Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: 9 - 11 marca, Koniec Zimy
> Inne > Kalendarium 2012
Micha³ ¯elazo
Zapraszamy na kolejn± imprezê z cyklu Pogranicze w Ogniu, tym razem zdecydowanie niemilitarn± smile.gif

Od pi±tku, 9 marca, do niedzieli dwa dni pó¼niej bêdziemy mieli mo¿liwo¶æ ponownie skorzystaæ z zabudowañ Grodziska ¯mijowiska, które jest czê¶ci± Muzeum Nadwi¶lañskiego w Kazimierzu nad Wis³± (Strona muzeum).

Impreza datowana jest na czasy od po³owy XII do po³owy XIII stulecia. Za³o¿eniem naszym jest, by rozpocz±æ sezon 2012 zajmuj±c siê przez weekend typowymi pracami codziennymi, jakie by³y udzia³em naszych przodków sprzed oko³o 800 lat. Bêdziemy wiêc gotowaæ, sprz±taæ, nosiæ chrust, r±baæ drewna, szyæ, itp. Planowane s± warsztaty naalbindingu, byæ mo¿e uda siê tak¿e zorganizowaæ inne. Impreza ma charakter niemilitarny, nie planujemy ¿adnych wiêkszych "zbrojnych" gier terenowych, jednak je¶li kto¶ chcia³by przyjechaæ z pancerzem i broni± - prosimy bardzo. Postaramy siê o ¿ywy inwentarz, na pewno bêd± kury (u³askawione w ubieg³e wakacje), byæ mo¿e uda siê tak¿e przywie¶æ inne zwierzêta.

Do dyspozycji mamy dwie pó³ziemianki, w których nocowaæ mo¿e w sumie kilkana¶cie osób, je¿eli kto¶ chcia³by przyjechaæ z namiotem, tak¿e zapraszamy. Nie do koñca wiadomo jak± bêdziemy mieæ pogodê, w razie strasznej nêdzy po prostu wiêkszo¶æ czasu bêdziemy spêdzaæ siedz±c w chatach i przesi±kaj±c dymem z pieców (obie pó³ziemianki s± "ogrzewane"). Na pewno nie bêdzie nudy je¶li chodzi o kuchniê, Justyna ju¿ szykuje siê na wielkie gotowanie. Ze wzglêdu na konieczno¶æ nocowania na pod³odze (klepisku), dobrze mieæ ze sob± odpowiedni± ilo¶æ kocy, baranic, jaka¶ pierzyna z pewno¶ci± tak¿e siê przyda. Okolica jest nad wyraz urokliwa, a do najbli¿szych zabudowañ jest spory kawa³ek, co niestety przek³adaæ siê mo¿e na mniejsze lub wiêksze problemy z dojazdem na samo grodzisko (ale damy radê). Oczywi¶cie dla niezmotoryzowanych przewidziane s± standardowe ju¿ kursy "Pogranicze Ekspressu" szczerba.gif

Zapraszamy na nasz profil na Facebooku: https://www.facebook.com/Pogranicze.w.ogniu
Mo¿na te¿ poczytaæ o poprzedniej imprezie, z wakacji 2011, a tak¿e obejrzeæ zdjêcia: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23978
Viator
ZDECYDOWANIE POLECAM! smile.gif

Jak ju¿ wspomina³em, mo¿e uda mi siê przyjechaæ w sobotê. Niezale¿nie od mojej obecno¶ci lub nie, mam parê pytañ...:
- czy chata nr 1 ma za³atan± strzechê?
- czy co¶ siê zmieni³o w kwestii, hmm, sanitariatu? bigsmile2.gif
- czy nadal nie wolno siê tam ani-ani wkopywaæ w ziemiê, ani zostawiaæ wbitych w ziemiê grotów od strza³ i rozrzuconych skorup garnków itp.?

