Witam!
Skóra z rêkojeæi miecza wci±¿ siê zsuwa, chcê zrobiæ oplot tylko nie wiem jak go zakoñczyæ tak ¿eby nie haczy³ o co¶. Nie jestes te¿ pewna z czego..mied¼ ? bezpo¶rednio na skórê ?
Pozdrawiam.
PS. je¿eli w±tek ju¿ by³ to przepraszam ale nie znalaz³am.
Spróbuj przed oplataniem porz±dnie namoczyæ skórê.
Witam wszystkich!
Jestem tu nowa wiêc b±d¼cie proszê wyrozumiali. Niedawno dosta³am na urodziny pierwszy miecz jednorêczny, dosyæ prosty i raczej surowy. Chce go nieco przerobiæ. Dziêki waszemu forum, w pocie czo³a po³owa ju¿ zosta³a wypolerowana :}.
Teraz my¶lê o rêkoje¶ci, oczywi¶cie chcia³abym ople¶æ j± skór±, dziêkujê za pomys³ z namoczeniem, ale w zwi±zku z tym mam pytanie. Obecnie mam na rêkoje¶ci drucian± plecionkê, zak³adam ¿e pomaga ona w utrzymaniu i stabilizacji miecza w rêku, ale póki co nie mam do niego rêkawic wiêc dla w³asnej wygody chce go ople¶æ skór±. Czy macie jaki¶ pomys³ na zabezpieczenie tej plecionki by wilgoæ ze skóry jej nie zaszkodzi³a? W zasadzie nie wiem ile bêdzie taki oplot schn±³ i na ile zaszkodzi metalowi pod spodem. Je¶li zabezpieczê czym¶ t³ustym oplot bêdzie siê ¶lizga³, st±d mój dylemat. Czy macie jakie¶ rady na tym polu? Nie wiem na ile ¶ci±gniêcie tej metalowej plecionki jest mo¿liwe, natomiast do drewna i jego obróbki nawet nie bardzo mam dostêp. Z góry dziêkujê za wszelkie rady :}.
To tak od¶wie¿ê temat pytaj±c troszkê z innej beczki.
(Je¶li nie pasuje ten post tutaj proszê o przeniesienie do odpowiedniejszego dzia³u).
Od paru dni chodzi mi po g³owie pytanie:
"od kiedy w zasadzie pojawia siê skóra na rêkoje¶ci miecza?"
Z tego co wiem nie mamy ¶ladów takiego rozwi±zania w staro¿ytno¶ci,
dopiero wczesne ¶redniowiecze/okres wêdrówki ludów?
Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.