A wiêc tak. Od paru tygodni studiujê wszystko co tylko siê da o strza³ach. Ka¿dy temat na ka¿dym forum, wszystkie strony, tematy. Znam chyba wszystkie Polskie strony o ³ucznictwie, wszystkie sklepy, poradniki. A mimo to dalej nie mogê siê zdecydowaæ.
Mam ³uk o 21kg, naci±g 70".
Jak tak czytam to wydaje mi siê, ¿e 8mm promienie z jakiegokolwiek drewna bêd± zbyt giêtkie, a 9 chyba za grube i twarde. Do mojego ³uku idealne by³yby 11/32, spin 50/55. Czy jednak ten spin ma a¿ takie znaczenie?
Czy warto kupowaæ w tym przypadku promienie, strza³y 8, 9 mm?
Czy cedr naprawdê jest tak wytrzyma³y? Nie wiem czy lepiej kupiæ du¿o sosnowych, czy mniej cedrowych. Chodzi o to, by jak najd³u¿ej wytrzyma³y te strza³y.
Czy je¶li kupiê promienie d³ugo¶ci 32 i skrócê do 28 to bêdê musia³ przeliczaæ spin i kupowaæ z wiêkszym (mniejszym), by po skróceniu by³y odpowiednie?
Mam ci±gle nowe pytania, pewnie co¶ mi jeszcze przyjdzie do g³owy.
Chodzi o to by cena w stosunku do d³ugo¶ci u¿ytkowania by³a jak najni¿sza (czyli po prostu czy szybciej z³amiê, czy pó¼niej, czy drogie, czy tanie) i ¿eby to strzela³o OK. Nie potrzebujê super kalibracji, nie jestem snajperem. Ale chcê mieæ solidny sprzêt, z którego mogê solidnie strzelaæ, strza³y lec± mniej wiêcej tam gdzie przycelujê. Jedyne czego chcê unikn±æ to strza³y odbijaj±ce siê od ³uku i lec±ce na boki (zbyt giêtkie, zbyt twarde), krzywe, rozpadaj±ce siê.
Biorê pod uwagê robienie strza³ samodzielnie.
Z moich do¶wiadczeñ wynika, ¿e cena/jako¶æ wychodz± promienie ¶wierkowe. Jednak wyspinowanych profesjonalnie raczej nie dostaniesz.
Cedry kupisz wyspinowane w ³uksporcie i tam Ci na pewno doradz±.
Sam tam kupowa³em i polecali mimo wszystko 9mm, ale ja wzi±³em 8ki ;)
Spin jest uzale¿niony od si³y ³uku, d³ugo¶ci strza³y, ciê¿aru grotu i d³ugo¶ci lotek. Na 21 kg dobierzesz nawet 5/16 calowe promienie czyli nieca³e 8 mm ale ¶rednicê dobierasz w zale¿no¶ci od tego jak± masê ma mieæ strza³a. Np. ciê¿sze strza³y s± bardziej stabilne ale maja wiêkszy opad na dalszych odleg³o¶ciach. Prawid³owy dobór strza³ to kilka parametrów, które trzeba uwzglêdniæ.
CYTAT(Samowar @ 02:05 19.02.2012)
A wiêc tak. Od paru tygodni studiujê wszystko co tylko siê da o strza³ach. Ka¿dy temat na ka¿dym forum, wszystkie strony, tematy. Znam chyba wszystkie Polskie strony o ³ucznictwie, wszystkie sklepy, poradniki. A mimo to dalej nie mogê siê zdecydowaæ.
Mam ³uk o 21kg, naci±g 70".
Jak tak czytam to wydaje mi siê, ¿e 8mm promienie z jakiegokolwiek drewna bêd± zbyt giêtkie, a 9 chyba za grube i twarde. Do mojego ³uku idealne by³yby 11/32, spin 50/55. Czy jednak ten spin ma a¿ takie znaczenie?