...i parê propozycji:
- dla zapewnienia mê¿czyznom rozruszania nóg i rozrywki, manewry militarne mo¿na zast±piæ "³owami" (tropieniem zwierzyny), do czego wystarcz± krótkie drzewcówki typu oszczep,
- s³awa kuchni Justynki siêga szeroko, ale proponowa³bym przynajmniej jeden posi³ek zrobiæ taki realistycznie prosty, adekwatny do prostoty samej osady - cienk± pra¿uchê tj. zupkê z ziarna lub z grubej m±ki razowej. Ciekawe czy ¿arna w chacie nr 1 s± sprawne? Mo¿na by przygotowaæ wcze¶niej ziarno - kupiæ w centrali nasiennej (koniecznie pastewne a nie siewne, bo to ostatnie jest zatruwane arszenikiem przeciw szkodnikom!), namoczyæ przez dobê, wysuszyæ z powrotem przez kolejny dzieñ-dwa, po przyje¼dzie podpra¿yæ je (tak jak pra¿ymy ziarna s³onecznika) na patelni lub pra¿nicy ceramicznej, pot³uc w mo¼dzierzu lub zemleæ na ¿arnach, zagotowaæ w wodzie, w wersji "bogatszej" dodaæ odrobinê mas³a i lekko posoliæ, no i w ramach eksperymentu spróbowaæ toto zje¶æ icon_wink.gif
Boran
Ech, szkoda... z przyjemno¶ci± bym siê wybra³, ale jak na z³o¶æ akurat 10 jestem zajêty.
Arrindal
Je¶li moje plany siê powiod±, to bêdê na pewno smile.gif Maj±c w pamiêci ubieg³y rok, bardzo polecam t± imprezê. Miejsce ¶wietne a organizacja sprawna smile.gif "Ekspress Pogranicze" nigdy siê nie spó¼nia a nawet bywa przed czasem i czeka na pasa¿erów:)
Micha³ ¯elazo
Ufff, wreszcie poradzi³em sobie z prac± i mogê odpisaæ smile.gif

Chata nr. 1 ma now± strzechê, mimo to i tak przed imprez± zrobiona bêdzie "wizja lokalna", tak dla pewno¶ci.
Sanitariatów nadal nie ma, ale ewentualnie mo¿emy zamówiæ przy parkingu nad Piotrówk± Toi Toia.
Wkopywaæ siê w ziemiê mo¿na w kilu miejscach, miêdzy innymi na arach ju¿ przebadanych, jeden taki jest zaraz za chat± nr. 1.

Andrzej, przyje¿d¿aj na ca³y weekend ! :D
Viator
Nie mogê, mój najm³odszy wraca w pi±tek wieczór z wycieczki szkolnej, a ¿ona z kilkudniowego wyjazdu - poniewa¿ nie wiem, które z nich wróci wcze¶niej, muszê byæ w domu, chyba ¿e siê co¶ jeszcze zmieni. Zreszt± inaczej mi siê jedzie o ¶wicie a inaczej po nocy... Ale w najgorszym razie by³bym od sobotniego przedpo³udnia do niedzielnego popo³udnia.

Aha: Marta siê szykuje ze mn±, Czarek - jeszcze nie wiem.

WC - no, jednak wolê dygowaæ do wsi ni¿ mieæ toja w zasiêgu wzroku z grodziska, chyba ¿e go zamaskujemy icon_wink.gif .

Dobrze ¿e mo¿na kopaæ, byæ mo¿e wezmê ¿eby wypróbowaæ zamówion± ³opatê, je¶li zd±¿ê siê w ni± zaopatrzyæ. smile.gif
Viator
Jeszcze parê spraw:

Biorê drzewcówki / oszczepy ostre ("wyprawowe").
We¼cie kto mo¿e siekierê obozow±, mój toporek zosta³ u Indara.

- Czy ustalili¶cie jak±¶ sk³adkê?

- Czy jest zapas suchego opa³u?

- Anuszko, przyjedziesz?
Micha³ ¯elazo
Toporek ostry bêdzie, a po paliwo do paleniska bêdziemy chodziæ do lasu, tak jak w wakacje.
Sk³adka bêdzie, ale o tym dam znaæ dopiero jutro, bo musimy jeszcze podliczyæ kilka rzeczy smile.gif

Byle do weekendu !
Viator
Liturgia godzin do wgl±du na Picasie:
https://picasaweb.google.com/11506260854858...feat=directlink
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.