Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rudy Orm
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Ludka
Witam!

Tyle tej literatury historycznej, ze osobiscie zapomnialam o ksiazce, ktora mnie od dziecinstwa urzekla. "Rudy Orm" powiesc wszechczasow, styl narracja przygody, ja to wrecz uwielbiam. Czytalam chyba ze dwadziescia razy i nigdy mi sie nie znudzilo.

Ludka Excalibur
Peter von Opperau
mnie te¿ ksi±¿ka siê ogromnie podoba³a smile.gif i dos³ownie 'po¿era' siê j±, tak fajnie jest napisana smile.gif mnie zda¿y³o siê czytaæ ko³o 10 razy bigsmile2.gif i chyba zabiorê sie raz jeszcze.... ale po sesji devil.gif szczerze polecam tym, którzy nie czytali.... to nie bêdzie strata czasu smile.gif
a szczególnie dla wikingów bum.gif
Piotr Niemir Kotowicz
do³±czam siê do opinii powy¿szych - ¶wietnie napisana ksi±¿ka, znakomicie moim zdaniem oddaje np. umys³owo¶æ religijn± wikingów - zw³aszcza motyw z wyznawaniem Odyna, Allacha i chyba ¶w. jakuba (je¶li siê nie mylê ) na raz jest genialny.
Lutom
Lektura przednia, ubod³o mnie tylko to, ¿e przeszed³ na chrze¶ciañstwo no i ¿e ¿ona dorobi³a mu rogi - i to z klech± anger.gif
Poohatek
CYTAT
¿e ¿ona dorobi³a mu rogi - i to z klech±

Nooo... ale jemu ¿adna niewiasta nie mog³a siê oprzeæ, a pozatym klech± by³ do czasu icon_cool.gif
CICHY_
Jeden z najlepszych fragmentów ksi±zki dotycz±cy umys³owo¶ci religijnej dotyczy Smalandii gdzie "ludzie byli mniej pobo¿ni i golone g³owy witali z rado¶ci±", po czym... sprzedawali ich na targach niewolników. Cud miód palce lizaæ i obgryzaæ. Takich smaczków jest w tej ksi±¿ce multum. Polecam wszystkim zainteresowanym i niezainteresowanym
CICHY
Verdandi
mi siê najbardziej podoba³o jak Orm przyjmuj±c chrze¶cijañstwo stwierdzi³: jeden bóg wiêcej nie zaszkodzi... ¦liczne, ¿e a¿ palce lizaæ smile.gif
Bogumi³
A jak z a historyczno¶ci± w.w ksi±¿ki?
Ludka
Witam!

Jak na powiesc osadzona w realiach historyznych to spora dbalosc o szczegoly, z kazdego kranca swiata znanego wikingom

Ludka Excalibur
Draugia
Hmm..."Rudy Orm" to co¶ wspania³ego i ciê¿ko tu okre¶liæ najlepszy moment powie¶ci...Oczywi¶cie mi te¿ nie spodoba³o siê,¿e Orm przyj±³ chrze¶cijañstwo,ale jak sam stwierdzi³,¿e "jeden bóg wiêcej nie zaszkodzi" wiêc jak dla mnie takie usprawiedliwienie wystarcza...ca³okszta³t ksi±¿ki ¶wietny i choæ chcia³am siê ni± troszkê porozkoszowaæ, to niestety nie uda³o mi siê-przeczyta³am w 3-4 wieczory icon_sad.gif i nagle koniec...Ale jak tylko ma siê na to czas,mi³o wróciæ do lektury...
Pozdrawiam blinkie.gif
Onni
Mi³e pocz±tki moich zainteresowañ wikingami bigsmile2.gif a¿ siê ³za krêci w oku...
Powie¶æ chyba stylizowana na sagê, m±dra i przekazuj±ca zdrowy stosunek do religii szczerba.gif strasznie mi siê podoba³ ich sposób my¶lenia. I to podej¶cie do ¿ycia :P
Thyrvald
¦wietna ksi±¿ka, czyta³em 2 razy (narazie).
Najlepszy motyw to jak Toke sie nawali³, zacz±³ p³akaæ i ¶piewaæ Ormowi o 2ch nied¼wiadkach szczerba.gif I ogólnie to chyba bardziej jego w³a¶nie lubie ni¿ Orma.
CICHY_
Ale najwiêkszy z nich by³ przecie¿ ich Hovding, bodaj¿e Kruk mu by³o - nawet w niewoli i skuty potrafi³ ugotowaæ swojego oprawcê nie zwa¿aj±c na razy zadane przez wspó³ziomków onego
Amen
CICHY
CICHY_
A to pamiêtacie
(cytujê z pamiêci)

"Grzane piwo dla mê¿ów w mróz setny
Grzane piwo gdy zmêczenia pora
Grzane piwo druh cia³a szlachetny
I umys³u pi±ta klepka i podpora"

A¿ bym siê napi³, a Wy???

CICHY
Draugia
cudo...a¿ ¿al czytaæ te posty, bo chêtnie bym przeczyta³a kolejny rez "Rudego Orma" a tu...szara rzeczywisto¶æ angsad.gif brak czasu i si³ nawet na przeczytanie tak wspania³ej ksi±¿ki... icon_cry.gif
Jacobsson
Mój brat czyta rozdzia³ z Jul zawsze przed gwiazdk±...:fechtunek:

Ja osobi¶cie najbardziej lubiê motyw z Almanzorem i islamem:

-S³uchajcie ch³opaki ich bóg nazywa siê Allach i n ie lubi innych bogów (albo jakos tak - po Polsku nie nczyta³em)
Snorri
"-Czy¶cie chrzczeni?
-Nie. Tu sami porz±dni ludzie!"
Najlepszy tekst z ca³ej ksi±¿ki ;]. Polecam ka¿demu, kto siê interesuje histori± i kultur± wikingów ale i nie tylko wikingów (jak siê okazuje po przeczytaniu ksi±¿ki).
Pozdro, nara, pochwa.
Kasia Kmieæ
Tak fajna ksi±¿ka...ze az mi kto¶ j± ukrad³ w akademiku, dobrze ¿e moja mama o tym nie wie - zabi³aby mnie. bum.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.