Czy warto kupowaæ w tym przypadku promienie, strza³y 8, 9 mm?
Czy cedr naprawdê jest tak wytrzyma³y? Nie wiem czy lepiej kupiæ du¿o sosnowych, czy mniej cedrowych. Chodzi o to, by jak najd³u¿ej wytrzyma³y te strza³y.
Czy je¶li kupiê promienie d³ugo¶ci 32 i skrócê do 28 to bêdê musia³ przeliczaæ spin i kupowaæ z wiêkszym (mniejszym), by po skróceniu by³y odpowiednie?
Mam ci±gle nowe pytania, pewnie co¶ mi jeszcze przyjdzie do g³owy.
Chodzi o to by cena w stosunku do d³ugo¶ci u¿ytkowania by³a jak najni¿sza (czyli po prostu czy szybciej z³amiê, czy pó¼niej, czy drogie, czy tanie) i ¿eby to strzela³o OK. Nie potrzebujê super kalibracji, nie jestem snajperem. Ale chcê mieæ solidny sprzêt, z którego mogê solidnie strzelaæ, strza³y lec± mniej wiêcej tam gdzie przycelujê. Jedyne czego chcê unikn±æ to strza³y odbijaj±ce siê od ³uku i lec±ce na boki (zbyt giêtkie, zbyt twarde), krzywe, rozpadaj±ce siê.
Biorê pod uwagê robienie strza³ samodzielnie.
Witam. Mogê podpowiedzieæ jakie strza³y wykonaæ lub kupiæ, aby do¶æ precyzyjnie z Twojego ³uku postrzelaæ. Proszê jednak o kontakt e-mail : jurek23kubek@autograf.pl Jestem cz³onkiem bractwa ³uczników angielskich i strzelam w turniejach. Mogê powiedzieæ jakich strza³ u¿ywam...z pozytywnym skutkiem.
jakby za poprzednikiem. mo¿e na forum kolego ...
Ok. Oczywi¶cie mo¿e to byc forum. Otó¿ moim zdaniem doskona³ym materia³em na strza³y do Twojego ³uku (21kg naci±gu) jest niew±tpliwie cedr. Promieñ o ¶rednicy 8mm i d³ugo¶ci 28,5" bêdzie wrêcz idealny. Grot polecam 5/16 100gr tarczowy , toczony, który bez problemu kupisz w sklepach ³uczniczych. Lotki d³ugie oko³o 12-13 cm przyciête na wysoko¶æ oko³o 1 cm. Postaraj siê wykonac tak± strza³kê i zobacz jak bêdzie lata³a. Co do spinu... Ja wykonujê strza³y niewiele my¶l±c o spinach i temu podobnych ,,pierdo³ach,, . Je¶li promieñ jest zbyt giêtki i strza³a skrêca wówczas usztywniam j± dodatkow± warstw± lakieru. Generalnie moje strza³y lataj± dobrze i na turniejach odnoszê niez³e wyniki. Oczywi¶cie oprócz promieni cedrowych mo¿esz kolego u¿yæ sosnowych. Nie ma sensu u¿ywac promieni o ¶rednicy 9 mm gdy¿ do 21kg naci±gu bêd± zbyt ciê¿kie. Ósemka moim zdaniem jest ok. Pozdrawiam.
Nie doda³em, ¿e przez kilka sezonów u¿ywa³em strza³ z promienia 8mm . Strzela³em z ³uków o sile naci±gu rzêdu 25- 40 kg. By³o spoko.
Tak z innej beczki... Chjnik - bardzo fajny zamek. By³em tam z rodzink±. Podoba³o sie wszystkim. ...Te moje wym±drzania na temat strza³ ... Jestem w bractwie ³uczniczym i od kilku lat zajmujê siê wykonywaniem strza³ oraz ³uków drewnianych tak¿e cisowych oraz z hikory.
