwórstwie problem.
A jednak, co by nie mówiæ, Ko¶ció³ by³ w ¶redniowiecznej codzienno¶ci obecny i to dosyæ mocno.
Notowana jest przy wszelkich wa¿nych wydarzeniach asysta duchownych - a to co¶ siê po¶wiêca, a to celebruje mszê na czyj±¶ cze¶æ. Nie mówi±c ju¿, ¿e np biskup by³ wa¿n± i szanowan± person±, do tego bogatsz± ni¿ po³owa ¶wieckich oficjeli.
Mo¿na chocia¿ próbowaæ to oddaæ przez obecno¶æ wszelkiego rodzaju pie¶ni religijnych, których mamy na pêczki przecie¿.
Józef
W 2010 za³o¿y³em temat dotycz±cy nauki i wykonania/za¶piewania przez uczestników "Bogurodzicy" i "Christ ist erstanden" , podczas inscenizacji.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20795
I powiem , ¿e by³y efekty i by³o to s³yszalne - przede wszystkim przez nas walcz±cych .

W chor±gwiach krzy¿ackich "Christ ist erstanden" , ¶piewaj± wszyscy Niemcy i kilkana¶cie procent Polaków.
Jak jest w chor±gwiach Polskich z od¶piewaniem " Bogurodzicy "- mogê tylko podejrzewaæ , ¿e co¶ idzie na lepsze.

Mo¿na by³o by powiedzieæ : po co ¶piewaæ , i tak tego nie bêdzie s³yszeæ widownia w tym zgie³ku i przy podk³adzie.

Nam to jednak nie przeszkadza i ¶piewamy dla siebie - niejeden w trakcie wyciera oczy zalane potem bigsmile2.gif

Co do kaplicy i mszy , to pamiêtam lata gdzie nie by³o chêtnych do uczestnictwa .
Teraz jest tych mszy kilka i zdarza siê , ¿e trudno przej¶æ obok - czyli nie jest najgorzej .
Nie znaczy to , ¿e nie nale¿y trzymaæ rêki na pulsie.
Poza tym np. 2010 roku podczas mszy trydenckiej odby³a siê uroczysto¶æ pasowania.
Wiêc co¶ siê dzieje .

Ze mn± jest tak , ¿e realizacja TMD zabiera mi sporo czasu .
Je¶li mam jaki¶ pomys³ , to siê nim dzielê i cieszê je¶li kto¶ go realizuje .
Namawiam wiêc do dzia³ania we wspólnym interesie .
Bo im bêdzie ciekawiej , tym lepiej bêdziemy siê bawiæ .

pozdrawiam
ps.W miarê wolnego czasu , proszê moderatora o wyczyszczenie tematu. smile.gif
Józef
Dla przypomnienia : http://www.youtube.com/watch?v=eJ9qbAkUCkc...feature=related
pozdrawiam smile.gif
Indar
Z powodu licznych uwag od dyskutantów temat zostaje czasowo zamkniêty.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.