Nie mogê sie z Tob± zgodziæ, ¿e spin to pierdo³y nie warte zachodu. Lakier to pic i prawie nie zmiena sztywno¶ci. Sprawdza³em na promieniach cedrowych z czterema warstwami lakieru na spin testerze. Nieprawid³owy spin powoduje, ¿e strza³y uderzaj± w majdam zamiast go omijaæ.
Powo³uj±c siê na swoje wyniki, przytoczy³by¶ mo¿e gdzie strzela³e¶ i co wygra³e¶?
W ka¿dym razie uwa¿am podobnie jak braciszek, ju¿ wiêkszy wp³yw na sztywno¶æ w takim wypadku ma grot, je¶li chcesz j± zwiêkszyæ, dajesz l¿ejszy.
No chyba, ¿e masz jaki¶ pro lakier, jakiego u¿ywasz?
Wiem z do¶wiadczenia, ¿e spin ma ogromne znaczenie. Niemniej jednak tworz±c strza³y ,,historyczne,, nie stosuje siê lakieru. Mo¿na jedynie u¿yæ pokostu lnianego co jednak nie zabezpiecza dostatecznie strza³y przed wp³ywem warunków atmosferycznych. Strza³a absorbuje wilgoæ co wp³ywa w pewnym stopniu na sztywno¶æ strza³y. Przetestowa³em to ostatnio na turnieju w S³upsku. Napisa³em, ¿e nie zwracam uwagi na spin poniewa¿ spin zmienia siê w zale¿no¶ci od warunków pogodowych. Mówimy oczywi¶cie o drewnianych strza³ach. Wniosek taki. Po co kupowaæ spinowane promienie. Nie ma pewno¶ci, ¿e sprzedawca solidnie podszed³ do sprawy i idealnie wybra³ promienie pod wzglêdem sztywno¶ci. Lepiej kupiæ kilka sztuk wiêcej i samemu wybraæ komplet.
Koledzy. Nie bêdê siê upiera³, ¿e mam racjê. Poprostu poda³em parametry strza³, których u¿ywam osobi¶cie. Mo¿e nie wypada siê chwaliæ osi±gniêciami, ale je¶li o tym mowa startowa³em w towarzystwie Adama Swobody i Tadeusza Krupy dwa lata z rzêdu - wygra³em.
CYTAT
Niemniej jednak tworz±c strza³y ,,historyczne,, nie stosuje siê lakieru.
I cedrowych strza³ do elb ;)
W ka¿dym razie, w mi dostêpnych ¼ród³ach, czyli sklepach internetowych, oferuj± promienie cedrowe spinowane i nie uzale¿niaj± od tego ceny ;). Wiêc jak spinuj± to po co z tego rezygnowaæ? Jak brali¶my partiê du¿ej ilo¶ci promieni to i tak potem grupowali¶my je wg naszej "spin-maszyny" i wszystko mie¶ci³o siê w wide³kach tolerancji okre¶lonej przez sprzedawcê.
Masz kolego racjê. Je¿eli oferuj± spinowane w dobrej cenie - kupujemy...Ja jednak nie traktowa³em turniejów rycerskich na sportowo czyli :idealnie zwa¿one i posegregowane strza³y na ka¿d± odleg³o¶æ inny zestaw. Zawsze bra³em to jako zabawê , a ¿e czasem strza³y lata³y w tarczê s±siada to by³ w³a¶nie wp³yw wilgoci w powietrzu i w³a¶nie ,,nieoczekiwana ,, zmiana spinu. Tego nie da siê unikn±c. Wszyscy z naszego bractwa traktujemy ³ucznictwo jako zabawê.
I znowu siê z Tob± nie zgodzê. Najpierw piszesz, ¿e jak chcesz poprawiæ spin lakierujesz, pó¼niej znowu, ¿e nie bo to niehistoryczne. Mo¿e siê zdecydujesz jednak? Nie wiem ile by te strza³y musia³y le¿eæ w wodzie aby tak siê napiæ by trafiæ w tarczê s±siada. Historycznie i skutecznie przed wilgoci± chroni olej lniany. Strzela³em nie lakierowanymi strza³ami nie raz w deszczu i zmiany lotu by³y wywo³ane namokniêciem i zdeformowaniem piór a nie zmiennym spinem. Prawid³owy spin strza³y dobrany z uwzglêdnieniem ciê¿aru grotu, d³ugo¶ci promienia i lotek oraz oczywi¶cie si³y ³uku to podstawa.
Pozwolisz, ¿e kwestiê wymiany strza³ przy zmianie odleg³o¶ci pominê milczeniem.
Ok. Widzê, ¿e kto¶ siê czepia szczegó³ów. Otó¿ posiadam strza³y lakierowane i nielakierowane. w zale¿no¶ci od potrzeb. Sprawa wp³ywu wilgoci... W ubieg³ym roku (turniej w S³upsku) po kilkudniowych opadach deszczu temperatura oko³o 30 stopni. Wilgoæ w powietrzu niesamowita. Po kilku kolejkach strzelania wyniki super, strza³y- super i przerwa oko³o 1 h. Pozostawi³em strza³y w ko³czanie na trawie i klops. Zaczê³y lataæ jak chcia³y - czym to wyt³umaczyæ jak nie zmian± spinu? A NIBY CZEMU pomijasz kwestiê zmiany strza³ przy zmianie odleg³o¶ci? Normalnie nie robi sie zmiany podczas jednego turnieju, ale wiadomo jednak, ¿e do strzelania na wiêksze odleg³o¶ci zaleca siê u¿ywanie strza³ o przesuniêtym ¶rodku ciê¿ko¶ci do ¶rodka strza³y. S± osoby ( i ztym zapewne siê zgodzisz), ¿e turnieje traktuj± niemal zawodowo i posiadaj± po kilka kompletów strza³ znakowanych. A to po to by wygrywaæ..., a nie zabawic siê z przyjació³mi.
Byæ mo¿e dla Ciebie to czepianie ale dla mnie to u¶ci¶lanie zdobytej wiedzy.
Twoja wypowiedz tylko mnie utwierdzi³, ¿e niewiele wiesz o strza³ach. Strzelaæ mo¿e i umiesz, nie jestem w stanie to zweryfikowaæ ale wiem na pewno, ¿e nie rozumiesz zale¿no¶ci odpowiedniej strza³y dla danego ³uku i ³ucznika.
Ostatni przyk³ad Twojej niekonsekwencji.
Piszesz, ¿e spin to pierdo³y nie warte zachodu przy doborze strza³ a nastêpnie sam przyznajesz, ¿e zmiana spinu na skutek namokniêcia strza³ powoduje, ¿e nie mo¿esz trafiæ do tarczy. Czyli z³y spin i strza³a lata gdzie chce a nie gdzie celujesz. To jak to jest w koñcu z tym spinem? Ma czy nie ma znaczenia w strza³ach?
Ka¿dy ma prawo do swojej opinii, nawet jak jest b³êdne ale trzeba umieæ j± uzasadniæ i poprzeæ dowodami. Inaczej jest nic nie warta.
Co do strzelania na zawodach. Równie¿ lubiê wygrywaæ ale wolê traktowaæ to jako zabawê z przyjació³mi. Zapraszam do Biskupina na jeden z lepszych turnieji stricte ³uczniczych tam strzela siê na ró¿nych dystansach. Od 15 do 80 metrów. Nie zauwa¿y³em aby kto¶ zmienia³ strza³y w trakcie turnieju. Mogê oczywi¶cie siê myliæ. Po to dobiera siê strza³y poprawnie aby nie trzeba by³o ich co chwila zmieniaæ.
Ok . Wielkie dziêki za nauki odno¶nie spinu. Mo¿e trochê zagmatwa³em w±tek spinu, ale kolega pytaj±cy o to, jakie strza³y do jego 21kg ³uku napisa³, ¿e nie jest snajperem . O spinie równiez napisa³ 50-55 wiêc na 21kg to w³a¶nie odpowiednia warto¶æ. Poradzi³em promiñ cedrowy 28" i uwa¿am , ¿e trafnie. Grot 5\16 100gr - powinno byæ idealnie. Jeszcze jedno...kolego. Nie napisa³em, ¿e spin to pierdo³y. Napisa³em, ¿e podczas produkcji strza³ nie my¶lê o takich pierdo³ach jak spin, poniewa¿ (nie napisa³em tego wyra¼nie) posiadam kilkana¶cie ³uków o ró¿nych si³ach naci±gu i po wykonaniu pewnej partii strza³ dobieram je do danego ³uku. Nie pisa³em wcze¶niej o takich szczegó³ach. B³±d. Przyzna³em jednak wcze¶niej, ¿e spin jest ogromnie wa¿ny- umknê³o Ci kolego. Pozdrawiam i bez urazy, ale jakie¶ pojêcie o strza³ach mam. Sam Adam Swoboda by³ pod wra¿eniem nie wspominaj±c o Twoim ziomalu Tadeuszu.
Oto konkrety.
Przyjmijmy ³uk 21 kg i 28 cali promienie bo tak chce skróciæ autor w±tku.
50-55 to sporo za du¿o przy tak lekkim grocie i tak d³ugich lotkach jakie proponujesz (5 cali). Takie strza³y bêd± odbijaæ w lewo na bank, s± za sztywne.
Moja propozycja to max 45-50 ale przy grocie 125 i lotkach 5 cali. Przy grotach 100 spin 40-45. Je¶li wybra³ by cieñszy promieñ (5/16) to równie¿ lotki skróci³ bym do 4 cali.
Co do grubo¶ci promieni (5/16 czy 10/32) to ju¿ kwestia indywidualnych upodobañ. Osobi¶cie kiedy¶ preferowa³em l¿ejsze strza³y ale teraz sk³aniam siê ku ciê¿szym.
Pozwolê sobie wtr±ciæ w³asn± obserwacjê - przy naci±gu 21 kg promieñ sosnowy jest za s³aby do krótkich, 15-25 metrowych strzelañ; po trafieniu w co¶ twardszego (tarcza z ciêtej p³yty pa¼dzierzowej, drewno stojaka lub rama tarczy) sosna pêka, jak zapa³ka - szkoda pracy w³o¿onej w robienie strza³. Jest za to ¶wietna przy ³ukach o ma³ym naci±gu 10-12 kg - ³atwa w obróbce i tania. Z kolei cedr - spinowany ma swoj± cenê (8-10 z³ za sztukê), niespinowany jest tañszy (3 z³) - mam dwa tuziny strza³ niespinowanych, ale ka¿d± z nich wa¿y³em; rozrzut w ciê¿arze by³ spory, od 12 do 36 gramów! Co¶ za co¶. Dziêki Braciszku za wcze¶niejsze uwagi w dyskusji - tylu jeszcze rzeczy nie wiedzia³em... .
Rozrzut wagowy spory ale nawet kupuj±c promienie spinowane trzeba siê liczyæ z ró¿nic± wagi. Kupujê zazwyczaj po oko³o 50-70 promieni (zakup dla znajomych przy okazji) i zazwyczaj mam rozrzut wagowy oko³o 5-6 gram. Nawet jak prosi³em o przewa¿enie promieni to i tak dosta³em z ró¿nic± 4 gram. Przy wiêkszych zamówieniach idzie pogrupowaæ promienie tak aby komplet mie¶ci³ siê w 1-2 gramach.
Rozrzut wagi strza³ 4 gramy (czyli a¿ ponad 60 grainów!!!) jest do celnego strzelania dyskwalifikuj±cy. Ale nie tylko wstêpn± selekcj± promieni da siê zebrac zgrany komplecik:
1. Nie tylko promienie, ale i groty rózni± siê mniej lub wiêcej wag±. Zatem najpierw wa¿ymy promienie i groty i dobieramy nieco l¿ejsze groty do nieco ciê¿szych promieni i odwrotnie.
2. Jak nadal s± ró¿nice mo¿emy z drewnianych promieni zebrac co nieco wagi papierem ¶ciernym, przy czym nie ¶cieramy w okolicach ¶rodka promienia (bo to zwiêkszy spin i strza³y bêd± siê wtedy ró¿ni³y spinem).
Dopiero wtedy mocujemy do promienia lotki.
Mo¿na jeszcze nieco manipulowac ilo¶ci± kleju, wag± osad, ewentualnego oleju, pokostu lub lakieru.
Starannie przygotowane strza³y bêdê siê rózni³y wag± max. do kilku grainów (jakie¶ 1/4 grama)
Bla, bla. bla ,bla - to sobie zwa¿cie swoje strza³y i sprawd¼cie ile to jest procent wagowo 4 gramy z ich masy i sami ocenicie jak to je rzekomo dys..co¶ tam.
Jak ja lubiê takich ksi±¿kowych strzelców wyborowych.
Wystartuj gdzie¶ w turnieju i wygraj praktyku.
Albo przynajmniej zajmij wy¿sze miejsce od Boulliiego.
Ksi±¿ki zwi±zane z ³ucznictwem mam dwie, jedna £ukasza Nawalnego i druga Adama Swobody, wiêc mo¿esz mnie nazywaæ strzelcem ksi±¿kowym.
Zdarzy³o mi siê parê razy w ¿yciu strzelaæ z ³uku i to co napisa³em wynika z tych kilku strza³ów. A Ty drogi Rafale strzelasz czy tylko dyskutujesz?
4 gramy to 14 % wagi mojej strza³y a przy l¿ejszym komplecie to nawet ponad 16%. I jako snajper ksi±¿kowy twierdzê z pe³n± ¶wiadomo¶ci±, ¿e to dyskwalifikuje strza³y jako komplet. Nawet 2 gramy rozpiêto¶ci to ju¿ da siê zauwa¿yæ przy strzelaniu na dystanse powy¿ej 40 m. No chyba, ¿e kto¶ nazywa dobrym strzelaniem gdy strzela na 15 m do tarczy 80 i jak strza³y mieszcz± siê w czarnym to jest super. W takim przypadku faktycznie mo¿na strzelaæ nawet przy wiêkszym rozrzucie wagowym i nikt nie zauwa¿y.
To ja mo¿e zadam inne pytanie:
Czy kto¶ z praktyków u¿ywa³ ostatnimi czasy promieni brzozowych?
Ze wzglêdów rekonstrukcyjnych powinienem sobie takie sprawiæ, ale s³ysza³em ró¿ne opinie. Groty bêd± trzpieniowe, st±d moje obawy o ich wytrzyma³o¶æ po nabiciu grotu.
BTW. Dawno porz±dnego dymu nie by³o na FREHA, ale widzê, ¿e Hegemon wraca w wielkim stylu.
Radzi³abym daæ wstawki do mocowania grotu z innego drzewa. Grotów bojowych nikt nie przewidywa³ do strzelania "tak se", to ze sie u³amywa³y po trafieniu nie mozna okre¶liæ jako in minus.
Ja wstawia³am w sosnê, która jest podobna jako¶ciowo do brzozy i trafienia nawet w grubsze podk³ady pianki budowlanej (robie cele z pianki budowlanej) powodowa³y wbicie grotu i ³upanie promienia. W zasadzie sprawdza³y mi sie tylko strza³y bambusowe i cedrowe.
Aczkolwiek mo¿liwe, ¿e moja technika osadzania by³a inwalid±. Czego nie wykluczam.
Zale¿y od tego jaka to brzoza - czyli 1 jakiej jako¶ci 2 co identyfikujemy jako brzoza bo z tego co wiem to co zosta³o odczytane jako brzoza w t³umaczeniach na nasz/wspó³czesny to s± dwa albo nawet trzy podgatunki bardzo siê ró¿ni±ce cechami - ale ju¿ dok³adnie nie pamiêtam. Bo stary jestem i sklerotyczny.
Pamiêtam za to Adsumusie, ¿e nie strzelam regularnie w turniejach i nie wygrywam mniej wiêcej tyle lat ju¿ co Boulii strzela w ogóle z ³uku.
Nie pamiêtam natomiast abym mia³ jakikolwiek uwagi do JEGO ostatnich postów - ani do Twoich.
Chyba ¿e Jopsa i Ty to ta sama osoba.?
Siê nie o¶mieszaj jak nie wiesz co i do kogo - to publiczne forum - ludzie to czytaj±.
Ró¿nica wagowa ( do powiedzmy oko³o -8%, 5 %wagi oczywi¶cie) jest na li¶cie powtarzalno¶ci strza³ gdzie¶ w granicach koñca pierwszej dziesi±tki czynników - pierwsze dwa równorzêdne czynniki to omawiany szerzej powy¿ej spin oraz wywa¿enie poziome i pionowe (na to drugie ma³o kto w ogóle zwraca uwagê a mo¿e ono skopaæ spin w jasna cholerê). Istotnie powy¿ej 10% procent wagi zaczyna siê dyskwalifikacja amunicji. 15 % - nie ma o czym dyskutowaæ. 3 gramy dla pocisku 60 gramowego - zero wp³ywu.
anegdota o 15 metrach - nie skomentuje - nie ja.
Ponadto wprawny strzelec te 5- 8 % potrafi zniwelowaæ - wymaga to jednak wiedzy o do¶wiadczenia - OSOBISTEGO Adsumusie. ;)
Je¶li kto¶ wierzy, ¿e neolityczny my¶liwy (chocby ten który z odleg³o¶ci 30 metrów, w warunkach bojowych, ustrzeli³ Icziego z precyzja pola ostrza³u wielko¶ci po³owu ¶redniej d³oni) mia³ A - wagê elektroniczn± do strza³ B maszynê do spinu C formê
do odlewania precyzyjnych grotów ...
z obsydianu D maszynê do klejenia lotek .....itd, itp ......
To ...Marku ...a po co ja niby mia³ bym wracaæ?
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 10:22 27.02.2013)
Zale¿y od tego jaka to brzoza - czyli 1 jakiej jako¶ci 2 co identyfikujemy jako brzoza bo z tego co wiem to co zosta³o odczytane jako brzoza w t³umaczeniach na nasz/wspó³czesny to s± dwa albo nawet trzy podgatunki bardzo siê ró¿ni±ce cechami
Obawiam siê, ¿e nie bêdê mia³ komfortu wyboru gatunku brzozy. Na rynku s± po prostu do kupienia "brzozowe" i tyle.
Ju¿ z Jimem umy¶lili¶my, ¿e por¿niemy ze 4 promienie ka¿dy na 4 czê¶ci i bêdziemy eksperymentowaæ z osadzaniem.
Tak w ogóle to jeszcze dochodzi problem z lotkami.
Niestety, jak siê zachcia³o mieæ sprzêt "reko" to indyczek i cedrzyk amerykañski zupe³nie odpadaj±...
Jak chcecie mieæ reko i spin, i wagê to proponuje Sylewstra Sryrczulê. Co prawda nie brzoza ale jesion (bardzo wytrzyma³e) i ¶wierk. Promienie dobierane w paczki pod wzglêdem spinu i wagi. A co do piór gêsi to proszê
http://bydgoscylucznicy.phorum.pl/viewtopic.php?t=1115
Jasne ¿e dobra g±ska alibo ³abed¼ (tutaj na hurt raczej nie ma co liczyæ) to oczywi¶cie w sensie reko sprawa nie podwa¿alna . Osobi¶cie sprawdzi³ bym (sam nie wiem) na ile indyk ró¿ni siê (pióro) od dropia, stretepa, sêpa, bociana, orlika - bo wyniki porównawcze mog± byæ zaskakuj±ce - z k±d in±d wiem ¿e np. rzeñszeñ amerykañski ró¿ni siê od azjatyckiego (i o dziwo amerykañski jest du¿o lepszy i pospolitszy) - ale np. nie wiem dok³adnie jak siê ma to z cedrami z nowego i ze starego ¶wiata.
Jeszcze jedna uwaga - potencjalny zabójca Icziego strzela³ z ³uku o naci±gu do¶æ dok³adnie ocenionym na 23 kilo i 30 metrów by³o dla niego odleg³o¶ci± ¶rodkowego strza³u(byæ mo¿e specjalnie podszed³ na dystans w którym strzela³ dok³adnie w punkt w który celowa³) - przy takim strzale i ¶wiadomo¶ci tego co robi nie zborno¶æ amunicji by³a jeszcze ³atwiejsza do opanowania.
Ale wiemy ¿e pewne odmiany strza³ maj± z kolej tendencj± do wyg³adzania b³êdów i niezborno¶ci na odleg³ych dystansach a na bliskich wrêcz przeciwnie - takie tam proporcje lotki do promienia i inne. i to w wiekach ¶rednich by³o ju¿ nie tajemnic± dla byle ³uczarza.
CYTAT(braciszek Boullii @ 12:04 27.02.2013)
Promienie dobierane w paczki pod wzglêdem spinu i wagi. A co do piór gêsi to proszê
http://bydgoscylucznicy.phorum.pl/viewtopic.php?t=1115Przy czym pragnê zauwa¿yæ, ¿e nie urz±dza mnie za bardzo pó³produkt. Najzwyczajniej w ¶wiecie nie bêdzie mi siê chcia³o z tym bawiæ. Ale dziêkujê za kontakt.
Witam!
Ja tylko proszê wszystkich dyskutantów o merytoryczn± rozmowê
Dziêki
Chaos
Tak Rafale pamiêtamy tu chyba wszyscy jak jeste¶ wspania³y i, ¿e zamiast graæ w pi³kê to biega³e¶ z patykiem i æwiczy³e¶ szermierkê, co by sowieckiego okupanta przepêdziæ!
I tak nie ma sensu z tob± gadaæ, bo je¶li powiem a to ty powiesz b i bêdziesz dalej pos³ugiwa³ siê swoj± nowomow±.. Ja mam strza³y carbonowe i bary³ki jesionowe( o takim samym FOC). Ró¿ni± siê wag± o 5 gram i widzê ró¿nicê w ich opadzie ju¿ na 20 metrach. Ale jak ty nie widzisz, to mo¿e pójd¼ na tory i postrzelaj z ³uku, a nie z frazesów?
To, ¿e strzelasz d³ugo to nic nie znaczy...ja te¿ gram d³ugo w siatkówkê, a w reprezentacji kraju mnie nie widaæ..
Skoro widzisz tak wielk± ró¿nicê w opadzie przy 5 gramach to jeste¶ byæ mo¿e a¿ tak precyzyjny, ¿e nie jeste¶ w stanie tego skorygowaæ - paradoks taki.
I po co siê odzywasz po pary dniach przemy¶leñ i to po wyra¼nej pro¶bie ADMINA ?
Ja siê z Tob± zgadzam - ca³kowicie nie ma co ze mn± dyskutowaæ. Koniec.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.